Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
Petergeist Ak by som sa ti mal vyjadrit co sa tyka toho vyberu, tak ASICS GEL-SONOMA 6 TRAIL su na trailovu botu velmi trvanlive. K ostatnym sa vyjadrit, nosil som este Asics Fuji Pro, co su predchodkyne tych Asics Fuji ktore si uviedol - Fuji Pro bola velmi lahka a pohodlna bota, ale najmenej trvanliva - ani 400km. Resume: Sonomy maju vyborny pomer kvalita/cena, ale su mozno trosku tazsie. Ak ale nepretekas o podium, tak je to jedno. Ak ti prilis vadi premokanie, myslim, ze tie Somony mavaju aj v Gore-Tex verzii. Drahsia bota btw neznamena kvalitnejsia - moze byt iba lahsia a niekomu moze vyhovovat na pretekanie, avsak vydrzi kratko. Mimochodom, Hoky (One M Torrent) sa trhali pomerne zavcasu aj mne, ale nechaval som si ich opravovat a vydrzali tak takmer 1000km. Na Inov-8 sa zvykol trhat zvrsok pomerne rychlo, mozno to uz vychytali.
Ja som ten segment pod lanovkou behal/chodil pomerne casto a osobak pri hmotnosti nieco pod 80kg mam hlbsie pod 9 min. Ak sa chces vyslovene specializovat na tento 'vertikalny' typ behania, volil by som mozno nieco s agresivnejsim dezenom ako maju tie Sonomy, ale nabehas tu lanovku spolahlivo aj v Sonomach. Mozno by som si este na tvojom mieste bezecke macky - zimne mesiace to niekedy je pod lanovkou prilis zladovatele alebo blatove.
Inak uplne plati vsetko to, co pisal srekac aj Hacker. Neexistuje ziadna univerzalna rada, ktora bota a znacka je najlepsia na behanie. Musis vyskusat a noha ti da odpoved sama. Mozno je o maly kusok lepsie skusat boty vecer ked su nohy unavene a mozno viac reaguju na diskomfort. A ano - pri trailovych botach musis mat vpredu rezervu, ak nechces hned prist o nechty. Teda o pol cisla az 1 cislo vacsie, ako tie, v ktorych behas po asfalte.
Súhlasím, že treba skúšať, čo ako sadne. Ja mám zatiaľ skúsenosť na trailové behanie iba so Solomon Speedcross 5. Pôvodne som pokukoval po Nike AZ Pegassus trail, nakoľko mi vyhovuje ich cestná verzia a pár krát som v nej bol aj v lese. Nike sú pocitovo papučky, napriek tomu a napriek vzhľadu celkom trvanlivé, po vyše 1500km sa stále netrhajú, akurát podrážka už tak netlmí, ale tých 1000km boli v podstate bezchybné. Salomony sú celkovo tuhšie, výstupky na podrážke cítiť hlavne pri presune do lesa po asfalte, no v teréne do kopca aj pri zbehoch po kameňoch a koreňoch držia spoľahlivo. Menej tlmenia oproti Nikom v lese až tak neprekáža, aj keď to je asi individuálne. Po vyše 800km zatiaľ nebadať známky opotrebenia, ani zvršok, ani štuplíky na podrážke nejako viditeľne neubudli.
Petergeist mozno este taka rada za mna: asi by som sa vykaslal na membrany, lebo zbytocne sa pari noha v topanke a voda/pot, ktory sa dostane dovnutra potom ovela tazsie a dlhsie schne. Milionkrat sa mi stalo, ze ma zliala burka a potom vyslo slnko a za 2 hodky som mal opat suchu nohu...s membranou by nebola sanca. Nech tie tenisky radsej dychaju a nie su vo foliovniku...
pripájam sa k teniskám bez membrány a s čo najnižším dropom. No a ak nebeháš a teraz chceš behať dolu kopcom popod lanovku na snežienku ... odporúčam ti dávať sakra pozor na kolená
mam nieco podobne - ked byva pocas zimy - tej nasej tu dolu - hnusne - slaby dazd, mrholenie, blato, teplota okolo 0 - idem aspon na peso (1-3h) - vo vibramach - taka rychla chodza no obcas na nudnych usekoch si pobehnem - co vo vibramkach nieje zrovna ideal. zvazoval som ze by som tych usekov s pobehnutim postupne pridaval.
neviem ale ci na takuto kombinaciu existuju vhodne topanky?
Bezne chodim v teniskach = bezecke topanky cestne.
Preto ked som potreboval topanky do dazda som si kupil tenisky s GTX a tam je najvacsi vyber(zlavy) v trailovych.
Na zbeh pod lanovkou mi stacia aj zodrate 1/2 z podrazky deriem insole.
Na zbeh z trailu Kamenak je to ine. Tam musim ist od stromu k stromu, lebo sa to smyka.
Kolega mi radil Hoka Torrent 2, ale podla testov maju priemernu trakciu a podrazka sa rychlo derie.
Kupil som:
Saucony Peregrine 11
Maju spolu so Salomon sense 4 najlepsiu trakciu.
Petergeist strasne "pretechnizovane" na to nazeras. Keby na ten trail kamenak isiel absolutny nebezec, nepomohli by mu ani topanky s najlepsou trakciou vo vesmire. Naopak, keby tam pustili Kiliana, tak by nas predbehol aj v sandaloch. Treba viac verit vo svoje schopnosti ako v material...
Tohtoročná ultrafatra bola môj prvý ultratrail a môj druhý závod v živote (prvý bol 6,7km a 200m prevýšenie). Do ultrafatry som mal odbehnuté najviac 38 km a bál som sa ako malé decko, čo ma čaká, lebo počul, že tento beh je jeden z najbrutálnejších behov. Keď som sa ráno postavil na ten štart a videl to počasie, skoro som sa rozplakal. Do ultrafatry som bežal len jedenkrát v daždi a aj to len mrholilo a to, čo sa robilo na fatre, bol "masaker". Na fatru som sa prihlásil, kvôli kamoške, ktorá mala ísť sama a tak som sa ako dobrý kamarát obetoval (tiež mám blbé nápady). Každopádne, keď som videl rovnakých šialencov na tom štarte, povedal som si, že keď už som na ceste z auta na štart zmokol (cca 30m), že už mi to je jedno a ten beh si "užijem". Počas celého behu som si hovoril ako musím jesť a piť, nech na mňa nepríde nejaké vypnutie, čo sa mi teda absolútne nepodarilo. Také typické. Našťastie ma zachránili litre coca coly, tyčinky a vývar, ktorý mi doniesli na Smrekovicu. Do cieľa sa nám podarilo naštastie prísť, síce v poslednej tretine, ale predsa. Ale určite sa tam rád vrátim. Hlavne zbeh na Malino a následne Sidorovo sú chuťovky
Čo sa týka Lenky Vacvalovej, je to neskutočná žena. Popozeral som s ňou veľa videí na youtube a je úplne šialená. Samozrejme v dobrom. Veľký obdiv.
Alexander Sorokin prekonal svetový rekord ultrabežca Yannisa Kourosa, na 24 hodinovke v Poľsku zabehol 309,4 km…to je viac ako sedem maratónov po sebe za 24 hodín.
v nedelu idem svoj prvý bežecký pretek, ak nepočítam otkd a jeden pokus o vertical, čo bol tak strmý, že som len kráčal .... tak posledné príspevky ma nakopli aby som dal zo seba naozaj všetko a šiel nad svoj limit
mariatálsky štvanec, okolo 10km s neviem akým prevýšením a cieľ je dobehnúť do cieľa .... ale tak rád by som to spravil do hodiny čo je pre mňa tak už rýchlejšie ako čo behám typicky
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ja som ten segment pod lanovkou behal/chodil pomerne casto a osobak pri hmotnosti nieco pod 80kg mam hlbsie pod 9 min. Ak sa chces vyslovene specializovat na tento 'vertikalny' typ behania, volil by som mozno nieco s agresivnejsim dezenom ako maju tie Sonomy, ale nabehas tu lanovku spolahlivo aj v Sonomach. Mozno by som si este na tvojom mieste bezecke macky - zimne mesiace to niekedy je pod lanovkou prilis zladovatele alebo blatove.
Inak uplne plati vsetko to, co pisal srekac aj Hacker. Neexistuje ziadna univerzalna rada, ktora bota a znacka je najlepsia na behanie. Musis vyskusat a noha ti da odpoved sama. Mozno je o maly kusok lepsie skusat boty vecer ked su nohy unavene a mozno viac reaguju na diskomfort. A ano - pri trailovych botach musis mat vpredu rezervu, ak nechces hned prist o nechty. Teda o pol cisla az 1 cislo vacsie, ako tie, v ktorych behas po asfalte.
neviem ale ci na takuto kombinaciu existuju vhodne topanky?
Preto ked som potreboval topanky do dazda som si kupil tenisky s GTX a tam je najvacsi vyber(zlavy) v trailovych.
Na zbeh pod lanovkou mi stacia aj zodrate 1/2 z podrazky deriem insole.
Na zbeh z trailu Kamenak je to ine. Tam musim ist od stromu k stromu, lebo sa to smyka.
Kolega mi radil Hoka Torrent 2, ale podla testov maju priemernu trakciu a podrazka sa rychlo derie.
Kupil som:
Saucony Peregrine 11
Maju spolu so Salomon sense 4 najlepsiu trakciu.
https://www.darujme.cz/projekt/1205199
Tohtoročná ultrafatra bola môj prvý ultratrail a môj druhý závod v živote (prvý bol 6,7km a 200m prevýšenie). Do ultrafatry som mal odbehnuté najviac 38 km a bál som sa ako malé decko, čo ma čaká, lebo počul, že tento beh je jeden z najbrutálnejších behov. Keď som sa ráno postavil na ten štart a videl to počasie, skoro som sa rozplakal. Do ultrafatry som bežal len jedenkrát v daždi a aj to len mrholilo
Čo sa týka Lenky Vacvalovej, je to neskutočná žena. Popozeral som s ňou veľa videí na youtube a je úplne šialená. Samozrejme v dobrom. Veľký obdiv.
Pridal som si ho na Strave, vyzera ako bezny v pohode chlapik, co zije bezny zivot a behava si po Vilniuse https://www.strava.com/athletes/26934035
Na rozdiel od Kiliana, ktory mi aj v rozhovoroch aj v jeho knihe pripadal ako mimozemstan-introvert-podivin, u ktory sa na extremneho sportovca pripravoval chtiac-nechtiac od utleho detstva.
Klasicky problem bezcov/cyklistov z prveho sveta - rekordny pokus mu hodinky cely neulozili, takze na strave ma z 309km len 6
https://www.strava.com/activities/5870031700