Správanie sa v útulniach - nepísané pravidlá

Prespať sa v nich dá a dokonca je to zadarmo. Za ubytovanie v hoteloch alebo chatách sa platí a majú tam svoje ubytovacie poriadky. Pre útulne však platia tzv. nepísané pravidlá. Pozrime sa spolu na to, ako sa v nich správať tak, aby sme sa za seba nemuseli hanbiť.

Byť členom určitej komunity znamená, že sa človek prispôsobí určitým zvykom, ktoré sú zaužívané medzi ostatnými. Turisti častokrát prechádzajú rôznymi fázami vývoja. Takmer každý z nás začínal prechádzkou po lese nad dedinou, kde býval. Postupne sa ale dostával od svojho bydliska ďalej, do väčšieho okruhu. Neskôr to už neboli len jednodňové túry, ale chuť pochodovať v prírode bola aj na druhý, prípadne tretí deň. Pokiaľ sa vždy vrátime na miesto, kde sme začínali túru, zväčša je to chata alebo rovno hotel.

Ak sa z teba stane diaľkový turista alebo ťa chytia za srdce hrebeňovky, tvojím útočiskom na noc sa občas stanú aj útulne. Spravidla je to drevená „chalúpka“, ktorá bude vždy odomknutá. Najčastejšie býva vybavená pieckou na drevo a niekoľkými posteľami z dreva, nazývanými tiež prične. Nikde nie je jasne stanovené, za akých podmienok tu môžeš prespať, ale takpovediac „útulňové desatoro“, by mal poznať každý správny turista.

1. Odpadky

Po príchode na útulňu sa môžeš v rámci možností v pokoji aj pohodlne najesť a doplniť tekutiny pri balení sa na túru. Keďže sa všetky obaly zmestili do batoha aj so svojím obsahom, určite ich dokážeš neskôr prázdne (pokrčené) vložiť do batoha naspäť. Ideálne si vždy so sebou zober nejaké vrecko na odpad. Po príchode do civilizácie určite ľahšie nájdeš kontajner, kde odpadky vyhodíš. Tohto pravidla sa drž, aj keby povedľa útulne bol pripravený väčší sáčok na odpad, či zberný kôš.


2. Jedlo

Určite si už počul o „kontajnerových” medveďoch. Väčšinou ich spomínajú v správach z Tatier. Pochutnávajú si na ľahšie prístupnom jedle. Inak tomu nie je ani v okolí útulne. Preto, ak by si mal dobrý úmysel, nechať nejakú poživeň z vlastných zásob ďalšiemu pocestnému, mohol by vyjsť nazmar. Lesná zver má vysoko vyvinutý čuch. Aj pevné obaly, ako napríklad plechovky, ľahko padnú za obeť myšiam alebo iným hlodavcom.


3. Základné vybavenie

Aby sa z útulne nestala chata na víkendové pobyty, je lepšie nerozširovať jej základnú výbavu. Do základnej výbavy patria najmä tieto veci: väčšia metla, zmeták (k nemu ideálne kovová lopatka – na popol, pokiaľ je útulňa vybavená kachľami na pevné palivo), pílka, sekera, zápalky alebo zapaľovač, menšia zásoba papiera, kvapalný podpaľovač alebo PePo, bezpečnostné sviečky, prípadne základná lekárnička.


4. Ticho

Neraz sa ti stane, že v útulni stretneš dosiaľ neznámych ľudí. Každý z nás je iný. Niekto je nočný tvor, ďalší zas ranné vtáča. Pobyt s cudzími ľuďmi je o vzájomnom rešpekte. Večer si môžete za jeden uliať na šťastné kilometre počas nadchádzajúceho putovania. Potom si jeden druhému doprajte kľud na oddych. Po kľudnej noci má byť rovnaké aj ráno. Ak ostatní ešte spia, a ty vyrážaš sám, v tichosti si zabaľ „svojich pár švestek” a pober sa vlastnou cestou.


5. S drevom nakladaj rozumne

Predstav si situáciu, kedy putuješ niekoľko dní lesom alebo otvoreným hrebeňom. Občas ťa zastihne dážď (v lete aj búrka). Útulňa padne vhod aj v takýchto situáciách a ty môžeš prečkať nepriazeň počasia v suchu. Piecka, ktorú často v útulni nájdeš, ti môže poslúžiť aj na vysušenie mokrých vecí a malé zahriatie. Fínsku saunu si dopraj radšej vo wellnesse. Drevo na zakúrenie je z blízkeho okolia a je lepšie ním šetriť. Porozmýšľaj, či je životne dôležité zakladať oheň. Ak si si doprial tepelný komfort, priprav piecku pred odchodom pre ďalších návštevníkov útulne.


6. Udržuj čistotu

Aj doma si po sebe určite upraceš. Sprav teda tak aj v útulni a zanechaj ju po svojom odchode v čistom stave. Ver, že budeš vzorom pre ostatných. Vždy sa cítime lepšie v čistote a poriadku. Ak sa povedľa útulne nenachádza suché WC - latrína, odľahči si cca 50 – 100 metrov ďalej. Ideálne svoju potrebu zakop. Pozor však na studničku, aby sa z nej dalo piť aj neskôr.


7. Prispieť nie je zakázané

V dnešnej dobe slobodného prístupu k informáciám nie je vôbec zložité nájsť informácie o tom, kto útulňu postavil, prípadne kto ju spravuje. Určite ti radi poskytnú číslo účtu, pokiaľ im budeš chcieť prispieť akoukoľvek sumou ako symbol vďaky. Ak by si mal čas a chuť, môžeš priložiť svoje dve zdravé ruky počas brigády na vyčistenie okolia alebo celkovej rekonštrukcie/renovácie útulne. Informácie majú cenu zlata. Kľudne informuj ostatných turistov o stave útulne (vybavenie, prístup k vode, odporúčanie atď.).


8. Zodpovednosť

Aj v bežnom živote platí pravidlo: „Tak ako chceš, aby sa ostatní správali k tebe, správaj sa aj ty sám.” Ak ti dobre poslúžila sekera alebo pílka, pamätaj, že rovnako poslúži aj inému. Neodnášaj ich so sebou! Ak ti to nie je zaťažko, postaraj sa radšej o ich „servis” a nabrús toto náradie. V niektorých útulniach nájdeš aj knihu návštev. Slúži na zapísanie sa, nie na to, aby sa s jej papierom zakladal oheň.


9. Ochrana útulne a okolia

Horľavé predmety by si nemal odkladať v blízkosti piecky. Pokiaľ je dlho sucho, buď opatrný, aj keď vynášaš (možno ešte žeravý) popol. Veľké vatry by sa mali usporadúvať dole v dedinách. Nerob ich v blízkosti útulne, nech sa vyhneš požiaru útulne alebo lesa v blízkom okolí. Drevo na oheň si priprav mimo útulne.


10. Maj vždy záložný plán

Aj keď pri plánovaní napríklad takej hrebeňovky Nízkych Tatier natrafíš na mape na viacero útulní, nie vždy sa plány dajú dopodrobna dodržať. Nocľah v stabilnej budove môže byť mimo predpokladaných možností alebo sa v zime môžeš brodiť po pás v snehu, čo by výrazne spomalilo tvoj postup. Tie najznámejšie útulne (Andrejcová, Ďurková) si treba v sezóne pre istotu rezervovať vopred. Stať sa môže aj to, že zrazu zostane voľne dostupný nocľah zamknutý. Pre takéto prípady maj radšej v zálohe pribalený spacák alebo tarp.


Teraz už vieš, ako by si sa mal počas svojho pobytu v útulni (ale aj po ňom) správať. Noc v nej má svoje čaro, podobne ako prespať v stane alebo v chate. Odporúčam ti to aspoň vyskúšať. Ak sa ti to zapáči, určite sa ti diaľkové prechody, možno aj celých pohorí, budú o niečo ľahšie plánovať.
report_problem Našiel si v texte chybu?
MartinJanega 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Ako to vyzerá na jednej z najkrajších vyhliadok v Slovenskom raji? Pozrieme sa na to na nenáročnej túre zo Stratenej.
Brdárka - v objatí ovocných stromov

Brdárka - v objatí ovocných stromov

Miesto, kde čas akoby zastal. Miesto, ktoré ťa prekvapí svojou malebnosťou. Poď sa pozrieť do čerešňových sadov na Gemeri.
Čo mi dal pohyb v horách?

Čo mi dal pohyb v horách?

Čo všetko mi priniesol pohyb v horách, resp. v prírode ako takej? Pokoj, oddych, relax, kondíciu, slobodu, voľnosť? Áno, toto všetko... a mnoho ďalšieho.
keyboard_arrow_up