Pozvánka: Hory a mesto - hitparáda toho najlepšieho z kopcov

Filmov na tematiku hôr nájdeme ozaj veľa. No len málo festivalov ich spojí v takej kvalite, ako práve Hory a mesto.

Hory a mesto sú zárukou kvality už nejaký ten piatok – tento rok sa koná už 24. ročník. Prebehne od 9. do 13. apríla v kinosálach nákupného centra Vivo! v našom hlavnom meste. A už teraz sa môžeme tešiť na takmer 70 filmov na rôznu tematiku…

Od lezenia až po jaskyniarstvo

V priereze ponuky tohtoročného festivalu si na svoje príde snáď naozaj každý. Jednotlivé projekcie sú zadelené do niekoľkých kategórií: Bouldering, Vysoké hory, Skala, Voda, Bicykle, Jaskyniarstvo, Sneh, Horské chaty a útulne, Hiking, Najlepšie horolezecké výstupy roku 2023, Zem, Enviro, Horská kultúra, Beh a Vzduch.

Tešiť sa môžeme na stálice ako Pavol Barabáš, ktorý do Bratislavy prinesie hneď trojicu filmov. Sledovať sa určite oplatí riadneho blázna (v najlepšom slova zmysle) Juraja Koreňa, známejšieho ako „Ďurifuk“, ktorý odprezentuje paragliding na Novom Zélande.


Svet cyklistiky takisto neobíde naprázdno – na svoje si prídu vyznávači trailov, no určite sa oplatí zájsť aj na dokument o prvých slovenských cestných bikepackingových pretekoch – Race through Slovakia.

Program sa dotkne aj života na útulniach či pálčivejších tém, akými sú napríklad medvede. Nemenej dôležitý je medzinárodný rozmer festivalu, pričom dôraz je kladený na našich najbližších susedov. Preto bude porota zložená z členov V4.

Hory a mesto

Nebude to len o filmoch

Samozrejmosťou je už aj to, že popri premietaní filmov sa návštevníci festivalu môžu tešiť na sprievodný program. Tí starší aj tí mladší. Dvadsiaty druhýkrát majú o ocenenia možnosť zabojovať aj fotografi. Medzi najzvučnejšie mená tohto ročníka patrí jeden z najznámejších slovenských horolezcov, Zoltán Demján, a jeho poľský „kolega“, Alek Lwow.

Hory a mesto
Dňa 12. 4., teda v piatok, si zas na svoje prídu školáci. Bude pre nich pripravený Festivalový náučný chodník, kde môžu otestovať svoje znalosti, prípadne sa niečo nové naučiť. V rámci pohybových aktivít tu bude prichystaná menšia lezecká stena, deti sa vedia dostať aj na vlastné premietanie. Práve v tento deň totiž bude vyhradený program pre mladšie publikum.

Hory a mesto

Nákup lístkov

Lístky na jednotlivé predstavenia nájdete na stránke cinepass. Okrem osobitných lístkov sa dajú kúpiť aj permanentky – buď Zlatý Cinepass na 11 blokov (40 €), alebo Strieborný Cinepass na 5 blokov (29 €). Bežne sa však ceny lístkov pohybujú na úrovni 7 – 9 €.

Nech už sa venuješ akémukoľvek outdoorovému odvetviu, je takmer isté, že sklamaný/á neodídeš. Ideálne bude, ak ťa filmy namotivujú opäť niekam „vybehnúť“...
Zdroj fotografií: archív organizátora
report_problem Našiel si v texte chybu?

Hory a mesto 2024

calendar_today 09.04.2024 - 13.04.2024
label Ostatné
label Nesúťažné podujatie
place Bratislava (Slovensko)

redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Horský nosič - ako vyzerá môj deň?

Horský nosič - ako vyzerá môj deň?

Ponorme sa do jedinečného života horského nosiča, ktorý zároveň plní významnú úlohu ako člen personálu na malebnom útočisku, Zamkovského chate vo Vysokých Tatrách.
Čo mi dal pohyb v horách?

Čo mi dal pohyb v horách?

Čo všetko mi priniesol pohyb v horách, resp. v prírode ako takej? Pokoj, oddych, relax, kondíciu, slobodu, voľnosť? Áno, toto všetko... a mnoho ďalšieho.
Inšpiratívne ženy sú všade okolo nás

Inšpiratívne ženy sú všade okolo nás

Dnes je MDŽ! Preto chcem tento článok venovať práve našim super ženám.
keyboard_arrow_up