Prečo ma nadchol freeridový set Ortovox Ravine?

Novinka z dielne značky Ortovox označená ako Ravine ponúka zaujímavé vlastnosti a môže nadchnúť aj tých, ktorí sa doteraz nepovažovali za „čistokrvných“ freeriderov. A ja som vhodný príklad.

Aby som uviedol všetko na pravú mieru, bude ideálne, ak sa presnejšie charakterizujem. Zrejme mnohí viete, že pri pohybe v horách ma z veľkej časti baví tá športová stránka – nejde teraz len o pretekanie, ale charakter výletov vždy obsahuje pomerne slušnú porciu výškových metrov. Či už sa bavíme o cyklistike, alebo v tomto prípade o lyžovaní.

To samozrejme ovplyvňuje aj výber oblečenia a doplnkov s dôrazom na maximálnu priedušnosť, nízku hmotnosť a, samozrejme, strih viac na telo. Lenže mám rád pestrosť, niekedy ide človek vyslovene za metrami, inokedy za zážitkami zo zjazdu – a ideálne oboje dokopy.

Ale sú dni (najmä s dobrým čerstvým prašanom), keď vyslovene prevláda chuť nájsť si super zjazd, užiť si ho na maximum, dať sa do „pohody“ a stráviť v horách čo najviac času... Nebodaj aj viac dní, ak sa podarí. Doteraz som si na väčšinu podobných akcií obliekal to, čo vždy, ale skúsenosť s freeridovo zameranými kúskami od Ortovoxu mi opäť trochu viac otvorila oči.

Kým sa pozrieme na dôvody prečo, myslím, že by sa patrilo pridať trochu „tvrdej“ teórie a predstaviť si veci a ich vlastnosti, na ktoré sa pozrieme bližšie. Základom bude set ochrannej bundy a nohavíc Ravine, ale pridám ku tomu aj izolačnú vrstvu Piz Segnas, pretože v rámci použitia tvorí veľmi dôležitú súčasť a Ortovox ju vytvoril práve ako ideálny doplnok. Všetko sú to novinky v ponuke pre zimu 2023/2024. Zameriam sa na klúčové vlastnosti, detailný výpis nájdete pri každom produkte v MTHIKER shope, aby sme nezačali zoznamom na 2 strany.

Materiál a základné vlastnosti

Nohavice aj bunda majú spoločné hlavný materiál, teda trojvrstvový DERMIZAX NX. Ten vytvorila japonská značka Toray a v outdoore má už svoje dlhoročné postavenie. Silnou stránkou membrány je 100 % odolnosť voči vetru a vode (vodný stĺpec min 20 000 mm), ale zároveň dôraz na priedušnosť (paropriepustnosť viac ako 32 000 g/m2/24h), pričom ide o tzv. neporéznu membránu.


Vysvetľovať presne jej princíp by bolo na dlho, ale funguje na báze difúzie – vodná para sa pohybuje z miesta vyššieho tlaku k nižšiemu, čím sa vyrovnáva koncentrácia vodnej pary na obidvoch stranách membrány. Takže čím teplejšie je vo vnútri bundy, tým viac sa vlhkosť odvádza smerom von a, naopak, pri nižšej teplote materiál lepšie zabraňuje únikom tepla.

Silnou stránkou je aj trvácnosť, pretože netrpí na neduhy ako porézne membrány, kam patrí aj známy GORE-TEX. Tie sú nachýlné na upchatie (pot, nečistoty, krémy). Ako nevýhoda neporéznej membrány sa uvádza fakt, že fungovať začne až s určitou nahromadenou vlhkosťou. Koho zaujíma viac detailov, môže pokojne „googliť“, určite nájde veľa informácií a porovnaní, kedy má ktorá membrána svoje výhody.

Ortovox Ravine
Materiál je jemne strečový v 4 smeroch, ale nečakajte nič elastické, bavíme sa o skutočne jemnom natiahnutí. Na niektorých miestach sú potom doplnené inserty z merino vlny – v prípade bundy oblasť okolo brady a krku, v prípade nohavíc v oblasti pásu. Bunda má samozrejme nastaviteľnú kapucňu a dostatočnú veľkosť aj na poriadnu prilbu, nohaviciam nechýba spevnenie na spodnej časti z veľmi odolného materiálu Dyneema® a Cordura®, majú tiež integrovaný návlek na lyžiarky.

Nohavice Ortovox Ravine
Na bunde nájdete 2 veľké vrecká, v jednom je všitý šikovný „obal“ na mobil, takže lepšie odolá veľkým mrazom. Rovnako 2 veľké vrecká sú vpredu na nohaviciach, pričom v tom pravom je ešte jedno extra všité s pútkom na lavínový vyhľadávač. Nechýba ani extra vetranie, bunda má dlhé protichodné zipsy pod pazuchami a nohavice po bokoch, ktoré sa dajú rozopnúť približne po kolená.

Všetky švy sú samozrejme podlepené a všetky zipsy sú odolné voči vode. Ako vravím, v detailoch je toho ešte viac a všetko nájdete podrobne rozpísané samostatne pri produktoch na tomto odkaze alebo priamo na stránke výrobcu Ortovox. V ponuke je okrem pánskej (3 farby) aj dámska verzia (3 farby).

bunda Ortovox RavineOrtovox

Prečo Ravine?

Doteraz som podobným freeridovým setom odolával z jedného dôvodu – prišli mi zbytočne ťažké a nespratné pre môj aktívny pohyb smerom nahor. Lenže práve Ravine bol vytvorený s jedným dôležitým dôvetkom – ascent oriented. V preklade je to niečo ako dôraz na výstup, takže sa hodí aj na intenzívne šliapanie alebo jednoducho pre jazdcov, ktorí majú radi pohyb smerom nahor a neberú ho len ako nutné zlo. Pekne to vidieť na udávanej hmotnosti, ktorá je nižšia v porovnaní s inými freeride setmi z dielne Ortovox. Výborná je aj celková skladnosť a „zbaliteľnosť“ vzhľadom na veľkorysý strih.


Rovnako je výhodou voľnejšieho strihu dostatočná dĺžka aj pre postavy môjho typu s extrémmne dlhými končatinami. Pri výške 196 cm a hmotnosti okolo 87 kg mi zapasovala veľkosť L. Nohavice v páse sadli úplne presne, stačilo ich len jemne doladiť pomocou širokých suchých zipsov. Nemám ich síce na dĺžku nazberané tak, ako to nosia „kovaní freerideri“, ale zase si po nich nešliapem, keď nemám lyžiarky.

Na bunde sú dĺžky rukávov tiež dostatočné a veľké manžety so suchým zipsom umožňujú dobré prispôsobenie. Myslím, že treba oceniť aj ekologický prístup – tieto produkty sú klimaticky neutrálne a bez obsahu PFC, čo sa týka napríklad aj DWR úpravy.

Ortovox Ravine

Vlastné skúsenosti

Poďme sa presunúť od teórie viac k praxi a postupne zodpovedať na otázku z úvodu článku. Keďže materiál celého setu je na dotyk zvnútra „plechový“, treba si premyslieť vhodnú spodnú vrstvu. Mne sa dokonale osvedčili 3/4 spodky z merino vlny v gramáži 185 g/m2 Ortovox Rock'n'Wool, ktoré som používal vlastne vždy.

Ako spodná vrstva na vrch tela ma doslova nadchla novinka Thermovent. Je to akýsi úplet z merino vlny s veľkými okami, ktorý vyniká vysokou priedušnosťou, ale súčasne schopnosťou izolovať pod vrstvami – rozhodne odporúčam, ak sa veľmi potíte a potom bojujete so zimou.

Spodná vrstva Ortovox ThermoventOrtovox

Hore za vlastné

Všetky dobré výlety sa začínajú najskôr výstupom a tu ma úplne dostal pocit voľnosti nohavíc aj pri dlhom kroku. Voľnejší strih nie je len viac cool pri postávaní na parkovisku, ale má svoje veľké výhody, ktoré som doteraz pripisoval najmä elastickým veciam na telo. Dôležité je to najmä z dôvodu, že človek má stále na sebe kompletnú ochranu, takže nemusí už počas túry nič viac riešiť.

Samotný rozsah sa ešte zlepší, ak sa povolia postranné zipsy, teda vetranie. Doslova exceluje v situáciách, keď treba dávať vysoko nohy – napríklad ak stúpate s lyžami na batohu strmým svahom.

nohavice Ortovox Ravine
Môžeme prejsť rovno k schopnosti odvádzať vlhkosť počas výstupu. Kedže lanovku nepoužívam, všetky výlety sa začínajú dlhým kopcom – a vo Fatre ihneď rovno hore. Pokiaľ sa človek drží aspoň trochu v aeróbnej zóne, teda nejde pomaly, ale ani úplne rýchlo, vetranie a materiál dokážu skutočne divy. Ak intenzita výrazne stúpne, je cítiť limit membrány, keď už jednoducho nemá šancu a zvýši sa kumulácia vlhkosti. No tá hrana je oveľa ďalej, než by som na prvý „pohľad“ povedal a sklamaný nebudú ani športovo orientovaní skialpinisti.

Čím agresívnejšie lyžujete, tým viac ponúkanú voľnosť oceníte – a mňa vážne nadchla.
Netvrdím, že človek bude na vrchole kopca suchý, no stačí sa hore na hrebeni pomotať, zozjazdovať a zrazu zistíte, že vlhkosť je preč. Rovnako výborne funguje tepelný komfort, materiál dokáže pri nižšej intenzite pekne držať teplo. Skvele všetko dopĺňajú inserty z merino vlny v zadnej časti pásu, takže nemáte pocit, že vás tam niečo chladí, kedže toto miesto je permanentne vlhké od batohu. A vlna, ako vieme, výborne izoluje aj vtedy, keď navlhne.

Bol som naozaj prekvapený, ako nohavice zvládajú výstup, a to aj po prechode z vecí, ktorú sú primárne určené na intenzívne aktivity a rozhodne nemajú takú odolnosť voči vetru a vode. Veľmi návykové sú vrecká, kam sa v pohode vojde lavínový vyhladávač, nejaká „svačina“ a do druhého napríklad mobil či tenké rukavice na výstup (pozor, mobil nikdy nedávajte blízko k vyhľadávaču).

Vrecká vďaka tvaru môžete naozaj veľmi slušne napchať a stále nebudú prekážať pri pohybe nahor, čo sa o tých na boku (aké majú „bežné“ skialpové nohavice) povedať nedá. Je to veľká výhoda v technickom teréne, môžete mať viac vecí po ruke.

ortovox freeride nohavice
Zlepšil by som návlek, resp. možnosť upraviť si jeho šírku. Ak máte lyžiarky s hrubým komínom, nebudete mať problém, ale trochu štíhlejšie skelety môžu vykĺznuť. Môj model Scarpa FI LT bol presne medzi, našťastie sa dal návlek zachytiť o klipsňu a následne držal. Jeden „cvok“ navyše by všetko poriešil, podobne ako sa dajú nohavice zúžiť navonok.


Opísal som z hľadiska priedušnosti najmä nohavice, pretože tie si človek na rozdiel od bundy nemôže ľahko vyzliecť pri dlhom výstupe a teda sa musí spoliehať na materiál a vetracie otvory. Bunda je na tom podobne, ale samozrejme pokiaľ nefúka či nepadá sneh, nie je dôvod ju mať počas dlhého výstupu na sebe. Naopak, keď už ste hore a dávate si nejaké ďalšie zjazdy a skrátite výstupy, materiál a veľké vetracie otvory pod pazuchami odvedú výbornú prácu a môžete ju mať viac-menej stále na sebe.

bunda Ortovox RavineOrtovox, freeride, skialp

No bunda Ravine vynikne najmä v „psích“ podmienkach, čo je silný vietor a sneženie. Vzhľadom na predĺžený strih až pod zadok sa mi na spodný chrbát nedostáva studený vzduch a je jedno, aké polohy dávam – či už šliapem v strmom kopci, skláňam sa nad mačkami či lyžiarkami, alebo odliepam pásy.

Golier je poriadny, veľmi príjemné z hľadiska pocitu sú opäť merino vsadenia, tentoraz na brade a krku. Do vreciek napcháte aj poriadne pásy, moje „koberce“ so 105 mm pod viazkom pri dĺžke 192 cm vošli. Šikovné, ak nechcete stále dávať hore/dole batoh a máte pred sebou nádherné zjazdy v prachu

Cesta nadol za odmenu

Hlavný dôvod, prečo siahnuť po nejakom podobnom sete, je ale niekde inde. Ak máte viacero lyží a máte možnosť striedať niečo skutočne ľahké s niečím, čo je široké a orientované viac na zjazd, viete o akom rozdiele na ceste dole hovorím. Ťažšie a širšie lyže vám umožnia trochu iný zážitok, ktorý teraz nič nebude „kaziť“.

V sete ako je Ravine totiž máte vďaka strihu krásny rozsah pohybu a nezáleží na tom, koľko sa do oblúka položíte. Čím agresívnejšie lyžujete, tým viac ponúkanú voľnosť oceníte a mňa vážne nadchla. Neberte to prosím, že v nejakých obtiahnutejších veciach sa nedá lyžovať, to rozhodne nechcem tvrdiť. Len chcem povedať, že rozdiel je citeľný a veľmi návykový.

Ak sa pridá technicky náročný terén, do popredia vystúpi ešte výrazná odolnosť vďaka 3-vrstvovej konštrukcii a odolnej vonkajšej vrstve. Dávno som sa venoval aj mixovému lezeniu, takže viem, že v týchto veciach sa môžete šúchať nahor aj v skalnom komíne a nič sa im nestane.

Ortovox, freeride, skialp

Práve spomínaná voľnosť, skombinovaná s maximálnou ochranou a odolnosťou pri zachovaní stále výbornej priedušnosti a ľahkosti, je dôvod, ktorý som načal v úvode článku. A nemusíte jazdiť len 60-stupňové žľaby a neviem aké šialenosti medzi skalami, ako vidíte na rôznych promo fotkách a Instagramoch. Stačí, ak viete oceniť dobrý zjazd vo voľnom teréne, najmä keď mrzne, fúka, padá sneh a chcete si ho vychutnať na maximum.

Ortovox Ravine

Pár príkladov

Samozrejme, v sete Ravine som absolvoval viacero dlhých výletov, vrátane toho z Roháčov, ktorý ste mohli nedávno vidieť a kde si viete omrknúť tieto veci „v pohybe“. Dokonalou ukážkou vlastností bol ale jeden veľmi dlhý deň vo Vrátnej. Napadlo kopec snehu, počas dňa stále snežilo a vybrali sme sa pojazdiť „za vlastné“ miestne lesíky.

Skrátim to – za cca 5 hodín sme dali asi 2500 výškových metrov a užívali si fakt parádne podmienky, na hrebeni sa zase ženili čerti. Potom prišla Lenka s mladým, ktorého sme asi 3 hodiny ťahali na paličke a učili ho lyžovať. Hneď na to nás zastihla doslova snehová kalamita. Celý čas som bol v tých istých veciach, už ani vrchná DWR vrstva nestačila. Ale stále som sa cítil komfortne a domov som prišiel suchý.

Ortovox, freeride, skialpOrtovox Ravine

Výbornou ukážkou schopností membrány Dermizax bol tiež nedávny výlet v Tatrách, kde sme zažili dva svety. Na južnej strane, teda cestou nahor, svietilo slnko a bol poriadny „výpek“, po prechode na severnú stranu teploty klesli hlboko pod bod mrazu. Doslova som potom cítil, ako membrána pracuje s vlhkosťou a na severe som sa hýbal už celý čas v bunde, len som rozopínal a zapínal vetranie (pod pazuchami, hlavný zips).

Po „prehupnutí“ späť na slnečnú stranu som zistil, že som komplet suchý a v úplnom komforte. Dvíhať vysoko nohy, alebo sa hýbať v teréne bola radosť. Jediná vec, na čo si treba dať pozor pri širších nohaviciach, je pohyb v mačkách. Treba sa sústrediť, aby ste si zbytočne nespravili diery, najmä vyššie, kde už nie sú chránené spevneným materiálom.

Ortovox, freeride, skialp

Netvrdím, že iné veci by to nezvládli, len chcem povedať, že presne to je príklad dní, kedy máte radosť z kvality a ponúkaných vlastností.

Skúsenosť so Swisswool

Všetky skúsenosti, ktoré som opísal vyššie, neboli iba so setom Ravine, ale nechýbala pri tom ani izolačná bunda Piz Segnas, ktorá má na celkovom dojme veľký podiel. Bola to rovnako moja prvá skúsenosť s materiálom Swisswool, čo je spracovanie merino vlny do akejsi aktívnej izolačnej vrstvy. Niečo na spôsob populárneho Polartecu Alpha či iných foriem izolácií, ktorých silnou stránkou nie je len udržanie tepla, ale aj aktívna termoregulácia počas pohybu.

V prvom rade ma oslovil výborný strih s dlhými rukávmi, ktorý je prispôsobený pre výrazné dvíhanie rúk – teda keď zaberáte palicou pri kroku, alebo keď sa škriabete hore žľabom na mačkách. Inak je všetko jednoduché a maximálne účelné s jedným veľkým náprsným vreckom, ktoré je umiestnené tak, aby nezavadzalo ramenným popruhom batoha.

Bunda Piz Segnas
V tejto bunde som trávil v podstate najviac času a to vrátane výstupov, keď som ju obliekal hneď vtedy, ako už bola zima len v spodnej vrstve. Je ľahučká, zbalená zaberie minimum miesta, ale keď ju obliečiete, okamžite cítite, ako drží teplo. No veľmi ma prekvapila schodnosťou udržiavať mikroklímu aj pri intenzívnom pohybe. Na pohľad z vonku vyzerá, že je kompletne mokrá, ale to je len „vizuál“. Dôležité je, že tú vlhkosť vytláča od spodnej vrstvy a akoby ju uzamkne v sendvičovej konštrukcii, kým sa neodparí do prostredia. Bohaté prešívanie, ktoré vidieť, vytvára množstvo komôr, kde sú umiestnené merino vlákna v podobe, v akej bývajú v páperových bundách. Keď ju zbalíte, zaberie v batohu ozaj málo miesta a hlavne je veľmi ľahká.

Bunda Piz Segnas
Navyše, ako vieme, veľkým plusom vlny je schopnosť izolovať aj vo vlhkom stave, čo bunda dokonale využíva – ideálnym príkladom bol ten spomínaný dlhý deň vo Vrátnej. Občas vidieť, že cez bundu prenikne kúsok vlákna, podobne ako pri perí, čo by som spomenul asi ako jediné negatívum.

Ak nie je vyslovene teplo, prípadne bezvetrie, tak ide o kúsok, v ktorom môžete stráviť pokojne aj celodennú túru, najmä ak sa neustále strieda tempo, nechýbajú nejaké „prestoje“ a nebičuje vás pritom vietor, sneh či voda. V spojení s bundou Ravine potom vytvára odolnú, priedušnú a veľmi dobre izolujúcu kombináciu do rôznych podmienok, vrátane tých extrémnych.

Ortovox
Ako zhrnúť všetky dojmy? Možno pomôže, keď poviem, že článok som vôbec nemal v pláne písať a rozhodne nejde o žiadny nátlak od značky Ortovox. Ale naozaj ma prekvapili vlastnosti, ktoré mi oblečenie ponúklo a najmä z dôvodu, že sa nepovažujem za typického freeridera.

Veď príprava na podujatie Bokami, ktorú trochu mapujeme, je pekným príkladom. No keď beriem lyže so 100 mm pod viazkom, alebo si chcem maximálne užiť zjazd a voľný terén, už mám jasno a nemusím vôbec riešiť, aké budú podmienky... Som pripravený na všetko a doslova zabudnem, že mám niečo na sebe.
Zdroj fotografií: archív autora
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Spodná vrstva a doplnky od VAUDE - od ponožiek až po čiapku

Test: Spodná vrstva a doplnky od VAUDE - od ponožiek až po čiapku

Spodná vrstva zohráva asi najdôležitejšiu rolu na poli termoregulácie. Ako sa darilo kúskom od VAUDE?
Test: 4-ročná skúsenosť s nohavicami Silvini Soracte

Test: 4-ročná skúsenosť s nohavicami Silvini Soracte

V tomto teste sa podelím o moju skúsenosť so skialpovými nohavicami, ktoré ma sprevádzajú už štvrtú sezónu.
Lyžovanie s deťmi - ako si naplno a bezpečne užiť zážitky na svahu

Lyžovanie s deťmi - ako si naplno a bezpečne užiť zážitky na svahu

Ako zabezpečiť bezpečný pohyb detí na lyžiarskom svahu? Pozrime sa na niekoľko základných tipov a rád.
keyboard_arrow_up