Ako som pisal tie vahy udavane vyrobcom su fakt smiesne, stale treba pocitat s par gramami najviac, alebo ist na dementa do predajne s vahou a vazit kazdy par a potom vziat tie najlepsie
Zdravím páni, idem si poradu, ak ste lyžovali jednu z týchto lyží, čo by ste doporučili, pre a proti?
Fischer X-treme 88, Fischer Transalp 86, Atomic Backland 85. Z bežných lyží už skôr slalomky.
Bez srobkov a gumičky 290?sroby sú súčasť viazania....bez nich to je nefunkčné....a by si sa divil ako fungujú aj také tenké ľahké lyže.... Garnize nie sú zrovna vhodné na všetky typy skrkania... To máš ako s bikami.od XC po DH... Toto sú také fulxc?presne na to čo chodím na domácom kopčeku .keď je málo času úplne dostačujuce hore aj dolu..,.s úsporou energie
PS lyza mala pri 170cm mať 900g
Ahojte, minulý rok som kupovala lyže Skitrab Stelvio https://www.skialpinista.sk/resize/e/800/800/files/lyze/lyze-2023/13190.jpg
Do kopca sú fajn. Ale z kopca sa mi zdá, že sa trápim. Nevie čím to je. Sú mäkké aj na mojich cca 60kg + oblečenie? Mám ich v dĺžke 164cm. Má niekto skúsenosti, alebo vie poradiť a vysvetliť či je to problém u mňa, alebo by mi pomohla výmena lyží za iný model?
Z kopca? ....po zjazdovke.....upravenej alebo rozrytej? Vo voľnom teréne.... Na prašane? Na škrupine? na firne? Na ľade? Či všade?
Ideálna lyža neexistuje...
moja výška do 170cm. Podľa toho ako sa vyspím Trápením som myslela, že pri oblúkoch lyže ako keby nedržali smer. Musím pomerne dosť tlačiť do stehien a permanentne korigovať, aby som držala želaný smer. V porovnaní s predchádzajúcimi ne-skialpovými slalomkami ako keby som nevedela lyžovať na upravenej zjazdovke.
Tak logicky oproti slalomkách budú skialp lyže mäkšie, v dôsledku rockeru budú mať kratšiu aktívnu hranu, takže na tvrdej upravenej zjazdovke sa na nich bude horšie jazdiť. Zase v prašane by sa športovými slalomkami nedalo jazdiť vôbec.....
To chápem, že nemôžem očakávať rovnaké vlastnosti na tvrdej zjazdovke. Medzi tvrdou upravenou zjazdovkou a hlbokým neupraveným prašanom však existuje aj kopec iných možností povrchov. Správanie lyží sa mi nepáči ani pri čerstvom nie hlbokom snehu na zjazdovke. Ako som písala, lyže sa mi zdajú nepokojné s potrebou neustálej korekcie. Ale chyba môže byť aj vo mne.
Skôr som očakávala, že niekto bude mať skúsenosti s mojou lyžou a zhodnotí jazdné vlastnosti.
Tak logicky oproti slalomkách budú skialp lyže mäkšie, v dôsledku rockeru budú mať kratšiu aktívnu hranu, takže na tvrdej upravenej zjazdovke sa na nich bude horšie jazdiť. Zase v prašane by sa športovými slalomkami nedalo jazdiť vôbec.....
Je teda možné, že sa musím naučiť jazdiť na lyžiach s rockerom. Ale aj tak som tu zachytila názory, že sú lyže tvrdšie a mäkšie. A hlavne tie tvrdšie lepšie držia na zjazdovkách alebo v nie veľmi voľnom teréne. Hlboký sneh po kolená na svojich výletoch neočakávam. Väčšinou si vyšliapem nejakú trasu kopírujúcu zjazdovku (Kubínska, Chopok, Lomnické sedlo, ...) a v 80% sa po zjazdovke spustím dole.
Ja mam tiez Stelvio, 85. Predtym som mal Volkl VTA 82, uplne zakladne lyze na skialp a ked ich porovnam, tak na Stelviach sa mi lyzuje o dost lepsie. A to mam o 30 kg viac vratane vybavy.
Je teda možné, že sa musím naučiť jazdiť na lyžiach s rockerom. Ale aj tak som tu zachytila názory, že sú lyže tvrdšie a mäkšie. A hlavne tie tvrdšie lepšie držia na zjazdovkách alebo v nie veľmi voľnom teréne. Hlboký sneh po kolená na svojich výletoch neočakávam. Väčšinou si vyšliapem nejakú trasu kopírujúcu zjazdovku (Kubínska, Chopok, Lomnické sedlo, ...) a v 80% sa po zjazdovke spustím dole.
stelvio má tiež dosť dlhý rocker oproti zjazdovkam,
slalomky su tvrde ťažke zatáčaju skoro same stači im len na začiatku obluku pomôcť,
skialpove laže sú robene tak, aby sa s nimi dalo aj v rozbitom , kašovitom či hlbšom snehu, škrupine- kde je výhoda mať mäkšiu špičku, preto nevynikajú na žiadnom povrchu ale polyžuješ hocikde...
oproti slalomke majú kratšiu hranu na tvrdom povrchu lyžiarka je nižšie nad lyžou ako na klasickom viazku.
aj samotná lyžiarka nieje tak masívna a pevná ako zjazdová ... všetky tieto odlišnosti majú vplyv na správanie lyže na rôznych terénoch, či na tvrdom hladkom. preto sa aj viac narobíš
samozrejme su aj tažke pevne skialpove lyže určene viac na zjazd , ale tam treba rátať s vysokou hmotnosťou...ale take asi nechceš
chce to len cvik.
čiže, keď nechcú lyže zatáčať alebo sú proste nervózne špičky, tak ich musíš viac zaťažiť na pevnom podklade, ja to presne ako na biku práca s ťažiskom... alebo sa spoľahneš, že náradie za teba urobí všetko a ty sa len vezieš
Lyzujem dlhodobo na dvoch typoch lyzi:
1. Civilne slalomky v najtvrdsej verzi (170/70/r13)
2. Freetour skialpy s rockermi (184/97/r17- variabilny)
Z popisu by malo byt jasne, kde ktore lyze primarne pouzivam, ale...stalo sa viackrat, ze som sa s oboma ,,znenazdajky" ocitol v uplne opacnom spektre na co su urcene a jednodocho som sa musel prisposobyt ich moznostiam, inak okamzite ,,prisiel trest"
Som stupencom nazoru, ze univerzalne lyze sice existuju, ale len v danej kadegorii a aj to obmedzene, urcite nie naprec celym lyziarskym spektrom.
To chápem, že nemôžem očakávať rovnaké vlastnosti na tvrdej zjazdovke. Medzi tvrdou upravenou zjazdovkou a hlbokým neupraveným prašanom však existuje aj kopec iných možností povrchov. Správanie lyží sa mi nepáči ani pri čerstvom nie hlbokom snehu na zjazdovke. Ako som písala, lyže sa mi zdajú nepokojné s potrebou neustálej korekcie. Ale chyba môže byť aj vo mne.
Skôr som očakávala, že niekto bude mať skúsenosti s mojou lyžou a zhodnotí jazdné vlastnosti.
Podľa obrázku sú to SKITRAB STELVIO FIT? Ak áno, tak sú to lyže určené primárne na tzv fitness skialpinizmus čo znamená čo najrýchlejšie a najmenej technicky hore a smerom dole hocijako, prípadne aj lanovkou ). Ak vieš lyžovať tak tieto lyže ti neumožňujú použiť bežnú lyžiarsku techniku. Takpovediac ideš dole kopcom na bežkách....
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Fischer X-treme 88, Fischer Transalp 86, Atomic Backland 85. Z bežných lyží už skôr slalomky.
PS lyza mala pri 170cm mať 900g
Porovnanim je to skor taky gravel ?
Do kopca sú fajn. Ale z kopca sa mi zdá, že sa trápim. Nevie čím to je. Sú mäkké aj na mojich cca 60kg + oblečenie? Mám ich v dĺžke 164cm. Má niekto skúsenosti, alebo vie poradiť a vysvetliť či je to problém u mňa, alebo by mi pomohla výmena lyží za iný model?
Ideálna lyža neexistuje...
stelvio má tiež dosť dlhý rocker oproti zjazdovkam,
slalomky su tvrde ťažke zatáčaju skoro same stači im len na začiatku obluku pomôcť,
skialpove laže sú robene tak, aby sa s nimi dalo aj v rozbitom , kašovitom či hlbšom snehu, škrupine- kde je výhoda mať mäkšiu špičku, preto nevynikajú na žiadnom povrchu ale polyžuješ hocikde...
oproti slalomke majú kratšiu hranu na tvrdom povrchu lyžiarka je nižšie nad lyžou ako na klasickom viazku.
aj samotná lyžiarka nieje tak masívna a pevná ako zjazdová ... všetky tieto odlišnosti majú vplyv na správanie lyže na rôznych terénoch, či na tvrdom hladkom. preto sa aj viac narobíš
samozrejme su aj tažke pevne skialpove lyže určene viac na zjazd , ale tam treba rátať s vysokou hmotnosťou...ale take asi nechceš
chce to len cvik.
1. Civilne slalomky v najtvrdsej verzi (170/70/r13)
2. Freetour skialpy s rockermi (184/97/r17- variabilny)
Z popisu by malo byt jasne, kde ktore lyze primarne pouzivam, ale...stalo sa viackrat, ze som sa s oboma ,,znenazdajky" ocitol v uplne opacnom spektre na co su urcene a jednodocho som sa musel prisposobyt ich moznostiam, inak okamzite ,,prisiel trest"
Som stupencom nazoru, ze univerzalne lyze sice existuju, ale len v danej kadegorii a aj to obmedzene, urcite nie naprec celym lyziarskym spektrom.
Podľa obrázku sú to SKITRAB STELVIO FIT? Ak áno, tak sú to lyže určené primárne na tzv fitness skialpinizmus čo znamená čo najrýchlejšie a najmenej technicky hore a smerom dole hocijako, prípadne aj lanovkou