Tip na výlet: Babia hora – zimný okruh v Oravských Beskydách

Krásna, dominantná a zároveň prekliata – presne taká je Babia hora. To, že tento kopec má 2 tváre, sme sa presvedčili na vlastnej koži.

Babia hora so svojou výškou 1 725 m n. m. je najvyšším vrchom Oravských Beskýd a nachádza sa na slovensko-poľskej hranici. Ide o nápadný kopec, ktorý ľahko spozorujete z Chočských vrchov, Malej Fatry či Západných Tatier a takisto ona sama ponúka turistom unikátny 360-stupňový výhľad na slovenskú aj poľskú stranu. Poľskí bratia ju nazývajú aj „Diablak“, čo svedčí o charaktere tejto hory. Počasie sa tu dokáže rázom zmeniť a aj my sme okúsili, ako tento „Diablak“ dokáže zúriť. Pozrite sa s nami na Babiu horu a jej typickú nepredvídateľnú atmosféru.


Východiskovým bodom je Slaná voda, nachádzajúca sa cca 2 km od Oravskej Polhory, kde sme zaparkovali auto a priamo pri chate Slaná voda začína žltá značka smerujúca na vrchol Babej hory. Úvodná polhodinka je takmer rovinka a dovedie vás na Hviezdoslavovu horáreň, kde sa nachádza expozícia Hájnikovej ženy a takisto Hájovňa Mila Urbana. Milovníci literatúry si tak počas hlavnej sezóny môžu výlet spríjemniť prehliadkou týchto výstav, no v zimnom období si to pozriete len zvonku.


Od tohto miesta sa napájame na Náučný chodník Slaná voda – Babia hora, ktorý vedie až na vrchol.
Tu sa nám opäť raz potvrdzuje, aká dôležitá je výbava na horách, obzvlášť v zime.
Celá trasa je tak sprevádzaná množstvom informačných tabúľ, ktoré vám spríjemnia nekonečný, pomerne strmý výstup, počas ktorého prekonáte okolo 1 000 výškových metrov. Približne v strede trasy je aj rozhľadňa, na ktorej sme zakotvili aj my a užili si ešte aspoň nejaké výhľady. Počasie sa zdalo byť spočiatku celkom dobré, no pozorovali sme, ako Babia hora pomaly priťahuje všetky mraky z okolia. Nevadí, sme pripravení a mraky, hmla, vietor ani sneh nám predsa neprekazia túru. Naopak, treba si užiť aj tieto podmienky a niekedy to má dokonca lepšiu atmosféru ako gýčové azúrko. Aj keď azúro máme radi .


Chodník je dobre prešliapaný a kráčame prevažne v lese, takže vietor nám zatiaľ neprekáža. Tesne pod vrcholom však opúšťame pásmo lesa a začína to byť už ozaj divoké. Babia hora alebo teraz skôr „Diablak“ nám ukazuje svoju diabolskú stránku. Vietor zosilnieva a hmla hustne. Tu sa nám opäť raz potvrdzuje, aká dôležitá je výbava na horách, obzvlášť v zime. Vyťahujeme mačky, návleky, bundy a môže sa ísť ďalej.


Pri nepriaznivom počasí turisti ocenia viaceré prístrešky, kde sme sa na chvíľočku ukryli aj my, aj keď tam teraz bolo viac snehu ako miesta.


Posledný úsek je už dosť vyfúkaný, no ani sme sa nenazdali a sme na vrchole, ktorý sme spoznali hlavne podľa kopy turistov, ktorých sme na slovenskej strane veľa nestretli. Z poľskej strany tam vedie viacero turistických chodníkov a Babia hora je súčasťou poľského národného parku – Babiogórski Park Narodowy, takže je viac než isté, že tam stretnete skupinku Poliakov.

Samotný vrchol je otvorený a bez stromov, preto rátajte s poriadnym vetrom, ktorý tu zúri väčšinu času. Nachádza sa tu aj kríž a pamätník venovaný pápežovi Jánovi Pavlovi II., ktorý bol veľkým milovníkom Babej hory a v mladosti na ňu vystúpil mnohokrát. My sme však nevideli ani na krok, pretože všetky mraky a hmla sa sústredili práve na vrchol. Ak sa vám ale pošťastí, užijete si nádherný kruhový výhľad na Oravskú kotlinu, Chočské vrchy, Nízke Tatry,...


Hmle sa z Babej hory nechcelo odísť, tak pokračujeme chodníčkom po slovensko-poľskej hranici až na Malú Babiu horu. Na tomto úseku sa to Poliakmi hemžilo aj za zlého počasia, no prechodom po hrebeni sa nám to aspoň tu-tam otvorilo.


Približne za hodinku sme dorazili na Malú Babiu horu a keďže sa počasie vôbec neumúdrilo, po krátkej pauze pokračujeme červenou značkou cez Borsučie naspäť na náš východiskový bod. Tu už opäť ani nohy a z „dialnici“ na hranici sme rýchlo cupitali už menej ale aj tak dobre prešliapaným chodníkom. Záverečná časť sa napojila na cestu a pomerne rýchlo sme dorazili naspäť do Slanej vody.


Hoci nám táto túra nepriniesla krásne výhľady na okolité kopce, užili sme si ju aj v tomto počasí a aspoň máme o dôvod viac vrátiť sa sem a dúfať, že „Diablak“ bude k nám mierumilovnejší.


Zhrnutie

  • Názov: Babia hora, Malá Babia hora
  • Lokalita: Oravské Beskydy
  • Turistické značenie: prehľadné, v zime tyčové značenie
  • Obmedzenie: celoročná túra
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 7-8 hodín
  • Parametre: 20 km/1 100 výškových metrov
  • Typ: okruh, vrchol, hrebeň
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovanie zdarma v Slanej vode pri Oravskej Polhore
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Ako to vyzerá na jednej z najkrajších vyhliadok v Slovenskom raji? Pozrieme sa na to na nenáročnej túre zo Stratenej.
Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Čo si pre nás pripravila Ďumbierska časť hrebeňa Nízkych Tatier?
Nezameniteľný Klenovský Vepor

Nezameniteľný Klenovský Vepor

Náš silvestrovský výstup na Vepor bol sprevádzaný hmlou a nie najkrajším počasím, no presne také turistiky sú dobré na tréning hlavy a vôle.
keyboard_arrow_up