Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
Ja mám tiež tepy vyššie pri behu ako na bajku. Málokedy sa dokážem dostať na bajku do zóny 4 v tepoch. Čo sa týka tepov a bicykla, tu však treba rátať s tým, že ak nepoužíva človek hrudný pás, hodinky takú rýchlu zmenu tepu (na nejakom intervale) nestihnú ani spozorovať. Riešil som to s pár "odborníkmi" na strave, ktorí mi dávali "flag" na segmente preto, lebo neverili tepom.
Čo sa týka behu, 2 - 3 behy (30km) zasa až tak nie je veľa, to je každý druhý deň po 10km. Veľa ale závisí od toho, aký je to beh. Ak si človek len tak hopsá niekde v tempe 6:30/km po rovine, je to niečo iné, ako 3x 10 km v kopcoch, rovnako iné je mať 3x10km, kde je intervalový tréning, no a masaker je mať 3x10 km podľa Ivanovho tréningu (to samozrejme píšem na odľahčenie, lebo za ten rozpis som rád a keď som sa podľa neho riadil, posunulo ma to vpred, aj keď síl na rozdávanie som teda nemal)
Budem tu citovať jeden článok, kde sa riešil podobný problém.
"Na to, aby pulz začal reagovať, musíte nabehať veľa na nízkych pulzoch. To je úplný základ. Neviem, o koľko by ste chceli pulzy znížiť, ale nie je to krátkodobá záležitosť. Po mesačnom cielenom tréningu možno klesnú o dva - tri pulzy, ale nie napríklad zo 150 na 135. Musíte behať voľné dlhé behy na 60 - 70 percentách maximálnej pulzovej frekvencie a takto by ste mali absolvovať celý tréning. Vôbec neprekračujte 75 percent, musíte behať pomaly.
Môžete však behať aj kratšie úseky na vyšších pulzoch, na prestriedanie. Bežte dva-tri tréningy voľne a potom si dajte jeden intervalový a trochu do toho dupnite. Začnite napríklad 300-metrovými úsekmi, na začiatok možno 8-krát 300 metrov, potom 10x300 m a tak ďalej. Keď sa dostanete na 15x300 m, zvýšte dĺžku úseku na 400 metrov, neskôr na 500, 800 metrov či kilometer. Kratšie úseky bežte na 90 percent maximálnej pulzovej frekvencie a viac. Úseky od 800 metrov a viac bežte niekde okolo 85-88 percent PF max.
Za aký čas sa pulzy znížia, je veľmi individuálne, ale niekedy to trvá aj celý rok. Srdce musí byť dobre trénované, aby sa pulzy upravili. Rastúca trénovanosť sa prejaví napríklad tým, že keď budete robiť úseky, hlavne dlhšie (800 metrov a viac), do minúty by vám mal pulz klesnúť pod 120. Behanie v hraničných vysokých pulzoch môže spôsobiť pretrénovanosť, srdce je stále v permanentnom zábere a jedného dňa môže povedať - dosť. Preto je najlepšie behať voľnejšie. "
Nizke pulzy su o dobrej efektivite a dlhorocnom treningu. Mozu o nieco klesnut po par tyzdnoch pravidelneho treningu, ale akonahle clovek prestane dajme tomu na tyzden trenovat tak ich ma naspat. Hodiny treningu nazbierane pocas niekolkych rokov neoseriete nijak (vid pro)
Poslednu dobu dost registrujem na strave tie popisky k behom/jazdam ako "z2", "rege run", "z1 easy run". Neviem ci to je len honkanie ega alebo nevedia pocitat ale vacsinou su to presne ti odbornici co su najmudrejsi a na zavode idu presne take iste "z2" tempo a nikam sa neposuvaju.
Zo svojej skromnej bežeckej praxe (len ako doplnok k silovým športom a bicyklu) to mám presne tak ako píšeš. U mňa stačia cca 2 týždne prestávky a som tepovo tam, kde som bol, čiže v prdeli😂.
Daniel6669 Data z tepaku sledujem asi 4 roky. Pekne je vidiet ten rocny progres a tep klesne kazdym rokom vzdy o nejakych 0-5 tepov cca. Cize ked som na zaciatku behaval to iste tempo pri 150 tak teraz pri 130. Samozrejme vzdy treba mat aspon 2 tyzdne suvisleho treningu za sebou po nejakej dlhsej pauze
mat odbehanych 1.500 km (v kopcoch) rocne "len" ako doplnok k biku resp. k skialpu je podla mna brutalne vela pre rekreacneho sportovca
-
Toto riesim praveze len mesiac.
Zatial co som sa docital je to ze by som mal behat s tepmi este nizsie. Na urovni 60%-70% z maxHR, ked si to spriemerujem tak je to tych 116-135 tepov co coros pri prepnuti na pocitanie z max HR ukazuje ako "Fat Burn" zonu.
Toto viem ze nedokazem, len smerom z kopca, takze ktora taktika je lepsia?
- ryhlejsie prechadzky?
- prerusovany veeelmi pomaly beh?
- pokracovat v tepoch okolo 156 tepov co su najnizsie tepy s ktorymi viem aktualne behat a ist coraz nizise az sa s tepmi dostanem na nizsie cisla?
Viem ze to nefixnem za par mesiacov, ani sa niecim takym nechcem chvalit - aj Strava appku uz mam len privatnu. Len mam pocit ze aj ked sa snazim tak tie prve zony preskakujem a vzdy fungujem len v tych vyssich. Na druhu stranu nechcem stratit to co mam vo vyssich zonach.
Ten aerobny zaklad co mas do tych 135 bpm sa da dosiahnut za 3 az 6 mesiacov. Ma to vyznam vtedy ak sa vies behu plnohodnotne venovat. Ak nie behaj tak ako sa ti da. Ako som pisal ja napriklad ho nevybudujem nikdy, aj kvoli tomu ze mam astmu.
Ked som napriklad pozeral Kiliana Jorneta ked chcel prekonat svetovy rekord zabehnut za 24 hodin 304km a viac tak mal pri tempe 4:20 tep 135-142 tolko mam ja ako skoro nebezec pri tempe 6:30 - 7:00 on sa k tomu dotrenoval za roky behania.
Kipchoge jeden z naj maratoncov sveta mal tepy tusim okolo 150 ked bezal neoficialny maraton rekord pod 2 hodiny. Pritom to tempo dokaze bezac hobby bezec bud vobec alebo par desiatok sekund ? aj hodne dobry bezci dokazu jeho maraton tempo bezat max mar minut. Videl som video kde to skusali maratonci a ked to bezali cca minutu tak im tepy isli na postupne az 190 aj viac a vyplo ich.
Vsetko je to o kvalitnom a dlhodobom treningu. Ide o to ci to vobec ma vyznam.
Hack3r ja teraz neriesim rychlost nejaku super rychlost, vobec by mi nevadilo ak by som v tej zone dokazal hybat s tempom 9min na km, alebo aspon robit pohyb co by beh pripominal. V podstate taka bezna prechadzka je u mna priemerne 100 tepov.
Ano ja to mam tak. Celkovo bikujem od detstva vsetko mozne, od maratonov cez enduro a bikepacking a behy ozaj velmi malo v poslednych rokoch a to vo vyssich tepoch. Takze ako lajk to vidim tak ze som telo viac privikol na bajk a pri bajkovani funguje optimalnejsie ako pri behu..
Ak ti telo funguje vo vychsich telopoch na biku ako pri behu ,urcite by som nepovedal ze si ho naucil optimalne fungovat. Radim teraz jednej zacinajucej bezkyni ,tepala 185 na 3km behu pri 9 min tempe a nemyslim ze jej telo funguje optimalne . S tempom kludne spomal a aj km uber. Nemas ucit telo ist vysoke tepy celi trening ,alebo pretek mas ho naucit ist naplno pri minimalnych tepoch . Cesta ako ho to naucit je len na tebe.
vrabc0 Ak Ti ide primarne o zdravotny benefit a zlepsenie aerobnej vytrvalosti, tak by si mal behavat na tepoch do (180 - vek) cca. To je najjednoduchsi vzorec, ktory ale prekvapivo dobre funguje. Ak si mal zranenia, chronicke choroby, operacie, a pod, tak este uber -5 az -10, ak trenujes pravidelne bez chorob a zraneni posledne dva roky, tak mozes aj +5 pridat. Ak pri takom tepe behat nevies, treba zacat len s rychlou chodzou, indiansky beh (striedat chodzu a beh) a postupne sa to bude zlepsovat a budes schopny behat suvisle. Intervaly/rychle useky by si mal zaradit az po 3-6 mesiacoch takehoto treningu, ale nie je to nutnost, pokial nechces ist na nejake preteky a pod. Je to v podstate to iste, co pisal KINGofFAILS, a ako sa vravi, pomaly dalej zajdes. Ja som si presiel roznymi treningovymi planmi a sposobmi, a toto u mna zafungovalo najlepsie a odvtedy uz beham len v takychto tepoch (ak sa nepripravujem na nejaky pretek, alebo nejdem nejaky segment a pod )
andrej: pri skate ak to vies,neni zas tak problem,ale jasne,myslim taku klasiku,spominam to aj preto,ze je to tiez beh,len z toho nebolia podrazky /ale zas ine /
Blby vzorec Keby som mal behat pri tom pulze, tak bezim 4:00 a to akosi na aerobnu vytrvalost nie je.
Proste vyprdni sa na pulzy - niekto ich ma vysoke, niekto nizke - a vytrvalostne behy behaj pri konverzacnom tempe. Ziadne ponahlanie, pohodicka pohoda - nejde o vzdialenost, ale o straveny cas.
No inak toto konverzacne, som tak behal s zenou raz, rozpravali sme sa v pohode. Ja 130 tepov ona 165 ... pricom ja sice dokazem behat rychlejsie a dlhsie ale ona pri tych svojich tepoch sa zadycha menej. Ale obaja sme amateri len
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Čo sa týka behu, 2 - 3 behy (30km) zasa až tak nie je veľa, to je každý druhý deň po 10km. Veľa ale závisí od toho, aký je to beh. Ak si človek len tak hopsá niekde v tempe 6:30/km po rovine, je to niečo iné, ako 3x 10 km v kopcoch, rovnako iné je mať 3x10km, kde je intervalový tréning, no a masaker je mať 3x10 km podľa Ivanovho tréningu
Budem tu citovať jeden článok, kde sa riešil podobný problém.
"Na to, aby pulz začal reagovať, musíte nabehať veľa na nízkych pulzoch. To je úplný základ. Neviem, o koľko by ste chceli pulzy znížiť, ale nie je to krátkodobá záležitosť. Po mesačnom cielenom tréningu možno klesnú o dva - tri pulzy, ale nie napríklad zo 150 na 135. Musíte behať voľné dlhé behy na 60 - 70 percentách maximálnej pulzovej frekvencie a takto by ste mali absolvovať celý tréning. Vôbec neprekračujte 75 percent, musíte behať pomaly.
Môžete však behať aj kratšie úseky na vyšších pulzoch, na prestriedanie. Bežte dva-tri tréningy voľne a potom si dajte jeden intervalový a trochu do toho dupnite. Začnite napríklad 300-metrovými úsekmi, na začiatok možno 8-krát 300 metrov, potom 10x300 m a tak ďalej. Keď sa dostanete na 15x300 m, zvýšte dĺžku úseku na 400 metrov, neskôr na 500, 800 metrov či kilometer. Kratšie úseky bežte na 90 percent maximálnej pulzovej frekvencie a viac. Úseky od 800 metrov a viac bežte niekde okolo 85-88 percent PF max.
Za aký čas sa pulzy znížia, je veľmi individuálne, ale niekedy to trvá aj celý rok. Srdce musí byť dobre trénované, aby sa pulzy upravili. Rastúca trénovanosť sa prejaví napríklad tým, že keď budete robiť úseky, hlavne dlhšie (800 metrov a viac), do minúty by vám mal pulz klesnúť pod 120. Behanie v hraničných vysokých pulzoch môže spôsobiť pretrénovanosť, srdce je stále v permanentnom zábere a jedného dňa môže povedať - dosť. Preto je najlepšie behať voľnejšie. "
mat odbehanych 1.500 km (v kopcoch) rocne "len" ako doplnok k biku resp. k skialpu je podla mna brutalne vela pre rekreacneho sportovca
Zo svojej skromnej bežeckej praxe (len ako doplnok k silovým športom a bicyklu) to mám presne tak ako píšeš. U mňa stačia cca 2 týždne prestávky a som tepovo tam, kde som bol, čiže v prdeli😂.
Toto riesim praveze len mesiac.
Zatial co som sa docital je to ze by som mal behat s tepmi este nizsie. Na urovni 60%-70% z maxHR, ked si to spriemerujem tak je to tych 116-135 tepov co coros pri prepnuti na pocitanie z max HR ukazuje ako "Fat Burn" zonu.
Toto viem ze nedokazem, len smerom z kopca, takze ktora taktika je lepsia?
- ryhlejsie prechadzky?
- prerusovany veeelmi pomaly beh?
- pokracovat v tepoch okolo 156 tepov co su najnizsie tepy s ktorymi viem aktualne behat a ist coraz nizise az sa s tepmi dostanem na nizsie cisla?
Viem ze to nefixnem za par mesiacov, ani sa niecim takym nechcem chvalit - aj Strava appku uz mam len privatnu. Len mam pocit ze aj ked sa snazim tak tie prve zony preskakujem a vzdy fungujem len v tych vyssich. Na druhu stranu nechcem stratit to co mam vo vyssich zonach.
Ked som napriklad pozeral Kiliana Jorneta ked chcel prekonat svetovy rekord zabehnut za 24 hodin 304km a viac tak mal pri tempe 4:20 tep 135-142 tolko mam ja ako skoro nebezec pri tempe 6:30 - 7:00
Kipchoge jeden z naj maratoncov sveta mal tepy tusim okolo 150 ked bezal neoficialny maraton rekord pod 2 hodiny. Pritom to tempo dokaze bezac hobby bezec bud vobec alebo par desiatok sekund ? aj hodne dobry bezci dokazu jeho maraton tempo bezat max mar minut. Videl som video kde to skusali maratonci a ked to bezali cca minutu tak im tepy isli na postupne az 190 aj viac a vyplo ich.
Vsetko je to o kvalitnom a dlhodobom treningu. Ide o to ci to vobec ma vyznam.
Na policejní stanici u výslechu: „Běhala jste v lese a pak vás nějaký muž znásilnil? Můžete ho nějak popsat?“
„Byl to strašně mizerný běžec!“
„Podle čeho soudíte?“
„Kdybych nezpomalila, tak mě nedohonil!“
Proste vyprdni sa na pulzy - niekto ich ma vysoke, niekto nizke - a vytrvalostne behy behaj pri konverzacnom tempe. Ziadne ponahlanie, pohodicka pohoda - nejde o vzdialenost, ale o straveny cas.