Ale ja nikoho nesúdim ak vám to tak vyhovuje a ste v komfortnej zóne. Ja som len konštatoval situáciu toto leto v Roháčoch, keď poobedia boli búrky, zatiahnuté, veterno a ľudí akých som videl a ako sa mi pohľadom zdali byť v nekomforte. U mňa proste dlhé
nohavice a vyššie
topánky vždy - nejdem na promenádu ale do skalnatých hôr v exponovanom teréne, vrch tela už ale podľa počasia.
Dzejkob keďže pre mňa je vrchol lezenia Roháče (ísť napr. na Gerlach by bolo pekné ale posral by som sa strachom a posledné úmrtia pod ním mi na odvahe nepridávajú), pričom aj na Roháčoch sú miesta kde nehodno podceniť - už som pomáhal deťom, ktoré sa "zasekli" na reťaziach. Taktiež pre mňa je prespatia aj na lúke niečo nové, že netuším ako by som sa mal obliecť, aký
spacák by mi stačil a podobne. Preto nepôjdem prespávať do hôr len tak bez príprav lebo budem mať dobrý nápad. Ty si skúsený, vieš čo si môžeš dovoliť a v tom bágli asi nebudeš mať zbytočnosti a si pripravený aj na horšie počasie

A podľa fotky asi nefúkal studený severák, nebola zatiahnutá obloha poobede bolo minimálne riziko búrky

Mne išlo o bežných turistov, ktorí podceňujú situáciu a často si (čo je hádam ešte horšie) ani neuvedomujú riziká čo sa v horách môže stať. A to ani sám seba nepovažujem za skúseného vysokohorského turistu. Nejaké prechádzky na chaty a v okolí mi nevadia, ale keď idú ľudia vyššie, nech dobre zvážia či je tam brať znechutené
deti (tá reč tela niekedy, ako sú tam s nechuťou a radšej by boli doma

) kedy tam vyraziť a počítať že keď vyrazia pred obedom keď v doline je tepľúčko, tak na horách budú úplne iné podmienky. Len toľko som chcel, ale to tu nevyriešim, lebo členovia tohto fóra myslím že nie je moja hlavná cieľovka
skynet Izzy68 tie časy sú počítané podľa štandardov francúzskej/švajčiarskej armády (už neviem ktorá to mala takto vypracované). Do vzorcov sa hodí typ terénu, stúpania, dĺžka a vypľuje to čas. Tiež som si vždy myslel že to niekto prejde ležérnym tempom a podľa toho sa to nejako určí. U mňa platí že peši to dávam za 2/3 udávaného času bez ohľadu na terén a na biku za 1/3 udávaného času na turistickom smerovníku (pokiaľ to nie je náročný terén)