Behanie
"Tenisky Alphaflys obsahujú technológiu navrhnutú tak, aby poskytovali väčšiu návratnosť energie a rýchlosť. Štúdie (ktoré však boli financované spoločnosťou Nike) tvrdia, že vďaka trojici uhlíkových doštičiek a špičkovej medzipodrážke táto obuv prináša 4-percentný nárast účinnosti behu a odhadom asi 3,4-percentné zvýšenie rýchlosti." A medzi Vaporfly a Alphafly je rozdiel minimalny. V Alphafly mam nabehanych cca 1350 km a Vaporfly 850 km.
tebe nejde matematika, ak sa pri tempe 5:10 zlepšíš o 2 % (Nike Vaporfly 2) tak získaš 6 sekúnd na kilometri, ty si napísal 10 teda si si pridal 40 %, pan vlakveduci
samozrejme, pustím mu video, a z ktorého chce ? z toho za 3:02:37 hod. (bez karbónové maratónky s tlmením 1 cm - v karbonových s tlmením 4 cm by to bolo o 2 % lepšie teda za 2:59:18 hod.) alebo z toho za 3:26:46 hod. (bez karbónové maratónky), a to nie je teoretizovanie ked napíšeš že prakticky získaš karbonom 2 %, to je praktická realita
dlhý triatlon som absolvoval (v 1982) ked ty si ešte tahal dreveneho kačera - ked vobec
Riadne prehanas, tempo 4:00-4:30 min/km bezia bezci s cielovymi casmi 2:49-3:10 hod a to zase nie su len obycajny bezci a na SVK maratonoch ich zase az tak vela nebeha. Minuly rok na MMM ich bolo cca 300 z cca 4000 startujucich maratoncov. Pisal som vyssie, ze mam viac modelov bezeckej obuvi na cestu karbon-nonkarbon. Rocne v nich nabeham 1400 km, tak si dovolim tvrdit ze trepes hluposti. Karbonova teniska pomoze aj 80 kilovemu bezcovi, ktory bezi avg tempo 5:00/km t.j. cca 3:30hod cielovy cas. Karbonove modely nie su len na zrychlenie tempa, ale nohy po maratone su v uplne inom stave, ako ked ho odbehnes v nekarbonovom modely. Nie som "bezec" ani uz nikdy nebudem, ale citim rozdiel ked jeden den bezim v Nike Fly3 (bez karbonu) a druhy den v Nike Vaporfly Next 2 (karbon). Rozdiel v tempe je u mna cca 10 sek/km pri rovnakych wattoch. Nikde som to nevycital, ani mi to nikto nepovedal, mam to osobne vyskusane.
vypocital, ešte raz a čítaj s porozumením - ,,efektívne,, ,karbón funguje s rozdielnym efektom podľa váhy bežca a jeho rýchlosti behu, čím väčšia váha a menšia rýchlosť tým menší je efekt zvýšenia rýchlosti pri karbonovej podrážke
pri vyššej rýchlosti behu je zlepšenie efektívnejšie lebo napr. pri maratone za 4 hodiny sa s Next 3 % rýchlosť zvýši o 0,088 m/s kým pri maratóne za 2 hodiny až o 0,186 m/s, priemerná váha maratóncov s cca 2 hodiny je 58 kilo, priemerná váha maratóncov s cca 4 hodiny je 75 kilo, čím menšia je váha bežca tým efektívnejšia je karbónová podrážka
To si niekde vycital, alebo mas nejake osobne skusenosti? Udaj min. vahu bezca a rychlost od kedy karbon funguje efektivne. Zaujima ma to.
posledný komentár: 20. 12. 2025 o 9:44
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14