Behanie
Devin-BA nie su preteky, ktore vy vyhladavali vytrvalci. Staci sa pozriet na prvych 10 miest z minuleho roka https://www.sportsofttiming.sk/sk/zavod/results/3828?rid=3154&eventid=1
Tych zahranicnych nepoznam, no zo Slovakov je len Jozko Urban maratonec, Matus Verbovsky drahar a triatlonista a vsetci ostatni su drahari.
A preto, že už nik v tréningu také objemy nebehá a druhá fáza už nebýva bežecká, preto za posledných takmer 20 rokov nik okrem Sahajdu a Vitka polmaratón pod 1:07 hod. nezabehol. Len títo dvaja Slováci. Sahajda, ktorý takéto objemy behá, naviac veľkú časť z nich vo vysokej nadmorskej výške a Vitko ktorý kde a akými objemami trénoval s istotou neviem ale pochybujem že by nabehal ročne objem menší ako 5 000 km /toľko majú niektorí zanietenejší účastníci cestných behov bez výraznejších výsledkov/ ktorým dosiahol spomenutý výkon. Do roku 2001 dosiahlo za 18 rokov výkon pod 1:07 hodiny 17 Slovákov kým za posledných 19 rokov dvaja. Zrejme aj vdaka tomu ako píšeš že sa teraz behá - nie ,,Takými objemami,, , druhá fáza už nebýva bežecká, ... Takto sa teraz behá ? Takto sa má behať v pretekoch ? Takto pomaly ?
To čo som dal 168 km za 7 dní v najťažších týždňoch prípravy nie sú veľké objemy ale veľká intenzita. Takmer polovica zo 168 km - 81 km sú úseky, beh na ANP. 81 km za týždeň pace 3:19 min/km. Každý deň v priemere 12 km pace 3:19 min/km. Týždenný priemer pace všetkých 168 km /aj s 87 kilometrami klusania tempom 4:25 min na km pri pulze 125 bpm/ bol 3:53 min/km - denne 24 km. Ani ročný objem 5000 km nie je až ,,Taký veľký objem,, a aj napriek tomu bol postačujúci na polmaratón pod 1:07 hod. naviac bez prípravy vo vysokej nadmorskej výške. Tréningom v 240 m.n.m.
Devín-BA sú vytrvalostné 12 kilometrové bežecké preteky. Vyhľadávajú ich a presadia sa v nich kvalitní vytrvalci špecializujúci sa na trate od 5 000 m po maratón. Pre strednotratiarov a šprintérov sú určené preteky do 1 500 m. Vytrvalec nerovná sa maratónec ale bežec od 5 000 m po maratón prípadne dlhšie neolympijské disciplíny - trate /ultramaratóny s rozličnou dlžkou trate/.
Pocitaj ale s tym, ze to je naozaj cca 114-115km, nie 100ka
Inak citam, citam /od starsieho data/ a pozeram, ze tento mesiac zrazu strasne vela prispevkov. A naraz vidim, ze uz aj tu trenuje znamy element, tak mi je to jasne
Nerozumieš tomu, nemáš prehľad. Nedal som tu tréningový plán ale reálne odbehaný týždeň.
Behá sa tu aj 7 kilometrový pretek po 3:29 minut/km. Aký teoretik ? Praktik. Tréner - v praxi - so všetkým čo k praktickému tréningu patrí - praktická odborná športová masáž pretekára, praktické manažovanie vymyslením nie okopčením, nie vygooglením, vymyslením nového tréningového systému ktorý oproti ostatným už neúčinným klasickým systémom viedol k výraznému zlepšeniu už neperspektívneho, nedostatočne talentovaného bežca ktorý nakoniec získal titul majstra Slovenska v cestnom behu, v pretekoch nechal za sebou bežcov Dukly, neperspektívny bežec patrí nakoniec historicky medzi 10 najlepších Slovákov /ak nerátame bežcov českej národnosti pretekajúcich určitú dobu za Duklu BB, .../ v polmaratóne. Prakticky.
Samozrejme poznám , kedže som behal aj na dráhe tak som často vídaval .
Lebo sú lepšie ako súčasné a aj minulé okrem mojej. Najlepší Slováci - okrem ,,afričana,, Sahajdu behajú teraz polmaratón o 3 - 4 minúty pomalšie a pritom ešte trénujú tretinu roka vo vysokej nadmorskej výške, kde získali ,,za darmo,, dalšie 2 minúty.
Výborný výkon. Za tebou dobehol Erik Mikuš. Nepoznal si ho náhodou ? Začínal u mna s behom ako žiak SOU elektrotechnického na Rybničnej. Trénovali sme tam na kolečku okolo malého rybníka /už asi vyschol/, na ihrisku školy a tuším dačo aj na Interi.
Nie je to samozrejmé. Takto sa nebehalo. To co som dal je iný systém. Menej polarizovany - intenzívneší tréning. Napríklad ten týždeň v grafe je takmer 50 % objemu na úrovni anaeróbneho prahu a intenzívnejšie. Pri danom výkone - rýchlosti behu niečo šialené. Po každom tréningu sme nechápali ako je to možné, že to dal. Ved tam bol polmaraton za 1:07:50, 36 km - takmer maratón za 2:27 hod. /nebyť snehu/, 4 x 4 km po 3:07 a ešte 7 x 1 km po 2:58 min/km. A každý tréning - ,,pretek,, v tom týždni po dobehu s hodnotením bežalo sa vynikajúco, bežalo sa výborne - až na 36 ku v snehovej fujavici kde zhodnotil že sa bežalo len dobre. Sa nečudujem. Na bicykli som toho mal dosť.
bavil som sa o tom s kolegom ktory behava desiny a polmaratony. maratony zatial odklada
http://www.devin-bratislava.vos-tpk.sk/db1995.txt, ...
No co James. Vygeneruj ešte dačo. Menej náhodné, zmysluplnejšie.
Jééj tak som si trochu zaspomínal , som tam na 23. mieste
posledný komentár: 20. 12. 2025 o 9:44
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14