Behanie
Naopak na trailove behy to budem odporucat vzdy. Tam tlmenie nema az taky velky zmysel. Preferujem ked teniska (minimalisticka) s ohybnou podrazkou kopiruje povrch po ktorom bezim. Nebudem ani pocitat kolkokrat som si vyvrtol clenok ja osobne ked som behal po nespevnenom povrchu s podpetkom na styl hoka a podobne.... Naopak sa nepamatam kedy som si naposledy vyvrtol clenok s bosou nohou
Tiez si pamatam ze este par rokov dozadu trenovali bezci na drahe s minimalistickou obuvou s hrotm, ale nemam momentalne prehlad ako to je teraz. Pokrok s karbonovymi platnami v podrazke zatial na vlastnej kozi posudit neviem. Ked som sa o to naposledy zaujimal, tak cena / vydrz bola zalozstna a pre hobikov s pr 40 minut na 10 km je to za mna waste of money.
Dolezite je tenisky striedat a nebehat v jednom pare kazdy den po cely rok. Aj niektori top bezci zaraduju castokrat aspon raz do tyzdna kratky beh na boso po trave, pripadne v minimalistickych teniskach.
svaly, šlachy
Čo sa týka výkonových bežcov, tak v nedávnej minulosti bola prax taká, že v tréningová obuv s tlmením, preteková s minimálnym tlmením, nízkou podrážkou, lebo vlastne to tlmenie znamenalo nejakú stratu energie pri dopade a následnom odraze . To sa zmenilo vývojom nových topánok s karbonovými platňami v podrážke a pretekové modely majú niekoľkocentimetrovú podrážku.....ale pochybujem, že je to pre zdravie chodidla to najlepšie
Z klasickych mi este ostali zero drop so sirokou spickou - altra escalante racer a topo magnifly. Tie pouzivam aspon na kolobezku.
Prve bezecke na cestu som mal hoky clifton - rezalo mi to chodidla a boleli ma z toho kolena.
Moja osobna skusenost je, ze cim viac tlmenia, tym viac som citil kolena
Na trail som pouzival la sportiva akasha. Tie boli super ale pri zavodnom tempe opat krvave prsty na nohach
Btw: nejde mi do hlavy trailova obuv s 2cm podkovou na styl hoka. Ved to je na vyvrtnutie clenka ako stvorene
Hoka Clifton nemôžem ani obuť, ani chodiť, mam ju niekde hodenú medzi vyradenými topankami, pretože mi spôsobuje bolesti lýtkových svalov, a to som skúšal niekoľko krát aj po dlhej pauze od nosenie, proste ni, ja neviem čím to je, ale nie sme kompatibilny
V sučasnosti od mája 2023 behám na ceste Nike Zoom Fly 5 s karbonovou platnou v podrýžke, topáanka už má slabšie tlmenie ale zvršok stale bez poškodenia, presné kilometre neviem al je to raz tolko ako jej predchodca Adidas Adizero Boston 11 tie sa rozpadli po 230km
Môj príspevok že v čom behate asfalt bol aj preto, že už treba obmeniť obuv a práve Saucony ma zaujali pretože použivaju nie karbon ale nylonovu platnu v medzipodražke, čo je pre mňa nutnosť, z dôvodu dlhovekosti a bezbolestného behania objemu, intervalu ale závodu.
existujú také asfaltové s minimálnym dropom a širšou špičkou ? ... niečo ako nosím innov-8 terraultra len teda na asfalt
verim ti, poznam aj ja zopar takych "exotov" (myslene v dobrom)
Asi nečítali Born to Run??
Prišiel som do predajne, urobili mi nejaké metriky, informovali sa na čo to chcem. Polozili predo mňa asi 5 rôznych typov /znaciek. Vyskusal som a všetky super. Vybral som podľa farby, mám Hoky.
posledný komentár: 20. 12. 2025 o 9:44
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14