Skitouring na Veľkú Raču – zimná rozprávka na Kysuciach

Hľadáš inšpiráciu na nenáročný skialpový výlet s okúzľujúcimi výhľadmi? Poď s nami na Kysuce a garantujeme ti, že o krásne zážitky na lyžiach nebudeš mať núdzu.

Veľká Rača (1 236 m n. m.) – najvyšší vrchol Kysuckých Beskýd láka mnohých turistických fajnšmekrov nielen v lete, ale hlavne v zimnom období, kedy sa na jej vrchol môžeš vydať na čoraz populárnejších skialpových lyžiach. Samozrejme, iba za predpokladu priaznivých snehových podmienok, ktoré v prípade skitouringu zohrávajú vždy kľúčovú úlohu. Vrcholom tohto majestátneho kopca prechádza štátna hranica Slovenska a Poľska, preto ho nájdeme aj pod poľským názvom Wielka Racza.

zjazdovky v lyžiarskom stredisku

Akú výstupovú trasu zvoliť?

Je osem hodín ráno a my sme práve dorazili na centrálne parkovisko do strediska Snowparadise Veľká Rača – časť Dedovka, kde sa to už pomaly začína napĺňať prichádzajúcimi lyžiarmi. Azúrovomodrá obloha a mrazivý vzduch sú predzvesťou krásneho slnečného dňa, k čomu neodmysliteľne patrí aj „pretlak“ lyžiarskych nadšencov na svahoch.

kaplnka sv. Tadeáša
Sústredene pozeráme na mapku strediska a snažíme sa nájsť najvhodnejšiu alternatívu na výšľap. V rezorte sú v podstate k dispozícii až tri vytýčené výstupové trasy v celkovej dĺžke 4 300 metrov, pričom výšľap je možný aj zo susednej lokality Lalíky.

vrcholová stanica Lalíky

Dozvedáme sa, že alternatívny výstup po zjazdovke je nebezpečný a tým pádom i zakázaný, hoci našej pozornosti neujde, že zopár skupiniek skituristov si to aj napriek zákazu veselo razí nahor priamo po zjazdovke. My volíme menej frekventovanú cestu - z ľavej strany štvorsedačkovej lanovky okolo chatiek, hoci stúpaniu po zjazdovke vo vyšších úsekoch sa tiež nevyhneme. Po chvíli sa dostávame na sedlo Hladká a ďalej prechádzame okolo vrchu Dedovka (974 m n. m.) k lanovke Marguška (1 000 m n. m.) až k vrcholovej stanici lanovky Lalíky (1 048 m n. m.).


Putovanie po hrebeni

To sa už hodnú chvíľu nachádzame na hrebeni, pričom hrebeňové úseky sú (poväčšine) vždy ako za odmenu. Veď určite vieš, o čom hovorím. Vystupujeme iba pozvoľna, pričom od vrcholovej stanice Lalíky už začína 5. stupeň ochrany. Traverz na samotný vrchol je odtiaľ asi na 30 - 40 minút pokojným tempom.

Postupne prechádzame okolo skalných dier, ktoré boli údajne v minulosti využívané zbojníkmi na schovávanie pokladov. Či už je to mýtus, alebo fakt založený na skutočnosti, v túto chvíľu neriešime, pretože celú našu pozornosť zamestnáva nádherná, priam rozprávková scenéria vynárajúca sa všade okolo nás.

hrebeňové úsekyhmla pod vrcholom

Hmlistá clona začína pomaly rednúť a my máme možnosť obdivovať hotovú zimnú idylku v podobe rozkošných zasnežených stromčekov, presvitajúcej modrej oblohy a čoraz silnejšieho slniečka. V takýchto momentoch si vždy poviem, aká je tá naša slovenská zem prekrásna!

obľúbená skialpová trasakríž na Veľkej Rači

Až k poľským susedom na Schronisko Górskie

Ani sa nenazdáme a už stojíme na samotnom vrchole Veľkej Rače, ktorý ponúka priam famózne kruhové výhľady do širokého okolia. V diaľave dokonca vidíme slnečnými lúčami zaliate Vysoké a Nízke Tatry a Malú Fatru s majestátnym Rozsutcom.

chata na Veľkej Rači
Nachádza sa tu aj vyhliadka, vrcholový kríž s lavičkou a, samozrejme, populárna chata pod názvom Schronisko Gorskie PTTK na Wielkiej Raczy. Na chate sa prezlečieme do suchých vecí a dáme si aj malé občerstvenie (dá sa v pohode platiť eurom aj kartou). Je slnečný víkend a nás vôbec neprekvapuje to, že chata dnes praská vo švíkoch – nevadí, veď dobrých ľudí sa všade veľa zmestí a skialpinistov obzvlášť.

zimná scenéria

Kam zlyžovať nadol?

Po krátkej pauzičke, ktorá padla viac než vhod, už len pripravíme lyže na zjazd a pomaly sa vydávame cestou nadol. Tu by som chcela upozorniť na zvýšenú opatrnosť pri zjazde v úzkych pasážach tejto časti hrebeňovky, keďže dosť veľa turistov kráča v opačnom smere a je nutné sa im často vyhýbať. Stretli sme však aj takých lyžiarov, ktorí lyže v určitých exponovanejších úsekoch vypli a zišli si to iba v lyžiarkach... Aj tak sa dá.

poľská strana kopca

... nenáročná skialpová trasa, ktorú zvládne i začiatočník či menej skúsený skialpinista.
To sa už opäť dostávame k vrcholným staniciam lanoviek a pokračujeme po zjazdovkách, v určitých miestach pomerne zľadovatelých, smerom do strediska Dedovka, odkiaľ sme dnes začínali. V prípade záujmu to môžeš zlyžovať ešte aj na druhú stranu – do strediska Lalíky, v tomto prípade však musíš z hrebeňovej časti odbočiť o čosi skôr - smerom doprava nadol.


Pravidlá pre skialpinistov v lyžiarskom stredisku Oščadnica – Veľká Rača

Každé lyžiarske stredisko má stanovené svoje vlastné pravidlá v prevádzkovom poriadku, ktoré ty, ako skialpinista, musíš ovládať a následne i poctivo dodržiavať. Skialp je v rezorte Snowparadise Veľá Rača - Oščadnica možné vykonávať od začiatku lyžiarskej sezóny do konca lyžiarskej sezóny v čase od 08:30 do 16:00. Po tomto čase sú zjazdovky uzatvorené kvôli hroziacemu nebezpečenstvu kolízie s káblami snežných diel a strojov upravujúcich trate, preto je pohyb po trati mimo prevádzkových hodín strediska prísne zakázaný.

drevený úkryt na Veľkej Rači

Vystupuj iba po vytýčenej výstupovej trase za sebou (nie vedľa seba) a venuj zvýšenú pozornosť pohybu lyžiarov, terénnym nástrahám a križovaniam zjazdoviek. Nevstupuj na uzavreté zjazdovky a dodržiavaj návštevný poriadok, pokyny HZS a biely kódex strediska. Tieto, resp. obdobné pravidlá sa opakujú vo všetkých lyžiarskych strediskách a predpokladám, že ich dokonale ovládaš. No ako sa hovorí: „Opakovanie je matkou múdrosti“ a tieto znalosti ti neraz môžu zachrániť život či zdravie.

Kysucké Beskydy

Skitouring, šport, ktorý v posledných rokoch nabral na popularite, môžeš praktizovať aj na Kysuciach. V lyžiarskom stredisku Snowparadise Oščadnica – Veľká Rača ťa čaká nenáročná skialpová trasa, ktorú zvládne i začiatočník či menej skúsený skialpinista. Samozrejme, ani tu netreba nič podceniť a dodržiavať stanovené pravidlá, biely kódex, sledovať predpoveď počasia a prispôsobiť tomu i oblečenie.

Taktiež by si mal disponovať aspoň akou-takou kondíciou - trápiť sa v stúpaní na lyžiach, oddychovať na každom kroku a fučať ako lokomotíva ti na zážitku nepridá. Odmenou za zdolanie trasy ti budú priam magické kruhové výhľady na široké okolie či občerstvenie na útulnej chate na pohraničnom vrchole Veľkej Rače. Tak hor sa na Kysuce – ďalšie nezabudnuteľné skialpové zážitky už na teba čakajú.

Zhrnutie

  • Názov: Snowparadise Oščadnica – Veľká Rača
  • Lokalita: Kysucké Beskydy
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: cca 2,5 hodiny
  • Vhodné pre deti: áno (možnosť skrátenia trasy)
  • Parametre: 8 km/508 m
  • Typ: nenáročná skialpová túra príjemným terénom s panoramatickými výhľadmi
  • Možnosť parkovania/spoje: na centrálnom parkovisku v lyžiarskom stredisku/z obce Oščadnica premáva do rezortu aj bezplatný skibus
  • Mapa/GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
RadkaScurkova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Skitouring v Bachledke - prečo ho vyskúšať?

Skitouring v Bachledke - prečo ho vyskúšať?

Patríš medzi rekreačných skialpových nadšencov, ktorí by radi okúsili nejakú nenáročnú skitouringovú trasu? Vydaj sa s nami do obľúbeného strediska Bachledka Ski&Sun!
Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Patrí skialpová trasa na Volí chrbát k tým najkrajším v Tatrách? Poď to zistiť.
Príbehy tatranských žľabov - skialp Štrbský štít a Capia veža

Príbehy tatranských žľabov - skialp Štrbský štít a Capia veža

Tak ako každá tatranská stena a tatranský vrchol majú svoje príbehy, aj žľaby si píšu tie svoje. A tie najkrajšie píšu o legendárnom prašane, ktorý nie je lavinózny a bezpečne ťa pustí na vrchol a potom aj z neho.
keyboard_arrow_up