Ako udržať tekutiny dlho v teple?

Pitný režim je rovnako dôležitý ako v lete, tak aj v zime. Vtedy nám ho v horách sťažujú najmä chladné a náročné horské podmienky. Tekutín dostanete do tela asi menej, ale zato horúci čaj vás zahreje lepšie ako čokoľvek iné.

Termosky

Slúžia na udržanie vhodnej teploty tekutín na dlhší časový horizont. V súčasnosti sa do popredia dostávajú nie úplne klasické termosky ale prenosné, z ktorých sa môže rovno piť. Tie sú skôr vhodné na ľahšie túry či prechádzky v prírode. Klasické termosky, z ktorých si tekutiny nalejete do pohára, sa stále využívajú skúsenými outdoorovými nadšencami a poskytnú vám najvyššiu možnú kvalitu funkcií. Základné pravidlo - čím väčší objem termosky, tým dlhšie udrží teplotu nápoja.


Čím sa líši dobrá termoska od horšej?

Aj tu platí pravidlo, že ak chcete kvalitný produkt, oplatí sa investovať. V rôznych cenových hladinách sa budú líšiť izolačnými vlastnosťami, typom uzáveru a hmotnosťou.

Porovnanie

Prenosné termosky sú ľahšie, avšak nie s veľkým rozdielom. Prenosné vákuom izolované (1 l) majú hmotnosť približne 400-500 g. Klasické vákuové termosky (1 l) s rovnakým objemom majú približne 500-600 g. V priemere je medzi nimi rozdiel v hmotnosti o 50-100 g. Avšak tieto 2 typy termosiek ponúkajú rôzne funkcie a vlastnosti. Teplota tekutín v prenosných fľašiach vydrží teplá približne len 6 hodín, pričom v klasických 12-24 hodín.


Druhy termosiek

Existujú plastové, nerezové a titánové termosky. Plastové majú najhoršie izolačné vlastnosti, ale vyznačujú sa nízkou hmotnosťou. Titánové termosky poskytujú ešte dvakrát vyššiu kvalitu ako nerezové, ale na trhu ich nájdete s dvakrát vyššou cenou.

Objem

Najčastejšie sú preferované termosky s objemom 1 l. Pri tých najkvalitnejších vákuových vám udrží teplotu vody po dobu 24 hodín s maximálnym poklesom o 40 °C (z 98 °C na 60 °C/24 hodín). Ďalej často preferovanými sú termosky s objemom 0,5 l.

Termoska na stravu

Existujú aj termosky špeciálne určené na jedlo. V prípade, že chodíte na turistiku s malými deťmi, do nich im môžete pripraviť jedlo, následne zobrať so sebou a na vrchole konzumovať jedlo stále teplé.

Zničenie termosky

Termosku dokážete v horách maximálne obiť, ale nie ľahko poškodiť. Samozrejme sa o ňu treba pravidelne starať, čím si predĺžite aj jej životnosť. Je dôležité v termoske nikdy nenechať nápoj po návrate z túry. Po každom použití ju poriadne premyte, nechajte vyschnúť a vďaka týmto jednoduchým pravidlám predídete tvorbe zápachu a plesniam.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Predné Solisko – obľúbená tatranská zimná klasika

Predné Solisko – obľúbená tatranská zimná klasika

V Tatrách stále platí zimná sezónna uzávera vyhradených turistických chodníkov. Nie všetky vrcholy sú však neprístupné – obľúbený vrch Predné Solisko je jednou z výnimiek.
Zážitok a emócie v produktovom marketingu

Zážitok a emócie v produktovom marketingu

Postupne nielen na našom magazíne vo forme videí a článkov, ale aj v e-shope pribúdajú novinky, či už v podobe produktov, alebo aj nových značiek. Ale ako to všetko vyberáme?
Test: 4-ročná skúsenosť s nohavicami Silvini Soracte

Test: 4-ročná skúsenosť s nohavicami Silvini Soracte

V tomto teste sa podelím o moju skúsenosť so skialpovými nohavicami, ktoré ma sprevádzajú už štvrtú sezónu.
keyboard_arrow_up