Lezecko-gastronomické kráľovstvo Sicílie

More, slnko, vápencové steny všade, kam sa človek pozrie a dovolenková atmosféra v prímorských mestečkách láka každoročne lezcov zo všetkých kútov Európy práve na Sicíliu.

Ak si aj ty fanúšikom croissantov, zmrzliny (alebo pravého talianskeho Gelata), pizze, parmezánu, vína a kávy (alebo aspoň niečoho z toho), teš sa. V tomto článku ťa zavedieme na výlet, kde sa tento gastro zážitok stretáva s lezením stoviek športových ciest, morom aj talianskym temperamentom. Túto ideálnu kombináciu v sebe ukrýva Sicília.

Pláž, Sicília, západ slnka

Najskôr logistika a fakty!

Na Sicíliu sa nízkonákladovými spoločnosťami vieš dostať do jedného z troch letovísk - Trapani, Palermo alebo Catania. Pokiaľ by ti konkrétne termíny odletov a príletov nevyhovovali, odporúčame skúsiť aj kombinácie - my sme leteli smerom tam do Catanie a naspäť z Palerma. Možností na prepravu v rámci Sicílie je veľa - jazdia vláčiky aj autobusy, prípadne sa dá požičať auto.

Vyskúšané máme obe možnosti - zatiaľ čo flexibilita a komfort auta znie ako výhoda, dávaj pozor na taliansky štýl šoférovania. Počet pruhov je zhruba taký, ako počet áut, ktorý sa aktuálne zmestí na vozovku a komunikačným nástrojom je prevažne klaksón a gestikulácia za volantom. Ak sa nezľakneš a psychicky pripravíš, je z toho parádny zážitok.

Etna, lietadloautá

Pridám aj negatívny zážitok kamarátov, ako malé varovanie - pre istotu v aute nenechávaj na očiach veľa cenností - aj párminútové zaparkovanie dalo šancu miestnym zlodejom a lezecký materiál bol fuč.

Kedy na Sicíliu?

Pre naše dva výlety na Sicíliu sme si vybrali raz neskorú jeseň (koniec októbra) a raz jarné prázdniny (začiatok marca). Jeseň je hlavnou sezónou a v októbri sa každoročne od roku 2009 koná aj lezecký festival v mestečku San Vito Lo Capo. Navyše si človek vždy vie vybrať oblasť na slnku alebo v tieni podľa preferencie a počasia.

Na jar bolo pre niektorých lezcov o trošku zimšie, no iní by to nazvali „ideálnou podmienkou”. Na slniečku okolo 12 stupňov naozaj treniu a prelezom pridáva, no pre ističov sa hodí páperka. More sme si tiež vychutnali viac v rámci otužovania, než váľania sa na pláži. Počas letných mesiacov si Sicíliu vyberá málokto. Teploty nad 30 stupňov vyhovujú málokomu a ak, tak rozhodne iba v oblastiach v tieni.

A kde sa lezie?

V prípade nášho jarného výletu sme boli ubytovaní v kempe pri San Vito Lo Capo. Ak sa chystáš na festival, mysli na ubytovanie s dostatočným predstihom. Priamo nad kempom sa nachádza dlhý pás skál, kde si svoje nájdu naozaj všetky lezecké kategórie.

Od položených ciest od obtiažnosti 4a, kde často skúšajú prvé kroky na skale aj juniori až po previsnuté cesty po tufách pre ambicióznejších lezcov. Pod dlhým pásom myslím desiatky až stovky ciest s výhľadom na more a nástupom priamo z kempu.

San Vito Lo Capo
Ak máš chuť objavovať a miestne šoférske zvyky ťa neodradili od požičania auta, rozhodne odporúčame vyskúšať oblasti ako Never sleeping wall alebo Parco Cerriolo. Ak ti nevadí rozliezť sa v cestách obtiažnosti 6b, určite oceníš kvalitu skaly aj rôzne charaktery ciest.

never sleeping wall
Kým v prvej z nich - Never sleeping wall - nájdeš obrovské tufy, jemný previs a cesty dlhšie ako 30 metrov, Parco Cerriolo ponúka krásne pohľady na more, takmer horizontálny previs a naozaj jedinečné skalné útvary.

Ak ťa horizontálny previs neláka, skraja nájdeš aj zopár vertikálnejších, ale menej lezených ciest. Z ďalších oblastí, ktoré sme navštívili, stojí za zmienku Monte Monaco, Lost World a Crown of Aragon.

Park Cerriolo
Čo sa konkrétnejších tipov na cesty týka, odporúčame kúpiť najnovšieho sprievodcu. Aj napriek bohatej lezeckej histórii Sicílie je stále miesto na nové a nové cesty, ktoré pribúdajú naozaj závratnou rýchlosťou. V centre San Vita nájdeš YMCA Climbing house, kde sa sprievodca dá kúpiť.

Po prvom prelistovaní zistíš hlavne to, že sa treba určite vrátiť. Okrem početných oblastí okolo San Vita nájdeš ďalšie možnosti lezenia aj v okolí Catanie aj vo vnútrozemí. Okrem športových odistených ciest sa dá nájsť aj zopár viacdĺžkových ciest a dokonca aj deep water solo. Možností je neúrekom - určite si prídeš na svoje!
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
DadaP 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Andezitové kráľovstvo v strede Slovenska

Andezitové kráľovstvo v strede Slovenska

Nie je skala ako skala - neuveríš, kým neuvidíš. Typ skaly naozaj veľmi ovplyvňuje zážitok z lezenia ako taký. A na to, aké lezenie môžeš zažiť na andezite, sa pozrieme v tomto článku.
Sardínia – ostrov, ktorý ťa chytí za srdce

Sardínia – ostrov, ktorý ťa chytí za srdce

Či už hľadáš tip na dovolenku, miesto na dobrodružstvo, alebo kombináciu oboch, v tomto článku to isto nájdeš.
Meteora - kláštory, mnísi a viacdĺžkové lezenie

Meteora - kláštory, mnísi a viacdĺžkové lezenie

Zlepencové veže vysoké niekoľko stoviek metrov, ranná hmla a na vrchu veží ležiace kláštory, v ktorých stále žijú mnísi? Nevravím o žiadnej novej fantasy knižke, ale o gréckej oblasti Meteora.
keyboard_arrow_up