Behanie
Totiz dlho som mal pocit ze mi chyba pri sportoch nejaky zaklad, pri kazdom sporte strasne dychcim aj ked vladzem tak pocitovo mam tepy celkom vysoko. Tak som na zaciatku decembra kupil sportove hodinky a tie mi ukazali ze mam pravdu. Co sa tyka vyssich zon na biku tam problem nieje - za tie roky som asi vytunil anaerobnu vytrvalost, v nizsich 1 a 2 som zo zaciatku nedokazal ani behat. Mam 35r, na bajku zatial max tepy 195 v sprinte do kopca (mam ale pocit ze by to slo dat i viac), v behu 190 v sprinte do kopca, v klude ked si lahnem mam priemerny tep 53. Cez december som sa s hodinkami otukaval a robil prechadzky a skialp v nizkych intenzitach, od januara som k tomu zacal behat s tepmi na rovinkach a vyslapoch okolo 156 co je podla corosu hranica medzi 1 a 2 zonou (Aerobic Endurance 59%-74% HRRZ a Aerobic Power 75%-84% HRRZ), v podstate aerobna zona. Snazim sa dat tak 2-3 behy za tyzden alebo okolo 30km len v nizkej intenzite (v snehu, lade a mensich kopcoch to vychadza okolo 7-8 min/km s priemerkou 146 tepov), cez vikend potom v oba dni skialp s vyslapmi vo vyssej intenzite okolo 178 tepov. Z nedavnej minulosti este bez hr snimaca som bol schopny behat 10km pod 4,50min/km, pocitovo bez problemov ale s tepmi asi fakt strasne vysoko.
Co chcem je znizit tie tepy/zvysit rychlost a znizit potrebnu dobu regeneracie a to pri vsetkych sportoch. V podstate mi o beh nijak extra nejde, beriem ho len ako trening. Pomaly chcem do behov zaradit i kratke intervaly a postupne pri skialpe sa zacat drzat v nizsich tepovych zonach ale s intervalmi. Je tento postup spravny alebo mam nieco zmenit ci zlepsit? To co som od januara zatial robil mi trochu pomohlo, dokazem bezat v nizsich zonach a aj na skialpoch mam o nieco nizsie tepy.
Vdaka
Nie som sice odbornik, ale zopar tvojich udajov mi nejako nepasuje. Ty mas vyssie tepy na biku ako pri behu? Pri behu predsa zapajas podstatne viac svalov ako na biku, takze podla mna by si mal mat aj vyssie tepy. U mna to robi rozdiel 10 tepov. A dalsia vec je, ze ako bezec zaciatocnik chces behat 2-3 behy alebo 30km tyzdene co je asi dost vela na zaciatok, Potom aj regeneracia bude dlhsia
Co ja citim ze ked dam vyjazd alebo beh vo vyssich tepoch som potom viac unaveny a aj dlshie mi trva zregenerovat. Sice vladzem ist v tych vyssich tepoch, ale nerobi mi to potom dobre.
Su tu ale aj borci co behaju pravidelne a aj pretekaju tak verim ze sa vyjadria fundovanejsie ako ja
Totiz dlho som mal pocit ze mi chyba pri sportoch nejaky zaklad, pri kazdom sporte strasne dychcim aj ked vladzem tak pocitovo mam tepy celkom vysoko. Tak som na zaciatku decembra kupil sportove hodinky a tie mi ukazali ze mam pravdu. Co sa tyka vyssich zon na biku tam problem nieje - za tie roky som asi vytunil anaerobnu vytrvalost, v nizsich 1 a 2 som zo zaciatku nedokazal ani behat. Mam 35r, na bajku zatial max tepy 195 v sprinte do kopca (mam ale pocit ze by to slo dat i viac), v behu 190 v sprinte do kopca, v klude ked si lahnem mam priemerny tep 53. Cez december som sa s hodinkami otukaval a robil prechadzky a skialp v nizkych intenzitach, od januara som k tomu zacal behat s tepmi na rovinkach a vyslapoch okolo 156 co je podla corosu hranica medzi 1 a 2 zonou (Aerobic Endurance 59%-74% HRRZ a Aerobic Power 75%-84% HRRZ), v podstate aerobna zona. Snazim sa dat tak 2-3 behy za tyzden alebo okolo 30km len v nizkej intenzite (v snehu, lade a mensich kopcoch to vychadza okolo 7-8 min/km s priemerkou 146 tepov), cez vikend potom v oba dni skialp s vyslapmi vo vyssej intenzite okolo 178 tepov. Z nedavnej minulosti este bez hr snimaca som bol schopny behat 10km pod 4,50min/km, pocitovo bez problemov ale s tepmi asi fakt strasne vysoko.
Co chcem je znizit tie tepy/zvysit rychlost a znizit potrebnu dobu regeneracie a to pri vsetkych sportoch. V podstate mi o beh nijak extra nejde, beriem ho len ako trening. Pomaly chcem do behov zaradit i kratke intervaly a postupne pri skialpe sa zacat drzat v nizsich tepovych zonach ale s intervalmi. Je tento postup spravny alebo mam nieco zmenit ci zlepsit? To co som od januara zatial robil mi trochu pomohlo, dokazem bezat v nizsich zonach a aj na skialpoch mam o nieco nizsie tepy.
Vdaka
Otázka do pléna. Mame tu aj trailových bežcov, ktorí sa chcú výraznejšie zlepšiť? Čo pomôže v kopcoch? Tiež intervaly do kopca? Zatiaľ mam pocit, že viem si udržať nejaké tempo v kopcoch, ale je to pomalé, pri zrýchlení mi stuhnú stehná a som odpalený na celý beh. Čo Vás trailových bežcov výrazne posunulo vpred?
Ď.
Teraz budem veľmi teoretizovať, keďže kopce a terén zatiaľ behávam minimálne, ale predpokladám, že by to malo fungovať podobne, ako tréning na rovine - teda keď chceš zrýchliť na 10km, tak zaradíš krátke rýchle úseky s výklusom a postupne ich predlžuješ. Tu by sa hodili krátke strmé úseky, ktoré následne budeš vedieť predlžovať. Ja mám zatiaľ v kopcoch tiež problémy a veľa toho iba odchodím. Snáď keď bude spôsobilejší terén, budem v lese častejšie, na ľade a blate je to sem tam dosť o hubu.
Na porovnanie môj posledný "beh" v kopci
Tvoj 1.2.2021
5,6 km
prevýšenie 440 m
celkový čas 58,23
Avg: 5,8 km/h
Môj 29.12.2020
8,6 km
prevýšenie 554 m
celkový čas 55:52
Avg: 9,2 km/h
Som žena, mám 43. Takže o dosť staršia, ale ešte jará
Na komentár Ivan sa teším, snáď ma tu neukameňuješ
Ta čo si. Za také výkony ? Bežať a do kopca - ved väčšina ludí je rada že vôbec chodí - a po rovine.
rastorb: 56 - v júni 57
Každopádne ďakujem za rady 😁
Jaj, tak prepáč
Mám iný, tvoj včerajší teda: 14,00 km 703 m prevýšenie Avg: 7,6 km/h čas: 1:56:50
Môj 4.1.2021 : 12,07 km 648 m prevýšenie Avg: 7,8 km/h čas: 1:33:18
Beháme podobne
Tak neviem, či to je dobre, či nie
Každopádne ďakujem za rady 😁
Tvoj 1.2.2021
5,6 km
prevýšenie 440 m
celkový čas 58,23
Avg: 5,8 km/h
Môj 29.12.2020
8,6 km
prevýšenie 554 m
celkový čas 55:52
Avg: 9,2 km/h
Som žena, mám 43. Takže o dosť staršia, ale ešte jará
Na komentár Ivan sa teším, snáď ma tu neukameňuješ
Otázka do pléna. Mame tu aj trailových bežcov, ktorí sa chcú výraznejšie zlepšiť? Čo pomôže v kopcoch? Tiež intervaly do kopca? Zatiaľ mam pocit, že viem si udržať nejaké tempo v kopcoch, ale je to pomalé, pri zrýchlení mi stuhnú stehná a som odpalený na celý beh. Čo Vás trailových bežcov výrazne posunulo vpred?
Ď.
Koľko máš rokov?
Ď.
posledný komentár: 20. 12. 2025 o 9:44
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14