Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
ja tepy vzdy pozeram az po treningu. Ale ! Ked bezi 4 min tempo v 170 , co je skoro 30 sekund pomalsie ako tempo ktore chce dosiahnut ,tak je podla mna vhodne upravit bud dlzku , alebo intenzitu. Tie hodinky sice asi ukazuju nepresne udaje, ale aj tak nepride mi to optimalne.Ale ako povedal John Coffey v zelenej mili ,''ja toho vela neviem a nikdy som nevedel'' Dnes som skusal ostry km ,vytrimalo 3.25 pri 170 tepoch . To je v podstate tempo ktore chces KINGofFAILS zabehnut . Ked das celu 5ku tak smekam, mal som dost na tom jednom km
ivan prepáč , ale nejako sa z toho výpočtu neviem vysomáriť. Daj link na výpočet.
Dá sa pochopiť, že čisto podľa tepu sa nedá trénovať, lebo tep je dosť oneskorený od aktuálneho výkonu ( intenzity), ale na bajku podľa wattov by tréning mal byť OK. Či trepem?
Kde som písal že na bajku neni tréning podla wattov OK ?
Link: Mtbiker, téma behanie, 1.12. 2020, 19:49 Nepochopil si princíp tréningu. Tepy sú stále rovnaké. Neni potrebné riadit sa nimi v tréningu. Mení sa len intenzita - rychlosť behu. Na začiatku trénovania si podľa aktuálnej rýchlosti behu približne na anaerobnom prahu určíš 5 rýchlostných témp. Bez ohľadu na pulzy. Pri tréningu pre preteky na 10 000 metrov bude tempo č. 3 preteková rýchlosť. Na začiatku trénovania bude mať toto tempo hodnotu o niečo menšiu ako je tvoje aktuálne maximum na 10 000 metrov. Týmto tempom sa behajú najdlhšie intervaly. Tempo č. 4 je o 8 až 11 sekúnd pomalšie ako tempo 3 /v závislosti od rychlosti tempa - na začiatku trénovania pri tempe 3:30 to bude o 8 sekúnd, pri pomalšom tempe - horšej výkonnosti o viac sekúnd/ a podobne je to aj s ďalšími troma rýchlejšími aj pomalšími tempami. Pulzy ťa nemusia zaujímať. Sleduješ stanovené tempo Pri jednotlivých tempách sa pulzy nemenia. Mení sa len rýchlosť behu tempa 1 až 5. Toto je základný princíp tréningu - adaptácia - prispôsobovanie sa pulzov po každých troch týždňoch o niečo zmenenej - vyššej intenzite. Bez zmeny pulzov ktoré sa tejto vyšej intenzite - rýchlosti behu - prispôsobia.
tag]rastorb[/tag], ale on ma o 10 rokov menej 🙂
Nieako vykonostne hore som uz prestal riesit. Ja vlastne behavam, aby som sa nemusel az tak obmedzovat v stravovani. Taký ten typ čo randy nema rad. Slúchadlá v usiach 😉
Mne zas tepy vyletia hned na zaciatku, potom trochu klesnú. Takze tiez prihodim tepy a mohol by aj Hack3r nieake 🙂
ivan to mi chces povedat ze ked bude behavat vsetky treningy s priemernym tepom 170 ze to je ok? Ok to moze byt na 5 alebo 10km ale polku alebo cely maraton tak nedas. Takze by bolo dobre odlisit rychle tempa na kratke trate a dlhe vytrvalostne trate.
Ked uz chces napisat moje priezvisko,tak ho aspon napis spravne ty troll
kolko pozname osobne merace tepu a watov na biku ? predtym ludia netrebovali ?
Ty si troll Kde som písal že predtým ludia nepotrebovali merače wattov ? A merače pulzov dakedy pri tréningu ludia potrebovali len niektorí - tí čo nezistili že nie sú na zlepšovanie výkonnosti v behu potrebné.
...
Tepy sú stále rovnaké. Neni potrebné riadit sa nimi v tréningu. Mení sa len intenzita - rychlosť behu.
..
Toto som už naozaj nepochopil. Keď mením rýchlosť, tak mi tep brutálne lieta. No netráp sa s vysvetlovaním. Aj tak to z tvojho vysvletlenia nepochopím ( netvrdím, že nemáš pravdu ). Som len prorodzeme tupý. Behám len keď sa nedá ísť na bajk. No a to som vlastne nasr..tý ( som príliš dlho v práci alebo prší).
Skús ten link na ucelený článok o tom výpočte intenzity (ak vieš). Tu na fóre su to zasa len tvoje vysvetlenia. Ďakujem.
Nie si tupý, len nie si dostatočne vhĺbený do problematiky Pulzy skákat nemôžu pretože v každom z tých 5 temp beháš tri týždne rovnomernou rýchlosťou. Prvé tri týždne beháš napr. tempom č. 3 dvoj až štvor kilometrové intervaly s 5 minútovým medziklusom: napr. 2 x 2 kilometre to znamená že prvé 2 kilometre bežíš rovnomerným tempom 4:04 minúty na kilometer čo je nejaká rovnomerná rýchlosť v kilometroch za hodinu, v metroch za sekundu. Potom spomalíš na rýchlosť medziklusu čo je tempo nejakých 6 - 7 minút na kilometer - rýchlosť behu strelím 2 až 3 metre za sekundu a bežíš takto 5 minút. Potom znova bežíš 2 kilometre rýchlosťou - tempom 4:04 na 1 kilometer čo je rýchlosť nejakých 14,9 kilometra za hodinu, x metrov za sekundu. Toto je tréning 2 x 2 km s jednym 5 minútovým medziklusom medzi tými dvoj kilometrovými úsekmi. Pulzy ti tam neskáču lebo všetko bežíš rovnomerne. Takto beháš 3 týždne. Potom príde zvýšenie rýchlosti - tempa. Budeš bežať 2 x 2 kilometre ale rýchlejším tempom a to 3:59 minúty na 1 kilometer čo je o niečo vyššia rýchlosť ako 15 kilometrov za hodinu ktorou si behal predchádzajúce tri týždne. Ani počas týchto dalších troch týždňov behaním tempom 3:59 minúty na 1 kilometer ti pulzy skákať nebudú lebo hoci sa zvýšila rýchlosť behu zo 14,9 na 15,1 kilometrov za hodinu tvoj organizmus si za predchádzajúce tri týždne postupne zvykal na rýchlosť 14,9 km/h a pri tejto rovnakej rýchlosti počas tých troch týždňov bude postupne v každom dalšom tréningu pulz o zlomok menší. Ked potom po tých troch týždňoch rýchlosťou 14,9 km/h zvýšiš rýchlosť na 15,1 km/h zas ti nebudú pulzy skákať ale pulz bude mať takú istú hodnotu ako pred troma týždňami ked si začínal behať 2 x 2 km rýchlosťou 14,9 km/h. Ked budeš trénovať beh 15 rokov, budeš mať talent /nemusí byť veľký a ani najväčší - megatalent čo sú v napr. v cyklistike top vrchári WT tímov, v maratónskom behu bežci s maratónom za 2 hodiny 5 minút a lepšie/ a posledné tri roky budeš trénovať týmto systémom - zabehneš polmaratón za 1 hodinu a 6 minút. Prípravou v skromných podmienkach čo znamená trénovaním v nadmorskej výške 250 metrov nad morom. Ak by si mal možnosť absolvovať troj - štvor týždňové tréningové kempy vo vyššej nadmorskej výške napr. na Štrbskom Plese zabehol by si polmaratón takýmto systémom tréningu nie za 1:06 hod. ale za 1:04 hod. a ak by si absolvoval tréningové kempy vo vysokých nadmorských výškach 2000 až 3000 m.n.m. tak by si polmaratón zabehol za 1:03 hod. Ak by si nemal talent ale veľký talent a top podmienky na prípravu tak za 1:00:29 hod. /Róbert Štefko, .../ a ak by si mal megatalent tak za 58 minút. Akým systémom tréningu zabehli polmaratón bežci s veľkým talentom a megatalentom s top podmienkakami na prípravu to ti neviem povedať.
Chcel si na toto link ? Možno nejaký je ale ja som ho nehladal.
randy Na to aky mas vek su tvoje tepy dost nizke. Aky mas max. tep pri behu? Ja mam takmer o 20 rokov viac a tepy pri rovnakom tempe cca rovnake. Pri stupnovanom tempe AVG pod 4:50min/km uz mi "vyleti" tep na AVG 140.
Len ked vies odbehnut polmaraton tempom 4:10min/km tak 10-tka tempom 5:03 asi nie je pre teba "jemne rychlejsia" ale len vyklus a tomu zodpoveda aj nizky tep. Alebo sa mylim?
Kilian co bezal tu 24 hodinovku mal tempo niekde okolo 4:20 a tepy 135, teda kym predcasne neskoncil, ale dokazal tak bezat 10 hodin. ak by isiel do vyssich tepov tak nehrozi aby tych 24 hodin odbehol, vyplo by ho.
To je to iste ako ked sa slo dva roky dozadu tusim v TDF na Alpe d'Huez a Froome tam mal 152 tep v tempe prvej skupiny, bezne trenovany clovek by tam siel v tom tempe tepy 180 a viac a po par minutach by ho vyplo. Proste trening neoiebes a na dlhe trate musis mat nizke tepy, na 5 a 10km je to samozrejme ine.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Tak možno trénuje hejter Pertzián.
Ked uz chces napisat moje priezvisko,tak ho aspon napis spravne ty troll
Dá sa pochopiť, že čisto podľa tepu sa nedá trénovať, lebo tep je dosť oneskorený od aktuálneho výkonu ( intenzity), ale na bajku podľa wattov by tréning mal byť OK. Či trepem?
Kde som písal že na bajku neni tréning podla wattov OK ?
Link: Mtbiker, téma behanie, 1.12. 2020, 19:49
Nieako vykonostne hore som uz prestal riesit. Ja vlastne behavam, aby som sa nemusel az tak obmedzovat v stravovani. Taký ten typ čo randy nema rad. Slúchadlá v usiach 😉
Mne zas tepy vyletia hned na zaciatku, potom trochu klesnú. Takze tiez prihodim tepy a mohol by aj Hack3r nieake 🙂
Ty si troll
Tepy sú stále rovnaké. Neni potrebné riadit sa nimi v tréningu. Mení sa len intenzita - rychlosť behu.
..
Toto som už naozaj nepochopil. Keď mením rýchlosť, tak mi tep brutálne lieta. No netráp sa s vysvetlovaním. Aj tak to z tvojho vysvletlenia nepochopím ( netvrdím, že nemáš pravdu ). Som len prorodzeme tupý. Behám len keď sa nedá ísť na bajk. No a to som vlastne nasr..tý ( som príliš dlho v práci alebo prší).
Skús ten link na ucelený článok o tom výpočte intenzity (ak vieš). Tu na fóre su to zasa len tvoje vysvetlenia. Ďakujem.
Chcel si na toto link ? Možno nejaký je ale ja som ho nehladal.
randy Na to aky mas vek su tvoje tepy dost nizke. Aky mas max. tep pri behu? Ja mam takmer o 20 rokov viac a tepy pri rovnakom tempe cca rovnake. Pri stupnovanom tempe AVG pod 4:50min/km uz mi "vyleti" tep na AVG 140.
Len ked vies odbehnut polmaraton tempom 4:10min/km tak 10-tka tempom 5:03 asi nie je pre teba "jemne rychlejsia" ale len vyklus a tomu zodpoveda aj nizky tep. Alebo sa mylim?
To je to iste ako ked sa slo dva roky dozadu tusim v TDF na Alpe d'Huez a Froome tam mal 152 tep v tempe prvej skupiny, bezne trenovany clovek by tam siel v tom tempe tepy 180 a viac a po par minutach by ho vyplo. Proste trening neoiebes a na dlhe trate musis mat nizke tepy, na 5 a 10km je to samozrejme ine.
Dobre uhádnem to za teba. Nemal by ši isc behac na dráhu ale na drahu /cesta/. Tam nemusíš krúžiť.