Pohyb v horách a najmä vo voľnom teréne mimo strediská so sebou vždy prináša určité riziko. Ktoré sú možno najčastejšie chyby vedúce k jeho výraznému zvýšeniu?


Ľudí v horách pribúda a s tým rastie aj počet rizikových situácií. Koniec koncov, veľa z vás sleduje stránky (či profily) horskej služby, kde pekne vidieť, že sa rozhodne nenudia. Nejde len o počet ľudí a teda klasickú štatistiku, nová doba a dostupnosť materiálu prináša aj trochu „ľahkovážnejší“ prístup. Počas nášho skialpového kurzu v Žiarskej doline, ktorý sme videli zmapovaný v samostatnom článku a videu, som ešte poprosil Jána Blažeja zo Summit Academy o jeden menší „vstup“ priamo v teréne. Jednoducho, nech na základe svojich skúseností inštruktora a horského sprievodcu skúsi spomenúť najčastejšie chyby, s ktorými sa pri pohybe v horách stretáva. Jeho pohľad je totiž doplnený nielen o dlhoročný pohyb v horách, ale rovnako prichádza do kontaktu s množstvom začiatočníkov v rámci rôznych kurzov, ktoré Summit Academy organizuje. Ako sa hovorí, osvety nikdy nie je dosť a základom je vždy sa vrátiť z výletu späť domov, živý a zdravý.

Ak sa ti video páčilo, sleduj náš YouTube kanál MTHIKER a nezabudni nás podporiť svojím odberom.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné videá

3 000 výškových v tatranských klasikách – príprava na Bokami

3 000 výškových v tatranských klasikách – príprava na Bokami

Jedna zdokumentovaná a poctivá túra ako test, skúsenosti s výbavou, prvé preteky aj nečakaný odvoz vrtuľníkom. Odohralo sa toho dosť, ale v článku sa všetko dozviete.
Video: Časté chyby vo výšľape s Jakubom Šiarnikom

Video: Časté chyby vo výšľape s Jakubom Šiarnikom

Koľko výškových nastúpa reprezentant v skialpinizme za rok, či aké najčastejšie chyby robia ľudia pri výšľape?
Video: Výbava na skialp – čo sa mi osvedčilo?

Video: Výbava na skialp – čo sa mi osvedčilo?

Množstvo výškových metrov, veľa prašanu, rozbitý terén, zjazdovky či vrtochy počasia. Tieto produkty ma minulú lyžiarsku sezónu rozhodne nesklamali.

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up