Objaviť nepoznané, aj keď to máme za rohom - Benát

To, čo máme za rohom, poznáme najmenej. Veď inde je omnoho krajšie a svoje okolie máme zunované z každodennosti.

Tak tomu bolo aj v našom prípade. Ako stráviť nedeľné doobedie, keď poobede má kvalitne pršať, no chcete niečo doobeda stihnúť? Hľadáte na mape niečo blízko domova, niečo, kde ste neboli a patrilo by sa ísť - na najkrajší a najnavštevovanejší vrch Pohronského Inovca - Benát.

Niečo málo o Benáte

Benát so skromnou výškou 702 m n. m. sa na vrchole pýši skalným mestom, ktoré predstavuje pozostatok sopečnej činnosti. Lávový prúd vytvoril skalnaté veže a stĺpy v mladších treťohorách. V okolí Benátu sa v minulosti, ale aj teraz, ťaží andezit.

Nachádza sa neďaleko Zlatých Moraviec a na vrchol vedie turistická trasa z obce Žitavany po trase Rudnej magistrály červenou smerom k Machulinskému škripcu, kde sa odpojí a pokračuje sa žltou už na samotný Benát. Ďalšou možnosťou je vybrať sa z obce Machulince modrou na Škripec pod Hrádkom a Obycké lúky, kde je potrebné presedlať na červenú smerom na Machulinský škripec a odtiaľ žltou na vrchol.

Od svitu do mrku

V decembri 2021 sa na
Striedajúce sa lúky a polia nám poskytli miesta, kde človek môže dobiť baterky.
Benáte prvýkrát konala zimná výzva, ktorej hlavným cieľom bolo od východu slnka po jeho západ čo najviac krát zdolať vrchol. Bežci mali 8 hod a 20 min na zdolanie trasy dlhej 3 km a 425+ výškových metrov medzi Vŕškami (Žitavany) a Benátom. Akcie sa zúčastnilo 22 športovcov a najviackrát zdolať Benát sa podarilo 11x (61 km/4 686+). Vzhľadom k záujmu a celkovo výbornému hodnoteniu akcie zo strany zúčastnených organizátor plánuje akciu zopakovať aj tento rok. Zaujalo aj vás „Od svitu do mrku" tak ako mňa? Zúčastnili by ste sa takého štýlu behu?

Naše kroky na Benát

No teraz sa vyberme turisticky na Benát. Beh si necháme na inokedy. My sme auto odparkovali na konci Kamennej ulice v obci Žitavany. Oddiaľ sme sa však vybrali lesnou cestou - zvážnicou, cez Prielohy. Cesta bola mierne do kopca, avšak bolo pár úsekov, kde to bolo viac ako mierne.


Striedajúce sa lúky a polia nám poskytli miesta, kde človek môže dobiť baterky. Cestou sme míňali prameň vody a neskôr sme na pravej strane prechádzali okolo kameňolomu Kamenné vráta.


Následne sme sa napojili už na spomínanú žltú cestu na vrchol. Kúsok pod vrcholom Benátu nás vítala fotogenická hojdačka. Posledné kroky na samotný vrchol boli najnáročnejšie z celej túry, nakoľko cesta vedie kúsok po skalách zo skalného mestečka.


To sa už ocitáme na vrchole s týčiacim sa dvojkrížom. Nebyť hmly, ktorá nás sprevádzala skoro celou túrou, videli by sme na celé horné Požitavie, Topoľčiansky zámok, hrady Jelenec a Hrušov či hrebeň pohoria Tribeč.


Pár slov na záver

Cesta dole ubehla veľmi rýchlo a nakoľko začalo pršať, tak sme si trošku viac „pohli", aby sme totálne nezmokli. Náš konečný úsudok z výletu bol, že isto sa tam chceme vrátiť za krajšieho počasia, kedy si budeme môcť vychutnať výhľady na časť Zlatomoraveckého a Nitrianskeho okresu a vidieť celé skalné mesto. No aj napriek nie najlepšiemu počasiu je výlet zvládnuteľný, lebo ako sa vraví, neexistuje zlé počasie, len zlé oblečenie .

Kde sa ešte vybrať v okolí Benátu?

Keď sa vyberiete na túru na Benát, určite si rezervujte na výlet do Zlatomoraveckého okresu celý deň. Neďaleko Žitavian, len 11 km autom, sa nachádza zrúcanina hradu Hrušov. Vychádza sa z parkoviska, ktoré sa nachádza medzi Topoľčiankami a Skýcovom. Od parkoviska trvá cesta na hrad zhruba 30 - 40 min. Pod hradom stojí pomník venovaný T. G. Masarykovi, ktorý veľmi rád navštevoval tieto miesta. Pri hrade víta turistov altánok, spolu s ohniskom a niekoľkými informačnými tabuľami. Prejsť sa zrúcaninami hradu a užiť si výhľad, ak aktuálne nie je hmla, určite stojí za to. Hrad Hrušov, ktorý je momentálne v rekonštrukcii, bol postavený v 13. storočí a neskôr, o 5 storočí neskôr, v 18 storočí bol zničený. Jedným z veľmi známych panovníkov hradu bol aj Matúš Čák Trenčiansky.

Ďalšou možnosťou ako stráviť zvyšok dňa v okolí Zlatých Moraviec, je vybrať sa na Veľký Inovec (901 m n. m.), Veľký Lysec (547 m n. m.), Čierny hrad, hrad Gýmeš, Veľký Tribeč (830 m n. m.) alebo do Národného žrebčína, Zubrej obory a kaštieľa v Topoľčiankach. Všetky tieto lokality si zaslúžia samostatný článok, takže určite sa na tieto miesta ešte pozrieme .

Zhrnutie

  • Názov: Benát
  • Lokalita: Pohronský Inovec
  • Značenie: veľmi prehľadné (červená - žltá)
  • Obmedzenie: celoročná túra
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 2,5 - 3 hod
  • Parametre: 7,1 km/407 výškových metrov
  • Typ: vrchol
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovanie v obci Žitavany
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
Ancici 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Ako to vyzerá na jednej z najkrajších vyhliadok v Slovenskom raji? Pozrieme sa na to na nenáročnej túre zo Stratenej.
Brdárka - v objatí ovocných stromov

Brdárka - v objatí ovocných stromov

Miesto, kde čas akoby zastal. Miesto, ktoré ťa prekvapí svojou malebnosťou. Poď sa pozrieť do čerešňových sadov na Gemeri.
Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Čo si pre nás pripravila Ďumbierska časť hrebeňa Nízkych Tatier?
keyboard_arrow_up