Behanie
Pulzy sa musia prisposobit intenzite nie opacne. Trocha extremny priklad ale plati aj u vytrvalcov. Predstavme si že by šprinter na bežeckom alebo cyklista sprinter na cyklistickom ovale trenoval podla tepov.
Teraz pozerám, že si bol včera 2 x 2 km + 1 km tempo 4:04 na km čo malo byt vo štvrtok. Ale nevadí. Znamená to, že dnes máš bežat to čo bolo v pláne na piatok a zajtra môžeš dat to čo bolo na utorok - súvisle 4 km tempom 4:15. Predtým a potom napr. 3 a 3 km tempo 5:00 až 5:20 /redšej pomalšie - k 5:20/ aby ti vyšlo spolu 10 km.
v pondelok 10 km tempom 5 min/km v tom 5 x 100 m tempom 3:00 min/km s medziklusom 4 minúty,
v utorok 10 km tempom 5 min/km v tom 4 km tempom 4 min/km teda 6 km tempom 5 min na km a 4 km tempom 4 minúty na km,
v stredu 10 km tempom 5 min na km v tom 5 x 200 m tempom 3:10 na km s medziklusom 4 minúty,
vo štvrtok 10 km v tom 2 x 2 km tempom 3:52 min na km, medziklus 5 minút teda 6 km po 5 min na km a 4 km po 3:52 na km,
v piatok 10 km po 5 minút na km v tom 5 x 200 m ako v stredu,
v sobotu 10 km v tom 5 km tempom 4 minúty na km teda 5 km po 5 min/km a 5 km po 4 minúty na km,
v nedeľu 15 km po 5 minút na km
Další týžden napíšem po odbehaní tohto - v nedeľu popoludní 6.12. o 18.00
To ubehnutie 5km v tempe 4:00 bolo na margo tréningu od Ivana. Teraz, keď mám ešte v práci čas
PS. tepy sú červené a nedávam im moc výpovednú hodnotu, nakoľko som meral z hodiniek, hrudák nejako blbne v poslednej dobe (1x baterka vydržala rok, dal som tam druhú, čo som našiel a bola vybitá za mesiac)
Dych v pohode, na to, že som dýchal cez bufku, lebo mrzlo u nás, ale mám pocit, že nohy nejako nevládzu, prvý kilometer vždy fajn, ale ten druhý už som musel ísť cez hranu. Dnes skúsim zasa niečo ďalšie podľa plánu. Ale už teraz viem, že 5km v tempe 4 je asi nad moje sily.
Áno, dopátrala.
https://presov.korzar.sme.sk/c/7913282/presovski-maratonski-rekorderi-su-cvanciger-a-hudakova-sobekova.html
Z tej partičky vyčnieval ešte laco maras, nielenže odbehol 180+maratónov, ale bol aj vynikajúci tenista, dotiahol spolu s Lyachovcami Prešov do SNL v tenise. Ako tréner bol krutý😂, zišlo sa mi to v živote.
Takže som sa prepracovala k správnemu menu?
Podľa toho, čo píšeš a podľa údajov, ktoré pozerám, kde bol zabehnutý čas, by to mohol byť Jozef Cvanciger. Ak ide o neho, ten bol členom TJ, tam sa trénovalo cielene a profesionálne. Neviem, či chalani, ktorí tu píšu, majú také možnosti a venujú sa tomu od detstva. Pri rodine, práci a po tridsiatke sa asi ťažko dajú natrénovať také časy. A to, že behá teraz ešte také priemerky, tomu sa niet čo čudovať . Behal celý život a profesionálne
Nebol som daleko od pravdy. Za poslednych 5 rokov len Sahajda.
Priebezne vysledky
Celkove a z toho je toto top10
Myslím že som to už minule písal. Zlepšovať sa budeš tréningom v každom profile. Ak nabeháš určité minimálne objemy na to potrebné a tiež tam bude potrebná intenzita merateľná pri behu nie wattmetrom ale hodnotou pulzu. Len na rovine sa zlepšíš rýchlejšie s vynaložením rovnakého úsilia ako tréningom v kopcoch a zlepšíš sa na vyššiu výkonnosť ako tréningom v kopcoch. Písal som aj o nevýhode fartleku z dôvodu neobjektívneho súčasného sledovania objemu a intenzity, problematického orientovania sa v údajoch o odbehaných kilometroch a rýchlosti behu pri nich. Nevýhodou tréningu v kopcoch pri pretekaní na rovine je že aj napriek vysokým pulzom počas behov do kopca nedochádza k efektívnej transformácii tréningového efektu z kopcov do zlepšovania výkonnosti na rovine. Jednoducho povedané ak budeš trénovať v kopcoch zlepšíš výkon v kopcovitých pretekoch. Vytrvalostný beh nie je o sile svalov, tréningu sily v kopcoch ale o kapacite srdcovo cievneho systému - zlepšovaní zloženia krvi zvyšovaním množstva hemoglobínu tréningom vo vyššej nadmorskej výške - toto asi nepoužiješ, zväčšovaní počtu vlásočníc v srdcovo cievnom systéme a vo svaloch nabehaním potrebných objemov - toto použiť môžeš a dalšia veľmi podstatná vec vyplývajúca z trénovania na rovine je postupná adaptácia na zvyšujúcu sa rýchlosť behu zlepšovaním vnútro a medzi svalovej koordinácie. Skrátka beháš stále rýchlejšie ale pulzy a laktát zostávajú rovnaké. Preto pomalším behaním do kopcov nezlepšíš výkonnosť na rovine. Pri vyššej rýchlosti behu na rovine ako v kopcoch sa na rovine ,,zakyslíš,, - si z kopcov pomalý. Nejaká sila ti s laktátom pri vyššej rýchlosti behu nepomôže. Ak chceš zlepšiť výkon na 5 a 10 km na rovine všetky pomalé behy budú v dosiahnutí tohto cieľa kontraproduktívne - behy do kopca, po lese v blate, na snehu, ľade, proti vetru - krátke úseky 100, 200, 400 m jedným smerom. Ako spomínal rastorb že doporučujem ubíjajúce 20 km tréningy tempom 5 minút na kilometer je nezmysel. Pri výkone 1:06 hod. na polmaratóne stačí pomalším tempom bežať len do 8 km v jednej tréningovej jednotke dopoludnia a v jednej tiež do 8 km popoludní tri dni v týždni. Ostatné 4 dni intervaly nad ANP a súvislé behy na úrovni ANP a tesne pod ANP. A to ,,pomalšie,, tempo je pri takejto výkonnosti nie 5 minút na kilometer ale 4:20 - 4:25 v Z1 podľa pulzov. A nie že každý rovnaké tempo ale upravené podľa výkonnosti. Všetky pásma.
amatersky som riesil podobny problem, ako zrychlit... drahu nie, po rovine tiez nie...
minuly rok som si vybral strmsi kopcek s ca. 30m prevysenim a zacal vybehy s postupnym zrychlovanim (prvy volne - piaty sprint ). 5+5 vybehov a medzi nimi 2min pauza, 1x do tyzdna, pred a po samozrejme vyklus
citelne mi to pomohlo
posledný komentár: 20. 12. 2025 o 9:44
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14