Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
samozrejme že na spestrenie hobby behania na ceste, na dráhe /bežeckom ovále/, v lese, ... je takáto hračka dobrá
profi vytrvalostný tréning je o detailoch, rokoch postupného posúvania rýchlosti behu na úrovni anaeróbneho prahu - dlhodobom posúvaní laktátovej ,,bariéry,, do ktorej bežec ,,narazí,, ak beží rýchlejšie ako to načo má natrénované
ved hovorím, pošahaná doba, sú tisíce cestných behov a takmer na každom porušuje organizátor základnú zásadu - zásadu primeranosti, nie dospelí súťažia na dlhších vzdialenostiach ako je pre ich nízky vek zdravé
to ti vadi uz aj 14tka co bezi desiatku? soˇ zvedavy preco… a pri vysvetlovani prosim nezabudni, ze pocet “cudzich” slov nenahradza vedomosti 😉
ved to tam máš napísané - nie je to zo zdravotného hľadiska vhodná vzdialenosť na súťaženie v tomto veku kedy sa ľudský organizmus ešte vyvíja, preštuduj si fyziológiu a psychológiu detí školského veku, neviem ale ved to bije do očí - ked vidíš ako sa dieťa neprimerane veľmi a dlho trápi že daco neni v poriadku, ved v tomto veku rastie chodidlo, svaly, šlachy ktoré sa upínajú na kosti, ... pretekanie na takýchto vzdialenostiach, tréning na to je preťažovanie v citlivom období ľudského vývoja, psychika - to isté, je riziko ,,vyhorenia,, a toho že v neskoršom veku kedy je možné dosiahnuť fyzické maximum bude po pretekaní
ten tvrdý tréning ... ako telocvikár z VŠ by si mal vedieť aký tréning majú napr. lyžiari ... to som zďaleka nemal 14 keď sme cez leto mali brutálnu kondičnú a balančnú prípravu. Keď som potom začal hrať futbal a behali sme (aj keď teda nie tak rýchlo) bežne 5-6 km ako rozcvičku a potom si behal celý zvyšok tréningu
Tak prosím vnímaj rozdiel medzi tým 6 ročným na maratóne a 14 ročnou na 10tke. Ako ťa inak máme brať vážne?
@lapaloma ale v tomto ma ivan pravdu, ze z hladiska "atletickeho bezeckeho rastu" to nie je vhodna vzdialenost. Neviem ako to je v sucasnosti, ale volakedy bolo ze starsi ziaci (max 14 rokov) behavali max 1500m, dosrastenci max 3000m (max 17 rokov) a az dorastenci (do 20r) mohli behavat "cokolvek".. boli aj nejake vynimky, ale takto nastaveny system ma nieco do seba
ivan: len technicka poznamka k tomu, ako sa nicia deti .. gymnastika, krasokorculovanie a mozno dalsie.Nie je to sice tak vytrvalostny sport, ale ... Inak suhlasim, tato posahana doba instagramov toto priniesla. Gymastika je dobre vidiet na sutazi, ale koho zaujima niekto, co bezi 100km , sak ho neni vidiet iba na starte a v cieli Pocitam ale, ze v afrike bezne decka v malom veku behaju do skoly a spat aj viac ako tento .. potom je to vsade samy kensky bezec
ivan skus citat 2x, pockat minutu a az potom pisat… pytal som sa ta preco mas problem so 14tkou, ktora bezala 10km, v tvojej reakcii sa nepochopitelne vratis k tomu 6 rocnemu, naco ti lapaloma odpovie, ze sa bavime o tej 14 rocnej a ty na to zareagujes, ze meni temu ? niekde bude problem
v kazdom pripade je kombo 14/10 z hladiska zataze v pohode, pozrite sa na treningy futbal/hokej a podobne, plus nevieme ci to bolo v ramci treningu, ci to bol jeden z cielov sezony a isla to naplno a podobne, dievca bude podla nazvu v atletickom klube, tak myslim, ze vedenie ma, aj ked seftrener ivan ma iny nazor
ako vraví srekac aj z metodického hladiska sa majú v mladších vekových kategóriách behať kratšie preteky, trate od 400 do 1 500 metrov, cestné behy do 5 000 metrov, pamätám taký Štefko ked sme chodili v Košiciach na preteky ako 15 - 16 ročný dorastenec nebol na dráhe dlhšie preteky ako 1 500 m, na ceste do 5 km a až ako dospelý dal polmaratón za 1:00:29, vytrvalci ťažili z tempovo rýchlostných schopností dosiahnutých v mladšom veku na tratiach do vzdialenosti 1 500 metrov, jednej míle, nie v 14 rokoch bežať preteky na 10 kilometrov,
ale triatlony pre jej vek sa chodia na dlzkach kde urcite nebeha 10km. starsi ziacy maju beh 1.5 km. Musim tiez suhlasit s ivan ze 10 km je zbytocne vela. Ale zabehla to paradne .
Neviem ako to je v sucasnosti, ale volakedy bolo ze starsi ziaci (max 14 rokov) behavali max 1500m, dosrastenci max 3000m (max 17 rokov) a az dorastenci (do 20r) mohli behavat "cokolvek".. boli aj nejake vynimky, ale takto nastaveny system ma nieco do seba
Na odlahcenie, co potom s tymi, co dokazali uz na zakladnej skole (max 15r) na 12minutovke zabehnut 3km?
Napisal telocvikar do zosita +1500m? D
Nutno dodat, ze za komoušov a aj urcitu dobu po nich, sme na telesnej vychove museli robit aj ine viacere ako kotrmelce (kotul vzad a kotul vpred). Namiesto toho, aby decka robili cviky na stred tela, koordinaciu, spravne drzanie tela ci stabilitu. Neviem ako to je teraz, mozno Ivan by sa mohol podelit, co (ak vobec) sa zmenilo.
Trénujem malých cyklistov: že ich v škole nenaučili kotúľ, som s zmieril, ale oni majú problém sa postaviť do radu, zástupu, alebo že na pokyn "rozostupy na rozpaženie" pozerajú na mňa ako na mimozemšťana...
ako vraví srekac aj z metodického hladiska sa majú v mladších vekových kategóriách behať kratšie preteky, trate od 400 do 1 500 metrov, cestné behy do 5 000 metrov, pamätám taký Štefko ked sme chodili v Košiciach na preteky ako 15 - 16 ročný dorastenec nebol na dráhe dlhšie preteky ako 1 500 m, na ceste do 5 km a až ako dospelý dal polmaratón za 1:00:29, vytrvalci ťažili z tempovo rýchlostných schopností dosiahnutých v mladšom veku na tratiach do vzdialenosti 1 500 metrov, jednej míle, nie v 14 rokoch bežať preteky na 10 kilometrov,
a okrem dojmologie a spomienkoveho optimizmu to mas aj podlozene?
Práveže dojmologia sú tvoje argumenty. Ja som tu dal najpodstatnejšie fakty - porovnanie výkonov, výkonnosti vytrvalostných bežcov teraz a pred 20 - 40 rokmi. Tu neni o čom diskutovať. Ak samozrejme máš prehľad. Systém - dlhodobý systém prípravy je jednou z hlavných príčin podstatne horšej výkonnosti teraz ako v minulosti. Ak chce vytrvalec dosiahnuť svoje maximum na vyššej úrovni musí v mladšom veku dosiahnuť svoj čím lepší výkon na kratších tratiach. Hovorí sa tomu ,,zásoba rýchlosti,, pre dlhé vytrvalostné trate. Vytvoriť na pretekoch v behu na 10 000 m kategóriu detí vo veku 14 rokov je nezmysel.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
profi vytrvalostný tréning je o detailoch, rokoch postupného posúvania rýchlosti behu na úrovni anaeróbneho prahu - dlhodobom posúvaní laktátovej ,,bariéry,, do ktorej bežec ,,narazí,, ak beží rýchlejšie ako to načo má natrénované
to ti vadi uz aj 14tka co bezi desiatku? soˇ zvedavy preco… a pri vysvetlovani prosim nezabudni, ze pocet “cudzich” slov nenahradza vedomosti 😉
Tak prosím vnímaj rozdiel medzi tým 6 ročným na maratóne a 14 ročnou na 10tke. Ako ťa inak máme brať vážne?
v kazdom pripade je kombo 14/10 z hladiska zataze v pohode, pozrite sa na treningy futbal/hokej a podobne, plus nevieme ci to bolo v ramci treningu, ci to bol jeden z cielov sezony a isla to naplno a podobne, dievca bude podla nazvu v atletickom klube, tak myslim, ze vedenie ma, aj ked seftrener ivan ma iny nazor
Na odlahcenie, co potom s tymi, co dokazali uz na zakladnej skole (max 15r) na 12minutovke zabehnut 3km?
Napisal telocvikar do zosita +1500m?
a okrem dojmologie a spomienkoveho optimizmu to mas aj podlozene?