Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
svícácé bóty
nohy mam 26.2 cm, rozhodoval som sa medzi velkostami 42 2/3 (26.3 cm) a 43 1/3 (26.7 cm) a objednal som vacsie. Kedze mam skor uzsiu nohu, tak by mi v pohode sadli aj tie 42 2/3. Cize ta dlzka v cm u adidas neznamena dlzku vlozky, ale pre aku dlzku nohy je dana velkost. To len keby tu niekto rozmyslal nad touto znackou.
Preco som si vybral tieto tempove tenisky, aj ked nie som bohvieaky bezec a za rok toho vela nenabeham? Doteraz som behaval v new balance mt10, ktore ma pekne naucili doslapovat na spicku, resp. prednu cast nohy. Minimusky su uz ale trochu opotrebovane a kedze velka vacsina mojich behov je po tvrdom povrchu + kratsie useky po trave, zacal som sa pozerat po nahrade s vacsim tlmenim, ale podobnym dropom. Najprv som pozeral nejake allroundy, ako napr. craft adv nordic speed 2, alebo inov8 trailfly. Zaujali ma aj cestne hoka mach 6, ale povedal som si, ze nechcem az taky velky skok v tlmeni a odradil ma ich test na runrepeat, v ktorom im namerali drop az 9.6 mm namiesto vyrobcom uvadzanych 5 mm
Skvele hodnotenie v teste, taka akuratna miera tlmenia, vyhovujuci drop a super nizka hmotnost ma presvedcili, aj ked na prvy pohlad sa mi vobec nepacili
Myslim, ze pre moje 5-10 km behy a mozno aj nejake tie preteky (min. jeden domaci) su prave adios 9 dobra volba. A kocur tiez povedal, ze moze byt
Mach6 nie je novší model, ako Clifton10, je len iný, skôr na rýchlejšie tempo. Clifton je skôr na objem v pomalšom tempe, je ťažší, má viac tlmenia a je menej "zábavný". Mach6 má zas trochu problémy v chladnejšom počasí, kedy je dosť tuhý.
Ak behas asfalt a tvrdy podklad hladaj nieco s dobrym tlmenim. Tvoje kolena ti podakuju. Co sa tyka znacky tak to zaleci co ti sadne, tazko radit. Co sedi mne nemusi sediet tebe, predsa len nohy mame kaddy ine. Mne najlepsie sedia modely od NIke a tie kupujem na https://top4running.sk/
S behom som len začal nieake 4 mesiace. Áno tempo je 7:30 opravujem. Snažím sa behať len v zóne 2 plus sem tam nieake intervaly. S dropom 8 je to vpohode alebo radšej nižší keď chcem došľapovať na stred chodidla.
ten doslap (diagnostika) moze byt u ludi bez bezeckej minulosti trochu zavadzajuci test, lebo chodidlo a pohyb clenky/kolena/bedra sa zvykne trochu upravit bezeckym pohybom. no viaceri uz napisali, a s tym suhlasim aj ja, ze na zaciatku je to viac-menej jedno
Možno by stálo za pokus poprosiť niekoho skúsenejšieho , aby sa na teba pozrel zozadu pri behu, aký máš došľap.....nie celkom verím "aplikácií" na tej stránke. Alebo potom systém pokus-omyl.... objednať neutrálne a uvidíš po čase. Do nejakého prehnaného tlmenia by som nešiel. Zrejme nebeháš veľké vzdialenosti a ani váhu nemáš nejakú vysokú....
Testovanie doslapu treba brat s rezervou. Ja som bol na takyto test v Bezeckych potrebach ked boli este v KE. Zistili mi pronacny doslap a kupil som si pronacny model Hoka Arahi. Lenze ma v tomto modely boleli chodidla a kotniky. Vratil som sa k neutralnym modelom a problem sa stratil.
Tento rok budu pod stromcekom hlavne tenisky 😇ja som sebe doprial megablasty. Mangelka si tam najde hoka skyward x. A jej segra si tam tiez najde hoka skyward x. :)
ostatne su tam len na fotku 😂 evo sl mam na intervaly a kratsie tempace.
a cielo x1 2.0 su pretekove karbonky.
Hoka arahi 7 su moje rege / easy run tenisky.
hoka clifton 10 mangelkyne tenisky na bezne behanie.
A hoka bondi 9 zase jej segry bezne bezecke tenisky.
niektore trailove tenisky maju na pate resp. vo vnutri taku bledu vystelku. ta mi vydrži dlho a neprederie sa. pokial teniska toto nema, tak sa mi hned vyderie pata až vypadava molitan...vsimol som si v pondelok, ked som bol v jednej predajni, ze la sportiva ma na modeli ultra raptor2 patu chranenu z vnutra - neviem...nejaka zosilnena pata - tuhsi material aby sa prave to vnutro nedralo...ma s tym niekto pozitivnu skusenost v tomto zmysle ?
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
https://dennikn.sk/4966898/ortoped-a-spickovy-bezec-durec-zlepsil-som-sa-ked-som-vypol-mobil-za-unavove-zlomeniny-moze-aj-alkohol/?cst=6b9627f5b9ee21f8b35ad33c48f36e9f45e0e8f9fbeb084e82ed45115356b466
nohy mam 26.2 cm, rozhodoval som sa medzi velkostami 42 2/3 (26.3 cm) a 43 1/3 (26.7 cm) a objednal som vacsie. Kedze mam skor uzsiu nohu, tak by mi v pohode sadli aj tie 42 2/3. Cize ta dlzka v cm u adidas neznamena dlzku vlozky, ale pre aku dlzku nohy je dana velkost. To len keby tu niekto rozmyslal nad touto znackou.
Preco som si vybral tieto tempove tenisky, aj ked nie som bohvieaky bezec a za rok toho vela nenabeham? Doteraz som behaval v new balance mt10, ktore ma pekne naucili doslapovat na spicku, resp. prednu cast nohy. Minimusky su uz ale trochu opotrebovane a kedze velka vacsina mojich behov je po tvrdom povrchu + kratsie useky po trave, zacal som sa pozerat po nahrade s vacsim tlmenim, ale podobnym dropom. Najprv som pozeral nejake allroundy, ako napr. craft adv nordic speed 2, alebo inov8 trailfly. Zaujali ma aj cestne hoka mach 6, ale povedal som si, ze nechcem az taky velky skok v tlmeni a odradil ma ich test na runrepeat, v ktorom im namerali drop az 9.6 mm namiesto vyrobcom uvadzanych 5 mm
Skvele hodnotenie v teste, taka akuratna miera tlmenia, vyhovujuci drop a super nizka hmotnost ma presvedcili, aj ked na prvy pohlad sa mi vobec nepacili
Myslim, ze pre moje 5-10 km behy a mozno aj nejake tie preteky (min. jeden domaci) su prave adios 9 dobra volba. A kocur tiez povedal, ze moze byt
https://www.220triathlon.com/news/alex-yee-valencia-marathon
Alex Yee a jeho maratón za 2:06:38.
Ahojte viete mi odporučiť obuv na beh. Behávam cca 3-4x do týždňa väčšinou asfalt a tvrdý terén. Tempo mávam 7.5 váha 78Kg došľap predpokladám na stred neviem to dobre posúdiť. Zatiaľ som si vyhľadal tieto po odporúčaní od AL. https://www.bezeckepotreby.sk/produkt/hoka-clifton-10-men-hoka-blue-skyward-blue
Od Hoka by som isiel radsej do novsieho modelu Mach 6, alebo alternativy od Adidas - Adizero Evo SL
Mach6 nie je novší model, ako Clifton10, je len iný, skôr na rýchlejšie tempo. Clifton je skôr na objem v pomalšom tempe, je ťažší, má viac tlmenia a je menej "zábavný". Mach6 má zas trochu problémy v chladnejšom počasí, kedy je dosť tuhý.
Ak behas asfalt a tvrdy podklad hladaj nieco s dobrym tlmenim. Tvoje kolena ti podakuju. Co sa tyka znacky tak to zaleci co ti sadne, tazko radit. Co sedi mne nemusi sediet tebe, predsa len nohy mame kaddy ine. Mne najlepsie sedia modely od NIke a tie kupujem na https://top4running.sk/
P.S. co to znamena tempo 7.5?
Nie je to, ze 7min 30sek / km?
No tak to je len lahucky vyklus, skor by som povedal ze rychla chodza.
alebo 7.5 km/h .. čo je odhadom tak 8 min/km
S behom som len začal nieake 4 mesiace. Áno tempo je 7:30 opravujem. Snažím sa behať len v zóne 2 plus sem tam nieake intervaly. S dropom 8 je to vpohode alebo radšej nižší keď chcem došľapovať na stred chodidla.
Tak mám menší výber. Čo vy nato poviete? Či je jedno ktoré vezmem?
https://www.bezeckepotreby.sk/produkt/hoka-gaviota-5-men-oyster
https://www.bezeckepotreby.sk/produkt/asics-gel-kayano-32-men-white-orange-glow
Asi by si mal najprv zistiť, aký máš došľap....supinačný, neutrálny alebo pronačný.....a podľa toho začať hľadať 🤔
ten doslap (diagnostika) moze byt u ludi bez bezeckej minulosti trochu zavadzajuci test, lebo chodidlo a pohyb clenky/kolena/bedra sa zvykne trochu upravit bezeckym pohybom. no viaceri uz napisali, a s tym suhlasim aj ja, ze na zaciatku je to viac-menej jedno
Podľa tejto aplikácie mi vyšli hore spomenuté modely. https://www.bezeckepotreby.sk/app
Na začiatok asi moc nemusím špekulovať. Hlavne potrebujem vymeniť staré tenisky ,lebo ma začala pobolievať horná časť nad kolenom.
Možno by stálo za pokus poprosiť niekoho skúsenejšieho , aby sa na teba pozrel zozadu pri behu, aký máš došľap.....nie celkom verím "aplikácií" na tej stránke. Alebo potom systém pokus-omyl.... objednať neutrálne a uvidíš po čase. Do nejakého prehnaného tlmenia by som nešiel. Zrejme nebeháš veľké vzdialenosti a ani váhu nemáš nejakú vysokú....
Do 15km zvyknem behávať moja váha je 78Kg na 173cm.
Zbehni do predajne, idealne takej kde maju moznost realne zistit tvoj doslap. A rovno aj vyskusat tenisky.
Ja som dnes akurat otestoval svoje nove asics megablast ( bol som si po ne cez tyzden do prahy (top4running) aj s testom mojho doslapu :)
Testovanie doslapu treba brat s rezervou. Ja som bol na takyto test v Bezeckych potrebach ked boli este v KE. Zistili mi pronacny doslap a kupil som si pronacny model Hoka Arahi. Lenze ma v tomto modely boleli chodidla a kotniky. Vratil som sa k neutralnym modelom a problem sa stratil.
Uz to zacina aj v behu 🙈
https://www.facebook.com/share/r/1GAkBPL7gP/
Tento rok budu pod stromcekom hlavne tenisky 😇ja som sebe doprial megablasty. Mangelka si tam najde hoka skyward x. A jej segra si tam tiez najde hoka skyward x. :)
ostatne su tam len na fotku 😂 evo sl mam na intervaly a kratsie tempace.
a cielo x1 2.0 su pretekove karbonky.
Hoka arahi 7 su moje rege / easy run tenisky.
hoka clifton 10 mangelkyne tenisky na bezne behanie.
A hoka bondi 9 zase jej segry bezne bezecke tenisky.
niektore trailove tenisky maju na pate resp. vo vnutri taku bledu vystelku. ta mi vydrži dlho a neprederie sa. pokial teniska toto nema, tak sa mi hned vyderie pata až vypadava molitan...vsimol som si v pondelok, ked som bol v jednej predajni, ze la sportiva ma na modeli ultra raptor2 patu chranenu z vnutra - neviem...nejaka zosilnena pata - tuhsi material aby sa prave to vnutro nedralo...ma s tym niekto pozitivnu skusenost v tomto zmysle ?