Predný Choč - okruh, ktorý prekvapí

Vybehni si so mnou do Chočských vrchov na menej známy Predný Choč.

Chočské vrchy tvoria 3 podcelky - Prosečné, Sielnické vrchy a Choč. Známy je najmä najvyšší vrchol Veľký Choč, ktorý je u turistov veľmi obľúbený. V masíve Choča sa však nachádza viacero Chočov a okrem Veľkého Choča tu leží ešte Malý Choč, Predný Choč a Zadný Choč. Predný Choč je z nich s výškou 1 249 m n. m. najmenší, no zato veľmi zaujímavý a ponúka pekný turistický okruh. Poďme na to!

Nudiť sa nebudeš

Najkratšia trasa vedie z obce Likavka pri Ružomberku. Túra sa dá pekne zokruhovať (červená a modrá značka) z Likavky, čo je ideálny turistický okruh na poldenný výlet (približne 13 km s prevýšením 800 m).

A čo všetko ťa čaká na trase? Hrad Likava, 2 krásne vyhliadky, husté lesy, rozsiahle lúky a rôznorodý terén - divoké chodníčky, rozbahnené lesné cesty aj krásne singláče. To všetko si môžeš pozrieť v samotnom videu, ale poďme si to zhrnúť aj v tomto článku.


Hrad Likava

Prvou zastávkou je zrúcanina hradu Likava, ktorá sa nachádza hneď nad obcou Likavka. Ide o pomerne mohutný hrad, ktorý sa týči na skalnom výbežku. Poskytuje dobré výhľady na okolie, najmä na cestu z Považia na Oravu, ktorú hrad v minulosti strážil. Hrad býva pre verejnosť otvorený v mesiacoch máj - október a na stránke hradu nájdeš dôležité info. Ja som sa na hrad pozrela len spoza zatvorenej brány a bežala vyššie na masív Choča.

hrad Likavahrad Likava

Kde je ten Predný Choč?

Postupujem červenou značkou, ktorá spája Likavku a sedlo Spuštiak. Na tomto úseku je ukrytý samotný vrchol Predný Choč, no takto označené sú viaceré miesta. Ten oficiálny vrchol je zalesnený a ničím zaujímavý.

Niekde sa dokonca uvádza, že Predný Choč má 2 vrcholy, na mapách som však našla len jeden, no a na trase nájdeš takto označené viaceré miesta. Kde je pravda? Neviem, ale v podstate celá táto oblasť je masív Predného Choča a zaujímavé sú vyhliadkové miesta, ktoré sa na tomto masíve nachádzajú.

Predný ChočVýhľady na Ružomberok a kopce Veľkej Fatry (vpravo) a Nízkych Tatier (vľavo)

Aj hneď prvý vyhliadkový bod je označený ako Predný Choč. Táto vyhliadka je dobre prístupná, nachádza sa krátkou zachádzkou z hlavného chodníka. Nájdeš tu lavičky, ohnisko, vrcholovú knihu a je to aj obľúbené miesto paraglajdistov. Naskytnú sa ti tu krásne výhľady na juh - mesto Ružomberok, Liptovskú kotlinu a pohoria Veľká Fatra a Nízke Tatry.

Liptovská kotlina a Nízke TatryPredný Choč

Vrátim sa na hlavný chodník a pokračujem ďalej. Les je čím ďalej, tým hustejší a tajomnejší. Odbočka na druhú vyhliadku ju veľmi nenápadná a takmer som ju prešvihla. Ak ju nechceš minúť, treba byť obozretný a sledovať trasu na mapách. Trochu krkolomnou cestičkou sa dostaneš až na bralnatú skalu s majestátnym krížom.

kríž na prednom chočiChočské vrchy, Liptovská Mara a Západné Tatry

Kríž ma ale nezaujíma, kochám sa výhľadmi. Tentokrát nielen na juh, ale aj na východnú a severnú stranu, kde pozorujem krásne zasnežené Západné Tatry, Liptovskú Maru a takisto Veľký a Malý Choč. Mne osobne sa táto druhá vyhliadka páči viac. Je poriadne zašitá, vedie tu náročnejší chodníček, ale oplatí sa zájsť.

Veľký a Malý Choč na severeNízke Tatry a Veľká Fatra na juhu

Čaká ma už len krátky zbeh do sedla Spuštiak a prechod Predným Chočom mám za sebou. Ak si tu ešte nebol/a, určite odporúčam tento úsek prejsť. Ak ti vyjde slnečné počasie, z vyhliadok sa ti naskytnú nádherné výhľady. Dá sa sem dostať aj z Veľkého Choča, kde chodník pokračuje zo sedla Spuštiak modrou značkou. Ja sa to tentokrát zo sedla Spuštiak spustím nižšie. Trasu si zokruhujem a pobežím modrou značkou naspäť do Likavky.

Naspäť popod Predný Choč

Naspäť som išla modrou značkou, ktorá ma celkom zabavila rôznorodosťou terénu. Krásne behateľné úzke lesné chodníčky vystriedal úsek rozbahnenej lesnej cesty, ktorý bol našťastie len krátky. Potom opäť les, z ktorého som vybehla na rozsiahle lúky nad obcami Martinček a Likavka.

Do Likavky som dobehla popod týčiaci sa hrad Likava s výhľadom na Predný Čebrať a Čebrať a rozostavaný diaľničný úsek pri Ružomberku.

Lúky nad Martinčekom s výhľadom na Nízke TatryPredný Čebrať a Čebrať

Túto trasu som si zopakovala bežecky už druhýkrát a rovnako ako po prvýkrát, nestretla som tu nikoho. Zbožňujem takéto menej navštevované miesta, ktorých máme taaaaak veľa, že vždy je čo objavovať. Daj nám vedieť, či ťa zaujímajú aj takéto menej mainstreamové lokality.

Zhrnutie

  • Názov: Predný Choč
  • Lokalita: Chočské vrchy
  • Značenie: červená a modrá značka
  • Obmedzenie: bez obmedzenia
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 4 - 5 hodín
  • Parametre: 13,5 km/835 m
  • Typ: okruh, vrchol
  • Možnosť parkovania: parkovisko pri kostole v obci Likavka
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Dobrodružstvo v zasnežených Levočských vrchoch

Dobrodružstvo v zasnežených Levočských vrchoch

Zvládneme zimný beh cez Levočské vrchy? Alebo to bude skôr utrpenie?
Veľká Fatra - beh zo Smrekovice na Borišov a späť

Veľká Fatra - beh zo Smrekovice na Borišov a späť

Nádherný inverzný jesenný deň, výhľady, kopce, ale aj blato, prekážky a divočina. To všetko nám naservírovala Veľká Fatra.
Dolomity – 5 tipov na výlety

Dolomity – 5 tipov na výlety

Ferraty, turistika a trailový beh v nádhernom prostredí talianskych veľhôr. Čo si pre nás pripravili Dolomity tento rok?
keyboard_arrow_up