Na spoločných M-SR a M-ČR v behu na 10 000 m na dráhe v Považskej Bystrici padol medzi mužmi (M60) 23 rokov starý Slovenský rekord Karola Petöcza 38:00,20 min. Viac ako o minútu ho prekonal časom 36:54,84 min. prešovčan Jozef Cvanciger. Po zohľadnení veku a prepočte WM koeficientom má dosiahnutý výkon hodnotu 29:37,96 min. (bez využitia efektu prípravy vo vyššej nadmorskej výške prípadne hypobarickej komory).

https://www.atletika.sk/majstrovstva-sr-2025-v-behu-na-10-000-metrov-durecov-zlaty-hetrik-pelikanova-potvrdila-poziciu-hlavnej-favoritky/

Prílohy:

Výsledková listina spoločných M-SR a M-ČR v behu na 10 000 m na dráhe.png
Výsledková listina spoločných M-SR a M-ČR v behu na 10 000 m na dráhe.png 108.08 KiB thumb_up0thumb_down

Slovenské rekordy masters.png
Slovenské rekordy masters.png 88.86 KiB thumb_up0thumb_down

27.04.2025 - 19:36:04
01
Tak som si v sobotu odskočil z ultra tréningov na niečo "krajšie", v rámci série Behaj lesmi - na Devín. Očakávania neboli veľké, nakoľko ma trápia posunuté platničky, ale celý týždeň pred pretokom som nemal žiadne bolesti, tak som sa v stredu rozhodol, že sa prihlásim. Vedel som, že 12km by ma nútilo bežať rýchlo, tak si hovorím, že 22km bude pre mňa lepšie a uvidím ako to pôjde. Aj keď sa snažím behať nejaké rýchlejšie úseky, keď sa podarí, rýchlosť proste nemám a to čo dali chalani od úvodu, na to som sa chytal, tak prvých 200m a vďaka tomuto inteligentnému šprintu v tempe okolo 4min/km do 12% stúpania mi tak stuhli nohy, že po krátkom zbehu a nástupe do najťažšieho stúpania (cca 2km s priemerným sklonom 10%), som bol rád, že som neprešiel do chôdze. Preto som si povedal, že skúsim prvú polku, čo to pošetriť a ak to pôjde v druhej by som skúsil zrýchliť. Nakoniec to dopadlo tak, že som sa toľko šetril, až mi chalani tak ušli, že som takmer nikoho nedobehol. Zbehy, v druhej polke, v ktorých som si najviac veril, sa nedali bežať, nakoľko sme sa spojili s krátkou trasou a ľudia aj po poprosení sa jednoducho neuhýbali a stratil som tam niekoľko minút, možno by stačilo nemať slúchadlá alebo vnímať, keď poprosíš a možno by som sa mohol naučiť prekonať sám seba a "tlačiť" to od začiatku. Z ultra som naučený, rozložiť si sily, aby som vydržal celý pretek, opatrné začiatky, stráženie tepov. Na takýchto tratiach však s týmto nastavením nemám, čo robiť (ak sa chcem nejako lepšie umiestniť), lebo tu musí človek závodiť od prvého metra až do konca - tu nie je čas na "šetrenie". Nakoniec to vyšlo na čas 1:54, čo znamenalo 9 miesto celkovo (necelých 15 minút na víťaza) a 4 miesto v kategórií.

Prílohy:

Devín.png
Devín.png 80.14 KiB thumb_up0thumb_down

07.05.2025 - 09:01:03
08
klobucik. super cas! ako bezecky zaciatocnik som to mal takto (strava pise 5:26 GAP)... oproti Baba Kamzik (5:21 GAP) zasadny posun a teda ze som nevybuchol aj ked sa mi behaj lesmi Devin zdalo zasadne tazsie ako Baba Kamzik. asi nie uplne pomohlo ze som na 14stom km otestoval ucinky gravitacie - odvtedy mi zasadne ubudla ochota pustit to dolu kopcom :)
ked pozeram moje mnozstvo chodenia tak mam co robit vo vytrvalosti behania do kopcov... "vlacik" na singli ponad Devinsku cestu bol celkom otravny aj pre mna. ludia sa tam viac fotili ako behali.

Prílohy:

devin.jpg
devin.jpg 97.79 KiB thumb_up0thumb_down

07.05.2025 - 09:37:58
04
pekne ste to dali ... niektoré časti tej trate patria k mojim obľúbeným, akurát ja to bežím trošku pomalšie ako vy
07.05.2025 - 10:58:11
00
Vidíme sa 17. 5. v Štiavnici?
07.05.2025 - 13:35:04
00
JFE Tiež parádny čas. Som zvedavý, ako vyjdú tie body v rámci UTMB indexu.

Čo sa týka toho fotenia, trikrát sa mi stalo, že človek bol rozbehnutý v zbehu, tempo pod 4 min./km , v dostatočnom predstihu kričím "ahoj, ahoj, obehnem ťa zľava" a tu zrazu milá slečna skočila doľava, zastavila a išla si fotiť mačku na strome. Tak som vletel do svahu, inak by som ju doslova "zramoval".

Nazgul Minulý rok, som na tých lúkach tak "zhorel", že ani po rovine som nedokázal behať :D. Tento rok naštastie sa posunul ten štart skôr, ale ak bude teplo, bude to "peklo".

Každopádne, ak budem mať auto zo servisu doma, možno sa aj vidíme.
07.05.2025 - 13:49:20
00
Pekne ste to dali. Ja sa 17.5. zhodou okolností chystám na podobnú trať dĺžkou a prevýšením, https://my.raceresult.com/325068/info, cca. 22km a 600+m
Minulý rok som tam bol prvý krát, je to také komornejšie, takže sa netvoria zápchy, čo mi viac vyhovuje, ako nejaké masovky. Pôvodný optimistický cieľ dať tempo 6:00 nakoniec nevyšiel, ale zas ani to nebolo sklamanie, nakoniec v cieli za 2:14.
Som zvedavý, či sa mi podarí to tento rok prekonať, síce mám viac nabehané, ale hlavný cieľ bol UltraKras a toto bude skôr taký doplnok.
07.05.2025 - 14:01:37
02
keyboard_arrow_up