BD sú kvalitou aj odolnosťou samozrejme niekde inde, ale čo som skúšal nejakú verziu dlhú tuším 150cm, tak na max. vysunutí boli málo tuhé, Lidlacké sú na tom lepšie a mám ešte 5cm rezervu
keby mi stačilo 135-140cm, tak určite idem do značkových...
ja mám jedny BDčka 2 dielne už maju 3sezony za sebou a drží všetko, ale už stoja v kute začal som požívať hlinače cele s bežkárskou špičkou, lebo 2r som tie BDčka nezložil
matomut moje LEKI stali v akcii 80€, tiez som si myslel, ze mam aspon na 10 rokov pokoj.
btw. BD ma ten isty system, kde je medzi samotnym hrotom a koncom palicky kusok plastu. takze by som bol tiez opatrny.
matomut moje LEKI stali v akcii 80€, tiez som si myslel, ze mam aspon na 10 rokov pokoj.
btw. BD ma ten isty system, kde je medzi samotnym hrotom a koncom palicky kusok plastu. takze by som bol tiez opatrny.
neviem ako aktuálne modely, ale BD Traverse z r 2005 sú určite celé hliník až dolu
neviem ako su na tom nove modely ale tie moje cca z roku 2014 su urcite celohlinikove, resp. nvm presne co je to za zliatinu
uz sa Vam podarilo niekomu zlomit hrot na palicke takymto sposobom? myslite, ze to mam sancu vyreklamovat? ci rovno objednavat nahradne hroty? palicky su cisto nove, podla popisu vyrobcu "neznicitelne", LEKI Aergon2, prvykrat pouzite. nebolo to urcite zlomene pouzitim hrubej sily. s tymi predchadzajucimi (zjazdovymi) som isto zaobchadzal aj menej citlivo a nebol problem. par nahradnych hrotov vyjde aj s dopravou na cca. 15e - https://www.topski.sk/sk/hrot-leki-carbide-flex-tip-long-17-18/
Ja hlavne nechápem čo ťa viedlo k tomu pchať palicu do pätky a otáčať ju.
1, pri 135 cm palici je na konci taký krútiaci moment, že skôr či neskôr na tom zohneš aj "lauf z tanku"
2, kozičku vôbec nepotrebuješ ( najlepšie zobrať pílku na železo a odpíliť ju ). Zbytočne ťa pri šliapaní tlačí dopredu. Odľahčuješ pás pod a tesne za viazaním a viac ťa podklzuje.
Keď vidím ľudí na kopci na Diamiroch ako majú zdvihnuté kozičky do nebies a trápia sa cez ruky tak ma ide vystrieť. Jednako sa uštveš lebo zapájaš súčasne viac svalov ( vrch-spodok) jednako pás nedrží lebo posúvaš ťažisko dopredu. Normálne ak máš pocit že už veľmi prepínaš lýtka choď cik-cak a garantujem ťi že sa budeš cítiť lepšie.
Len pre ilustráciu foto z Pierra Menta ( ako to robia búchači )
Osobne by som sa tých Simondov nebál. Hlavne keď to je len na skialp a nie na lezenie ľadov a podobné vyššie zaťaženie. Kamoši v okolí majú rôzne veci od Simond (ferraťáky, helmy atď) a keď som ich obzeral tak vyzerajú pekne spracované, žiadny šunt.
Používam klasické Petzl Vasak a keďže ich používam 90% s lyžiarkami, tak ma dosť štve nasádzanie a tiež by som radšej automaty. Takže možno časom tie Simondy testnem. Na to moje použitie 3-4x ročne budú ok.
videl som viacerym Simond vybavenie a naozaj posobi solidne a kvalitne, tu maju aj vlastnu stranku> https://www.simond.com/ Nebal by som sa tej znacky, urcite to testuju a nedavaju na trh s rizikom.
Odľahčuješ pás pod a tesne za viazaním a viac ťa podklzuje.
Ty máš viazko našróbované asi rovno na pásoch, alebo nejaké vetché tyčky do fazule. Skús nejakú poriadnu 2kg allmoutain lyžu a viac ťa to trápiť nebude
A vážne, väčšina šlapačov nemá medailové ambície, tak ten kúsok plechu na viazku ich trápiť nemusí a určite časom sami prídu na ideálnu výšku pätky.
Ja si ju niekedy dvíham aj v miernom sklone, keď ma niečo tlačí na päte, aby som ju odľahčil.
A možnosť vypínať pätku palicou otáčaním je asi jediná vlastnosť Dynafitu, za ktorou mi je ľúto. Keď je v zjazde dlhšia rovinka, je veľmi pohodlné uvoľniť zadok bez vypínania špice.
ešte by som doplnil jedno využitie najvyššej polohy pätky Dynafitu (aj iných producentov),
ak aj len v miernom svahu šliapem prvý stopu v 60-70cm prašane,
špička lyže vždy ostáva podstatne vyššie ako stred/päta lyže,
virtuálne akoby som išiel do 45 stupňového svahu
Ty máš viazko našróbované asi rovno na pásoch, alebo nejaké vetché tyčky do fazule. Skús nejakú poriadnu 2kg allmoutain lyžu a viac ťa to trápiť nebude
A vážne, väčšina šlapačov nemá medailové ambície, tak ten kúsok plechu na viazku ich trápiť nemusí a určite časom sami prídu na ideálnu výšku pätky.
Ja si ju niekedy dvíham aj v miernom sklone, keď ma niečo tlačí na päte, aby som ju odľahčil.
A možnosť vypínať pätku palicou otáčaním je asi jediná vlastnosť Dynafitu, za ktorou mi je ľúto. Keď je v zjazde dlhšia rovinka, je veľmi pohodlné uvoľniť zadok bez vypínania špice.
Výška došlapu nemá nič spoločné s hmotnosťou lyže. Čím si vyššie o to viac prenášaš ťažisko dopredu a znižuješ pracovnú časť pásu. Nehovoriac o tom že ti to skracuje svalstvo keďže nepracuje v celom rozsahu. Trend je jasný aj u výrobcov, na nových modeloch viazaní došlapy postupne miznú alebo sú len minimálne. Preč sú časy keď DIAMIR robil 15 cm kozičky. Už aj dinosaurus sa prispôsobuje dobe.
Ľudia na to sami prídu len ťažko. Skialp je ak iný šport, je to o kondícii, tréningu, technike. Musíš sa to naučiť a trénovať to .... Stačí sa pozrieť na kopci, kopec ľudí namiesto toho, aby kĺzali na lyžiach ťapkajú ako na snažiacich, šliapu v predklone, šliapu do V-čka, zbytočne neustále prestavujú došľap .... a iné neduhy
Točiť koncom palice - pri dĺžke 1,3 m a sile cca. 100 N ( zodpovedá 10 kg) tak na hrot pôsobíš momentom 130 Nm .... 66 kW trojválcový motor má 175 Nm. Čo čakáš od tej palice že po čase urobí ? ( ber to ako ilustračný príklad - posledné čo potrebuje je dohadovať sa či je to 10 kg alebo 2 kg stále je to veľa ) Ak neveríš strč pod tú palicu malíček a popros kamaráta nech otočí.
Odrezanie došľapu ber s rezervou (platí pre tých čo tam strkajú palice )... ja mám tiež na kamenáčkových lyžiach speed turn a neodrezal som ho. No nikdy som ho ani neotočil na hornú pozíciu ( ani palicou ani rukou ).
caute. Kupil som si svoju prvu vybavu. nie som ziadny pretekar a ani nemam take ciele. Moj zamer je aby som si vedle zobral lyze kamkolvek a uzil si trochu aj zjazd. nie som super lyziar co vykrajuje super karvingove obluky. Kupil som si lyze speedfit 84, lyziarky scarpy F1 (s ktorzmi som velmi spokojny a asi aj ako jedine mi normalne sedeli) a kupil som si viazanie st rotation 10-90. zatial tak standartne chodievam 1000-2000m a nemam v plane jazdievat viac. Trochu vsak mam pocit ze som to tym viazanim hmotnostne zabil pretoze je to jedno z tych tazsich techovych viazani. Ako tak som pokukoval po tych lahsich okolo 300g tak mi vsade nieco vadi. Bud tam nie je brzda alebo sa musi podpera paty nesikovne otacat. Celkom sa mi pozdava dynafit speedfit pri ktorom by som usetril 250g ale neviem ci to a vobec vyznam a ci je dobre do lyze robit diery na nove viazanie a celkovo za 250g na jendu nohu sa s tym trapit.
Ked som bol nedavno na chopku tak vsimol osm si, ze ma velmi vela ludi (skor uz ale zavodne orientovanych) tie minimalisticke viazania s velmi nizkou podporou paty. Ako tu uz niekto pisal, viem, ze s velmi vysokou podperou sa meni tazisko a clovek sa lahsie smykne ale ja skor slapem strmsie kopce a casto na tom mojom viazani pouzivam aj horny stupen.
Rad by som pocul vas nazor kedze sa nemam s kym inym poradit. Dakujem
Ten horny stupen je super, podsmykovanie je blbost. Ked nemas vyssi stupen tak si predkkoneny o dost viac dopredu. Vacsinou o tom vravia tí čo to nemali. Je to prirodzenejsie, len to hold viac váži(čiže pre pretekára je to zlé). A na haršajzne treba vtedy tie nadstavce( vacsinou 2 gumene valceky prisrobovane cez tie diery) aby sa zarezavali do snehu. Byť tebou viazanie nemenim. Mas velmi dobre. Ja mam atk crest a vyssia poloha mi teda riadne chyba. Mal som ist do atk rider/freerider.
Poradiť neviem, ale aspoň si rýpnem.
Nechápem to šetrenie hmotnosti, keď píšeš, že nemáš pretekárske ambície a chceš si užiť aj zjazd. Ak F1 sadli, tak OK, majú ich aj parťáci a vždy chválili, ale v živote na tom nešlapali zjazdovku. K lyžiam sa tu vyjadriť nedá, všetko by bolo vyhviezdičkované. A za viazko bez bŕzd by som na zjazdovke pokutoval, nechápem, ako to môžu nazývať Speedfit (teda už podľa názvu určené do strediska). Čo očakávaš od toho ušetreného polkila? Že niekto padne na zadnicu, lebo dáš Chopok o 10min rýchlejšie? Môže to mať význam na turistike, že sa dá stihnúť viac, alebo s väčšou rezervou, prípadne ak sú parťáci rýchlejší, aby človek nezdržoval, ale načo na zjazdovke?
Inak skúšal som včera šlapať bez podpory päty a celkom v pohode, akurát som si robil vlastnú stopu, lebo v starej to nedržalo a mne vyhovuje menšie stúpanie. Niektorý parťáci ale ťahajú tak strmo, že je podpora nutná. A na tvrdej zjazdovke, keď traverz nedrží asi tiež.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
keby mi stačilo 135-140cm, tak určite idem do značkových...
neviem ako aktuálne modely, ale BD Traverse z r 2005 sú určite celé hliník až dolu
neviem ako su na tom nove modely ale tie moje cca z roku 2014 su urcite celohlinikove, resp. nvm presne co je to za zliatinu
https://www.blackdiamondequipment.com/en/trekking-poles/flex-tech-tips-BD1120820000ALL1.html
https://www.blackdiamondequipment.com/en/ski-poles/flex-tip-BD112074_cfg.html
Najviac sa mi vidia Grivel Air Tech Cramp-O-Matic.
https://www.adamsport.eu/horolezecke-macky/automaticke-macky-grivel-air-tech-cramp-o-matic/
Potom Singing Rock Fakir
https://www.adamsport.eu/horolezecke-macky/automaticke-macky-singing-rock-fakir-ii-tech/
Alebo stačia z dekáča Simondy?
https://www.decathlon.sk/macky-makalu-speed-id_8320461.html
Dík
Ja hlavne nechápem čo ťa viedlo k tomu pchať palicu do pätky a otáčať ju.
1, pri 135 cm palici je na konci taký krútiaci moment, že skôr či neskôr na tom zohneš aj "lauf z tanku"
2, kozičku vôbec nepotrebuješ ( najlepšie zobrať pílku na železo a odpíliť ju ). Zbytočne ťa pri šliapaní tlačí dopredu. Odľahčuješ pás pod a tesne za viazaním a viac ťa podklzuje.
Keď vidím ľudí na kopci na Diamiroch ako majú zdvihnuté kozičky do nebies a trápia sa cez ruky tak ma ide vystrieť. Jednako sa uštveš lebo zapájaš súčasne viac svalov ( vrch-spodok) jednako pás nedrží lebo posúvaš ťažisko dopredu. Normálne ak máš pocit že už veľmi prepínaš lýtka choď cik-cak a garantujem ťi že sa budeš cítiť lepšie.
Len pre ilustráciu foto z Pierra Menta ( ako to robia búchači
Najviac sa mi vidia Grivel Air Tech Cramp-O-Matic.
https://www.adamsport.eu/horolezecke-macky/automaticke-macky-grivel-air-tech-cramp-o-matic/
Potom Singing Rock Fakir
https://www.adamsport.eu/horolezecke-macky/automaticke-macky-singing-rock-fakir-ii-tech/
Alebo stačia z dekáča Simondy?
https://www.decathlon.sk/macky-makalu-speed-id_8320461.html
Dík
Osobne by som sa tých Simondov nebál. Hlavne keď to je len na skialp a nie na lezenie ľadov a podobné vyššie zaťaženie. Kamoši v okolí majú rôzne veci od Simond (ferraťáky, helmy atď) a keď som ich obzeral tak vyzerajú pekne spracované, žiadny šunt.
Používam klasické Petzl Vasak a keďže ich používam 90% s lyžiarkami, tak ma dosť štve nasádzanie a tiež by som radšej automaty. Takže možno časom tie Simondy testnem. Na to moje použitie 3-4x ročne budú ok.
ak aj len v miernom svahu šliapem prvý stopu v 60-70cm prašane,
špička lyže vždy ostáva podstatne vyššie ako stred/päta lyže,
virtuálne akoby som išiel do 45 stupňového svahu
Výška došlapu nemá nič spoločné s hmotnosťou lyže. Čím si vyššie o to viac prenášaš ťažisko dopredu a znižuješ pracovnú časť pásu. Nehovoriac o tom že ti to skracuje svalstvo keďže nepracuje v celom rozsahu. Trend je jasný aj u výrobcov, na nových modeloch viazaní došlapy postupne miznú alebo sú len minimálne. Preč sú časy keď DIAMIR robil 15 cm kozičky. Už aj dinosaurus sa prispôsobuje dobe.
Ľudia na to sami prídu len ťažko. Skialp je ak iný šport, je to o kondícii, tréningu, technike. Musíš sa to naučiť a trénovať to .... Stačí sa pozrieť na kopci, kopec ľudí namiesto toho, aby kĺzali na lyžiach ťapkajú ako na snažiacich, šliapu v predklone, šliapu do V-čka, zbytočne neustále prestavujú došľap .... a iné neduhy
Točiť koncom palice - pri dĺžke 1,3 m a sile cca. 100 N ( zodpovedá 10 kg) tak na hrot pôsobíš momentom 130 Nm .... 66 kW trojválcový motor má 175 Nm. Čo čakáš od tej palice že po čase urobí ? ( ber to ako ilustračný príklad - posledné čo potrebuje je dohadovať sa či je to 10 kg alebo 2 kg stále je to veľa ) Ak neveríš strč pod tú palicu malíček a popros kamaráta nech otočí.
Odrezanie došľapu ber s rezervou (platí pre tých čo tam strkajú palice
Ked som bol nedavno na chopku tak vsimol osm si, ze ma velmi vela ludi (skor uz ale zavodne orientovanych) tie minimalisticke viazania s velmi nizkou podporou paty. Ako tu uz niekto pisal, viem, ze s velmi vysokou podperou sa meni tazisko a clovek sa lahsie smykne ale ja skor slapem strmsie kopce a casto na tom mojom viazani pouzivam aj horny stupen.
Rad by som pocul vas nazor kedze sa nemam s kym inym poradit. Dakujem
Nechápem to šetrenie hmotnosti, keď píšeš, že nemáš pretekárske ambície a chceš si užiť aj zjazd. Ak F1 sadli, tak OK, majú ich aj parťáci a vždy chválili, ale v živote na tom nešlapali zjazdovku. K lyžiam sa tu vyjadriť nedá, všetko by bolo vyhviezdičkované. A za viazko bez bŕzd by som na zjazdovke pokutoval, nechápem, ako to môžu nazývať Speedfit (teda už podľa názvu určené do strediska). Čo očakávaš od toho ušetreného polkila? Že niekto padne na zadnicu, lebo dáš Chopok o 10min rýchlejšie? Môže to mať význam na turistike, že sa dá stihnúť viac, alebo s väčšou rezervou, prípadne ak sú parťáci rýchlejší, aby človek nezdržoval, ale načo na zjazdovke?
Inak skúšal som včera šlapať bez podpory päty a celkom v pohode, akurát som si robil vlastnú stopu, lebo v starej to nedržalo a mne vyhovuje menšie stúpanie. Niektorý parťáci ale ťahajú tak strmo, že je podpora nutná. A na tvrdej zjazdovke, keď traverz nedrží asi tiež.