Behanie
Pokial si isiel 'bez snahy o nejake vykony', len pre finisersku placku, tak je uplne ale uplne jedno ako kombinujes beh a bicykel v treningu. Tazko sa ti bude rozbiehat aj ked den predtym budes lezat na gauci, alebo zabehnes 17km. Ak si si pred svojim prvym triatlonom dal 17km trail a chcel si ho ist 'orientacne', tak ver mi, ze ti to ziadnu orientcnu hodnutu nedalo. Ak by si ale mal ambiciu odbehnut svoj prvy kratky triatlon za nejaky konkretny cas, tak 17km trail pred zavodom nie je dobry napad a nedopraju si to ani ti najlepsie trenovani jedinci.
Trening prechodu medzi bicyklom a behom sa vola 'brick training'. Na youtube je toho mrte, pozri napriklad nieco na kanali GTN. Pre zaciatok je dobre po dlhsom svihu na bicykli vyklusat - nie vsak na dlhsie ako 15min. Mohol by si si totiz zvyknut na mizernu techniku behu. Idealne je aby ten vybeh bol na boso po trave, ale pochopitelne tato moznost nie je vzdy k dispozicii. Na zavodoch v kratkom triatlone mi na behu pomohlo behat cez spicku v minimalistickej obuvi, kedze som viac zapajal lytko, ktore na bicykli az tak zabrat nedostalo.
Lapaloma to sú špeciály tréningu prechodov beh+ bike ja to robním tak, že vezmem cyklokrosku dám tam pedále s košíkmi a idem nejakú dlhú dolinu pár km krútim, potom zoskočim a bežím a snažim sa čo najrýchlejšie dostať do tempa závodu cca 4:00/km, hlavne aby si nohy zvykli na tú zmenu.
Ako kombinuješ beh+bike+plávanie mne robí problém hlavne regenerácia aby som napr. druhý deň po ťažkom behu bol schopný odtrenivat sľube aj bike
Idem full Ironman 140.6 (3,8 km swim+180 km bike+42,2 km run) v Barcelone 3.10.2021. Polovicnych mam za sebou uz devat. Toho roku som siel Swansmana v Piestanoch a pred troma tyzdnami IM 70,3 Graz. Venujem sa tomu cca 5 rokov takze nejake skusenosti uz mam. Hlavne treningove plany mi robi profi triatlonovy coach. Nastastie je to moj brat, takze ho za to nemusim platit. Zije v zahranici a trenovanim triatlonistov sa zivy. Sam je aktivny pretekar (napr. v r. 2019 startoval na Hawaii na Majstrovstvach sveta). Pozna moje silnejsie discipliny (bike) ale hlavne slabiny (beh), takze vie mi naplanovat treningy, ktore by som mal zvladnut a nemali by ma "zabit". Ku kazdemu z 20-tich ludi ktorych ma v teame pristupuje individualne t.j treningy na mieru. Plavem priemerne (ak sa plave v neoprene, bez neoprenu katastrofalne) na biku som vo svojej AG v TOP 5 a v behu sa prepadavam poradim. Minuly rok v Gdynii na half IM som po biku bol prvy v AG s 5 min. naskokom a nakoniec som skoncil na 5.mieste koli slabemu behu. Regeneracia je hlavne v mojom veku (56 r.) velmi dolezita. Po behoch a biku si sprchujem nohy ladovou vodou, natiahnem si kompresne navleky niekedy aj na noc a najnovsie pouzivam kompresne gereneracne nohavice REBOOTS. Mne velmi pomahaju. Co sa tyka kombinacie treningov to som uz pisal 3x beh+3 krat bike a 2x plavanie t.j. cca 10-14 hod za 6 dni+ 1 den volna podla obdobia a zamerania treningov. Moje treningy minuly tyzden + tento tyzden vid obrazok.
lapaloma samozrejme hlavne dva-tri tyzdne pred pretekom uz mam "brick run" cize bezecky trening hned po bikovom aby si nohy zvykali na prechod. Mne tiez trva cca 1-2 km pokial sa rozbehnem po biku potom to uz ako tak ide aj ked som slaby bezec half maraton 1:40hod a cely maraton 3:40hod.
mamator vyriesil si to nejak? mam nieco podobne, MRI ukazalo "úponová tendinitída šliach hamstringov na tuber ischii vľavo" takze to je asi nieco ako mas si mal ty... a sediet si mohol oka?
Ako kombinuješ beh+bike+plávanie mne robí problém hlavne regenerácia aby som napr. druhý deň po ťažkom behu bol schopný odtrenivat sľube aj bike
Naposledy som vo februári zabehol asi 14Km posledný deň. Teraz už dva dni dávam ranné behy. Včera 6 dnes vyše 10 a už pekne cítim svalovku. Robím strečing pred aj po, ale zrejme veľká zataz po polroku na mňa.
Ale,baví ma to. Môžem si niečo urobiť so svalmi,ak zas zajtra pobrežím aj napriek silnej bolesti?
(Do toho cez den dávam ešte bike krátky na rozhýbanie svalov.)
Neviem, ci funguju donaskove sluzby, ale imho, mozno by si tento verejny slub mohol splnit
posledný komentár: 20. 12. 2025 o 9:44
posledný komentár: 10. 10. 2025 o 22:20
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14