Behanie
Na policejní stanici u výslechu: „Běhala jste v lese a pak vás nějaký muž znásilnil? Můžete ho nějak popsat?“
„Byl to strašně mizerný běžec!“
„Podle čeho soudíte?“
„Kdybych nezpomalila, tak mě nedohonil!“
Ked som napriklad pozeral Kiliana Jorneta ked chcel prekonat svetovy rekord zabehnut za 24 hodin 304km a viac tak mal pri tempe 4:20 tep 135-142 tolko mam ja ako skoro nebezec pri tempe 6:30 - 7:00
Kipchoge jeden z naj maratoncov sveta mal tepy tusim okolo 150 ked bezal neoficialny maraton rekord pod 2 hodiny. Pritom to tempo dokaze bezac hobby bezec bud vobec alebo par desiatok sekund ? aj hodne dobry bezci dokazu jeho maraton tempo bezat max mar minut. Videl som video kde to skusali maratonci a ked to bezali cca minutu tak im tepy isli na postupne az 190 aj viac a vyplo ich.
Vsetko je to o kvalitnom a dlhodobom treningu. Ide o to ci to vobec ma vyznam.
Toto riesim praveze len mesiac.
Zatial co som sa docital je to ze by som mal behat s tepmi este nizsie. Na urovni 60%-70% z maxHR, ked si to spriemerujem tak je to tych 116-135 tepov co coros pri prepnuti na pocitanie z max HR ukazuje ako "Fat Burn" zonu.
Toto viem ze nedokazem, len smerom z kopca, takze ktora taktika je lepsia?
- ryhlejsie prechadzky?
- prerusovany veeelmi pomaly beh?
- pokracovat v tepoch okolo 156 tepov co su najnizsie tepy s ktorymi viem aktualne behat a ist coraz nizise az sa s tepmi dostanem na nizsie cisla?
Viem ze to nefixnem za par mesiacov, ani sa niecim takym nechcem chvalit - aj Strava appku uz mam len privatnu. Len mam pocit ze aj ked sa snazim tak tie prve zony preskakujem a vzdy fungujem len v tych vyssich. Na druhu stranu nechcem stratit to co mam vo vyssich zonach.
Zo svojej skromnej bežeckej praxe (len ako doplnok k silovým športom a bicyklu) to mám presne tak ako píšeš. U mňa stačia cca 2 týždne prestávky a som tepovo tam, kde som bol, čiže v prdeli😂.
mat odbehanych 1.500 km (v kopcoch) rocne "len" ako doplnok k biku resp. k skialpu je podla mna brutalne vela pre rekreacneho sportovca
Čo sa týka behu, 2 - 3 behy (30km) zasa až tak nie je veľa, to je každý druhý deň po 10km. Veľa ale závisí od toho, aký je to beh. Ak si človek len tak hopsá niekde v tempe 6:30/km po rovine, je to niečo iné, ako 3x 10 km v kopcoch, rovnako iné je mať 3x10km, kde je intervalový tréning, no a masaker je mať 3x10 km podľa Ivanovho tréningu
Budem tu citovať jeden článok, kde sa riešil podobný problém.
"Na to, aby pulz začal reagovať, musíte nabehať veľa na nízkych pulzoch. To je úplný základ. Neviem, o koľko by ste chceli pulzy znížiť, ale nie je to krátkodobá záležitosť. Po mesačnom cielenom tréningu možno klesnú o dva - tri pulzy, ale nie napríklad zo 150 na 135. Musíte behať voľné dlhé behy na 60 - 70 percentách maximálnej pulzovej frekvencie a takto by ste mali absolvovať celý tréning. Vôbec neprekračujte 75 percent, musíte behať pomaly.
Môžete však behať aj kratšie úseky na vyšších pulzoch, na prestriedanie. Bežte dva-tri tréningy voľne a potom si dajte jeden intervalový a trochu do toho dupnite. Začnite napríklad 300-metrovými úsekmi, na začiatok možno 8-krát 300 metrov, potom 10x300 m a tak ďalej. Keď sa dostanete na 15x300 m, zvýšte dĺžku úseku na 400 metrov, neskôr na 500, 800 metrov či kilometer. Kratšie úseky bežte na 90 percent maximálnej pulzovej frekvencie a viac. Úseky od 800 metrov a viac bežte niekde okolo 85-88 percent PF max.
Za aký čas sa pulzy znížia, je veľmi individuálne, ale niekedy to trvá aj celý rok. Srdce musí byť dobre trénované, aby sa pulzy upravili. Rastúca trénovanosť sa prejaví napríklad tým, že keď budete robiť úseky, hlavne dlhšie (800 metrov a viac), do minúty by vám mal pulz klesnúť pod 120. Behanie v hraničných vysokých pulzoch môže spôsobiť pretrénovanosť, srdce je stále v permanentnom zábere a jedného dňa môže povedať - dosť. Preto je najlepšie behať voľnejšie. "
posledný komentár: 20. 12. 2025 o 9:44
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14