Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
Je to tak. Včera som spomínal ten 21 kilometrový beh na ANP- z plného tréningu /v sobotu predtým 4 x 4 km tempo 3:06,8 na km, v stredu potom 7 x 1 km tempom 2:58 na km a v piatok 36 km po 3:34/ v pondelok 8. apríla 1996 medzi Prešovom a Ličartovcami. Teraz by stačil na 1. miesto v Slovenských tabuľkách za rok 2020:
nar. 1.6. 1964, 31 rokov. Spolužiak zo základnej školy. Chodili sme do jednej triedy, hrali sme hádzanú /Prešov /, cez týždeň po vyučovaní sme chodili pretekať - bola v meste taká atletická liga medzi školami a my dvaja sme chodili za našu školu. On behal, ja som skákal do diaľky a do výšky. Nožničkami som dal 155 cm a som skončil druhý /doskočisko nebol molitan ale piesok no na dalšej škole kde bolo iné kolo bol aj molitan ale tam som dal len 145. On zabehol tisícku za 2:56 - to sme boli deviataci. Do dialky som dal na jednom kole 515.
Podľa toho, čo píšeš a podľa údajov, ktoré pozerám, kde bol zabehnutý čas, by to mohol byť Jozef Cvanciger. Ak ide o neho, ten bol členom TJ, tam sa trénovalo cielene a profesionálne. Neviem, či chalani, ktorí tu píšu, majú také možnosti a venujú sa tomu od detstva. Pri rodine, práci a po tridsiatke sa asi ťažko dajú natrénovať také časy. A to, že behá teraz ešte také priemerky, tomu sa niet čo čudovať . Behal celý život a profesionálne Určite je to obdivuhodné a klobúk dole, ale za tým sú roky tréningu od mlada.
nar. 1.6. 1964, 31 rokov. Spolužiak zo základnej školy. Chodili sme do jednej triedy, hrali sme hádzanú /Prešov /, cez týždeň po vyučovaní sme chodili pretekať - bola v meste taká atletická liga medzi školami a my dvaja sme chodili za našu školu. On behal, ja som skákal do diaľky a do výšky. Nožničkami som dal 155 cm a som skončil druhý /doskočisko nebol molitan ale piesok no na dalšej škole kde bolo iné kolo bol aj molitan ale tam som dal len 145. On zabehol tisícku za 2:56 - to sme boli deviataci. Do dialky som dal na jednom kole 515.
Bingo Ale ako píše dellax 40 minút na desiatke zas neni 31 minút a King už výkonnost 42 má takže pre tridsiatnika nič nereálne. Ak nebude robit blbosti a po lesoch behat hore dole od buka buka
Tak včera skúška 2x2 km, priemer 4:05, oddych 1 km T5:30, na konci ešte 1km v tempe 4:03.
Dych v pohode, na to, že som dýchal cez bufku, lebo mrzlo u nás, ale mám pocit, že nohy nejako nevládzu, prvý kilometer vždy fajn, ale ten druhý už som musel ísť cez hranu. Dnes skúsim zasa niečo ďalšie podľa plánu. Ale už teraz viem, že 5km v tempe 4 je asi nad moje sily.
Ak môžeš trénovať každý deň, päťku máš za 18 a desiatku za 40 minút tak 1. týždeň:
v pondelok 10 km tempom 5 min/km v tom 5 x 100 m tempom 3:00 min/km s medziklusom 4 minúty,
v utorok 10 km tempom 5 min/km v tom 4 km tempom 4 min/km teda 6 km tempom 5 min na km a 4 km tempom 4 minúty na km,
v stredu 10 km tempom 5 min na km v tom 5 x 200 m tempom 3:10 na km s medziklusom 4 minúty,
vo štvrtok 10 km v tom 2 x 2 km tempom 3:52 min na km, medziklus 5 minút teda 6 km po 5 min na km a 4 km po 3:52 na km,
v piatok 10 km po 5 minút na km v tom 5 x 200 m ako v stredu,
v sobotu 10 km v tom 5 km tempom 4 minúty na km teda 5 km po 5 min/km a 5 km po 4 minúty na km,
v nedeľu 15 km po 5 minút na km
Další týžden napíšem po odbehaní tohto - v nedeľu popoludní 6.12. o 18.00
To ubehnutie 5km v tempe 4:00 bolo na margo tréningu od Ivana. Teraz, keď mám ešte v práci čas a premýšlam, čo poobede s behom sa zamýšlam nad tým, či to Ivan nemyslel náhodou tak, že to nie je súvislých 5km v tempe 4, ale 5x1km a medzi tým oddych 1km a tempo 5:00
PS. tepy sú červené a nedávam im moc výpovednú hodnotu, nakoľko som meral z hodiniek, hrudák nejako blbne v poslednej dobe (1x baterka vydržala rok, dal som tam druhú, čo som našiel a bola vybitá za mesiac)
Súvisle je prvý týžden v utorok to je dnes 4 km po 4:12 /teda po zmene stačí 4:15 na kilometer/ a v sobotu 5 km po 4 :12 /4:15/. A tam si už ten další kilák po dvojkách pridávat nemal. Netrenuje sa podla chuti a pocitov ale podla plánu. Musíš sa šetrit na další trening Tepy nebudú doležite ked už budes rozbehany. Teraz prve treningy by bolo dobre zistit či to tempo 4:12 neni moc vysoké. Môžeš bezat aj po 4:15 na kilometer. Rozdiel 8 sekund medzi tými dvoma tempami 4:04 a 4:12 okolo anp je pri hodnote tempa 3:30 a rýchlejšie. Teraz moze byt aj 11 sekund. A aj tie pomalšie tempá tempá 5 minút na kilometer môžes chodit kludne aj 5:10 - 5:20 podla počasia - podklad sneh, alebo ked je silný vietor, dažd šmyka sa. Nemalo to byt ale rýchlejšie ako po 5 minut na kilak. Ale ak nemáš hrudný pás na tepy nevadí. Len nebehaj rýchlejšie a viac km ako je v plane lebo sa moze po case nazbierat unava a neodtrenujes co treba. Na bežeckom ovále stačí behat len tempá 4:04 a 4:15 na km - utorok, štvrtok, sobota. Ostatné kilometre na rovinatých menej frekventovaných cestách. Ideálne by bolo keby si mal dobrý Garmin /Garmin fenix6x, .../ aby si vedel ako rýchlo bežíš a kolko si prebehol km, medzičasy, ... Ak nemáš garmin nameraj si bicyklom s presne nastavených cyklokomputerom kilometrové úseky na nejakých menej frekventovaných - vedľajších rovinatých cestách a možeš tam behat všetko. Aj to čo beháš na ovále zrejme - 400 m škváre. Ale ako chceš. Ked neni rozdžabaná švára a máš chut a nervy možeš behat aj na ovále. Aspon to máš presné.
Teraz pozerám, že si bol včera 2 x 2 km + 1 km tempo 4:04 na km čo malo byt vo štvrtok. Ale nevadí. Znamená to, že dnes máš bežat to čo bolo v pláne na piatok a zajtra môžeš dat to čo bolo na utorok - súvisle 4 km tempom 4:15. Predtým a potom napr. 3 a 3 km tempo 5:00 až 5:20 /redšej pomalšie - k 5:20/ aby ti vyšlo spolu 10 km.
Aj tak daj tepy , clovek sa moze k tebe prirovnat https://www.strava.com/activities/4407737260 ja teraz beham len 5km . Vratil som sa k fivefingerom a zatial sa v nich na dlhsiu trat moc necitim.
tie tepy aj mna zaujimaju, lebo aj ja viem dat z mojho pohladu dobre tempo na mna hobby bezca, ale tepy mi uletia a viac ako 5km by som to nedal. druha vec je ak chce clovek cielene zabehnut na co najlepsie cas 5 resp 10km tak sa to sa vydrzat ked clovek trenuje. no povedat ze sledovat tepy nie je dolezite je podla mna hodne odvazne tvrdenie
Sledovat tepy neni dolezite ked trenujes. Ked sledujes tepy a menis podla nich trening tak netrenujes ale tápeš v niecom co nemozno nazvat trening. A ked trenujes len podla tepov tak to je už uplne cirkus na koleckach. Podobne ako ked trenuje podla tepov cyklista. Co je pre cyklistu wattmeter je pre bežca tempo behu. Intenzita treningu.
Pulzy sa musia prisposobit intenzite nie opacne. Trocha extremny priklad ale plati aj u vytrvalcov. Predstavme si že by šprinter na bežeckom alebo cyklista sprinter na cyklistickom ovale trenoval podla tepov.
Z vykonnostneho ciela ktory chces dosiahnut si na zaciatku trenovania podla vstupneho anp - rychlosti behu pri tom anp - urcis tempa. Ako som napr. urcil Kingovi 5 temp podla jeho odhadnuteho anp.
ivan prepáč , ale nejako sa z toho výpočtu neviem vysomáriť. Daj link na výpočet.
Dá sa pochopiť, že čisto podľa tepu sa nedá trénovať, lebo tep je dosť oneskorený od aktuálneho výkonu ( intenzity), ale na bajku podľa wattov by tréning mal byť OK. Či trepem?
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Podľa toho, čo píšeš a podľa údajov, ktoré pozerám, kde bol zabehnutý čas, by to mohol byť Jozef Cvanciger. Ak ide o neho, ten bol členom TJ, tam sa trénovalo cielene a profesionálne. Neviem, či chalani, ktorí tu píšu, majú také možnosti a venujú sa tomu od detstva. Pri rodine, práci a po tridsiatke sa asi ťažko dajú natrénovať také časy. A to, že behá teraz ešte také priemerky, tomu sa niet čo čudovať . Behal celý život a profesionálne
Takže som sa prepracovala k správnemu menu?
Áno, dopátrala.
https://presov.korzar.sme.sk/c/7913282/presovski-maratonski-rekorderi-su-cvanciger-a-hudakova-sobekova.html
Z tej partičky vyčnieval ešte laco maras, nielenže odbehol 180+maratónov, ale bol aj vynikajúci tenista, dotiahol spolu s Lyachovcami Prešov do SNL v tenise. Ako tréner bol krutý😂, zišlo sa mi to v živote.
Dych v pohode, na to, že som dýchal cez bufku, lebo mrzlo u nás, ale mám pocit, že nohy nejako nevládzu, prvý kilometer vždy fajn, ale ten druhý už som musel ísť cez hranu. Dnes skúsim zasa niečo ďalšie podľa plánu. Ale už teraz viem, že 5km v tempe 4 je asi nad moje sily.
v pondelok 10 km tempom 5 min/km v tom 5 x 100 m tempom 3:00 min/km s medziklusom 4 minúty,
v utorok 10 km tempom 5 min/km v tom 4 km tempom 4 min/km teda 6 km tempom 5 min na km a 4 km tempom 4 minúty na km,
v stredu 10 km tempom 5 min na km v tom 5 x 200 m tempom 3:10 na km s medziklusom 4 minúty,
vo štvrtok 10 km v tom 2 x 2 km tempom 3:52 min na km, medziklus 5 minút teda 6 km po 5 min na km a 4 km po 3:52 na km,
v piatok 10 km po 5 minút na km v tom 5 x 200 m ako v stredu,
v sobotu 10 km v tom 5 km tempom 4 minúty na km teda 5 km po 5 min/km a 5 km po 4 minúty na km,
v nedeľu 15 km po 5 minút na km
Další týžden napíšem po odbehaní tohto - v nedeľu popoludní 6.12. o 18.00
To ubehnutie 5km v tempe 4:00 bolo na margo tréningu od Ivana. Teraz, keď mám ešte v práci čas
PS. tepy sú červené a nedávam im moc výpovednú hodnotu, nakoľko som meral z hodiniek, hrudák nejako blbne v poslednej dobe (1x baterka vydržala rok, dal som tam druhú, čo som našiel a bola vybitá za mesiac)
Teraz pozerám, že si bol včera 2 x 2 km + 1 km tempo 4:04 na km čo malo byt vo štvrtok. Ale nevadí. Znamená to, že dnes máš bežat to čo bolo v pláne na piatok a zajtra môžeš dat to čo bolo na utorok - súvisle 4 km tempom 4:15. Predtým a potom napr. 3 a 3 km tempo 5:00 až 5:20 /redšej pomalšie - k 5:20/ aby ti vyšlo spolu 10 km.
Pulzy sa musia prisposobit intenzite nie opacne. Trocha extremny priklad ale plati aj u vytrvalcov. Predstavme si že by šprinter na bežeckom alebo cyklista sprinter na cyklistickom ovale trenoval podla tepov.
Dá sa pochopiť, že čisto podľa tepu sa nedá trénovať, lebo tep je dosť oneskorený od aktuálneho výkonu ( intenzity), ale na bajku podľa wattov by tréning mal byť OK. Či trepem?