Ako som si skladal výbavu na turistiku - základné kúsky na zimu

Nastal čas, keď som sa rozhodol, že si zaslúžim slušnú výbavu na turistiku. A tieto kúsky sa mi na pohodový hiking osvedčili.

Keď skúšam nový šport, tak sa hneď nezbláznim a neutekám po prvom vyskúšaní do obchodu, aby som si tam nakúpil kompletnú novú výbavu. Radšej si počkám, či ma to bude ozaj baviť, či to nie je len nejaký sezónny rozmar. Kým sám seba nepresvedčím, výbavu na nový šport nakombinujem z vecí, ktoré sa už doma nájdu. Opačný prístup je, že sa hneď kúpi všetko naraz aj s rizikom, že na lyže, raketu alebo na turistické palice časom padá prach. Pointa je, že som sa definitívne stal milovníkom turistiky a za posledné roky ma moja chuť hikovať neopúšťa, preto nastal čas na primeranú výstroj.

Devín

Výber značky

takže tam pekne držia, nepodfukujú a neťahajú vlhkosť odspodu
Netvrdím, že potrebujem byť komplet zladený od jednej značky, ale keď už niekde zistím, ako mi tie veci sedia, ľahšie sa mi triafa veľkosť a ideálne je mať vlastnú skúsenosť s kvalitou konkrétneho výrobcu. Potom sa mi už veľmi špekulovať nechce a často si do filtra v eshope navolím obľúbenú značku a takto zúžim výber, aby sa mi ľahšie vyberalo.

Už minulú zimu som vyskúšal českú značku Silvini. Strihovo sa ich veci hodia aj na dlháňov, ako som ja a vyhovuje mi aj cenová relácia. Preto v týchto tipoch na výbavu pôjde o kúsky od Silvini, ale v princípe na tom nezáleží. Ide skôr o to, čo a ako som skombinoval. Kto s turistikou začína, môžu sa mu tieto tipy hodiť.

Veľká Homoľa

Bundy

Doteraz som nosil lyžiarske bundy, ktoré som nahradil jednou skladnou zateplenou bundou s kapucňou a druhou bundou z funkčného materiálu, keby začalo snežiť alebo by bolo vlhko. Červená bunda Rutor je izolovaná primaloftom, je ľahučká, najčastejšie ju na začiatku výšľapu nesiem pripevnenú na ruksaku a obliekam si ju na vrchole stúpania, napríklad keď si robím kávu v mokka konvičke.

Meriam 198 cm a vážim 85 kg, vyhovuje mi veľkosť XL, teším sa najmä z dlhých rukávov a dobrého strihu, dole sa dá v páse sťahovať gumičkou, praktické sú šnúrky na jazdcoch zipsov na vreckách, dobre sa s nimi narába aj v rukaviciach.

Havranica
Tmavá bunda s membránou má vodný stĺpec 10 000 mm a volá sa Anteo. Skoro vždy ju nosím v batohu, pomôže, keď viac fúka, padá hmla, mrholí alebo sneží. Používam ju aj ako extra vrstvu, keď mám dlhšiu zastávku, potom si obliekam obe bundy naraz.

Pri tejto bunde som špekuloval, či si nevezmem radšej nejakú cyklo-bundu, ale tie moje majú poväčšine „race strihy", sú mi vpredu pri chôdzi krátke. Anteo má lepší strih a netreba ju neustále sťahovať na pás, lebo sa nevyhŕňa, nie je príliš krátka, dlháni to poznajú. Čo som písal o zipsoch červenej bundy, platí aj tu.


Nohavice

Najradšej nosím nohavice Corsano. Opäť ma prekvapili, že sú dosť dlhé. Nie sú extra zateplené, ale na nohy nie som taký citlivý, preto ich nosím, aj keď mrzne. Prípadne sa dajú vždy obliecť spodky. Majú vrecká na zips a na spodnej manžete aj ochrannú vložku s gumičkou na topánku, takže tam pekne držia, nepodfukujú a neťahajú vlhkosť odspodu.

Čertov žľab
Keď pôjdeme do Fatry, alebo bude ozaj psie počasie v Karpatoch, mám pripravené tieto skialpové Soracte, prednú stranu majú zateplenú, na lyžiach alebo pri šliapaní do kopca sa dajú využiť prieduchy pod kolenami alebo na bočnej strane stehien. Dajú sa zatvárať zipsom. V oboch prípadoch mi opäť sadla veľkosť XL.

Záruby
Pri kúpe nohavíc by som nešiel do nejakých hrubých lyžiarskych, v nich sa turista ľahko spotí a práve preto je človeku potom zima. Radšej ako nejaké „oteplováky” si treba nájsť model, kde sú prieduchy, aby sa predišlo poteniu, alebo to vhodne kombinovať so spodkami, podkolienkami či teplou spodnou bielizňou.

Druhá vrstva

Pod bundu striedam mikiny, tenšia červená sa volá Grado. Má výborný strih, presne na vysoké postavy ako som ja, rukávy sú super obtiahnuté a zadná strana chráni kríže. Vrecká má na zips, torzo je zateplené primaloftom, Silvini zvolili na pocit príjemné materiály.

Devínska Kobyla

Hrubšia a teplejšia mikina s kapucňou je Drilo. Je o čosi teplejšia a pozitíva červenej mikiny platia aj tu. Keď je teplejšie, nosil by som Drilo aj ako bundu. Obe mikiny mám XL. Pod ne striedam spodné vrstvy podľa okolností. Jednu nosím vždy ako náhradnú, keby som sa príliš spotil, alebo by sa hodila ďalšia vrstva.

Hubalová

Vesta to vyhráva

Aj v zime a snehu rád šliapem len v mikine, ale aby som neriskoval, že ma prefúkne, nedám dopustiť na vestu. Tá od Silvini sa volá Grotte. Má tiež vrecká na zips a je zateplená. Trochu som špekuloval, akú si vybrať veľkosť, XL bola príliš široká a robila mi brucho. Tak som zobral menšiu L, je trochu kratšia, ale stále OK. Vyššia je cena, stojí viac ako mikina a skoro ako bunda. Táto alebo iná vesta je podľa mňa veľmi užitočný kúsok v šatníku.

Havranica

Doplnky tvoria celok

Rovnako, ako som si nakúpil bundy, nohavice a mikiny, riešil som aj doplnky. Čapice, palice, nesmeky alebo návleky proti snehu. Až s nimi to všetko dobre funguje. Keby sa vám takéto odporúčania a skúsenosti z používania hodili, dajte vedieť, môžem napísať podobný článok aj o doplnkoch, určený bude skôr pre začiatočníkov alebo pohodových turistov, ako som ja. Na väčší kaliber tu máme Imra a Mirku. Inak musím potvrdiť, že s lepšou výbavou rastie aj chuť, to ste videli aj v mojom videu MK700.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Výbava na jesennú turistiku – od slnka až po sneh PR článok

Výbava na jesennú turistiku – od slnka až po sneh

Schladilo sa, slnko už začína byť zubaté, ale na druhej strane sa začína aj obdobie inverzií a tešia nás farebné stromy. Ako sa vybaviť do premenlivých jesenných podmienok?
Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Obliecť si na seba nohavice, o ktorých nevieš, že ich máš na sebe a pritom ešte príjemne hrejú? Je to vôbec možné?
Video: Ako si vybrať izolačnú bundu?

Video: Ako si vybrať izolačnú bundu?

Ktorý typ izolačnej bundy je vhodnejší? Páperie alebo syntetika?
keyboard_arrow_up