Ja v lete tiež radšej chodím v kraťasoch a nízkych topánkach typu scarpa mojito. A nemám problém. Tie časy čo udávajú sú ležérnym tempom, stíham to aj s deťmi (4r)
Ale inak mám radšej turistiku v zime
Ale ja nikoho nesúdim ak vám to tak vyhovuje a ste v komfortnej zóne. Ja som len konštatoval situáciu toto leto v Roháčoch, keď poobedia boli búrky, zatiahnuté, veterno a ľudí akých som videl a ako sa mi pohľadom zdali byť v nekomforte. U mňa proste dlhé nohavice a vyššie topánky vždy - nejdem na promenádu ale do skalnatých hôr v exponovanom teréne, vrch tela už ale podľa počasia.
Dzejkob keďže pre mňa je vrchol lezenia Roháče (ísť napr. na Gerlach by bolo pekné ale posral by som sa strachom a posledné úmrtia pod ním mi na odvahe nepridávajú), pričom aj na Roháčoch sú miesta kde nehodno podceniť - už som pomáhal deťom, ktoré sa "zasekli" na reťaziach. Taktiež pre mňa je prespatia aj na lúke niečo nové, že netuším ako by som sa mal obliecť, aký spacák by mi stačil a podobne. Preto nepôjdem prespávať do hôr len tak bez príprav lebo budem mať dobrý nápad. Ty si skúsený, vieš čo si môžeš dovoliť a v tom bágli asi nebudeš mať zbytočnosti a si pripravený aj na horšie počasie A podľa fotky asi nefúkal studený severák, nebola zatiahnutá obloha poobede bolo minimálne riziko búrky Mne išlo o bežných turistov, ktorí podceňujú situáciu a často si (čo je hádam ešte horšie) ani neuvedomujú riziká čo sa v horách môže stať. A to ani sám seba nepovažujem za skúseného vysokohorského turistu. Nejaké prechádzky na chaty a v okolí mi nevadia, ale keď idú ľudia vyššie, nech dobre zvážia či je tam brať znechutené deti (tá reč tela niekedy, ako sú tam s nechuťou a radšej by boli doma ) kedy tam vyraziť a počítať že keď vyrazia pred obedom keď v doline je tepľúčko, tak na horách budú úplne iné podmienky. Len toľko som chcel, ale to tu nevyriešim, lebo členovia tohto fóra myslím že nie je moja hlavná cieľovka
skynetIzzy68 tie časy sú počítané podľa štandardov francúzskej/švajčiarskej armády (už neviem ktorá to mala takto vypracované). Do vzorcov sa hodí typ terénu, stúpania, dĺžka a vypľuje to čas. Tiež som si vždy myslel že to niekto prejde ležérnym tempom a podľa toho sa to nejako určí. U mňa platí že peši to dávam za 2/3 udávaného času bez ohľadu na terén a na biku za 1/3 udávaného času na turistickom smerovníku (pokiaľ to nie je náročný terén)
milos21: pekne si to zhrnul, pravdu máš. Jedna vec je mať kvalitný materiál a druhá vedieť ho správne použiť.
Treba sa pripraviť na najhoršie a dúfať v najlepšie.
tie časy sú počítané podľa štandardov francúzskej/švajčiarskej armády (už neviem ktorá to mala takto vypracované). Do vzorcov sa hodí typ terénu, stúpania, dĺžka a vypľuje to čas. Tiež som si vždy myslel že to niekto prejde ležérnym tempom a podľa toho sa to nejako určí. U mňa platí že peši to dávam za 2/3 udávaného času bez ohľadu na terén a na biku za 1/3 udávaného času na turistickom smerovníku (pokiaľ to nie je náročný terén)
Voľakedy som počul, že časy sú rátané pre rýchlosť chôdze 3km/h
Teraz sa používajú rôzne vzorce zahŕňajúce aj prevýšenie.
Ale sú úseky kedy "ležérne" tempo nestačí ani na dodržanie času zo smerovníkov.
Napríklad: Priehyba-Čertovica
Turistické časy chôdze sa rátajú podľa rôznych vzorcov, napríklad pre schodný (nehorolezecký) terén je zjednodušené Naismithovo pravidlo „hodina na každých 5 km, plus hodina na každých 600 nastúpaných výškových metrov“. Potom sú tam všelijaké dodatky, napríklad pre schodný zostup sa odrátava 10 minút na každých 300 výškových metrov zostupu, ale v ťažkom teréne sa naopak prirátava 10 minút.
Nejaké podobné pravidlá používa aj KST, ale presné hodnoty ani koncepciu neviem.
Inak ako sa tu preberá vhodná obuv, podľa mňa sa v európskych krajinách (edit: myslím širší alpský región) nekriticky preferujú pevné a ťažké topánky aj do bežného terénu. Často robia medvediu službu.
Nepamätám, z minimálne 15 pokusov sa nepodarilo ani raz.
Tiež som si všimol, že doma vo Fatrách časy bez problémov predbieham, ale v NT mám čo robiť ich stíhať, prípadne som pomalší. Hlavne červená hrebeňovka.
PS: neviem či som len ja divný, ale na vysokohorskej turistike neexistuje aby som šiel v kraťasoch nech je aj 40C v doline, vždy dlhé nohavice a vysoké topánky…
wawrik toto som písal na začiatku ako to vidím ja, prečo vám to tak kole oči, tak som asi divný a čo A štandardne všetko nad bežne dostupnými tatranskými chatami nepovažujem za bežný terén (ale hej, pre alpinistu budú naše tatry taký malý brdok ). A z mojich skúsenosti ľudia vôbec nepreferujú pevné a ťažké topánky, však na to som narážal...
Priehyba - Certovica je 5:35 podla smerovnika copyrightd34-a.sdn.cz d34-a.sdn.cz
Ked rozoberate oblecenie a teploty, tak ja napr. cez zimu aj v minusovych teplotach slapem v kratkom a vo veste ak nefuka velmi. V batohu ale mavam aj teplu lyziarsku bundu na extremy ked fuci, vtedy pocitova vie byt kludne aj cez -35. Obliekam ju ale ked stojim, pri slapani mi staci fukerka. S topankami som na tom ako milos21, vzdy vysoke.
K smerovníkom, niekedy som si všimol, že niekedy dlhšie úseky sú zle "spočítané" alebo nejako zjednodušené, keď prídeš na Kolesárovú tak tam možno na smerovníku nebude očakávaných 4:35 ale dajme tomu 5:00 - pozrel som si fotku na mapy.cz, je tam 4:40 už prvých 5 min rozdiel (alebo je to priamy výpočet ktorý s narastajúcou dĺžkou je viac nepresnejší). Ja sa orientujem podľa smerovníkov k najbližšiemu smerovníku, tak si to aj spočítavam na mape, pričom aj na mape môžu byť trochu iné hodnoty ako priamo v teréne (napr. na Kolesárovú mám 55min a na Vápenicu 1:45). Takto mi to podľa mapy aj vyšlo 6 hodín, ale či by som to aj dal pod netuším...
milos21 Jo, ja som to zachytil. Inak aby si si to zle nevysvetľoval, ja proti osobným preferenciám nič nemám a je mi prd do toho, čo nosíš. Ale trend ťažkých a pevných topánok do ľahšieho terénu ako sú určené, je tu v Európe okolo Álp dosť viditeľný. Vidieť na jednoduchých tatranských alebo fatranských túrach ľudí v céčkových topánkach je úplne bežné. Aj ľudí nezvyknutých na tvrdšie B/C topánky. Potom majú dosť problémy v prašných skalnatých zostupoch, alebo s otlakmi, kolenami a podobne. Pritom by nemuseli.
To len na vysvetlenie, ako som to myslel. Každý nech si nosí, čo chce, samozrejme
A aby som len neplkal a dalo sa aj na niečo pozerať, pár fotiek z minulotýždňových túr po mojich obľúbených miestach okolo islandského Torfajökullu:
wawrik tak ako som tiež písal, nepovažujem sa tiež za skúseného turistu, tak označeniam nerozumiem. Kam patria moje aktuálne Garmont Nebraska GTX? Mám aj Dragontail - jedny som ale daroval, lebo mali podrážku s vysokou pätou a chodilo sa v nich nepríjemne aj na ľahkej túre. Druhý Dragontail má iný typ podrážky kde je päta len máličko vyššie ako špička a tie sú na chodenie pohodlné, ale v Tatrách nosím Nebrasky a ani tie nepovažujem za nejakú extrémnu obuv, ale lepšie ako ísť v nejakej vychádzkovej mestskej obuvi...
Pokus a výstup na Mont Blanc, z viacerých dôvodov neúspešný, ale aj tak neskutočný zážitok.
Ešte deň pred naším príchodom boli chaty kvôli zlým podmienkam uzavreté. Cez týždeň nakydalo obrovské množstvo snehu, chodník bol neprešlapaný a hrozili lavíny. Ďalej aj kvôli oku ktoré ma začalo štípať, slziť a nevedel som ho udržať otvorené viac ako 5 sekúnd vkuse otvorené sme sa rozhodli z Chaty Gouter po prenocovaní naspäť zostúpiť.
Pre zaujímavosť na 4km sme nastúpali cez 1500v.m.
nevadí hora počka poznám človeka čo tam bol dva krát a boli zlé podmienky. škoda že kvoli logistike sa musí plánovať výstup dopredu a človek nevie aké počasie bude práve vtedy.
Ja podobne, na Elbruse aklimatizačka do 4600 a druhý deň ráno z Priljutu útek vo víchrici. Skúšať už nebudem, pokiaľ sa tam znormalizuje situácia, tak už ani chodiť nebudem.
MB pri prvom pokuse úplne zlá predpoveď, ani sme nevyrazili zo Šamorína. Pri druhom bivak (ešte sa mohlo, vykopaný hrob v snehu zakrytý plachtou za 3.50) pri Gouterke, po vrchole v pohode zostup až k autu.
S tými aktuálnymi pravidlami by som sa do toho už nepúšťal.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ale inak mám radšej turistiku v zime
Dzejkob keďže pre mňa je vrchol lezenia Roháče (ísť napr. na Gerlach by bolo pekné ale posral by som sa strachom a posledné úmrtia pod ním mi na odvahe nepridávajú), pričom aj na Roháčoch sú miesta kde nehodno podceniť - už som pomáhal deťom, ktoré sa "zasekli" na reťaziach. Taktiež pre mňa je prespatia aj na lúke niečo nové, že netuším ako by som sa mal obliecť, aký spacák by mi stačil a podobne. Preto nepôjdem prespávať do hôr len tak bez príprav lebo budem mať dobrý nápad. Ty si skúsený, vieš čo si môžeš dovoliť a v tom bágli asi nebudeš mať zbytočnosti a si pripravený aj na horšie počasie
skynet Izzy68 tie časy sú počítané podľa štandardov francúzskej/švajčiarskej armády (už neviem ktorá to mala takto vypracované). Do vzorcov sa hodí typ terénu, stúpania, dĺžka a vypľuje to čas. Tiež som si vždy myslel že to niekto prejde ležérnym tempom a podľa toho sa to nejako určí. U mňa platí že peši to dávam za 2/3 udávaného času bez ohľadu na terén a na biku za 1/3 udávaného času na turistickom smerovníku (pokiaľ to nie je náročný terén)
Treba sa pripraviť na najhoršie a dúfať v najlepšie.
Voľakedy som počul, že časy sú rátané pre rýchlosť chôdze 3km/h
Teraz sa používajú rôzne vzorce zahŕňajúce aj prevýšenie.
Ale sú úseky kedy "ležérne" tempo nestačí ani na dodržanie času zo smerovníkov.
Napríklad: Priehyba-Čertovica
Nejaké podobné pravidlá používa aj KST, ale presné hodnoty ani koncepciu neviem.
Inak ako sa tu preberá vhodná obuv, podľa mňa sa v európskych krajinách (edit: myslím širší alpský región) nekriticky preferujú pevné a ťažké topánky aj do bežného terénu. Často robia medvediu službu.
Tiež som si všimol, že doma vo Fatrách časy bez problémov predbieham, ale v NT mám čo robiť ich stíhať, prípadne som pomalší. Hlavne červená hrebeňovka.
wawrik toto som písal na začiatku ako to vidím ja, prečo vám to tak kole oči, tak som asi divný a čo
Ked rozoberate oblecenie a teploty, tak ja napr. cez zimu aj v minusovych teplotach slapem v kratkom a vo veste ak nefuka velmi. V batohu ale mavam aj teplu lyziarsku bundu na extremy ked fuci, vtedy pocitova vie byt kludne aj cez -35. Obliekam ju ale ked stojim, pri slapani mi staci fukerka. S topankami som na tom ako milos21, vzdy vysoke.
To len na vysvetlenie, ako som to myslel. Každý nech si nosí, čo chce, samozrejme
A aby som len neplkal a dalo sa aj na niečo pozerať, pár fotiek z minulotýždňových túr po mojich obľúbených miestach okolo islandského Torfajökullu:
Ešte deň pred naším príchodom boli chaty kvôli zlým podmienkam uzavreté. Cez týždeň nakydalo obrovské množstvo snehu, chodník bol neprešlapaný a hrozili lavíny. Ďalej aj kvôli oku ktoré ma začalo štípať, slziť a nevedel som ho udržať otvorené viac ako 5 sekúnd vkuse otvorené sme sa rozhodli z Chaty Gouter po prenocovaní naspäť zostúpiť.
Pre zaujímavosť na 4km sme nastúpali cez 1500v.m.
MB pri prvom pokuse úplne zlá predpoveď, ani sme nevyrazili zo Šamorína. Pri druhom bivak (ešte sa mohlo, vykopaný hrob v snehu zakrytý plachtou za 3.50) pri Gouterke, po vrchole v pohode zostup až k autu.
S tými aktuálnymi pravidlami by som sa do toho už nepúšťal.