Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
Opýtam sa plošne tunajších aktérov: Máte skúsenosti s low carb stravovaním a dlhšími behmi? Nikdy som doteraz tak nefungoval, ale nakoľko potrebujem dať čo to dolu z váhy, tak som to začal praktizovať... No ale ten pocit, keď na 15km začnete vidieť čiernobielo a po dobehnutí domov nevládzete odomknúť dvere, tak to nie je feeling, ktorému by som nejako holdoval... Poddá sa to, alebo treba nejako suplementovať? Som síce vyštudovaný TT tréner (pred X rokmi ), ale do stravy som bol vždy blbý...
bavil som sa o tom s kolegom ktory behava desiny a polmaratony. maratony zatial odklada no a hovoril ze na low carbo mu isla vykonnost hodne dole, takze sice schudol ale efekt pre sportovy vykon negativny. mozno mu ale len metabolizmus este neprepol na low carb. presiel zas na stravu ktoru jedaval predtym a vykonnost sa mu vratila
Samozrejme, veď to nie je nič nové... Ani v 90-tych rokoch nebolo...
Nie je to samozrejmé. Takto sa nebehalo. To co som dal je iný systém. Menej polarizovany - intenzívneší tréning. Napríklad ten týždeň v grafe je takmer 50 % objemu na úrovni anaeróbneho prahu a intenzívnejšie. Pri danom výkone - rýchlosti behu niečo šialené. Po každom tréningu sme nechápali ako je to možné, že to dal. Ved tam bol polmaraton za 1:07:50, 36 km - takmer maratón za 2:27 hod. /nebyť snehu/, 4 x 4 km po 3:07 a ešte 7 x 1 km po 2:58 min/km. A každý tréning - ,,pretek,, v tom týždni po dobehu s hodnotením bežalo sa vynikajúco, bežalo sa výborne - až na 36 ku v snehovej fujavici kde zhodnotil že sa bežalo len dobre. Sa nečudujem. Na bicykli som toho mal dosť. V 90 tych rokoch a aj predtým sa behali podstatne vacsie objemy - polarizovaný tréning a tazilo sa z talentu, vysokohorskej pripravy a mozno aj z chemickej pripravy. Predtým ako prišiel ku mne a trénoval u víťazov Košického medzinárodného maratónu mieru trénoval tak ako trénovali títo borci ale pre menší talent sa zastavil na 1:10:30 hod. V pretekoch - po vyladení. Nie v rámci tréningu v strede ,,nabitého,, týždňa a ešte o dve a pol minúty rýchlejšie.
Jééj tak som si trochu zaspomínal , som tam na 23. mieste
Výborný výkon. Za tebou dobehol Erik Mikuš. Nepoznal si ho náhodou ? Začínal u mna s behom ako žiak SOU elektrotechnického na Rybničnej. Trénovali sme tam na kolečku okolo malého rybníka /už asi vyschol/, na ihrisku školy a tuším dačo aj na Interi.
no vidis a to bolo pred sto rokmi, tak ja nechapem naco tu postujes tie tvoje metody
Lebo sú lepšie ako súčasné a aj minulé okrem mojej. Najlepší Slováci - okrem ,,afričana,, Sahajdu behajú teraz polmaratón o 3 - 4 minúty pomalšie a pritom ešte trénujú tretinu roka vo vysokej nadmorskej výške, kde získali ,,za darmo,, dalšie 2 minúty.
ja netvrdim opak ivan, ale si v behani teroretik a tu na fore su povacsinou len hobby bezci. zbytocne tu budes hadzat tabulky, grafy a tonu omacky okolo toho. v podstate je to bez odozvy a bez realneho vyuzitia. je mi jasne ze sportom zijes cely zivot, no naozaj si zvaz co sem ma vyznam davat a co naopak absolutne. bezne sa tu beha medzi 5-6 minut/km, takze je fakt zbytocne sem davat treningove plany pre raketove tempo
Výborný výkon. Za tebou dobehol Erik Mikuš. Nepoznal si ho náhodou ? Začínal u mna s behom ako žiak SOU elektrotechnického na Rybničnej. Trénovali sme tam na kolečku okolo malého rybníka /už asi vyschol/, na ihrisku školy a tuším dačo aj na Interi.
Samozrejme poznám , kedže som behal aj na dráhe tak som často vídaval .
ja netvrdim opak ivan, ale si v behani teroretik a tu na fore su povacsinou len hobby bezci. zbytocne tu budes hadzat tabulky, grafy a tonu omacky okolo toho. v podstate je to bez odozvy a bez realneho vyuzitia. je mi jasne ze sportom zijes cely zivot, no naozaj si zvaz co sem ma vyznam davat a co naopak absolutne. bezne sa tu beha medzi 5-6 minut/km, takze je fakt zbytocne sem davat treningove plany pre raketove tempo
Nerozumieš tomu, nemáš prehľad. Nedal som tu tréningový plán ale reálne odbehaný týždeň.
Behá sa tu aj 7 kilometrový pretek po 3:29 minut/km. Aký teoretik ? Praktik. Tréner - v praxi - so všetkým čo k praktickému tréningu patrí - praktická odborná športová masáž pretekára, praktické manažovanie vymyslením nie okopčením, nie vygooglením, vymyslením nového tréningového systému ktorý oproti ostatným už neúčinným klasickým systémom viedol k výraznému zlepšeniu už neperspektívneho, nedostatočne talentovaného bežca ktorý nakoniec získal titul majstra Slovenska v cestnom behu, v pretekoch nechal za sebou bežcov Dukly, neperspektívny bežec patrí nakoniec historicky medzi 10 najlepších Slovákov /ak nerátame bežcov českej národnosti pretekajúcich určitú dobu za Duklu BB, .../ v polmaratóne. Prakticky.
Volodja dík, prihlásený som na Lazovu 100ku, takže bude to masaker, som zvedavý pokiaľ dôjdem...
Pocitaj ale s tym, ze to je naozaj cca 114-115km, nie 100ka /cca 3400-2500 vyskovych/.. vela ludi to inak chodi za viac ako 24h, ale ti co dobiehaju prvi /pod 11hodin/ su z inej planety .. bol som to uz 3x bajkom /videl som tych prvych behat/, aj bajkom je to v aprili celkom dost makacka, aj ked vela km je po asfalte. Minuly rocnik to bolo teda dost drsne. 2006 zas som skoro zhorel. Som zvedavy tento rok /inak behat/peso ist toto, tak ma odvazaju uz s prvej obcerstvovacky na Bradle /
Inak citam, citam /od starsieho data/ a pozeram, ze tento mesiac zrazu strasne vela prispevkov. A naraz vidim, ze uz aj tu trenuje znamy element, tak mi je to jasne /dovtedy to bolo fajn citanie /
Take objemy uz nik v treningu nebeha a druha faza uz nebyva bezecka.
Devin-BA nie su preteky, ktore vy vyhladavali vytrvalci. Staci sa pozriet na prvych 10 miest z minuleho roka https://www.sportsofttiming.sk/sk/zavod/results/3828?rid=3154&eventid=1
Tych zahranicnych nepoznam, no zo Slovakov je len Jozko Urban maratonec, Matus Verbovsky drahar a triatlonista a vsetci ostatni su drahari.
A preto, že už nik v tréningu také objemy nebehá a druhá fáza už nebýva bežecká, preto za posledných takmer 20 rokov nik okrem Sahajdu a Vitka polmaratón pod 1:07 hod. nezabehol. Len títo dvaja Slováci. Sahajda, ktorý takéto objemy behá, naviac veľkú časť z nich vo vysokej nadmorskej výške a Vitko ktorý kde a akými objemami trénoval s istotou neviem ale pochybujem že by nabehal ročne objem menší ako 5 000 km /toľko majú niektorí zanietenejší účastníci cestných behov bez výraznejších výsledkov/ ktorým dosiahol spomenutý výkon. Do roku 2001 dosiahlo za 18 rokov výkon pod 1:07 hodiny 17 Slovákov kým za posledných 19 rokov dvaja. Zrejme aj vdaka tomu ako píšeš že sa teraz behá - nie ,,Takými objemami,, , druhá fáza už nebýva bežecká, ... Takto sa teraz behá ? Takto sa má behať v pretekoch ? Takto pomaly ?
To čo som dal 168 km za 7 dní v najťažších týždňoch prípravy nie sú veľké objemy ale veľká intenzita. Takmer polovica zo 168 km - 81 km sú úseky, beh na ANP. 81 km za týždeň pace 3:19 min/km. Každý deň v priemere 12 km pace 3:19 min/km. Týždenný priemer pace všetkých 168 km /aj s 87 kilometrami klusania tempom 4:25 min na km pri pulze 125 bpm/ bol 3:53 min/km - denne 24 km. Ani ročný objem 5000 km nie je až ,,Taký veľký objem,, a aj napriek tomu bol postačujúci na polmaratón pod 1:07 hod. naviac bez prípravy vo vysokej nadmorskej výške. Tréningom v 240 m.n.m.
Devín-BA sú vytrvalostné 12 kilometrové bežecké preteky. Vyhľadávajú ich a presadia sa v nich kvalitní vytrvalci špecializujúci sa na trate od 5 000 m po maratón. Pre strednotratiarov a šprintérov sú určené preteky do 1 500 m. Vytrvalec nerovná sa maratónec ale bežec od 5 000 m po maratón prípadne dlhšie neolympijské disciplíny - trate /ultramaratóny s rozličnou dlžkou trate/.
Ahojte, viete odporuciť nejaku nezateplenu bundu proti vetru? Nieco s dobrým pomerom cena / výkon, Nepotrebujem ziadne ultra lahke verzie. Hlavne nech ma dobru priedusnost. Dakujem
Predpokladám "paropriepustnosť" smerom von... Ja mám dve bundy, obidve z hľadiska "vetruodolnosti" rovnaké, ale v jednej sa potím ako somár v kufri a druhá pekne odvádza vlhkosť von... Je v tom rozdiel...
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
bavil som sa o tom s kolegom ktory behava desiny a polmaratony. maratony zatial odklada
Nie je to samozrejmé. Takto sa nebehalo. To co som dal je iný systém. Menej polarizovany - intenzívneší tréning. Napríklad ten týždeň v grafe je takmer 50 % objemu na úrovni anaeróbneho prahu a intenzívnejšie. Pri danom výkone - rýchlosti behu niečo šialené. Po každom tréningu sme nechápali ako je to možné, že to dal. Ved tam bol polmaraton za 1:07:50, 36 km - takmer maratón za 2:27 hod. /nebyť snehu/, 4 x 4 km po 3:07 a ešte 7 x 1 km po 2:58 min/km. A každý tréning - ,,pretek,, v tom týždni po dobehu s hodnotením bežalo sa vynikajúco, bežalo sa výborne - až na 36 ku v snehovej fujavici kde zhodnotil že sa bežalo len dobre. Sa nečudujem. Na bicykli som toho mal dosť.
Lebo sú lepšie ako súčasné a aj minulé okrem mojej. Najlepší Slováci - okrem ,,afričana,, Sahajdu behajú teraz polmaratón o 3 - 4 minúty pomalšie a pritom ešte trénujú tretinu roka vo vysokej nadmorskej výške, kde získali ,,za darmo,, dalšie 2 minúty.
Samozrejme poznám , kedže som behal aj na dráhe tak som často vídaval .
Nerozumieš tomu, nemáš prehľad. Nedal som tu tréningový plán ale reálne odbehaný týždeň.
Behá sa tu aj 7 kilometrový pretek po 3:29 minut/km. Aký teoretik ? Praktik. Tréner - v praxi - so všetkým čo k praktickému tréningu patrí - praktická odborná športová masáž pretekára, praktické manažovanie vymyslením nie okopčením, nie vygooglením, vymyslením nového tréningového systému ktorý oproti ostatným už neúčinným klasickým systémom viedol k výraznému zlepšeniu už neperspektívneho, nedostatočne talentovaného bežca ktorý nakoniec získal titul majstra Slovenska v cestnom behu, v pretekoch nechal za sebou bežcov Dukly, neperspektívny bežec patrí nakoniec historicky medzi 10 najlepších Slovákov /ak nerátame bežcov českej národnosti pretekajúcich určitú dobu za Duklu BB, .../ v polmaratóne. Prakticky.
Pocitaj ale s tym, ze to je naozaj cca 114-115km, nie 100ka
Inak citam, citam /od starsieho data/ a pozeram, ze tento mesiac zrazu strasne vela prispevkov. A naraz vidim, ze uz aj tu trenuje znamy element, tak mi je to jasne
Devin-BA nie su preteky, ktore vy vyhladavali vytrvalci. Staci sa pozriet na prvych 10 miest z minuleho roka https://www.sportsofttiming.sk/sk/zavod/results/3828?rid=3154&eventid=1
Tych zahranicnych nepoznam, no zo Slovakov je len Jozko Urban maratonec, Matus Verbovsky drahar a triatlonista a vsetci ostatni su drahari.
A preto, že už nik v tréningu také objemy nebehá a druhá fáza už nebýva bežecká, preto za posledných takmer 20 rokov nik okrem Sahajdu a Vitka polmaratón pod 1:07 hod. nezabehol. Len títo dvaja Slováci. Sahajda, ktorý takéto objemy behá, naviac veľkú časť z nich vo vysokej nadmorskej výške a Vitko ktorý kde a akými objemami trénoval s istotou neviem ale pochybujem že by nabehal ročne objem menší ako 5 000 km /toľko majú niektorí zanietenejší účastníci cestných behov bez výraznejších výsledkov/ ktorým dosiahol spomenutý výkon. Do roku 2001 dosiahlo za 18 rokov výkon pod 1:07 hodiny 17 Slovákov kým za posledných 19 rokov dvaja. Zrejme aj vdaka tomu ako píšeš že sa teraz behá - nie ,,Takými objemami,, , druhá fáza už nebýva bežecká, ... Takto sa teraz behá ? Takto sa má behať v pretekoch ? Takto pomaly ?
To čo som dal 168 km za 7 dní v najťažších týždňoch prípravy nie sú veľké objemy ale veľká intenzita. Takmer polovica zo 168 km - 81 km sú úseky, beh na ANP. 81 km za týždeň pace 3:19 min/km. Každý deň v priemere 12 km pace 3:19 min/km. Týždenný priemer pace všetkých 168 km /aj s 87 kilometrami klusania tempom 4:25 min na km pri pulze 125 bpm/ bol 3:53 min/km - denne 24 km. Ani ročný objem 5000 km nie je až ,,Taký veľký objem,, a aj napriek tomu bol postačujúci na polmaratón pod 1:07 hod. naviac bez prípravy vo vysokej nadmorskej výške. Tréningom v 240 m.n.m.
Devín-BA sú vytrvalostné 12 kilometrové bežecké preteky. Vyhľadávajú ich a presadia sa v nich kvalitní vytrvalci špecializujúci sa na trate od 5 000 m po maratón. Pre strednotratiarov a šprintérov sú určené preteky do 1 500 m. Vytrvalec nerovná sa maratónec ale bežec od 5 000 m po maratón prípadne dlhšie neolympijské disciplíny - trate /ultramaratóny s rozličnou dlžkou trate/.
Nemám ju vyskúšanú, ale išiel by som si nej, keby bolo treba....
https://www.4camping.sk/p/panska-bunda-northfinder-northcover/#73794