Tip na výlet: Pravnáč - turistika za výhľadmi na celý Liptov

V blízkosti známej Čereňovej skaly sa skrýva vrch, ľuďmi menej navštevovaný, ale čoraz viac obľúbenejší. Skalný vrch Pravnáč (1 206 m n. m.) vám ponúkne výhľady nielen na Liptov, ale aj na Oravu.

Chočské vrchy sú počas zimy správnou voľbou, keď sa chceme vyhnúť davu turistov, skialpinistov a hlavne, keď myslíme na naše bezpečie. Chodník na tento vrchol býva prechodený, stačí nám len kvalitná zimná obuv, mačky do batoha a môžeme vyraziť za výhľadmi.

Lúkou až k lesu

Začíname túru na konci dediny, kde nás hneď víta informačná tabuľa s naznačeným smerom, kam sa máme vydať. Po pár metroch poza domy neprehliadneme zelenú značku, odbočíme pri cintoríne a pokračujeme ďalej po lúke. Pri pohľade nahor uvidíme vrchol s krížom, kam sa chystáme, ale pri pohľade pred seba nás okúzľujú prvé liptovské výhľady, aj keď sú z nižšej výšky.


Začíname prudko

Pozeráme na každú stranu, čo nám dnešok okrem ticha prírody a v nej skákajúcej veveričky poskytne.
Už vchádzame do lesa, kde kráčame po prudkom lesnom chodníčku a zároveň dúfame, že nepôjdeme príliš dlho strmo. Po krátkej chvíli váhania vyťahujeme mačky, pretože nás začína na tvrdom podklade poriadne šmýkať. Dlho to netrvá, pália nás lýtka, ale ako za odmenu sa dostávame k ďalším otvoreným výhľadom na Liptovskú Maru a Nízke Tatry. Krásny slnečný deň a dokonalé výhľady nám mierne sťažuje opar, ale aj za ten sme radi, pretože neskôr prídu mraky.


Liptov ako na dlani

Čím sme vyššie, tým si užívame stále dokonalejšie výhľady a nikde sa neponáhľame. Pozeráme na každú stranu, čo nám dnešok okrem ticha prírody a v nej skákajúcej veveričky poskytne. Z tohto miesta pozorujeme vedľajší kopec Čereňovú skalu, ktorá býva nielen počas víkendov preplnená a práve preto vás dnes berieme sem. My sme tu počas týždňa, nestretáme nikoho a celý kopec máme len pre seba - uznajte, za to tá cesta nahor predsa len stojí .


Pozeráme sa nahor na skalný vrch a uvedomujeme si, že už máme polovicu výstupu za sebou. Z tejto širokej zvážnice sa o chvíľu vrátime znova na úzky turistický chodníček, obklopený hustým lesom. Odbočíme vľavo, kde je prehliadnuteľná odbočka, ale poriadne veľká turistická značka nám až priam zasvieti do očí a my sa určite nestratíme.


Chodníčkom na hrebeň

Prejdeme okolo jaskyne v skalách a už v miernejšom stúpaní sa tešíme pomaly na vrchol. Na hrebeni nemáme až také šťastné tváre, keďže príliš veľa lesa tam už neostalo, ale náladu nám dokáže napraviť pohľad na neďaleký Choč, Liptovský hrad a okolité kopce. Náš vrchol je už len pár sto metrov pred nami a tak sa príliš nezastavujeme a pokračujeme ďalej.


Všade dobre, na vrchole najlepšie

Výhľady spredu, zboku, zozadu, hory, kam sa len pozrieme, ale čo všetko vlastne vidíme? Od výhľadov na Liptov, Oravu, Západné, či Nízke Tatry dovidíme napríklad až na Kubínsku hoľu a takým výhľadom sa predsa neubráni nik . Prístrešok ani podobný úkryt tam nenájdeme a preto vyťahujeme z batoha podsedák a užívame mierne hrejivé zimné slnečné lúče. Zjeme ľahkú desiatu, preoblečieme sa do suchých vrstiev oblečenia a pripravujeme sa pomaly na odchod. Hore by sme dokázali presedieť asi celý deň, ale mraky sa zbiehajú a výhľady pomaly zanikajú.


Možnosť okruhu pre makačov

Ak by sa vám náhodou málilo, dokážete to z vrcholu Pravnáč potiahnuť cez sedlo Lomné a následne až do Prosieckej alebo Kvačianskej doliny. O tejto trase si viac povieme možno cez leto, kedy pre nás budú podmienky jednoduchšie.


Návrat rovnakou trasou

My sa teda vraciame po rovnakom chodníčku nadol a trvá nám to o čosi menej, než cesta hore. Na nohách máme stále natiahnuté mačky, ale pri odmäku, ktorý nastal, nám prestávajú pomáhať pomaly už aj tie. Cestu si už dobre pamätáme, výhľady sme si už užili a tak sa tešíme pomaly k autu.


Zhrnutie

  • Názov: Pravnáč
  • Lokalita: Chočské vrchy
  • Turistické značenie: veľmi prehľadné (zelená značka)
  • Obmedzenie: celoročne otvorený chodník
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 2-3 hodiny
  • Parametre: 4 km/492 výškových metrov
  • Typ: hrebeň, vrchol
  • Možnosť parkovania/spoje: Parkovanie bezplatné na konci dediny neodhŕňané. Autobusová zastávka Liptovská Anna garáž SAD
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
am.uhrinova55 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Zo zákulisia Chaty pod Borišovom

Zo zákulisia Chaty pod Borišovom

Jedinečná a stále autentická horská chata dokonale schovaná uprostred Veľkej Fatry.
Baranec na štyri spôsoby

Baranec na štyri spôsoby

Ak ste niekedy išli autom alebo vlakom cez Liptovský Mikuláš, tento vrchol vašim očiam určite neušiel – z Liptovskej kotliny je to asi najmasívnejšie pôsobiaci štít. Hore sa môžete dostať po štyroch cestách, každú z nich si teraz priblížime.
Nezameniteľný Klenovský Vepor

Nezameniteľný Klenovský Vepor

Náš silvestrovský výstup na Vepor bol sprevádzaný hmlou a nie najkrajším počasím, no presne také turistiky sú dobré na tréning hlavy a vôle.
keyboard_arrow_up