Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
ReHMn vobec nerozumiem tvojej reakcii. Preco by sme si len tak vymyslali cisla? Niekto tu nahodil temu zodratej podrazky (resp. celkovo vydrze tenisiek) a my sme len napisali vlastne skusenosti.
Ja behám cca 5 rokov a odbehnutých mám necelých 20 000km (cca 15 000 v traily) a môžem napísať svoju skúsenosť.
Na začiatok si treba povedať, že čo znamená, že mi vydrží topánka a čo je funkčnosť topánky. Mám cestné Asics, ktoré majú 5 rokov, odbehaných cca 2500 km, podrážka ako nová na vrchu malá dierka. Stále sa v nich dá bežať, ale energetická návratnosť tenisky je už dávno fuč. Mám dokonca aj Nike, ktoré som dostal ako úplne prvé tenisky, cca 7 rokov späť a aj v nich by sa dalo stále bežať, ale tiež cítim, že tá návratnosť energie a tlmenie je už preč - sú proste vytvrdnuté. Je to nepísané pravidlo, ale tie topánky by sa naozaj mali meniť po max 2 rokoch, resp. 1000 - 1500km. Samozrejme, závisí to od mnohých faktorov, takej 50kg žene vydrží oveľa dhlšie ako 80kg mužovi. Druhá vec je, že aj tie peny v topánkach majú životnosť, proste po nejakom čase vytvrdnú a neplnia funkciu.
Čo sa týka trailových topánok, prevažne behám v Salomonoch, so zodratou podrážkou som nemal nikdy problém, problém je, že sa mi vždy odlepila podrážka. Životnosť cca 1,5 roka. Jedine Salomon Madcross sa mi roztrhli už po cca 700. Inak Salomony vydržia tých 2000km, ak nezoberiem nejaký konár. Lenže je pravda, že ja behám v snehu, v plate, častokrát potok a podobne. Opačne to má zasa Hoka, Speedcross a Chalengery. Tie majú extrémne mäkknú podrážku, žena ju zodrala do roka, cca 1000km a to Speedcrossy majú Vibramku. Oveľa lepšie sa v tomto javia torrenty, ktoré majú dlhšiu životnosť.
Ja zvyčajne mením topánky, keď už cítim, že neplnia funkciu, prípadne keď ma začne bolieť niečo, čo ma nebolelo - vtedy viem, že je to z topánok. Ale ako píšem, je to len môj názor, každý to vníma inak.
LMStoto je forum tu sa hlavne hadame! Dudo kazda noha je ina..
Ale teda ta tlmiaca medzipodrazka ma urcite obmedzenu zivotnost, na prechadzky to nevadi ale napr na Altrach urcite citit ze to tlmenie po 800km nieje to co na zaciatku a urcite aj skor, len ja v nich nebeham.
Dalsim faktorom je pomerne skora degradacia podrazky, a zmiznutie stuplikov. Cize sice zvonka tenisky vyzeraju ok, ale trakcia a tlmenie uz je v podstate "nefunkcne"
Práveže to tlmenie je stále ok aj keď nie ako nové, preto ich chcem zachrániť.
Verím že ešte aspoň 200km dajú, problém tam robí ten odlepený kúsok gumy. Bez neho pôjde pena dole rýchlosťou svetla.
Už som kúpil v predajni to ShoeGoo, vraj je to topka na podrážky. Ešte zháňam tak 1-2mm hrubú SBR gumu a dám sa do experimentu.
Len mám ešte dilemu či najskôr tým lepidlom nevyplniť nerovnosti na tej pene ,,spevniť ju" a nechať pár dní vytvrdnúť a až potom lepiť gumu, alebo či hneď z fleku lepiť gumu na penu...
Ja nabeham rocne cca 2-2.5km, mix cesta a trail. v principe kazdy rok kupujem cestny aj trailovy model. Mam 90kg a skorej nez roztrham zvrsok tak mam tie tenisky tak vybuchane, vytlacene podla nohy ze sa v tom uz neda behat. Najcitlivejsie su v tomoto Hoky. Sice su zo zaciatku najpohodlnejsie ale rycho ta podrazka degraduje,
ja som začal minulý rok behať a to som behával v turistických topankach. Nechcelo sa mi totiž veriť,že môže byt nejaky velký rozdiel v tých čo sú na behanie. Až ku koncu roka som si kúpil bežecké topánky. Zda sa, že aj pri topánkach ako aj pri bicykloch sa viac rieši ako behá:) V tom hobby športe či má topánka 1000km alebo 2000 až tak nezáleží.
...Opačne to má zasa Hoka, Speedcross a Chalengery...
Asi si myslel Speedgoat - tie sú známe tým, že síce výborne tlmia, ale veľa nepodržia.
To double, ver tomu, že ak by si behával pravidelne, tak ten rozdiel pocítiš. Ja som minulý rok podcenil výmenu a riešil som ju už s dosť nepríjemnými bolesťami a vynúteným znížením objemu.
Samozrejme Speedgoaty, Speedcrossy sú salomony. A súhlasim s tebou Muffin, ak behám len tak pre radosť, rozdiel nepocítim, ale keď chce človek behávať 4 - 5 tisíc ročne a chce to robiť dlhodobo, topánky sú základ.
Jasné, nebavíme sa tu o Carbonových botách, ktoré ťa posunú aj výkonnostne, skôr sa tu bavíme o zdraví a dlhodobom fungovaní.
Opravovali ste si niekto doma podrážku na teniskách?
Je mi ich ľúto vyhodiť, pocitovo sú ešte fajn.
Nejaký tip na lepidlo s ktorým by to mohlo držať?
Potrebujem na pätu prilepiť kúsok gumy (z niečoho vystrihnem) lebo bez toho pôjde pena rýchlo dole.
Klasika Chemoprén, alebo dačo iné?
V opravovni na mňa pozeral čudne, vraj si to netrúfa.
To už môžem rovno skúsiť sám
Dúfam že nebudem veľmi OT ale pochválim sa s dnešnou opravou.
Nevyzerá to zle, už len vyskúšať či to vydrží..podľa recenzií lepidla by s tým nemal byť problém..snáď som im o pár stoviek km predĺžil život
Shoe goo je inak slušný sajrajt, po pár minútach som musel isť lepiť na vzduch, začínala sa mi hlava točiť a treba s ním robiť svižne, dosť rýchlo tuhne.
Záplata je z 1,5mm SBR gumy.
Trocha z tréningu bežca našej skupiny (vek 60 rokov) na 300 m tartanovej bežeckej dráhe. Piatok 28. 2. 2025 - 8 km, posúvanie anaeróbneho prahu pri vyššej rýchlosti behu súvislou metódou, pace 3:45 min/km (odpovedá pace 3:01 min/km po zohľadnení WMA koeficientom)
17. týždňový mikrocyklus prípravného obdobia.
Utorok 25. 2. 2025, 300 m tartanová bežecká dráha - 3 x 3 km, posúvanie anaeróbneho prahu pri vyššej rýchlosti behu intervalovou metódou, pace 3:45 min/km (odpovedá pace 3:01 min/km po zohľadnení WMA koeficientom)
pzja ako neverím že 60 tnik zabehne, pri priemernej tepovej frekvencii 157 v tempe 3:47/km 8km, netvrdím, že to nie je možné, ale musel by som to vidieť LIVE
Jasne ze je to on, treningy v Presove na drahe, merane Fenix6 a hlavne jeho odbavovanie sa na casoch podla WMA koeficientov. Nevydrzal dlho, nevadi aspon bude zase veselo
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Na začiatok si treba povedať, že čo znamená, že mi vydrží topánka a čo je funkčnosť topánky. Mám cestné Asics, ktoré majú 5 rokov, odbehaných cca 2500 km, podrážka ako nová na vrchu malá dierka. Stále sa v nich dá bežať, ale energetická návratnosť tenisky je už dávno fuč. Mám dokonca aj Nike, ktoré som dostal ako úplne prvé tenisky, cca 7 rokov späť a aj v nich by sa dalo stále bežať, ale tiež cítim, že tá návratnosť energie a tlmenie je už preč - sú proste vytvrdnuté. Je to nepísané pravidlo, ale tie topánky by sa naozaj mali meniť po max 2 rokoch, resp. 1000 - 1500km. Samozrejme, závisí to od mnohých faktorov, takej 50kg žene vydrží oveľa dhlšie ako 80kg mužovi. Druhá vec je, že aj tie peny v topánkach majú životnosť, proste po nejakom čase vytvrdnú a neplnia funkciu.
Čo sa týka trailových topánok, prevažne behám v Salomonoch, so zodratou podrážkou som nemal nikdy problém, problém je, že sa mi vždy odlepila podrážka. Životnosť cca 1,5 roka. Jedine Salomon Madcross sa mi roztrhli už po cca 700. Inak Salomony vydržia tých 2000km, ak nezoberiem nejaký konár. Lenže je pravda, že ja behám v snehu, v plate, častokrát potok a podobne. Opačne to má zasa Hoka, Speedcross a Chalengery. Tie majú extrémne mäkknú podrážku, žena ju zodrala do roka, cca 1000km a to Speedcrossy majú Vibramku. Oveľa lepšie sa v tomto javia torrenty, ktoré majú dlhšiu životnosť.
Ja zvyčajne mením topánky, keď už cítim, že neplnia funkciu, prípadne keď ma začne bolieť niečo, čo ma nebolelo - vtedy viem, že je to z topánok. Ale ako píšem, je to len môj názor, každý to vníma inak.
Dudo kazda noha je ina..
Ale teda ta tlmiaca medzipodrazka ma urcite obmedzenu zivotnost, na prechadzky to nevadi ale napr na Altrach urcite citit ze to tlmenie po 800km nieje to co na zaciatku a urcite aj skor, len ja v nich nebeham.
Dalsim faktorom je pomerne skora degradacia podrazky, a zmiznutie stuplikov. Cize sice zvonka tenisky vyzeraju ok, ale trakcia a tlmenie uz je v podstate "nefunkcne"
Na zahraničných fórach nedajú dopustiť na Shoe-Goo. Myslím, že sa dá kúpiť aj tu, len je troška drahšie.
lepil som Mamutom. Uz 2x
Verím že ešte aspoň 200km dajú, problém tam robí ten odlepený kúsok gumy. Bez neho pôjde pena dole rýchlosťou svetla.
Už som kúpil v predajni to ShoeGoo, vraj je to topka na podrážky. Ešte zháňam tak 1-2mm hrubú SBR gumu a dám sa do experimentu.
Len mám ešte dilemu či najskôr tým lepidlom nevyplniť nerovnosti na tej pene ,,spevniť ju" a nechať pár dní vytvrdnúť a až potom lepiť gumu, alebo či hneď z fleku lepiť gumu na penu...
Asi si myslel Speedgoat
To double, ver tomu, že ak by si behával pravidelne, tak ten rozdiel pocítiš. Ja som minulý rok podcenil výmenu a riešil som ju už s dosť nepríjemnými bolesťami a vynúteným znížením objemu.
Jasné, nebavíme sa tu o Carbonových botách, ktoré ťa posunú aj výkonnostne, skôr sa tu bavíme o zdraví a dlhodobom fungovaní.
Je mi ich ľúto vyhodiť, pocitovo sú ešte fajn.
Nejaký tip na lepidlo s ktorým by to mohlo držať?
Potrebujem na pätu prilepiť kúsok gumy (z niečoho vystrihnem) lebo bez toho pôjde pena rýchlo dole.
Klasika Chemoprén, alebo dačo iné?
V opravovni na mňa pozeral čudne, vraj si to netrúfa.
To už môžem rovno skúsiť sám
Dúfam že nebudem veľmi OT ale pochválim sa s dnešnou opravou.
Nevyzerá to zle, už len vyskúšať či to vydrží..podľa recenzií lepidla by s tým nemal byť problém..snáď som im o pár stoviek km predĺžil život
Shoe goo je inak slušný sajrajt, po pár minútach som musel isť lepiť na vzduch, začínala sa mi hlava točiť
Záplata je z 1,5mm SBR gumy.
https://world-masters-athletics.org/wp-content/uploads/2023/02/2023-WMA-Appendix-B.pdf