Ako ochrániť batoh v prípade sneženia?

V horách by sme mali byť pripravení na každý možný typ počasia. Minimálne oblečenie odolné voči dažďu/snehu by sme mali mať pribalené vždy so sebou.

Predsa len, mokrý sneh sa dokáže na nás poriadne uchytiť svojou významnou vlhkosťou. Čo máme teda nosiť, aby sme ochránili od snehu nielen oblečenie, ale aj batoh?

Možnosť ochrany pred snehom počas zimnej turistiky

  • Gore-Tex®/Dry Shell oblečenie + pláštenka na batoh

Pláštenka na batoh

Slúži na ochranu batoha pred vlhkosťou z vonkajšieho prostredia (dážď/sneh). Vďaka nej uchováte najmä vnútorný obsah batoha naďalej v suchu.


  • Obsluha - Obsluhuje sa jednoducho a to jednoduchým natiahnutím na batoh. Niektoré modely majú po bokoch pružný lem, ktorý stačí len natiahnuť. Ostatné pláštenky majú na bokoch okrem pružného lemu aj niekoľko fixných miest na upnutie.
  • Typy - Na trhu nájdete univerzálne pláštenky, ktoré vďaka svojej univerzálnosti môžu byť dostupnejšie v mnohých typoch prevedení, ale taktiež aj dostupné v nižšej cene. Ďalej existujú pláštenky od konkrétnej značky, teda aj pre konkrétny model. Pri nich je zásadnou výhodou lepšie a prepracovanejšie uchytenie pláštenky na batoh.
  • Veľkosti - Tak isto, ako pri všetkých outdoorových kúskoch, si aj tu musíte zvoliť správnu veľkosť produktu. Veľkosti sú znázornené napríklad formou S/M, L/XL..., ktoré svedčia o veľkosti batoha v litroch. Vyberte si skutočne správnu veľkosť, pretože pri zlom výbere vám pláštenka nebude plniť funkciu, na akú slúži (nesadne správne na batoh).
  • Bezpečnostný prvok + reflexná farba - Nachádza sa na niektorých typoch plášteniek, znázornený prostredníctvom názvu značky. Bezpečnostný prvok predstavuje obrovskú výhodu pri zimnom schádzaní z vrcholu už po tme, kedy vás začnú obiehať napríklad zhora idúci skialpinisti.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: VAUDE Back Bowl 30 – unesie všetko potrebné?

Test: VAUDE Back Bowl 30 – unesie všetko potrebné?

Základom skialpovej túry sú lyže, lyžiarky a dobrý batoh. Ako v teste obstál Back Bowl 30?
Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Test: Outdoor legíny, ktoré sa stanú tvojou druhou kožou - Fjällräven Abisko Varm Trekking

Obliecť si na seba nohavice, o ktorých nevieš, že ich máš na sebe a pritom ešte príjemne hrejú? Je to vôbec možné?
Predné Solisko – obľúbená tatranská zimná klasika

Predné Solisko – obľúbená tatranská zimná klasika

V Tatrách stále platí zimná sezónna uzávera vyhradených turistických chodníkov. Nie všetky vrcholy sú však neprístupné – obľúbený vrch Predné Solisko je jednou z výnimiek.
keyboard_arrow_up