Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Ako to vyzerá na jednej z najkrajších vyhliadok v Slovenskom raji? Pozrieme sa na to na nenáročnej túre zo Stratenej.

Havrania skala je jedným z najvyšších vrcholov Slovenského raja (1 156 m n. m.), ktorú sa určite oplatí navštíviť. V jej tesnej blízkosti sa nachádzajú mnohé ďalšie turistické miesta - Dobšinská ľadová jaskyňa, vodná nádrž Palcmanská Maša s novou lanovkou na planinu Geravy, ale aj ikonická Kráľova hoľa či známe rokliny a mnoho, mnoho ďalších.

Samotný vrchol Havranej skaly ponúka nádherné výhľady na väčšinu Slovenského raja a v prípade jasného počasia aj na Kráľovu hoľu a Vysoké Tatry. Jej skalný masív je veľmi výrazný, ale pomerne ľahko prístupný. V skalných útrobách sa nachádza menšia jaskyňa prístupná pre každého.

Začíname v malebnej obci Stratená

Slovenský raj má v sebe ukrytých niekoľko obcí, za mňa asi najkrajšia a najefektnejšia je obec Stratená, ktorou preteká rieka Hnilec. Dopraviť sa tu môžete dokonca aj vlakom premávajúcim medzi Banskou Bystricou a Margecanmi. Pre milovníkov železníc bude iste nezabudnuteľným zážitkom cestovanie vlakom prekrásnou prírodou. Klasická autobusová doprava a parkovanie autom nebude problém.

Túru na Havraniu skalu absolvujeme od kostola (po zelenej značenej trase) s návratovou cestou do Stratenského kaňonu (po žltej trase). Krátku časť úseku (záver do obce Stratená) treba prejsť po hlavnej ceste.

Chodníky tu majú atmosféru

Naše prvé kroky za vrcholom vedú poza spomínaný kostol k cintorínu, ktorý obklopujú vysoko vyzdvihnuté Sokolie skaly. Zelenou farbou značený turistický chodníček obchádza západnú časť cintorína.


Vchádzame do hrdla skalného masívu, biele skaly obklopujúce členitý terén vyrážajú dych. Hneď od začiatku sa chodník neúprosne dvíha, my sa približujeme k skalám, vzduch akoby začal rednúť, to je však následok strmého úseku.


Cik-cak chodníček nie je príliš dlhý, zvládne to každý. Krásne výhľady na vápencové štrbiny a rovné skalné platne pôsobia úchvatne. Záver doliny medzi Marčekovou a Sokoľou skalou ukončuje prvé z dvoch dnešných stúpaní.


Nie je Štúr ako Štúr

Po prvotnom výškovom nástupe nasleduje pohodový a klesajúci prechod lesom k Občasnému prameňu Dionýza Štúra. Meno Štúr je asi každému známe a áno, je to rodina Ľudovíta Štúra. Dionýz a Ľudovít Štúr boli bratranci v druhom stupni príbuzenstva. Prameň s názvom Občasný nesie názov po známom Slovenskom geológovi a prírodovedcovi svetového významu. Ten ako prvý popísal funkciu prameňa, čiže občasné vyvieranie vody podľa nasýtenia okolitých podzemných priestorov. Prameň bol v nedávnej minulosti zrekonštruovaný do dnešnej podoby.


Na Havraniu skalu to od prameňa bude necelých 200 výškových a niečo okolo polhodinky chôdze. Občerstviť sa v altánku a opláchnuť v prameni padne vhod. Ukončujeme zelenú trasu, napájame sa na žltú, ktorá vedie hore na Havraniu skalu, opačným smerom by nás žltá trasa zaviedla na ďalšie turistické miesta - Veľké a Malé Zajfy, prípadne na planinu Geravy (vrchnú stanicu lanovky premávajúcej od minulého roka).


Jaskyňa v Havranej skale

Od prameňa opúšťame zelenú značenú trasu a už po žltej značke naskakujeme do strmšieho úseku priamo hore na Havraniu skalu. Lesná turistická cestička sa nijak „nepáre“ a ide strmhlav hore.

Keď sa už dostaneme pod samotnú skalu, k vrcholu je to už iba kúsok. Pod vrcholom sa nachádza jaskyňa, ktorej chodba nie je príliš dlhá, avšak jej chládok v lete poteší každého turistu.


Ako na vyhliadkovej veži

Už iba pár desiatok metrov hore a sme na samotnom vrchole Havranej skaly, kde si môžeme vychutnávať vzdušný priestor a okolité dominanty. Ak je dobrá viditeľnosť z vrcholu skaly je perfektne vidieť dominanty: Spišský hrad, Vysoké a Nízke Tatry.


Havrania skala nezostala dlžná svojmu názvu, sem-tam preletí nejaký havran, to bolo však jediné zviera, ktoré sme na našej túre stretli. Miesta na oddych je tu dostatok, avšak nejaké prírodné sedenie by sa tu zišlo. Sadáme si na zem, pri nohách sa nám vyníma Poniklec prostredný. V batohu mám pribalený ďalekohľad, sledujeme podrobne, čo nám panoráma tohto krásneho miesta ponúka.

Kráľova hoľaPoniklec

Za sebou máme polovicu nášho okruhu, výškové metre už nebudú pribúdať. Od Občasného prameňa po vrchol na skale lemovali našu trasu náučné a informačné tabule, takže o program na oddychových staniciam máme postarané.

Druhá polovica okruhu

Návratovou trasou definitívne míňame vrchol. Po žltej značenej trase smerom na západ schádzame najprv cez lúku, ktorú pretína krátka pasáž pomedzi skaly. Následne už zostupujeme lesnou cestičkou - povrch sa mení. Veľmi pekný lesný úsek popri potoku má typický nízkotatranský charakter.

Korene striedajú časté preskakovanie potoka, strmé zostupy potešia našu dušu, pozeráme popod nohy, túra plynule a ubieha. Pred jej koncom míňame Turzov vodopád, ktorý by ste tu nečakali.

Turzov vodopád

Stratenský kaňon

Prichádzame na samotný koniec nášho výletu do Stratenského kaňonu. Kaňon bol od roku 1964 spolu so Stratenou vyhlásený za prírodnú rezerváciu s najvyšším stupňom ochrany, čiže 5. stupeň. Začína na jednej a končí na druhej strane cestného tunela na ceste 1/67.

Stratenský kaňon

Záver túry je už po ceste cca. 700 m do obce Stratená, odkiaľ sme štartovali dnešný výlet. Kto chce svoje zážitky akumulovať, neďaleko obce Stratená sa nachádzajú ďalšie turistické miesta, ktoré by človek mohol navštíviť. Naša dnešná túra je obľúbený okruh turistov, nie je to však typická masovka. Okruh ponúka krásne prechody do kopca aj z kopca, najkrajšie výhľady a pokojnú atmosféru „nášho raja“.


Zhrnutie

  • Názov: Havrania skala
  • Lokalita: Slovenský raj
  • Značenie: zelená, žltá
  • Obmedzenia: žiadne
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 4 hodiny
  • Parametre: 10 km/490 m
  • Možnosť parkovania: v obci Stratená, prípadne na konci tunela
  • Mapka/GPX: Sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
infinitipp 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Čo si pre nás pripravila Ďumbierska časť hrebeňa Nízkych Tatier?
Turniská a Folkmarské skaly – skalnaté kráľovstvo v jesennom šate

Turniská a Folkmarské skaly – skalnaté kráľovstvo v jesennom šate

Fascinujú ťa skalnaté mestečká či iné skalné útvary tých najrozličnejších tvarov? V tom prípade máme pre teba skvelý tip na jesennú túru neďaleko rodnej obce Juraja Jakubiska.
Naozaj spí v útrobách sopky Vihorlat obor Oko?

Naozaj spí v útrobách sopky Vihorlat obor Oko?

Na „ďalekom východe“ Slovenska sa nachádza malé pohorie sopečného pôvodu a práve v tom tkvie jedinečnosť miest, na ktoré sa dnes pozrieme. Vitaj na Sninskom kameni a Morskom oku vo Vihorlate.
keyboard_arrow_up