Pešia turistika
MB pri prvom pokuse úplne zlá predpoveď, ani sme nevyrazili zo Šamorína. Pri druhom bivak (ešte sa mohlo, vykopaný hrob v snehu zakrytý plachtou za 3.50) pri Gouterke, po vrchole v pohode zostup až k autu.
S tými aktuálnymi pravidlami by som sa do toho už nepúšťal.
Ešte deň pred naším príchodom boli chaty kvôli zlým podmienkam uzavreté. Cez týždeň nakydalo obrovské množstvo snehu, chodník bol neprešlapaný a hrozili lavíny. Ďalej aj kvôli oku ktoré ma začalo štípať, slziť a nevedel som ho udržať otvorené viac ako 5 sekúnd vkuse otvorené sme sa rozhodli z Chaty Gouter po prenocovaní naspäť zostúpiť.
Pre zaujímavosť na 4km sme nastúpali cez 1500v.m.
To len na vysvetlenie, ako som to myslel. Každý nech si nosí, čo chce, samozrejme
A aby som len neplkal a dalo sa aj na niečo pozerať, pár fotiek z minulotýždňových túr po mojich obľúbených miestach okolo islandského Torfajökullu:
d34-a.sdn.cz
Ked rozoberate oblecenie a teploty, tak ja napr. cez zimu aj v minusovych teplotach slapem v kratkom a vo veste ak nefuka velmi. V batohu ale mavam aj teplu lyziarsku bundu na extremy ked fuci, vtedy pocitova vie byt kludne aj cez -35. Obliekam ju ale ked stojim, pri slapani mi staci fukerka. S topankami som na tom ako milos21, vzdy vysoke.
wawrik toto som písal na začiatku ako to vidím ja, prečo vám to tak kole oči, tak som asi divný a čo
Tiež som si všimol, že doma vo Fatrách časy bez problémov predbieham, ale v NT mám čo robiť ich stíhať, prípadne som pomalší. Hlavne červená hrebeňovka.
Nejaké podobné pravidlá používa aj KST, ale presné hodnoty ani koncepciu neviem.
Inak ako sa tu preberá vhodná obuv, podľa mňa sa v európskych krajinách (edit: myslím širší alpský región) nekriticky preferujú pevné a ťažké topánky aj do bežného terénu. Často robia medvediu službu.
Voľakedy som počul, že časy sú rátané pre rýchlosť chôdze 3km/h
Teraz sa používajú rôzne vzorce zahŕňajúce aj prevýšenie.
Ale sú úseky kedy "ležérne" tempo nestačí ani na dodržanie času zo smerovníkov.
Napríklad: Priehyba-Čertovica
Treba sa pripraviť na najhoršie a dúfať v najlepšie.
Dzejkob keďže pre mňa je vrchol lezenia Roháče (ísť napr. na Gerlach by bolo pekné ale posral by som sa strachom a posledné úmrtia pod ním mi na odvahe nepridávajú), pričom aj na Roháčoch sú miesta kde nehodno podceniť - už som pomáhal deťom, ktoré sa "zasekli" na reťaziach. Taktiež pre mňa je prespatia aj na lúke niečo nové, že netuším ako by som sa mal obliecť, aký spacák by mi stačil a podobne. Preto nepôjdem prespávať do hôr len tak bez príprav lebo budem mať dobrý nápad. Ty si skúsený, vieš čo si môžeš dovoliť a v tom bágli asi nebudeš mať zbytočnosti a si pripravený aj na horšie počasie
skynet Izzy68 tie časy sú počítané podľa štandardov francúzskej/švajčiarskej armády (už neviem ktorá to mala takto vypracované). Do vzorcov sa hodí typ terénu, stúpania, dĺžka a vypľuje to čas. Tiež som si vždy myslel že to niekto prejde ležérnym tempom a podľa toho sa to nejako určí. U mňa platí že peši to dávam za 2/3 udávaného času bez ohľadu na terén a na biku za 1/3 udávaného času na turistickom smerovníku (pokiaľ to nie je náročný terén)
Ale inak mám radšej turistiku v zime