Sú turistické palice vhodná pomôcka na turistiku?

Turistické palice neodmysliteľne patria do výbavy každého turistu rôznej vekovej kategórie. Keď som začínal s turistikou, palice som veľmi nepoužíval. Povedal som si, že nie som až tak „starý“, ale postupom času som prišiel na to, že predsa len sú na niečo dobré.

Vo veľkej miere pomáhajú pri výstupe, ale aj zostupe odľahčiť nohy, čo človeku v konečnom dôsledku môže pomôcť podávať lepší výkon, dosiahnuť lepší čas túry, alebo iba mať menšiu „svalovku" na nohách. Palice sa odporúčajú používať pri rôznych túrach od viacdňových výletov, kde to je samozrejmosť, až po menšie jednodňové túry. Čo je ale najdôležitejšie, vo veľkej miere pomáhajú predchádzať riziku úrazu.


Benefity turistických palíc

  • Stabilita – je jedno, či sme menej skúsení, alebo máme odchodené stovky km v horách. S podporu palíc máme oveľa väčšiu stabilitu v teréne, a tým pádom znižujeme riziko pádu v stúpaniach a klesaniach. V prípade dlhých prechodov s ťažkým ruksakom sú paličky neoddeliteľnou súčasťou každého turistu.
  • Komplexnosť – s palicami dokážeme aj posilňovať a to najmä preto, že časť našej hmotnosti prenášame na ruky, čo nám v konečnom dôsledku „odľahčí nohy“ a do pohybu zapojí celé telo. Pocítite to najmä v prudkých stúpaniach.
  • Rýchlosť – s trochou dobrej kondície, ale aj bez nej, dokážeme byť pri pohybe v horách o dosť rýchlejší a efektívnejší, čo nám dokáže usporiť viac energie.
  • Zdravie – pri častých výletoch si vo výraznej miere šetríme kĺby, zaťažujeme viac svalových skupín, zlepšujeme držanie tela, zvyšujeme kondíciu a predchádzame vzniku svalových dysbalancií.


Ako inak sa dajú využiť turistické palice v prípade potreby?

Je dobré sa zamyslieť aj nad tým, že turistické palice vieme v prípade nečakanej situácie využiť aj inak, ako na pohyb v horách:

  • Dlaha – pri väčšine prípadov si zavoláme horskú službu, ale niekedy sa to proste nedá, preto je dobré vedieť, že pomocou palíc vieme zlomeninu zastabilizovať.
  • Provizórne nosidlá – veľmi praktická vec, ak by vznikla situácia, že je potrebné človeka niekam presunúť a musíte manipulovať len s tým, čo je „poruke“.
  • Ochrana pred zverou – pred medveďom nás to asi nezachráni, ale v prípade menšej zveri to môže pomôcť.
  • Núdzový prístrešok – v prípade nevyhnutnej situácie a nedostupnosti materiálnu nám môžu palice poslúžiť aj ako konštrukcia na prístrešok.


Moje skúsenosti

Na hory chodievam už dlhé roky a postupom času som zistil, že pri menej náročnom teréne nie sú paličky nevyhnutnosť. Preto, ak viem, že ma nečaká náročný strmý terén, paličky si so sebou neberiem, aby som sa na ne stále nespoliehal a bol schopný bezpečne sa pohybovať aj bez palíc. Tiež nie som zástancom toho, že keď paličky zoberiem, musím ich používať za každú cenu.

V prípade potreby ich viem použiť a naopak, aj odložiť. Osobne som mal rôzne tipy mechanizmov palíc, od najlacnejších až po strednú triedu a môžem povedať, že s tými najlacnejšími so skrutkovým mechanizmom nemám dobrú skúsenosť. Tento mechanizmus po čase prestal fungovať, palice sa pri väčšom tlaku do seba zasúvali a skracovali a každú pol hodinu ich bolo potrebné naprávať, čo mi vo veľkej miere kazilo zážitok z túry. Pri pákových mechanizmoch som už bol spokojný, na začiatku túry som palice nastavil a vydržali v rovnakej dĺžke až na vrchol.


Pár tipov

  • Pred túrou si skontrolujte, či máte obe palice nastavené v rovnakej dĺžke.
  • Uistite sa, že palice sú dostatočne upevnené.
  • V zime používajte tanieriky, aby sa palice príliš nezabárali do snehu.
  • Vyvarujte sa používaniu jednej palice, pretože z dlhodobého hľadiska riskujete zlé držania tela a preťažovanie iba jednej strany tela.
  • V prípade veľmi prudkého stúpania alebo klesania (skôr lezenie) upevnite palice bezpečne na batoh.

Turistické palice patria do výbavy každého turistu a v konečnom dôsledku uľahčia človeku rôznej vekovej kategórie pohyb v horách.
report_problem Našiel si v texte chybu?
viktorvinciktoma 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Obliecť si na seba nohavice, o ktorých nevieš, že ich máš na sebe a pritom ešte príjemne hrejú? Je to vôbec možné?
Predné Solisko – obľúbená tatranská zimná klasika

Predné Solisko – obľúbená tatranská zimná klasika

V Tatrách stále platí zimná sezónna uzávera vyhradených turistických chodníkov. Nie všetky vrcholy sú však neprístupné – obľúbený vrch Predné Solisko je jednou z výnimiek.
Nástrahy decembrovej turistiky

Nástrahy decembrovej turistiky

V čom je zimná turistika špecifická? Na čo si dať pozor, aby sme sa z decembrovej turistiky vrátili zdraví a s plnohodnotnými zážitkami?
keyboard_arrow_up