Rozhovor: Andrea Sixtová - maľuje, cestuje, outdoor má v krvi…

Outdoor v nadpise som myslel hlavne v zmysle aktivít vonku, no pri Adi to má aj pracovný význam. Bližšie už prezradí ona sama v rozhovore...

Pred mesiacom sme na stránke MTBIKER publikovali rozhovor s Veronikou z expedície. Aj dnes sa dočítame, že Aďa už precestovala pár krajín podobne ako jej kolegyňa.

Klasicky na začiatok skús povedať niečo o sebe, odkiaľ pochádzaš a odkedy si v našom tíme?
Moje meno už viete. Niektorí kolegovia ma ale volajú „šestka” na základe priezviska . Onedlho budem mať 33 rokov, pochádzam z Piešťan a do MTBIKER/MTHIKER tímu som pribudla pomerne nedávno. V máji to bude rok, čo som nastúpila.


Ja o tebe viem, že: rada pripravíš chutné jedlo, maľuješ, beháš, túlaš sa po horách, bicykluješ… Kde na to všetko berieš čas? .
Multitasking . Úplne najradšej by som bola, keby mal deň 48 hodín a ja by som konečne stíhala všetko podľa mojich predstáv. Vareniu, maľovaniu a častokrát aj behu sa venujem až večer, keď všetko utíchne. Varenie je pre mňa oddych a rada skúšam nové recepty. Omnoho menej rada jem, čomu sa tešia kolegovia, ktorých som zásobovala obedmi. Maľovanie je pre mňa rovnaký relax. Môj otec je maliar, takže som vyrástla obklopená štetcami a farbami. Čo sa týka behu, tomu som sa venovala už od základnej školy. Bohužiaľ som si počas jedného nočného výstupu nepríjemne zranila koleno a na nejaký čas ma to odstavilo. Teraz mám už koleno v poriadku, ale ako som spomínala vyššie, nemám na beh toľko času, ako by som chcela.

Ešte predtým, ako ťa budem spovedať o práci, spomeniem, čo ťa čaká v najbližších dňoch. Začiatkom marca sa chystáš na dovolenku, prezraď čitateľom, kam a prečo práve tam sa chystáš .
Ak nás neprekvapí nejaká nečakaná udalosť alebo nám neskríži cestu COVID 19, tak hneď začiatkom marca letíme na dva týždne do Mexika. Priateľ náhodou objavil výpredajové letenky do Cancúnu. Povedali sme si, že v Mexiku sme ešte neboli, zhlboka sa nadýchli, skontrolovali stav účtov, pozreli termíny a za pár minút sme mali letenky. Plánujeme cestovať krížom - krážom s batohmi na chrbte a vyhnúť sa klasickým komerčným turistickým oblastiam. Okrem prírody nás fascinuje aj história, takže by sme chceli pobehať čo najviac chrámov, pyramíd a podobne. Ďalším dôležitým bodom našej dovolenky bude návšteva národného parku - Parque Nacional Iztaccíhuatl - Popocatépetl a výstup na aktívnu sopku Popocatépetl, čo bude celkom výzva, keďže má 5 426 m n. m.. A možno to bude celé úplne inak .

Tak verím, že všetko sa vám podarí, ako má. Ale späť do reality. Akú pracovnú náplň zahŕňa tvoja aktualna pozícia?
Moja pozícia je B2B manažérka a mám na starosti komunikáciu s dodávateľmi, objednávanie tovaru, tvorbu a kontrolu skladových kariet a posledne mi pribudol na zoznam „ownership" nad anglickým prekladom webu. Okrem toho často komunikujem s naším marketingovým oddelením.

Spomenula si anglický preklad webu. Bližsie info?
Momentálne sa už pracuje na rozšírení webu MTBIKER aj MTHIKER o ich anglickú verziu. Človek si nedokáže predstaviť, koľko veľa práce a času to obnáša, kým s tým nezačne. Neskôr pribudnú aj ostatné jazyky ako nemčina, poľština, čeština a iné.

Venuješ sa prevažne sekcii MTHIKER?
Ako ste si mohli všimnúť, nedávno sme spustili samostatný outdoorový web MTHIKER, kde môžete okrem e-shopu nájsť aj outdoorový magazín plný skvelých tipov na výlety, ako si správne vybrať výstroj, čomu sa v horách vyvarovať a ešte omnoho viac. V podstate je MTHIKER po obchodnej stránke sčasti také moje dieťa a mám ho z tohto pohľadu na starosti. Pre outdoor som získala drvivú väčšinu nových značiek, ktoré vidíš na eshope a stále pracujem na ich rozšírení.


Nových dodávateľov pre outdoor kontaktuješ výhradne ty? Na základe čoho vyberáš značky?
Mám síce okolo seba veľmi šikovných ľudí s dobrými nápadmi, ale nových dodávateľov pre outdoor kontaktujem výhradne ja. Vyberám ich na základe ich postavenia na trhu, preferencií u zákazníkov, či ich vidieť na kopcoch a pravdaže aj sympatií. Zameriavam sa na kvalitné produkty a také, ktoré sú niečím výnimočné.

Táto práca prináša aj stretnutia s partnermi. Všimol som si, že niekedy navštívia MTBIKER centrum v Hrádku a niekedy ideš na služobku. Od čoho to závisí?
Znalosť cyklistiky, turistiky alebo akejkoľvek inej športovej oblasti je v tomto jobe alfa a omega.
Veľmi často to závisí od vzdialenosti, z akej partneri pochádzajú, ako aj od tovaru, ktorý chcú prezentovať. Veľkú rolu hrá aj to, či sa dá nová kolekcia napchať do auta . V poslednej dobe som dosť často na cestách, predovšetkým v susedných Čechách. Vo väčšine prípadov sú služobky o hodinách strávených v aute a následne prezentácii produktov v nejakej hale v priemyselnej časti a večerné klikanie do počítača na hotelovej izbe. Obzvlášť náročné sú kombinácie, kedy sme napríklad na obed v Poprade a večer už v Prahe, kde máme ráno obchodné stretnutie. Ale majú aj svoju svetlú stránku - ako spoznávanie skvelých ľudí, nových miest, veľa dobrého jedla a výnimočne nejaký spoločný drink s kolegami .


Keď si ku nám nastúpila, začínala si v expedícii. Netrvalo to však dlho a bola si na svojej terajšej pozícii. Prečo hneď taká zmena? Je to určite rozdiel byť v sklade, kde je vždy veselo a pracovať z domu, však?
Na expedícii som sa „ohriala” asi 2-3 týždne. Nebolo to až takým veľkým prekvapením, pretože už na prijímacom pohovore sme sa rozprávali o tejto zmene. Plán bol, aby som na vlastnej koži zistila, ako funguje expedícia, sklad, príjem tovaru a podobne. Skrátka, aby som mala lepšiu predstavu, ako je všetko prepojené. Pravdaže mi pri práci z domu chýbajú kolegovia, ktorí sú totálne skvelí a vždy sa teším, keď mám cestu do Hrádku. Doma sa viem ale viac sústrediť na prácu a vypijem o trošku menej kávy .

Je potrebná pre tvoj job znalosť cudzieho jazyka a znalosť z prostredia cyklistiky alebo turistiky?
Znalosť cudzieho jazyka je podľa mňa vždy výhodou a otvára dvere v mnohých oblastiach. Osobne som už kontaktovala niekoľkých zahraničných dodávateľov a mala veľmi príjemné obchodné stretnutie so zahraničným partnerom tu v Hrádku. Znalosť cyklistiky, turistiky alebo akejkoľvek inej športovej oblasti je v tomto jobe alfa a omega . A predovšetkým spájaš prácu s tým, čo ťa robí šťastným.


Pracovala si chvíľu v Portugalsku na zákazníckej podpore. Je to zrejme iné komunikovať s partnerom ako zákazníkom. Aký máš na to pohľad?
V priamom kontakte so zákazníkom, či už ako predajca alebo zákaznícka podpora, som pracovala v podstate od konca strednej školy, čo je už takmer 15 rokov. Strašné pomyslieť. Počas vysokej školy som pracovala ako vedúca predajne a už vtedy som začala komunikovať aj s obchodnými partnermi a zúčastňovala sa rôznych výstav. Úprimne? Je to veľmi príjemná zmena. Prácu so zákazníkmi milujem, ale je veľmi náročná a veľakrát som prišla domov kompletne zničená. Pri tejto pracovnej pozícii mi vyhovuje, že sa tomuto už nemusím vystavovať.

Z Lisabonu si išla smer Malta na dlhšiu dobu. Čo ťa k tomu viedlo, nechýba ti to?
Po návrate z Lisabonu som vydržala na Slovensku asi pol roka a odchod na Maltu bola totálne spontánna akcia. Boli sme tam totiž na dovolenke a môj vtedajší priateľ dostal ponuku na prácu v požičovni a servise bicyklov. Síce už vtedy pracoval v cyklistickej firme ale spoza počítača a mal toho už dosť. Ja som vtedy pracovala v banke, čo tiež nebola žiadna výhra . Tak sme sa ešte počas dovolenky rozhodli, po príchode späť dali výpovede a začali zariaďovať všetko potrebné na presťahovanie sa na Maltu. Strávili sme tam takmer dva roky a pracovala som tam v Holland & Barrett ako manažérka pobočky. Pravdaže mi to tam chýba. Chýbajú mi priatelia, more, výhľady, samotná práca a kolegovia. Dokonca som nám kúpila malú plachetnicu (4,5 metrovú dingi), ktorú sme mali zakotvenú v prístave kúsok od domu. Ale zeleň a hory mám proste radšej.


Ako si tam trávila voľný čas? Absolvovala si výlety, na ktoré najradšej spomínaš?
Najradšej spomínam na naše pravidelné nedeľné výlety na priľahlý ostrov Gozo.
Niekoľko hodín sme nikoho nestretli, plus biodiverzita a neskutočné výhľady vyrážali dych.
Postupne sme ho „preštrikovali" komplet celý na pešo. Túlali sa po útesoch a cestičkách, o ktorých častokrát nevedeli ani domáci. Tí nevedeli pochopiť, prečo ideme dobrovoľne pešo . Malťania nie sú veľmi športovo založení a keď sme im povedali, že kráčame pešo vyše 20 kilometrov, tak len krútili hlavami. Ale musím povedať, že sú to neskutočne milí a pohostinní ľudia.

Ostrov Gozo na pešo, na bicykli Sicília. Čo všetko to obnášalo?
Približne 700 kilometrov za 7 dní, dve rozbité kolená - moje , dva spálené nosy, veľa prekonávania sa, nekvalitného spánku, kávy, ionťákov, nieľkodňový boj so silným čelným vetrom, túlavými psami, horúčavu a neustále zháňanie vody ale hlavne nádherných výhľadov, skvelého jedla a zážitok na celý život . Myslím, že teraz by som to zvládla lepšie. A ehm, nechoďte na takýto trip v júli. Fakt nie . Jar je lepšia.


Si typ človeka, ktorý sa zbalí a ide, alebo máš radšej všetko dopredu naplánované?
Veľmi dlho som bola plánovačka. V podstate som si začala užívať spontánne akcie až pred tridsiatkou. Odchod do Lisabonu, na Maltu a vlastne aj cesta na Sicíliu boli tiež veľmi spontánne akcie. Nie som síce žiadna „princezná", nepotrpím si na luxus a vyspím sa v podstate hocikde, ale cesta na Sicíliu bola taká moja osobná skúška - jednoducho sa totálne vystaviť neznámu,. Mali sme síce aký taký plán, ale nikdy sme nevedeli kde večer skončíme a tento pocit je skvelý, aj keď vie byť zo začiatku desivý. Opúšťanie komfortnej bubliny nie je vôbec jednoduché . Teraz už nemám vôbec problém zbaliť najdôležitejšie veci do batoha a vyraziť len tak niekam za nosom.


Z riadkov vyššie je jasné, že máš rada pohyb… Čo ťa viac baví? Zašliapať si na bicykli alebo turistika?
Aj keď cyklistiku milujem už od detstva, musím sa priznať, že mi je turistika predsa len bližšia. Strašne rada kráčam a veľa. Nevadí mi prejsť denne aj 40 kilometrov. Dokonca som sa po príchode na Slovensko zbalila a vyrazila na SNPčku ale bohužiaľ ma zradil členok a zvládla som „iba” trasu Devín - Bradlo, čo je vlastne Štefánikova magistrála. Plánujem nakúpiť bandáže a vyraziť znova . Veľmi rada spomínam na minuloročný dvojdňový bivak a prechod okolo celej kaldery v Poľane. Niekoľko hodín sme nikoho nestretli, plus biodiverzita a neskutočné výhľady vyrážali dych. Ale zo všetkého najradšej sa túlam lesmi sama (často do tmy s čelovkou na hlave), kedy sa môžem kedykoľvek rozhodnúť zmeniť smer a vychutnávať si ticho.


Si celkom scestovaná. Máš nejaký nesplnený sen, prípadne sú destinácie, ktoré máš v pláne navštíviť?
Ako sa to vezme. Ale asi hej, precestovala som toho celkom dosť. Ak to bude možné, rada by som precestovala Kanadu, západné pobrežie USA, ale na mojom vysnívanom zozname je aj Nepál, Chile, Peru, Irán, Japonsko, Island a menej vyhľadávané krajiny ako Azerbajdžan, Libanon, Kazachstan, Pakistan a iné. Tiež by som sa ešte niekedy rada vrátila do Nórska.

Posledná riadky mi napovedajú, že máš cestovania pred sebou ešte požehnane. Samozrejme ti to doprajem a zároveň v mene kolektívu v Hrádku prehlasujem, že oceníme z každej krajiny malú pozornosť, napriklad dobrú kávu . Ak by ste chceli na shope vidieť niektorú z vašich oblubených outdoorových značiek, Aďa je ten správny človek, ktorému môžete dať svoj tip. Verím, že jej výber sa vám bude páčiť a nájdete si tam niečo aj pre seba.

Spoznaj našich ďalších kolegov

  • Správna technika jazdy alebo ebiky, aj to je Tomáš
  • Blondína z Londýna alebo aj žena hôr Veronika
  • Turistika, bike, skialp, bežky… a to nie je všetko u Mirky
  • Najvernejší hrádocký brigádnik Erik
  • O častých otázkach zákazníkov pri servise rozprával bratislavský mechanik Andrej
  • Prečo treba dizajn webu meniť a zlepšovať porozprávala Karina
  • Fotí, natáča, športuje. Ako si žije svoj sen Marek “Švaco”?
  • Poradí aj na základe vlastných skúseností bikerka Denisa
  • Skladové priestory má pod palcom Josty
  • Filozoficky založený IT guru Michal Ráchela
  • Univerzálny vojak/predajca Martin Talian
  • Lietajúci mechanik Jakub
report_problem Našiel si v texte chybu?
Zubko1 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Michaela Masariková – outdoor a dobrodružstvo má v krvi

Rozhovor: Michaela Masariková – outdoor a dobrodružstvo má v krvi

Aké je to dať výpoveď, rok sa túlať po svete a skončiť v MTBIKER tíme? Nielen to nám prezradí naša nová posila Miška.
Rozhovor: Veronika Jánošová - z učiteľskej stoličky rovno do hôr a MTHIKER tímu

Rozhovor: Veronika Jánošová - z učiteľskej stoličky rovno do hôr a MTHIKER tímu

Veľká milovníčka outdooru a všestrannosť v mnohých športoch - aj toto charakterizuje našu novú posilu v MTHIKER tíme, Veroniku.
Rozhovor: Horský živel Mária Kubová

Rozhovor: Horský živel Mária Kubová

O tom, že vek je iba číslo, vás presvedčím v tomto rozhovore. Tentokrát vyspovedám Majku Kubovú, 54-ročnú ultra bežkyňu.
keyboard_arrow_up