Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
35, to je to co nevieme ale tiez si myslim ze ona bude mat bud vysoke max alebo je mimozemstan
problem je ze jej max tazko zistime kedze skor ako jej vyskoci max HR ma problem s dychanim koli zmensenej branici
Neviem, mne ukazuje Suunto na záznamoch 85 - 90...
Edit: Keď som si to prerátal podľa počtu nameraných krokov, tak to vyzerá, že to ukazuje "dvojkroky"... Divné, ale len tak to sedí... Takže v takom prípade beriem späť, len mi je divné, že by som robil len metrové kroky...
Nazgul suunto to ukazuje ako "rotates" aj pri behu. V principe to znamena x 2 a mas tu hodnotu porovnatelnu so scarinkom. Cize on ma 169 a ty mas (85*2 - 90*2) → 170-180 co je taka normalna
ja som pozrel nejake svoje behy
- bezny poklus cca 170
- ked je velmi kopcovity beh tak sa to zvysi o 5-6
- pretekova kadencia cca 180
→ trochu matiky: pri maratone (42km) som urobil priblizne 32 000 krokov ,= jeden krok cca 1,3metra
→ v beznom behu to vychadza cca 1,1 metra / krok
→ trochu spekulacie: udajne kipchoge behava medzi 180-190 (preteky), ak ratame ze maratonsku vzdialenost zabehne za cca 2hod (120min), tak potom jeden krok vychadza skoro na 2 metre (cize nie krok, ale skok )
U mna je to bez ohladu na tempo stale okolo 180. Tak to mam zauzivane, odkedy som sa niekde docital, ze kadencia by mala byt stale relativne vysoka aj pri pomalsom tempe a menit by sa mala "len" dlzka kroku. Aj mi je to takto prirodzenejsie, pomalsia kadencia, povedzme pod 170 mi je uz dost neprirozena, rychlejsiu - 190-200 viem udrzat len kratkodobo.
No ja som si dnes povedal ze zas skusim zacat a dal som 2km na zaciatok a celkom ok. Trochu viac ako obvykle mi trpne tetaz noha z platnicky ale dufam ze to nejak rozbeham. Bo po robote uz je tma na bike a posilka ma nebavi.
tuto je kadencia zverenca 182 a 181 spm z pretekov - vlaňajších, pri nových Slovenských rekordoch v behu 10 000 m a 5 000 m na dráhe, kat. M55, pri pace 3:33 je kadencia 181, pri behu na 10 000 m s pace 3:42 je kadencia 182, v tomto prípade bola vyššia rýchlosť dosiahnutá znížením kadencie - predĺžením kroku o 7 cm pri behu na 5 000 m, pri 10 000 m bola priemerná dĺžka krokov 1,49 m kým pri 5 000 m bola 1,56 m, Kipchoge má dĺžku kroku 1,87 m pri pace 2:53 a kadencii 185 /mirec16 - a kedže nové rekordy robia pretekári pod najlepším odborným vedením tak si si dúfam vedomý s kým tu máš do činenia nie že ako si to minule zas neodhadol ,,a keby ten zverenec mal trenera co sa tomu ozaj rozumie, to by bolo 😉,, - takže nie ,,by bolo,, ale reálne je/
kadencia podobne ako pulzy pri porovnávaní rôznych bežcov nie je veľmi relevantný ukazovateľ, u rôznych bežcov pri behu rovnakou rýchlosťou môže byť väčšia alebo menšia kadencia v závislosti nie len od dĺžky dolných končatín /dlhšie nohy zväčša u vyšších bežcov/ ale aj od kĺbovej pohyblivosti a sily svalov dolných končatín od členkov cez lýtka až po stehná a pánvu, nižší bežec s dobrou pohyblivosťou a silou svalov môže mať pri rovnakej rýchlosti menšiu kadenciu ako vyšší, kadencia zohráva dosť dôležitú rolu v závere pretekov kde má zväčša rýchlejší finiš /záverečné zrýchlenie/ bežec s kratšími nohami - keď sa blížia do cieľa dvaja takíto bežci vždy tipujem že vyhrá ten s kratšími nohami ktorý viac zrýchli väčším zvýšením kadencie
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
problem je ze jej max tazko zistime kedze skor ako jej vyskoci max HR ma problem s dychanim koli zmensenej branici
Este som nasiel toto ale je to trochu zle vidiet
Edit: Keď som si to prerátal podľa počtu nameraných krokov, tak to vyzerá, že to ukazuje "dvojkroky"... Divné, ale len tak to sedí... Takže v takom prípade beriem späť, len mi je divné, že by som robil len metrové kroky...
- bezny poklus cca 170
- ked je velmi kopcovity beh tak sa to zvysi o 5-6
- pretekova kadencia cca 180
→ trochu matiky: pri maratone (42km) som urobil priblizne 32 000 krokov ,= jeden krok cca 1,3metra
→ v beznom behu to vychadza cca 1,1 metra / krok
→ trochu spekulacie: udajne kipchoge behava medzi 180-190 (preteky), ak ratame ze maratonsku vzdialenost zabehne za cca 2hod (120min), tak potom jeden krok vychadza skoro na 2 metre (cize nie krok, ale skok
kadencia podobne ako pulzy pri porovnávaní rôznych bežcov nie je veľmi relevantný ukazovateľ, u rôznych bežcov pri behu rovnakou rýchlosťou môže byť väčšia alebo menšia kadencia v závislosti nie len od dĺžky dolných končatín /dlhšie nohy zväčša u vyšších bežcov/ ale aj od kĺbovej pohyblivosti a sily svalov dolných končatín od členkov cez lýtka až po stehná a pánvu, nižší bežec s dobrou pohyblivosťou a silou svalov môže mať pri rovnakej rýchlosti menšiu kadenciu ako vyšší, kadencia zohráva dosť dôležitú rolu v závere pretekov kde má zväčša rýchlejší finiš /záverečné zrýchlenie/ bežec s kratšími nohami - keď sa blížia do cieľa dvaja takíto bežci vždy tipujem že vyhrá ten s kratšími nohami ktorý viac zrýchli väčším zvýšením kadencie