No, tak to upresním... Dar od Boha určite nemám ? co sa týka 5 a 10,zial oboje bolo na tartane, ale musím povedať, že som sa cítil pod psa... Osobne behavam čisto len kopce, výškové metre sa pri 1700 km pohybuje cca okolo 60tisic, cestu nebeham takmer vôbec,len keď nemám čas, pripadne nestíham, tak si tam po ceste/tartane niečo. Ale ako som písal, pociťujem, že mi chýba rýchlosť, možno aj technika (predsa len je iné
behať kopce a rovinky) a tak som sa rozhodol popracovať na tejto stránke, možno ma to posunie a budem v horách vybusnejsi
V horách čo máš zrejme na mysli kopce tak tam budeš akurát pomalší. A výbušnejší z nich budeš určite - prídeš na dráhu a hned v prvom preteku vybuchneš.

Zato v ,,horách,, je trénovať ideálne. V horách vo výške 2500 až 3000 metrov ale behaním po rovine. Na desiatke a päťke nemáš čo vybuchovať. Potrebuješ tlačiť dole anaeróbny prah najmä nosnými tréningovými jednotkami. 2 a 3 kilometrovými úsekmi intervalovo tesne nad ANP a súvislými behmi do 10 km na úrovni ANP. Okrem toho udržiavať rýchlostné schopnosti 100 - 200 metrovými úsekmi, prípadne aj tempovú rýchlosť úsekmi do 800 m. Zatiaľ - pri výkonnosti 18 minút päťka a 40 minút desiatka. Všetko ostatné ako behanie po rovine /do kopca, v zvlnenom profile, všelijaké predpotopné neobjektívne fartleky kde beháš od buka do buka rôzne vzdialenosti rôznym tempom a ani svatý nakoniec nevie koľko a ako rýchlo si vlastne trénoval, podobné dalšie nezmysly/ je pre posúvanie anaeróbneho prahu ako kľúčovej zložky štruktúry športového výkonu na 5 a 10 km - všetko ostatné je kontraproduktívne, spomaľujúce, vedúce k zvyšovaniu hladiny laktátu pri rýchlejšom behu - ,,narážaniu na anaeróbny prah,, tým neschopnosť bežať vyšším tempom.
75 % celkového objemu sa dá behať v kvalitnej bežeckej
obuvi s hrubšou podrážkou tlmiacou nárazy pri behu po asfalte a zvyšných 25 % objemu /nosné tréningové jednotky/ po asfalte v ľahšej kvalitnej bežeckej obuvi - spomínané Hoka okolo 300 g, porovnateľné Niké, ... a na preteky ešte ľahšia
obuv - Nike Vaporfly prípadne tuším je už aj další najnovší model Nike.