Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
tiez mam Hoky. Pred rokmi sa hladal topanky na behanie s velkym tlmenim (zo zdravotnych dovodov) a to ponukali v podstate len Hoky. A zostal som pri nich, pretoze ked mi vyhovuju, nevidim dovod experimentovat. Ale napriklad na Spartan race mam Salomony, bez nejakeho vyrazneho tlmenia, a tiez v pohode. No na pravidelne behanie radsej tlmim
Ahojte, vsimam si ze vela ludi na beh pouziva tenisky HOKA. Vie mi niekdo povedat preco su take popularne? Maju nejaku silnu stranku, alebo nieco speci? Ja som tuto znacku zaznamenal len okrajovo ale zda sa ze je vyrazne popularnejsia tka ma zaujma ze preco..
lakko behaval som 200 vo fivefingeroch a pohoda. Mix terén cesta.
verim ti, poznam aj ja zopar takych "exotov" (myslene v dobrom) ale to nie je obuv pre hocikoho. Tiez to nemusi byt spickova bezecka obuv. Mam aj spickove modely, ale tie mam vyslovene len na preteky. Pocas maratonu v dlhom Ironmane po 180 km na biku, ked uz maju nohy "nakupene" ocenim kazdu pomoc, ci uz technologicku (carbon) alebo vahovy rozdiel voci klasickej obuvi. Na treningy pouzivam aj ja lacnejsie modely, ktore su podstatne tazsie, ale ziadny nie je pod 100€, nie to za 15€. Jednoducho kvalitna treningova, objemova bezecka obuv, ktora vydrzi s tlmenim aspon 1000 km sa pod 100€ da kupit len tazko. Aj Hoky su v cenach od 100€ vyssie, lacnejsie mozno tak vo vypredaji.
no ty máš za sebou výsledky a tiež si začal behať vo vyššom veku podobne ako ja. Takže ak tie staré lacné vymením za niečo v cene ako kupujem trailové, tak reálne pocítim zlepšenie a budem moc viac behať na asfalte...
existujú také asfaltové s minimálnym dropom a širšou špičkou ? ... niečo ako nosím innov-8 terraultra len teda na asfalt
Ja mám Hoka trail, po bezproblémovom 2-3ročnom používaní a väčšej pauze mám teraz problém s trpnutim nôh. Pocit ako fest zatiahnuta korcula. Nepomôže ani úplne voľné šnurky. V obuvy na bežné nosenie pri behu nemám ten problém. Myslel som, že Hoky sú mi úzke, ale po porovnaní vložiek s inou obuvou som to vylúčil. Môže to byť tým, že tvar podrážky je výrazne iný a svaly sú z toho inak zaťažované, resp. v "strese"?
k Hoke aj ja niečo prispejem, kúpil som pred X rokmi Hoka Torent na kross a Hoka Clifton asi 5, Tonent son zodral, kúpil aj dalšiu a teraz mam Hoka Speedgot 5, super topánka, drží na nohe tlmí ako má.
Hoka Clifton nemôžem ani obuť, ani chodiť, mam ju niekde hodenú medzi vyradenými topankami, pretože mi spôsobuje bolesti lýtkových svalov, a to som skúšal niekoľko krát aj po dlhej pauze od nosenie, proste ni, ja neviem čím to je, ale nie sme kompatibilny
V sučasnosti od mája 2023 behám na ceste Nike Zoom Fly 5 s karbonovou platnou v podrýžke, topáanka už má slabšie tlmenie ale zvršok stale bez poškodenia, presné kilometre neviem al je to raz tolko ako jej predchodca Adidas Adizero Boston 11 tie sa rozpadli po 230km
Môj príspevok že v čom behate asfalt bol aj preto, že už treba obmeniť obuv a práve Saucony ma zaujali pretože použivaju nie karbon ale nylonovu platnu v medzipodražke, čo je pre mňa nutnosť, z dôvodu dlhovekosti a bezbolestného behania objemu, intervalu ale závodu.
jachmel na boso nie, ale minimalisticke ano. Ja som vsetky tenisky aj na bezne nosenie vymenil za minimalisticke a nemam ziaden problem. Vlastne uz ine ani nechcem. Moja topka na kazdodenne nosenie su Wildling Tanuki Yoru.
Z klasickych mi este ostali zero drop so sirokou spickou - altra escalante racer a topo magnifly. Tie pouzivam aspon na kolobezku.
Prve bezecke na cestu som mal hoky clifton - rezalo mi to chodidla a boleli ma z toho kolena.
Moja osobna skusenost je, ze cim viac tlmenia, tym viac som citil kolena
Na trail som pouzival la sportiva akasha. Tie boli super ale pri zavodnom tempe opat krvave prsty na nohach a neskor som si oblubil xero speed force
Btw: nejde mi do hlavy trailova obuv s 2cm podkovou na styl hoka. Ved to je na vyvrtnutie clenka ako stvorene
Buď človek behá v topánke v veľkým tlmením, vtedy vlastne svaly v chodidle v podstate nejak výrazne "nefungujú", lebo nie sú nútené fungovať, alebo behá naboso resp. v minimalistickej topánke a vtedy tie svaly sú nútené pracovať. Samozrejme netvrdím, že človek čo štyridsať, päťdesiat rokov chodí v topánkach s vysokým dropom a veľkým tlmením bude schopný behať v minimalistických topánkach /napr. ja /. To je skôr pre mladších, ideálne začať od detstva.
Čo sa týka výkonových bežcov, tak v nedávnej minulosti bola prax taká, že v tréningová obuv s tlmením, preteková s minimálnym tlmením, nízkou podrážkou, lebo vlastne to tlmenie znamenalo nejakú stratu energie pri dopade a následnom odraze . To sa zmenilo vývojom nových topánok s karbonovými platňami v podrážke a pretekové modely majú niekoľkocentimetrovú podrážku.....ale pochybujem, že je to pre zdravie chodidla to najlepšie
Ked mas niekolko cm vysoku podrazku, tak mas dlhsiu nohu a tym padom mas dlhsi krok a teda prejdes za rovnaky pocet krokov dlhsiu vzdialenost, ako ked mas milimetrou podrazku. Dobre vravim?
nie, musel by si mať aj dlhšie svaly a šľachy, dlhší krok je kvoli väčšiemu pruženiu, keby si bežal v 5 centimetrov vysokých drevákoch nič nezískaš, musel by si mat aj o tolko dlhšie
svaly, šlachy
ivan ved niektori tak v nich aj vyzeraju. Ked si totalny zaciatocnik bez techniky behu kupi carbonky, tak ne to celkom usmevne pozeranicko....(cest vynimkam)
tak ten karbon funguje efektívne až od určitej malej váhy bežca a od jeho určitej vyššej rýchlosti behu, co sa týka techniky behu tak tá je čiastočne závislá od štýlu teda vrodených predpokladov - somatotyp
bladerunner Mas pravdu. Minimalisticka obuv nie je pre kazdeho. Ja to osobne neodporucam uz ani znamym ktorych dobre poznam. Nedaju si poradit a hned behaju objemy ako s 2cm tlmenim a vysokym dropom . Poznam pacientov ktori su schopni behavat "dlhodobo" cez velku bolest aj keby svietili vsetky varovne kontrolky .
Naopak na trailove behy to budem odporucat vzdy. Tam tlmenie nema az taky velky zmysel. Preferujem ked teniska (minimalisticka) s ohybnou podrazkou kopiruje povrch po ktorom bezim. Nebudem ani pocitat kolkokrat som si vyvrtol clenok ja osobne ked som behal po nespevnenom povrchu s podpetkom na styl hoka a podobne.... Naopak sa nepamatam kedy som si naposledy vyvrtol clenok s bosou nohou
Tiez si pamatam ze este par rokov dozadu trenovali bezci na drahe s minimalistickou obuvou s hrotm, ale nemam momentalne prehlad ako to je teraz. Pokrok s karbonovymi platnami v podrazke zatial na vlastnej kozi posudit neviem. Ked som sa o to naposledy zaujimal, tak cena / vydrz bola zalozstna a pre hobikov s pr 40 minut na 10 km je to za mna waste of money.
Dolezite je tenisky striedat a nebehat v jednom pare kazdy den po cely rok. Aj niektori top bezci zaraduju castokrat aspon raz do tyzdna kratky beh na boso po trave, pripadne v minimalistickych teniskach.
co sa týka bladerunnerovej úvahy tak vysoké tlmenie + karbon nemajú žiadny negatívny zdravotný efekt, co sa týka striedania obuvi tak to neni tiež potrebné, treba len behať vo vhodnej obuvi - s dostatočným tlmením a behanie na boso ?
tak ten karbon funguje efektívne až od určitej malej váhy bežca a od jeho určitej vyššej rýchlosti behu, co sa týka techniky behu tak tá je čiastočne závislá od štýlu teda vrodených predpokladov - somatotyp
To si niekde vycital, alebo mas nejake osobne skusenosti? Udaj min. vahu bezca a rychlost od kedy karbon funguje efektivne. Zaujima ma to.
dellax Bezne nosenie a beh su dve rozdielne veci. Na bezne nosenie aj ja oblubujem minimalisticke boty, resp. velmi rad chodim bosy. Najradsej mam Xero Genesis. Kedysi velmi davno som skusal aj behavat (aj v tych Xero sandaloch) a do urciteho objemu sa dalo. Pri behu naboso sa dobre uci technika. No ale skoncil som pri objemoch 40km/tyzden. Potom opakovane prichadzali zapaly holennych sliach.
To si niekde vycital, alebo mas nejake osobne skusenosti? Udaj min. vahu bezca a rychlost od kedy karbon funguje efektivne. Zaujima ma to.
vypocital, ešte raz a čítaj s porozumením - ,,efektívne,, ,karbón funguje s rozdielnym efektom podľa váhy bežca a jeho rýchlosti behu, čím väčšia váha a menšia rýchlosť tým menší je efekt zvýšenia rýchlosti pri karbonovej podrážke
pri vyššej rýchlosti behu je zlepšenie efektívnejšie lebo napr. pri maratone za 4 hodiny sa s Next 3 % rýchlosť zvýši o 0,088 m/s kým pri maratóne za 2 hodiny až o 0,186 m/s, priemerná váha maratóncov s cca 2 hodiny je 58 kilo, priemerná váha maratóncov s cca 4 hodiny je 75 kilo, čím menšia je váha bežca tým efektívnejšia je karbónová podrážka
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Asi nečítali Born to Run??
verim ti, poznam aj ja zopar takych "exotov" (myslene v dobrom)
existujú také asfaltové s minimálnym dropom a širšou špičkou ? ... niečo ako nosím innov-8 terraultra len teda na asfalt
Hoka Clifton nemôžem ani obuť, ani chodiť, mam ju niekde hodenú medzi vyradenými topankami, pretože mi spôsobuje bolesti lýtkových svalov, a to som skúšal niekoľko krát aj po dlhej pauze od nosenie, proste ni, ja neviem čím to je, ale nie sme kompatibilny
V sučasnosti od mája 2023 behám na ceste Nike Zoom Fly 5 s karbonovou platnou v podrýžke, topáanka už má slabšie tlmenie ale zvršok stale bez poškodenia, presné kilometre neviem al je to raz tolko ako jej predchodca Adidas Adizero Boston 11 tie sa rozpadli po 230km
Môj príspevok že v čom behate asfalt bol aj preto, že už treba obmeniť obuv a práve Saucony ma zaujali pretože použivaju nie karbon ale nylonovu platnu v medzipodražke, čo je pre mňa nutnosť, z dôvodu dlhovekosti a bezbolestného behania objemu, intervalu ale závodu.
Z klasickych mi este ostali zero drop so sirokou spickou - altra escalante racer a topo magnifly. Tie pouzivam aspon na kolobezku.
Prve bezecke na cestu som mal hoky clifton - rezalo mi to chodidla a boleli ma z toho kolena.
Moja osobna skusenost je, ze cim viac tlmenia, tym viac som citil kolena
Na trail som pouzival la sportiva akasha. Tie boli super ale pri zavodnom tempe opat krvave prsty na nohach
Btw: nejde mi do hlavy trailova obuv s 2cm podkovou na styl hoka. Ved to je na vyvrtnutie clenka ako stvorene
Čo sa týka výkonových bežcov, tak v nedávnej minulosti bola prax taká, že v tréningová obuv s tlmením, preteková s minimálnym tlmením, nízkou podrážkou, lebo vlastne to tlmenie znamenalo nejakú stratu energie pri dopade a následnom odraze . To sa zmenilo vývojom nových topánok s karbonovými platňami v podrážke a pretekové modely majú niekoľkocentimetrovú podrážku.....ale pochybujem, že je to pre zdravie chodidla to najlepšie
svaly, šlachy
Naopak na trailove behy to budem odporucat vzdy. Tam tlmenie nema az taky velky zmysel. Preferujem ked teniska (minimalisticka) s ohybnou podrazkou kopiruje povrch po ktorom bezim. Nebudem ani pocitat kolkokrat som si vyvrtol clenok ja osobne ked som behal po nespevnenom povrchu s podpetkom na styl hoka a podobne.... Naopak sa nepamatam kedy som si naposledy vyvrtol clenok s bosou nohou
Tiez si pamatam ze este par rokov dozadu trenovali bezci na drahe s minimalistickou obuvou s hrotm, ale nemam momentalne prehlad ako to je teraz. Pokrok s karbonovymi platnami v podrazke zatial na vlastnej kozi posudit neviem. Ked som sa o to naposledy zaujimal, tak cena / vydrz bola zalozstna a pre hobikov s pr 40 minut na 10 km je to za mna waste of money.
Dolezite je tenisky striedat a nebehat v jednom pare kazdy den po cely rok. Aj niektori top bezci zaraduju castokrat aspon raz do tyzdna kratky beh na boso po trave, pripadne v minimalistickych teniskach.
vypocital, ešte raz a čítaj s porozumením - ,,efektívne,, ,karbón funguje s rozdielnym efektom podľa váhy bežca a jeho rýchlosti behu, čím väčšia váha a menšia rýchlosť tým menší je efekt zvýšenia rýchlosti pri karbonovej podrážke
pri vyššej rýchlosti behu je zlepšenie efektívnejšie lebo napr. pri maratone za 4 hodiny sa s Next 3 % rýchlosť zvýši o 0,088 m/s kým pri maratóne za 2 hodiny až o 0,186 m/s, priemerná váha maratóncov s cca 2 hodiny je 58 kilo, priemerná váha maratóncov s cca 4 hodiny je 75 kilo, čím menšia je váha bežca tým efektívnejšia je karbónová podrážka