Tip na výlet: Necpalskou dolinou na Ploskú a Borišov

Dlhou dolinou sme sa zviezli na bicykloch a potom absolvovali pekný okruh cez Ploskú a Borišov. Zavedieme vás na miesto bez ľudí s krásnymi výhľadmi a dokonca aj polievkou, či pivkom po ceste.

Národný park Veľká Fatra leží v severnej časti Slovenska a rozprestiera sa v regiónoch Turiec, Liptov a Banská Bystrica. Najvyšší vrchol Ostredok dosahuje 1 596 m n. m. Pre jedinečné prírodné krásy a zachovalosť územia bola Veľká Fatra vyhlásená v roku 1973 za chránenú krajinnú oblasť a v roku 2002 ako Národný park, teda je to náš najmladší národný park s rozlohou 40 371 ha a s ochranným pásmom o rozlohe 26 132 ha.


Z pohľadu turizmu je jednou z menej navštevovaných pohorí, nenájdete tu turistov čakajúcich v rade na polievku na chate a na chodníčkoch stretnete skôr lesnú zver ako človeka. Samozrejme, ak nie ste na Donovaloch . To máme radi, a preto sme si dnešný okruh zvolili vo Velkej Fatre.


Bicyklom priamo z dedinky Necpaly

Do Necpalskej doliny som prišla autom priamo z dediny Necpaly, ktorá má rovných 500 m n. m. Bude sa to dobre počítať . Po cyklochodníku a teda až do záveru doliny ideme na bicykloch.
...takmer nevidíme na meter pred seba, ale ako sa hovorí, aj to má svoje čaro.
Rada využívam približovadlo práve na takýchto miestach ako 10, 5 km dolina a šetrím kolienka na tej tvrdej ceste. Ráno je poriadna zima a my sme na seba obliekli všetko, čo bolo, vrátane palčiakových rukavíc, na ktoré nedám nikdy dopustiť a vždy a všade sú so mnou od jesene až po jar. Postupne sa cyklochodník na niektorých miestach „zkopčekováva" a ja zhadzujem bundu. Čo nevidieť a sme na konci doliny. Odkladáme bicykle a po pár metroch odbočujeme doprava na žltú značku.


Vystúpať na hrebeň a už len výhľady

Po žltej značke nás čakal poriadny „stupák", ale len krátky. Takéto stúpania mám najradšej, človek rýchlo vybehne na hrebeň a potom sa už len kochá. Míňame po ceste prameň, kde si každý môže doplniť vodu. Pomedzi stromy už vidíme po ľavej strane Borišov a zprava sa na nás hrnie poriadne hustá hmla s ľadovým nádychom. Už som myslela, že máme po výhľadoch, záverečných 10 minút ku značke Koniarky, ktorá je súčasťou hlavného hrebeňa, takmer nevidíme na meter pred seba, ale ako sa hovorí, aj to má svoje čaro.

Po hodinke kráčania žltou značkou sa dostávame na červenú a užívame si hrebeňovitý typ turistiky, hore-dole-dole a opät hore . Takto postupujeme až do sedla Chyžky pod Ploskou, kde sa nám naskytne krásne divadlo s hmlou. Prelieva sa cez toto sedlo tak nádherne, že aj napriek silnému vetru a zime si to musíme pár minút vychutnať a kochať sa tiež. Z tohto sedla sa dá ďalej postupovať hore na Ploskú, ako sme šli my, alebo popod Ploskú smerom na Chatu pod Borišovom bez stúpania na Ploskú.


Ploská a Borišov

Príjemným stúpaním vychádzame na Ploskú a ukazuje sa nám krásna inverzia od Nízkych Tatier. Smerom na Borišov sa nám ukazuje aj Chata pod Borišovom, kde stále pokračujeme po červenej značke. Na rázcestí pri Chate pod Borišovom sa nachádza rázcestie, kde sú všetky farby turistických značiek (červená, zelená, modrá, žltá). Na chate si dáme oddych a ja si zatiaľ idem naľahko vybehnúť na Borišov. Počula som od Lenky, že tu kedysi býval beh od chaty a časy boli neuveriteľne krátke: 5-6 minút muži. Takže idem aj ja, dala som to pod 11, ale mala som dosť. V krátkosti to bolo 700 metrov a 200 výškových, taký intervalíček.



Z chaty pod Borišovom ku bicyklom a domov

Od chaty cupkáme už len po modrej značke po Balcierovo, kde si vyberáme bicykle a púšťame sa dole kopcom domov. V nohách máme 13 km turistiky a 20 km sme si krátili bicyklom, takže krásna túrička s 1 300 výškovými za nami.


Zhrnutie

  • Názov: Ploská a Borišov
  • Lokalita: Veľká Fatra, Necpalská dolina
  • Obmedzenie: celoročná túra
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 5-6 hodín
  • Parametre: 33 km/1 300 výškových metrov
  • Typ: okruh, hrebeň, dolina
  • Možnosť parkovania/spoje: Parkovanie v obci Necpaly, smer Necpalská dolina - neplatené
  • Výbava: Karpos palčiaky, X-Bionic termo tričko
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy - len turistika

Podeľ sa so svojimi zážitkami alebo „pretav" svoje skúsenosti z outdooru

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Máš skúsenosti s outdoorom? Chcel by si byť súčasťou tvorby článkov z oblasti outdoorovej výbavy? Daj nám o sebe vedieť na redakcia@mtbiker.sk.
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Máte radi túry, kde idete celý čas vo vláčiku a na vrchole čakáte večnosť, aby ste si mohli spraviť fotku? My veru nie.
Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
Zo zákulisia Chaty pod Borišovom

Zo zákulisia Chaty pod Borišovom

Jedinečná a stále autentická horská chata dokonale schovaná uprostred Veľkej Fatry.
keyboard_arrow_up