To chápem, že nemôžem očakávať rovnaké vlastnosti na tvrdej zjazdovke. Medzi tvrdou upravenou zjazdovkou a hlbokým neupraveným prašanom však existuje aj kopec iných možností povrchov. Správanie lyží sa mi nepáči ani pri čerstvom nie hlbokom snehu na zjazdovke. Ako som písala, lyže sa mi zdajú nepokojné s potrebou neustálej korekcie. Ale chyba môže byť aj vo mne.
Skôr som očakávala, že niekto bude mať skúsenosti s mojou lyžou a zhodnotí jazdné vlastnosti.
17.11.2024 - 20:53:07
00
Asi bude lepšie vyskúšať, obetovať čas v požičovniach, ak náhodou šlapanie nechytí.

Naposledy upravil M111 dňa 17.11.2024 - 21:35:42, celkovo upravené 1 krát.

17.11.2024 - 21:02:26
00
bladerunner napísal:
Tak logicky oproti slalomkách budú skialp lyže mäkšie, v dôsledku rockeru budú mať kratšiu aktívnu hranu, takže na tvrdej upravenej zjazdovke sa na nich bude horšie jazdiť. Zase v prašane by sa športovými slalomkami nedalo jazdiť vôbec.....

Je teda možné, že sa musím naučiť jazdiť na lyžiach s rockerom. Ale aj tak som tu zachytila názory, že sú lyže tvrdšie a mäkšie. A hlavne tie tvrdšie lepšie držia na zjazdovkách alebo v nie veľmi voľnom teréne. Hlboký sneh po kolená na svojich výletoch neočakávam. Väčšinou si vyšliapem nejakú trasu kopírujúcu zjazdovku (Kubínska, Chopok, Lomnické sedlo, ...) a v 80% sa po zjazdovke spustím dole.
17.11.2024 - 21:17:41
00
Tak asi ako chlapci písali.... hľadať skôr tvrdšie a užšie lyže, bez väčšieho rockera....
17.11.2024 - 21:19:57
01
Kristina to bude skor tym ze su omnoho lahsie ako zjazdove lyze, chce to zvyk. Tvrdost a rocker sa imho prejavuje trochu inak
17.11.2024 - 22:11:32
11
suhlasim, ked si vezmem prvy rok ked som presiel zo zjazdu na skialp tak lyze mi lietali kade tade :D chce to zvyk
17.11.2024 - 22:16:37
00
Ja mam tiez Stelvio, 85. Predtym som mal Volkl VTA 82, uplne zakladne lyze na skialp a ked ich porovnam, tak na Stelviach sa mi lyzuje o dost lepsie. A to mam o 30 kg viac vratane vybavy.
17.11.2024 - 22:20:23
00
Kristina napísal:
Je teda možné, že sa musím naučiť jazdiť na lyžiach s rockerom. Ale aj tak som tu zachytila názory, že sú lyže tvrdšie a mäkšie. A hlavne tie tvrdšie lepšie držia na zjazdovkách alebo v nie veľmi voľnom teréne. Hlboký sneh po kolená na svojich výletoch neočakávam. Väčšinou si vyšliapem nejakú trasu kopírujúcu zjazdovku (Kubínska, Chopok, Lomnické sedlo, ...) a v 80% sa po zjazdovke spustím dole.

stelvio má tiež dosť dlhý rocker oproti zjazdovkam,
slalomky su tvrde ťažke zatáčaju skoro same stači im len na začiatku obluku pomôcť,
skialpove laže sú robene tak, aby sa s nimi dalo aj v rozbitom , kašovitom či hlbšom snehu, škrupine- kde je výhoda mať mäkšiu špičku, preto nevynikajú na žiadnom povrchu ale polyžuješ hocikde...
oproti slalomke majú kratšiu hranu na tvrdom povrchu lyžiarka je nižšie nad lyžou ako na klasickom viazku.
aj samotná lyžiarka nieje tak masívna a pevná ako zjazdová ... všetky tieto odlišnosti majú vplyv na správanie lyže na rôznych terénoch, či na tvrdom hladkom. preto sa aj viac narobíš :)
samozrejme su aj tažke pevne skialpove lyže určene viac na zjazd , ale tam treba rátať s vysokou hmotnosťou...ale take asi nechceš :D
chce to len cvik.
18.11.2024 - 07:17:59
10
čiže, keď nechcú lyže zatáčať alebo sú proste nervózne špičky, tak ich musíš viac zaťažiť na pevnom podklade, ja to presne ako na biku práca s ťažiskom... alebo sa spoľahneš, že náradie za teba urobí všetko a ty sa len vezieš
18.11.2024 - 07:31:44
11
Lyzujem dlhodobo na dvoch typoch lyzi:
1. Civilne slalomky v najtvrdsej verzi (170/70/r13)
2. Freetour skialpy s rockermi (184/97/r17- variabilny)
Z popisu by malo byt jasne, kde ktore lyze primarne pouzivam, ale...stalo sa viackrat, ze som sa s oboma ,,znenazdajky" ocitol v uplne opacnom spektre na co su urcene a jednodocho som sa musel prisposobyt ich moznostiam, inak okamzite ,,prisiel trest" :)
Som stupencom nazoru, ze univerzalne lyze sice existuju, ale len v danej kadegorii a aj to obmedzene, urcite nie naprec celym lyziarskym spektrom.
18.11.2024 - 10:03:00
02
Kristina napísal:
To chápem, že nemôžem očakávať rovnaké vlastnosti na tvrdej zjazdovke. Medzi tvrdou upravenou zjazdovkou a hlbokým neupraveným prašanom však existuje aj kopec iných možností povrchov. Správanie lyží sa mi nepáči ani pri čerstvom nie hlbokom snehu na zjazdovke. Ako som písala, lyže sa mi zdajú nepokojné s potrebou neustálej korekcie. Ale chyba môže byť aj vo mne.
Skôr som očakávala, že niekto bude mať skúsenosti s mojou lyžou a zhodnotí jazdné vlastnosti.

Podľa obrázku sú to SKITRAB STELVIO FIT? Ak áno, tak sú to lyže určené primárne na tzv fitness skialpinizmus čo znamená čo najrýchlejšie a najmenej technicky hore a smerom dole hocijako, prípadne aj lanovkou :)). Ak vieš lyžovať tak tieto lyže ti neumožňujú použiť bežnú lyžiarsku techniku. Takpovediac ideš dole kopcom na bežkách....
18.11.2024 - 10:30:47
00
"FOR THOSE LOOKING FOR A SKI SUITABLE FOR EASY TERRAIN (SLOPE OR ROAD)" vyznieva tak, ze su to lyze urcene na upravene modre zjazdovky a to bude asi tak vsetko co sa na nich da normalne lyzovat
18.11.2024 - 12:19:40
00
Áno, sú to SKITRAB STELVIO FIT. Takže podľa pokiaľ tomu rozumiem mám v cyklistickom žargóne výbavu Alivio, ale aby som mohla lyžovať aj ťažšie svahy potrebovala by som aspoň SLX alebo Deore XT?
18.11.2024 - 21:53:25
00
nie, mas gravel a chces na nom jazdit XCO
18.11.2024 - 22:17:42
13
Len SK mutacia/predajcovia ich maju zaradene trochen inak ;) "Skialpové lyže Skitrab Ski Stelvio Fit sú určené pre bezpečné lyžiarske túry na zjazdovkách lyžiarskych svahov, alebo v mierne technicky náročnom teréne zasnežených hôr. Lyže majú vhodné vykrojenie so šírkou pod viazaním 76 mm a zaručujú výbornú kontrolu pri zjazde."
20.11.2024 - 19:14:20
01
keyboard_arrow_up