Chlapi chcem sa niečo poradiť. Ivan a určite aj iní skúsení bežci a cyklisti budú asi vedieť o čo mi ide a možno to riešia aj oni.
Celý život športujem, ale primárne som sa behu a cyklistike nikdy nevenoval. Teraz na staré kolená (budem mať 45) a asi to bude aj touto dobou ma práve tieto individuálne športy, ktoré sa kľudne dajú robiť aj v noci začali baviť. Predtým som behával a bikoval rôzne, ale skôr podľa nálady. V súčasnosti jazdím na
biku podľa tréningov, ktoré mi odporučil Garmin. Každú zimu začnem viac aj behať, pretože keď je napríklad mokro strašne nerád bikujem. Tak som si do Garminu pridal aj behanie. Dal som si to tak, že v rovnaký deň mám intenzívny tréning na biku a potom beh a zase v rovnaké dni jazdu v Zóne 2 a beh v Zóne 2. Tu teraz prídu moje otázky:
1. Môžem to podľa počasia a chuti striedať? Bude vadiť ak napríklad v Zóne 2 budem iba bikovať a behať iba občas? Mám dlhodobo problémy s kolenami a preto som začal aj viac bikovať a ten beh v Zóne 2 mi nerobí dobre. Neviem tam bežať správnou technikou, je mi to veľmi neprirodzené a okrem toho že trpia nohy, trpím aj psychicky z toho, ako čaptavo bežím

Chápem správne, že keď mi dá beh napríklad 1 hodinu v zóne 2, tak na biku musím ísť aspon 2 hodiny, aby sa to vyrovnalo?
2. Intenzity sa budem snažiť robiť aj na biku a aj behom. Ale tiež ak bude nejaké extrémne počasie, tak to asi radšej odbehnem. Lebo je mi jasné, že keď budem makať iba na biku, tak beh sa nezlepší. Alebo sa mýlim?
Pri behu existuje také niečo akože ,,štýl,,. Závisí to od somatiky jedinca. Dlžka kostí, ako sa upínaju šlachy, ... Posledný NY maraton vyhral černoch čo bežal ako by ,,nevedel čo chce,, /tak sa vyjadril komentator Škorpil/ bežal do kriva na jednu nohu, no vyzeralo to hrozne, nejaka bežecká abeceda nema šancu to zlepšit. . To je ten štýl. Bežíš čaptavo, ... ale ked na to máš ,,motor,, - dostatočne vysoku hodnotu VO2max neni podstatné ako vyzera tvoj beh. Niekedy pre tento ,,štýl,, ani neni možné
behat spravnou technikou ale da sa nou vyhrat napriklad NY maraton. Dokončim o hodinu - dve. Čo sa týka striedania behu a cyklistiky - kolko hodín behu sa rovná kolkým hodinám cyklistiky tak beh je podstatne náročnejší ako bicykel. Ak by si chcel podľa zon pulzu porvnat jedno a druhé tak k cyklistickým pulzom treba prirátat okolo 8 pulzov aby sa to +- rovnalo ale napr. hodina behu je oproti hodine na
bicykli pri porovnateľných pulzoch /napr. 130 a 138 - beh a cyklistika/ podstatne náročnejšia. Myslím že pomer 1 : 2 je málo. Je pravda že tréningom behu zlepšíš výkon viac v behu a to isté platí pre pre bicykel. Čo sa týka interakcie beh -
bicykel tak cyklistika pôsobí na
bežecký výkon viac ,,tlmivo,, ako opačne - beh na cyklistiku. A kolko striedat beh a bicykel záleží od trénovanosti, vrodených predpokladov pre beh /schopnosť regenerácie väzivového aparátu, úponov na kosti, .../ - celková ,,odolnosť,, pohybového aparátu na takú náročnú činnosť ako je beh na rozdiel od cyklistiky kde dokonca napr. v profi pelotóne sú ludia ktorí by v civile mali nárok na invalidný dôchodok.