Dovolenka na lyžiach v Rakúsku

Čo všetko sa dá zažiť za týždeň v rakúskych Alpách? Aj keď počasie nevyjde podľa predstáv, nič nie je zďaleka stratené.

Už dlhšie sme chceli absolvovať zimnú dovolenku niekde v Alpách na lyžiach. Konečne nastal ten čas. Vyhliadli sme si viaceré strediská, kde chceme využiť Gopassy, pozreli pár zaujímavých skialpových trás a takisto bežkárske trate. Paráda, 5 stredísk relatívne blízko seba, kopa možností na skialp a bežkovanie priamo pod horami. Myslím, že tu sa nudiť nebudeme. No čo ak počasie zmení plány?

Dilema pri balení

Balenie nebolo úplne jednoduché. Chceme ísť predsa lyžovať, skialpovať, bežkovať aj snowboardovať. To nám vychádza na 6 párov rôznych lyží, 2 snowboardy, 4 páry lyžiarok, 2 páry snowboardových topánok, 2 páry bežkárskych topánok, 3 páry palíc, … O oblečení ani nehovorím. A to sme len dvaja. Pri nakladaní do auta zisťujeme, že nám to akosi nevychádza. Čo vylúčiť? Horko-ťažko sa lúčime so snowboardami, ktoré nakoniec ostávajú doma. Škoda, už poriadne dlho sme si na nich nezajazdili. Ale to ani na zjazdových lyžiach. Odkedy máme skialpy, na klasické lyže už pár rokov len sadal prach. Teraz prišiel čas oprášiť starý výstroj, vytiahnuť lyžiarske bundy, otepľovačky, kukly, lyžiarske prilby,… No skialpy a bežky pribaliť musíme, bez toho odmietame ísť. Tešíme sa na poriadnu lyžovačku v strediskách, no týždeň na lanovkách by bol na nás moc. A tak skoro ráno nakladáme a nakladáme a nakladáme všetko možné vybavenie do auta a vyrážame z Liptovského Mikuláša.

Náš domov v nasledujúcich dňoch

Po 8 hodinách sme v Mallnitze. V tejto obci priamo pod horami máme ubytovanie v typickom rakúskom rodinnom penzióne Hotel Pension Oswald. Je to tu pekné, čisté a výhľad priamo z izby na hory nás potešil. Určite odporúčame. No prečo práve Mallnitz? Plán je navštíviť viaceré strediská, keďže máme Gopassy a chceme ich naplno využiť. A Mallnitz je akurát tak v strede medzi piatimi strediskami, ktoré máme v našom pláne.

Výhľad na hory, Mallnitz

Keď počasie mení plány

Počasie sa s nami celý týždeň zahrávalo. Tri strediská - Mölltaler Gletscher, Ankogel Mallnitz a Heiligenblut am Grossglockner sa nachádzajú v najvyššom pohorí rakúskych Álp - Vysoké Taury, ktoré boli celý týždeň tak trochu prekliate. Južnejšie sa nachádzali ďalšie 2 nižšie položené strediská, kde bolo možné využiť Gopassy - Goldeck a Bad Kleinkirchheim. Tam akoby bol úplne iný svet. Väčšinu času slnko a bezvetrie. Okrem toho sme si vyhliadli pár skialpových trás a bežkárske trate, nachádzajúce sa pri spomínaných strediskách. Takže aktivít a plánov bolo veľa, už len to skĺbiť s počasím, s dosť divokým počasím. No nás predsa nič neodradí a ani nepriaznivé podmienky nám dovolenku nepokazia. Jedno bolo jasné, náš plán aktivít na jednotlivé dni nám je na nič. Plánovať sa bude vždy ráno v daný deň.

Čo všetko sme zažili?

Každé ráno vyzeralo rovnako. Budíček o 7.00, pri raňajkách pozeráme počasie a podmienky v strediskách, rozhodujeme sa, kam ideme, nakladáme lyže a vyrážame. Podrobný popis jednotlivých dní si môžeš prečítať v článku na blog.gopass.travel (už čoskoro), ale v skratke asi takto:

1. deň - lyžovačka na ľadovci

Návšteva strediska Mölltaler Gletscher a prvá klasická lyžovačka po dlhej dobe. Hoci nejdú všetky lanovky, lyžovačka a podmienky sú na parádu. A tie výhľady, jedna báseň…

Mölltaler Gletscher, reštaurácia Eissee a zjazdovkyLyžovačka na Mölltaler Gletscher

Lyžovačka na Mölltaler GletscherMölltaler Gletscher, výhľady z terasy Eissee

2. deň - keď vietor mení plány

Vietor silnie a strediská sú uzavreté. Pre nás to znamená jediné - ide sa na bežky. Súčasťou strediska Bad Kleinkirchheim sú aj bežkárske trate. Ideme to tam preskúmať. Okrem toho tam je priamo pod zjazdovkou úžasný wellness, Thermal Römerbad, ktorý napriek vyššej sume stojí za to. A to vravíme my, čo sa vydržíme čľapkať v bazéne ledva pol hodiny. Výhľady z bazéna priamo na hory nás dostali a ak si milovníkom sáun, odporúčame. Tie sa hádam ani nedajú prejsť za celý deň.

Bad KleinkirchheimBežkovanie v Bad Kleinkirchheim

Bežkárske trate v Bad KleinkirchheimWellness Thermal Römerbad v mestečku Bad Kleinkirchheim

3. deň - slnkom zaliaty Goldeck

Vysoké Taury hlásia opäť búrlivý vietor a tak sa ide opäť na juh. Tam je akoby úplne iný svet. V stredisku Goldeck si užívame nádherné výhľady a dokonale upravené široké zjazdovky. Vylyžovaní si so sebou odnášame opálenie a so slnkom sa na najbližšie dni lúčime. Prichádza sneh.

Goldeck, vrchol, výhľady a lyžiarske svahyVýhľady z lyžiarskeho strediska Goldeck

Lyžovačka v stredisku GoldeckVrchol Goldeck

4. deň - prašany v Bad Kleinkirchheim

Situácia sa nemení - opäť vietor. Plán? Smerujeme opäť na juh - lyžovačka v Bad Kleinkirchheim. Nádielka snehu nás teší, preto volíme skialpové lyže, ktoré si s čerstvým prašanom poradia určite lepšie. Vyše 100 km zjazdoviek sa za jeden deň stihnúť nedá. Tu sa oplatí prísť rozhodne na viac dní. Naozaj brutálne stredisko. My si tu užívame hlavne lesíky a neupravené okraje zjazdoviek. Nohy to pocítia, ale super.

Bad Kleinkirchheim, stanica lanovkyBad Kleinkirchheim, jazda na lanovke

Lyžovačka v Bad KleinkirchheimLyžiarske stredisko Bad Kleinkirchheim

5. deň - konečne za Grossglocknerom

Vietor na horách stále úraduje. Stredisko Heiligenblut am Grossglockner by však malo byť otvorené, hoci nie úplne celé, ale aspoň časť. Zavretých 55 km zjazdoviek sme si neužili, no majestátny Grossglockner nám neujde a pozorujeme ho aj z prístupných zjazdoviek. Poobede vietor silnie a tak vyťahujeme bežky. No a tá horská obec. Nádhera. Dominantou je krásny vysoký kostolík s pozadím majestátnych hôr.

Horská obec Heiligenblut v RakúskuVýhľad na Grassglockner z lyžiarskeho strediska Heiligenblut am Grossglockner

Lyžovačka v stredisku Heiligenblut am GrossglocknerBežkovanie v Heiligenblut

6. deň - skialp na Ankogel

Posledný deň a nám ostáva posledné stredisko, Ankogel Mallnitz. Pre vietor je však spustená iba dolná lanovka. Dáme aspoň pár jázd, ale to nám nestačí. Počasie sa konečne zlepšuje a nás to prirodzene láka ísť vyššie. Lepíme teda pásy a už šliapeme hore. Pekne po zjazdovke a skialpovej trase. Škoda, že lavínová situácia tieto dni nie je prívetivá (4. stupeň) a skialpové túry sme museli z plánov úplne vylúčiť. No aj toto bola super zmena po predchádzajúcich dňoch. Pohodový výšľap a výhľady na nezaplatenie.

Lanovka v stredisku AnkogelSkitouring v stredisku Ankogel

Skialp na Ankogel a nádherné výhľadyVýhľady v stredisku Ankogel

A takto sme zakončili naše rakúske objavovanie. Jedno je jasné, rozhodnutie ubytovať sa v blízkosti viacerých stredísk bolo bezpochyby najlepšie. Počasie si objednať nedokážeme, obzvlášť nie na týždňovú dovolenku a v takýchto horách. V tejto oblasti si každý príde na svoje. O skialp možnostiach ani nehovorím, skitouringové trasy sú jednak v spomínaných strediskách, no, samozrejme, skialpovať sa tu v horách dá takmer kdekoľvek. Nám síce počasie plány zmenilo, ale keď sa chce, vždy sa to dá nakombinovať. Nasledujúci deň už ráno odchádzame naspäť. A ako to už býva, od ďalšieho dňa nasledovala séria slnečných dní a bezvetrie. Tie si snáď užijeme nabudúce.


Ak sa ti video páčilo, sleduj náš YouTube kanál MTHIKER a nezabudni nás podporiť svojím odberom.
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Poďte sa s nami pozrieť na vrchol vo výške 2 383 metrov, ktorý svojím tvarom pripomína amfiteáter a je výborným miestom na poctivú lyžiarsku túru.
Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Patrí skialpová trasa na Volí chrbát k tým najkrajším v Tatrách? Poď to zistiť.
Ako vyzeral freeridový kurz na Molltaleri?

Ako vyzeral freeridový kurz na Molltaleri?

Poď sa s nami pozrieť, ako vyzeral náš freeridový kurz, ktorý sme organizovali v spolupráci so Summit Academy na rakúskom Molltaleri.
keyboard_arrow_up