Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
Chlapi, prvý krát po 10rokoch čo behávam, najmä teda cez zimu, ma začali bolieť šľachy z vonkajšej strany kolien. Začalo to už lete, behom turistiky. Doteraz som nemal najmenší problém, ani pri behoch 20km+, ani pri začiatku "bežeckej sezóny" koncom jesene. Má niekto nejaké skúsenosti, postrehy ?
Podla popisu to technikou nebude. Ja som toto riesil nedavno na lavej nohe s jednym trenerom, ale ja behavam len od jesene do jari a mal som zlu techniku, dychanie aj slabe "ritne" svaly plus som zmenil tenisky. A beriem Kompava Gelo 3. A az ma to tam neboli/nepicha
Chlapi, prvý krát po 10rokoch čo behávam, najmä teda cez zimu, ma začali bolieť šľachy z vonkajšej strany kolien. Začalo to už lete, behom turistiky. Doteraz som nemal najmenší problém, ani pri behoch 20km+, ani pri začiatku "bežeckej sezóny" koncom jesene. Má niekto nejaké skúsenosti, postrehy ?
Ahoj, podľa toho, čo píšeš, by to mohol byt takz. Iliotibiálny syndróm (Bežecké koleno)....samého ma to zacalo boliet a to som dlhé roky hrával futbal, bycikloval, drepoval, posilňovali a podobne... Riešim to u fyzioterapeutky ktorá mi povedala, že to môže byť slabými svalmi... Samozrejme to môže byť výsledok aj iných problémov, úraz, krivá panva, chrbtica... Ťažko sa to určuje...
Napadá mi, či to nemôže byť novými teniskami, ale potom tá turistika vo vysokých garmontoch a rovnaký problém... Každopádne skúsim sa prebehnúť v starých teniskách, či sa niečo udeje
Na to bežecké koleno som aj ja myslel, len mi to neprišlo pravdepodobné, keďže mám už nejkakú zaužívanú rutinu čo sa týka športu, športujem komplexne, žiadné úrazy.
Ďalšia vec je tá, že do včera som mal problém s pravým kolenom a po včerajšej rýchlej prechádzke na kopec už aj druhé...
Toto zažívam ja, ale bolesť z vnútornej strany kolena... 2 mesiace nič, potom zrazu 3 dňová neznesiteľná bolesť, potom zasa mesiac pokoj.... Ortopéd mi povedal, že kolena sú v poriadku, akurát mi dal klbovku, ktorú som už užíval a pichol 3 injekcie kyseliny hyaluronovej... Šiel som teda k fyzio... Ta mi zistila všetko asi... Od krivej panvy cez slabú hybnost kĺbov...vraj z toho môžu byť aj ďalšie problémy a môže to byť problém aj bolesti kolien... Paradoxne, odkedy som sa sťažoval na ľavé koleno, boli ma práve 😁
Na Predný Šiprúň a dole z neho po červenej žiadny chodník. Všade stromy, konáre, voda, hľadanie značky, dnes to bolo "na Spartana" K tomu zima, hmla, dole ľad... Preverilo hlavne psychickú odolnosť
V horách čo máš zrejme na mysli kopce tak tam budeš akurát pomalší. A výbušnejší z nich budeš určite - prídeš na dráhu a hned v prvom preteku vybuchneš. Zato v ,,horách,, je trénovať ideálne. V horách vo výške 2500 až 3000 metrov ale behaním po rovine. Na desiatke a päťke nemáš čo vybuchovať. Potrebuješ tlačiť dole anaeróbny prah najmä nosnými tréningovými jednotkami. 2 a 3 kilometrovými úsekmi intervalovo tesne nad ANP a súvislými behmi do 10 km na úrovni ANP. Okrem toho udržiavať rýchlostné schopnosti 100 - 200 metrovými úsekmi, prípadne aj tempovú rýchlosť úsekmi do 800 m. Zatiaľ - pri výkonnosti 18 minút päťka a 40 minút desiatka. Všetko ostatné ako behanie po rovine /do kopca, v zvlnenom profile, všelijaké predpotopné neobjektívne fartleky kde beháš od buka do buka rôzne vzdialenosti rôznym tempom a ani svatý nakoniec nevie koľko a ako rýchlo si vlastne trénoval, podobné dalšie nezmysly/ je pre posúvanie anaeróbneho prahu ako kľúčovej zložky štruktúry športového výkonu na 5 a 10 km - všetko ostatné je kontraproduktívne, spomaľujúce, vedúce k zvyšovaniu hladiny laktátu pri rýchlejšom behu - ,,narážaniu na anaeróbny prah,, tým neschopnosť bežať vyšším tempom.
75 % celkového objemu sa dá behať v kvalitnej bežeckej obuvi s hrubšou podrážkou tlmiacou nárazy pri behu po asfalte a zvyšných 25 % objemu /nosné tréningové jednotky/ po asfalte v ľahšej kvalitnej bežeckej obuvi - spomínané Hoka okolo 300 g, porovnateľné Niké, ... a na preteky ešte ľahšia obuv - Nike Vaporfly prípadne tuším je už aj další najnovší model Nike.
Práve sa zamýšľam nad tým, že čo ďalej so mnou. Prioritne som sa chcel zlepšiť na 5 a 10km úsekoch preto, lebo mám pocit, že strácam v rovinatých úsekoch v kopcoch a dúfal som, že práve tieto behy mi pomôžu bežať na rovinkách rýchlejším tempom. Beh po rovine/dráhe/ceste ma nebaví, keď však nie je iná možnosť zabehám si tam, ale moja priorita je trailový beh. Otázka teda znie, čo by mi pomohlo v kopcoch? Miesto intervalov na rovine, robiť intervaly v kopci? Farltek? prípadne len behať a behať a neriešiť tieto veci? Teraz sa pýtam na názor, nepotrebujem tu rozvíriť zasa "nenávistnú" debatu Ďakujem.
mne v zlepsovani sa v kopcoch pomohlo to ze beham proste do kopcov, svoje casy na segmentoch beriem ako motivaciu, ze ako na tom som, ci som sa zlepsil alebo nie..
Otázka teda znie, čo by mi pomohlo v kopcoch? Miesto intervalov na rovine, robiť intervaly v kopci? Farltek? prípadne len behať a behať a neriešiť tieto veci? Teraz sa pýtam na názor, nepotrebujem tu rozvíriť zasa "nenávistnú" debatu Ďakujem.
amatersky som riesil podobny problem, ako zrychlit... drahu nie, po rovine tiez nie...
minuly rok som si vybral strmsi kopcek s ca. 30m prevysenim a zacal vybehy s postupnym zrychlovanim (prvy volne - piaty sprint ). 5+5 vybehov a medzi nimi 2min pauza, 1x do tyzdna, pred a po samozrejme vyklus
citelne mi to pomohlo
Práve sa zamýšľam nad tým, že čo ďalej so mnou. Prioritne som sa chcel zlepšiť na 5 a 10km úsekoch preto, lebo mám pocit, že strácam v rovinatých úsekoch v kopcoch a dúfal som, že práve tieto behy mi pomôžu bežať na rovinkách rýchlejším tempom. Beh po rovine/dráhe/ceste ma nebaví, keď však nie je iná možnosť zabehám si tam, ale moja priorita je trailový beh. Otázka teda znie, čo by mi pomohlo v kopcoch? Miesto intervalov na rovine, robiť intervaly v kopci? Farltek? prípadne len behať a behať a neriešiť tieto veci? Teraz sa pýtam na názor, nepotrebujem tu rozvíriť zasa "nenávistnú" debatu Ďakujem.
Myslím že som to už minule písal. Zlepšovať sa budeš tréningom v každom profile. Ak nabeháš určité minimálne objemy na to potrebné a tiež tam bude potrebná intenzita merateľná pri behu nie wattmetrom ale hodnotou pulzu. Len na rovine sa zlepšíš rýchlejšie s vynaložením rovnakého úsilia ako tréningom v kopcoch a zlepšíš sa na vyššiu výkonnosť ako tréningom v kopcoch. Písal som aj o nevýhode fartleku z dôvodu neobjektívneho súčasného sledovania objemu a intenzity, problematického orientovania sa v údajoch o odbehaných kilometroch a rýchlosti behu pri nich. Nevýhodou tréningu v kopcoch pri pretekaní na rovine je že aj napriek vysokým pulzom počas behov do kopca nedochádza k efektívnej transformácii tréningového efektu z kopcov do zlepšovania výkonnosti na rovine. Jednoducho povedané ak budeš trénovať v kopcoch zlepšíš výkon v kopcovitých pretekoch. Vytrvalostný beh nie je o sile svalov, tréningu sily v kopcoch ale o kapacite srdcovo cievneho systému - zlepšovaní zloženia krvi zvyšovaním množstva hemoglobínu tréningom vo vyššej nadmorskej výške - toto asi nepoužiješ, zväčšovaní počtu vlásočníc v srdcovo cievnom systéme a vo svaloch nabehaním potrebných objemov - toto použiť môžeš a dalšia veľmi podstatná vec vyplývajúca z trénovania na rovine je postupná adaptácia na zvyšujúcu sa rýchlosť behu zlepšovaním vnútro a medzi svalovej koordinácie. Skrátka beháš stále rýchlejšie ale pulzy a laktát zostávajú rovnaké. Preto pomalším behaním do kopcov nezlepšíš výkonnosť na rovine. Pri vyššej rýchlosti behu na rovine ako v kopcoch sa na rovine ,,zakyslíš,, - si z kopcov pomalý. Nejaká sila ti s laktátom pri vyššej rýchlosti behu nepomôže. Ak chceš zlepšiť výkon na 5 a 10 km na rovine všetky pomalé behy budú v dosiahnutí tohto cieľa kontraproduktívne - behy do kopca, po lese v blate, na snehu, ľade, proti vetru - krátke úseky 100, 200, 400 m jedným smerom. Ako spomínal rastorb že doporučujem ubíjajúce 20 km tréningy tempom 5 minút na kilometer je nezmysel. Pri výkone 1:06 hod. na polmaratóne stačí pomalším tempom bežať len do 8 km v jednej tréningovej jednotke dopoludnia a v jednej tiež do 8 km popoludní tri dni v týždni. Ostatné 4 dni intervaly nad ANP a súvislé behy na úrovni ANP a tesne pod ANP. A to ,,pomalšie,, tempo je pri takejto výkonnosti nie 5 minút na kilometer ale 4:20 - 4:25 v Z1 podľa pulzov. A nie že každý rovnaké tempo ale upravené podľa výkonnosti. Všetky pásma.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ahoj, podľa toho, čo píšeš, by to mohol byt takz. Iliotibiálny syndróm (Bežecké koleno)....samého ma to zacalo boliet a to som dlhé roky hrával futbal, bycikloval, drepoval, posilňovali a podobne... Riešim to u fyzioterapeutky ktorá mi povedala, že to môže byť slabými svalmi... Samozrejme to môže byť výsledok aj iných problémov, úraz, krivá panva, chrbtica... Ťažko sa to určuje...
Na to bežecké koleno som aj ja myslel, len mi to neprišlo pravdepodobné, keďže mám už nejkakú zaužívanú rutinu čo sa týka športu, športujem komplexne, žiadné úrazy.
Ďalšia vec je tá, že do včera som mal problém s pravým kolenom a po včerajšej rýchlej prechádzke na kopec už aj druhé...
https://www.strava.com/activities/4406278055
75 % celkového objemu sa dá behať v kvalitnej bežeckej obuvi s hrubšou podrážkou tlmiacou nárazy pri behu po asfalte a zvyšných 25 % objemu /nosné tréningové jednotky/ po asfalte v ľahšej kvalitnej bežeckej obuvi - spomínané Hoka okolo 300 g, porovnateľné Niké, ... a na preteky ešte ľahšia obuv - Nike Vaporfly prípadne tuším je už aj další najnovší model Nike.
Práve sa zamýšľam nad tým, že čo ďalej so mnou. Prioritne som sa chcel zlepšiť na 5 a 10km úsekoch preto, lebo mám pocit, že strácam v rovinatých úsekoch v kopcoch a dúfal som, že práve tieto behy mi pomôžu bežať na rovinkách rýchlejším tempom. Beh po rovine/dráhe/ceste ma nebaví, keď však nie je iná možnosť zabehám si tam, ale moja priorita je trailový beh. Otázka teda znie, čo by mi pomohlo v kopcoch? Miesto intervalov na rovine, robiť intervaly v kopci? Farltek? prípadne len behať a behať a neriešiť tieto veci? Teraz sa pýtam na názor, nepotrebujem tu rozvíriť zasa "nenávistnú" debatu
amatersky som riesil podobny problem, ako zrychlit... drahu nie, po rovine tiez nie...
minuly rok som si vybral strmsi kopcek s ca. 30m prevysenim a zacal vybehy s postupnym zrychlovanim (prvy volne - piaty sprint ). 5+5 vybehov a medzi nimi 2min pauza, 1x do tyzdna, pred a po samozrejme vyklus
citelne mi to pomohlo
Myslím že som to už minule písal. Zlepšovať sa budeš tréningom v každom profile. Ak nabeháš určité minimálne objemy na to potrebné a tiež tam bude potrebná intenzita merateľná pri behu nie wattmetrom ale hodnotou pulzu. Len na rovine sa zlepšíš rýchlejšie s vynaložením rovnakého úsilia ako tréningom v kopcoch a zlepšíš sa na vyššiu výkonnosť ako tréningom v kopcoch. Písal som aj o nevýhode fartleku z dôvodu neobjektívneho súčasného sledovania objemu a intenzity, problematického orientovania sa v údajoch o odbehaných kilometroch a rýchlosti behu pri nich. Nevýhodou tréningu v kopcoch pri pretekaní na rovine je že aj napriek vysokým pulzom počas behov do kopca nedochádza k efektívnej transformácii tréningového efektu z kopcov do zlepšovania výkonnosti na rovine. Jednoducho povedané ak budeš trénovať v kopcoch zlepšíš výkon v kopcovitých pretekoch. Vytrvalostný beh nie je o sile svalov, tréningu sily v kopcoch ale o kapacite srdcovo cievneho systému - zlepšovaní zloženia krvi zvyšovaním množstva hemoglobínu tréningom vo vyššej nadmorskej výške - toto asi nepoužiješ, zväčšovaní počtu vlásočníc v srdcovo cievnom systéme a vo svaloch nabehaním potrebných objemov - toto použiť môžeš a dalšia veľmi podstatná vec vyplývajúca z trénovania na rovine je postupná adaptácia na zvyšujúcu sa rýchlosť behu zlepšovaním vnútro a medzi svalovej koordinácie. Skrátka beháš stále rýchlejšie ale pulzy a laktát zostávajú rovnaké. Preto pomalším behaním do kopcov nezlepšíš výkonnosť na rovine. Pri vyššej rýchlosti behu na rovine ako v kopcoch sa na rovine ,,zakyslíš,, - si z kopcov pomalý. Nejaká sila ti s laktátom pri vyššej rýchlosti behu nepomôže. Ak chceš zlepšiť výkon na 5 a 10 km na rovine všetky pomalé behy budú v dosiahnutí tohto cieľa kontraproduktívne - behy do kopca, po lese v blate, na snehu, ľade, proti vetru - krátke úseky 100, 200, 400 m jedným smerom. Ako spomínal rastorb že doporučujem ubíjajúce 20 km tréningy tempom 5 minút na kilometer je nezmysel. Pri výkone 1:06 hod. na polmaratóne stačí pomalším tempom bežať len do 8 km v jednej tréningovej jednotke dopoludnia a v jednej tiež do 8 km popoludní tri dni v týždni. Ostatné 4 dni intervaly nad ANP a súvislé behy na úrovni ANP a tesne pod ANP. A to ,,pomalšie,, tempo je pri takejto výkonnosti nie 5 minút na kilometer ale 4:20 - 4:25 v Z1 podľa pulzov. A nie že každý rovnaké tempo ale upravené podľa výkonnosti. Všetky pásma.
Nebol som daleko od pravdy. Za poslednych 5 rokov len Sahajda.
Priebezne vysledky
Celkove a z toho je toto top10