Fotka pre túru alebo túra pre fotku?

Posledné roky toho priniesli veľa. Kvalitnejší výstroj, funkčnejšie oblečenie, dehydrované jedlo,... no je niečo, čo nám vzali?

Dobrý pomocník a zlý pán. Aj toto príslovie by sme vedeli použiť na definíciu sociálnych sietí, na ktoré sa dnes pozrieme z trošku iného pohľadu alebo spojenia. O čom konkrétne hovorím? Začítaj sa, a to, čo s tým urobíš, nechám na teba.

sociálne médiá, výlet, turistika

Ísť na výlet nie je len tak…

Ísť na túru a nespraviť aspoň jednu peknú fotku.
Ísť aspoň na stokilometrový „ride“ a nepostnúť to na Stravu.
Natočiť krásny východ slnka a nedať to na story.
Odbehnúť maratón a nepochváliť sa tým na Instagrame.
Ísť na viacdňový trek a nespraviť z toho „reelsko“.

To sa dnes nerobí. Má to pozitívny alebo negatívny dopad? A vlastne, dokážeme si plnohodnotne užiť prítomný okamih bez toho, aby sme rozmýšľali, ako by to asi dobre vyzeralo vo videu, na obrazovke? Ako som už na začiatku spomínala, všetko má svoje pozitíva aj negatíva.

bicykel pri Kláštore pod Znievom

Aké pozitíva môže priniesť zdieľanie našich oudoorových zážitkov na sociálnych sieťach?

V prvom rade nám môžu slúžiť ako inšpirácia a motivácia na najbližší výlet či výpravu, no môžeme to byť aj my, ktorí budú druhých inšpirovať k pobytu v prírode, športovaniu, hýbaniu sa alebo dokonca odporučíme krásny výlet, kde si oči neoddýchnu. Možno vďaka našim zdieľaniam výletu zlepšíme deň tým, ktorí nemôžu športovať a aspoň takým spôsobom si pohladia dušu.

výhľad na inverziu v horách
Ďalšou skvelou vecou je vytvorenie komunít a spoločných výletov, výjazdov či podpora rôznych nápadov, projektov, ktoré nie vždy končia zdolaním vrcholu. Tie často za sebou skrývajú niečo viac.
Porovnávame sa s druhými a prežívame závisť, keď musíme sedieť v práci a oni behajú po horách...
Sociálne siete a fóra nám taktiež vedia pomôcť, keď si nevieme rady, či sa to už týka výstroja alebo skúseností. No vždy si treba dať pozor na to, komu veríme... a potom je kategória ľudí, ktorá sa tým živí... istotne sa nájde aj viac pozitív, napríklad prostredníctvom postu, peknej fotky, istého počtu nabehaných či najazdených kilometrov vyhrať nejaký ten výletík, kurz či výstroj. A také sa predsa neodmieta!


Istotne sa medzi nami nájde človiečik, ktorý nerieši hmotnosť výbavy a vezme objektívy, aby spravil dychberúce zábery. Záľuba fotiť prírodu je istotne viacerých z nás a často aj bez toho, aby sme brali so sebou celý arzenál fotografa. Alebo je to len zámienka na postátie a vydýchanie sa.

Vysoké Tatry
Koniec-koncov, galéria alebo profil plný pekných fotiek a spomienok vždy pohladí smutné srdce. Zlepší náladu a dodá energiu. V hlave sa vynoria všetky tie spomienky a krásne chvíle, ktoré sme kde kedy zažili a tvár nám ožije úsmevom.

A teda... majú na nás a náš výlet sociálne siete aj negatívny dopad?

Skús porozmýšľať, či sa ti niekedy stalo, že si išiel do prírody, na výlet, len kvôli tomu, aby si spravil peknú fotku, video a náhodou sa ti to nepodarilo. Aký si mal z toho pocit? Aká bola tvoja reakcia? Nemal by si v prírode práve načerpať silu a psychicky si oddýchnuť?

hmla, príroda, zvonečník hlavatý, zerva hlavičkatá
Ak ideme do prírody s cieľom oddýchnuť si a vypnúť hlavu a neustále hľadáme ten správny uhol, z ktorého bude dokonalá fotka či miesto, z ktorého je krásny výhľad a dnes je náhodou zamračené... naša hlava si neoddýchne a prídeme domov frustrovaní a podráždení, že cieľ výletu nebol splnený a fotku nemáme. A ak by sa náhodou dokonalá fotka podarila a nemáme dostatok srdiečok na nej, sme opäť sklamaní.

medovníky na vrchole hory
Nie je signál, ak nemám ako dať story, že som v Alpách alebo som práve stretla medveďa, lebo keď to zazdieľame neskôr už to bude neplatné? Koncentrácia na fotografovanie a zdieľanie nám môže odviesť pozornosť od prítomného okamihu, momentu, kde sa práve nachádzame. Častokrát sa stane, že sa cítime menejcenní alebo neschopní, keď nemáme dostatok sledovateľov. Porovnávame sa s druhými a prežívame závisť, keď musíme sedieť v práci a oni behajú po horách....

výhľad na hory a skaly
Niekedy, kedy by sme boli najradšej sami, sa ocitneme na mieste preplnenom ľuďmi, pretože Instagram vraví, že sa tam robia pekné fotky. Často sa mi stane, že práve preto sa radšej vyberiem na málo frekventované miesta, kde nestretám veľa ľudí...

„Žite pre chvíle, pri ktorých zabudnete na selfie.“ (neznámy autor)

Jazero Sackwiesensee

Ako z toho všetkého vykľučkovať?

Každý si musíme zvážiť mieru, do akej chceme používať sociálne siete, čo na ne dať a čo na druhej strane z nich nasávať do seba. Niekedy stojí za to spraviť riadne jarné upratovanie a pretriediť, koho sledujeme, nastaviť si limity na používanie daných aplikácií alebo si dať niekoľkodňový detox.

Takže? Ktorý krok volíš ty? Byť motivátorom alebo si dať na pár dní pauzu? Ale hlavne, keď sme v prírode, užívajme si ju na 100 %, načerpajme čo najviac a neriešme veci, ktoré sa dajú vyriešiť aj neskôr.

„Bez ohľadu na to, kde sa v živote nachádzate, buďte tam na 100 %.“ (neznámy autor)
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
Ancici 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhľadne a vyhliadky – tipy pre nenáročných turistov

Rozhľadne a vyhliadky – tipy pre nenáročných turistov

Nemáš čas či chuť na náročnú túru? Potrebuješ kvôli zdraviu trochu ubrať, no nevieš sa vzdať pobytu v prírode? Tak, hor sa na niektorú z rozhľadní a vyhliadok.
10 tipov kam ísť v Banskej Štiavnici a okolí

10 tipov kam ísť v Banskej Štiavnici a okolí

Toto úchvatné miesto, zasadené do pôvodného krajinného prostredia Štiavnických vrchov, ponúka návštevníkom jedinečnú príležitosť objaviť fascinujúcu históriu a pokochať sa architektúrou pri dobrom jedle a káve priamo v centre.
Video: S deťmi na túre - skúsenosti s nosením

Video: S deťmi na túre - skúsenosti s nosením

V rozhovore s akčnou mamičkou Katkou sme rozobrali praktické rady a skúsenosti s nosením detí a výletmi do prírody.
keyboard_arrow_up