Pohorie Vtáčnik – lezecká oblasť so skalnatým mestom a krásnymi výhľadmi

Pohorie Vtáčnik – lezecká oblasť so skalnatým mestom a krásnymi výhľadmi

Sopečná aktivita v pohorí Vtáčnik vytvorila skalné bralá, ktoré nie sú len pre peších turistov, ale i pre horolezcov. Zárukou sú panoramatické výhľady, ako aj pestrosť outdoorovej aktivity v každom ročnom období.

Túto oblasť mám za rohom a o to viac sa teším, že danú lokalitu môžem predstaviť v nasledujúcich riadkoch. Pohorie Vtáčnik ukrýva veľa zaujímavých miest, no teraz si spolu prejdeme tie môjmu srdcu najbližšie.

Auto nechávam na parkovisku poniže Chaty pod Končitou, kde začína aj náučný chodník, ktorý má 11 zastavení. Začínam miernym stúpaním. Po cca 600 metroch, hneď ako zbadám skalné bralo, odbáčam vpravo, aby som sa dostala k jedinečnej oblasti Slovenska.


Lezecká oblasť Hrádok

Prechádzam lesným chodníčkom, ktorý ma privedie k táborisku pod skalou, kde sa pokojne zmestí odhadom 7 stanov, teda vie tu prespať i väčšia skupina nadšencov horolezectva.
Toto miesto nie je rajom len pre horolezcov, ponúka priestor i na krátku nenáročnú prechádzku.
Nachádza sa tu aj informačná tabuľa s lezeckými trasami, ktorých by tu malo byť okolo 100. Dajú sa tu liezť viacdĺžkové cesty. Niektoré sú aj štvordĺžkové, do 100 metrov. Jednodĺžkové cesty majú aj 40 metrov, treba na to myslieť pri výbere lana. Väčšina ciest je od 5. do 8. stupňa UIAA. V letných mesiacoch tu je poriadne teplo, a preto lezci na lezenie viac využívajú jar a jeseň.


Pokračujem ďalej a začínam sa štverať na veľké skalné bloky, pričom obdivujem majestátnosť vysokých skál. Po chvíľke sa dostanem pod bralo. Začínam ho kopírovať a hneď sa ukazujú prvé naznačené cesty na lezenie.


Po cca 150 metroch sa dostávam k malej ferrate. Je zaistená rebríkmi a oceľovými reťazami. Pre istotu skúšam, či sa prvý rebrík nehýbe. Keďže sa nepohol, smelo sa naň začnem šplhať. Postupujem po kúskoch vyššie a vyššie. Cesta na masív Hrádku mi trvala 20 minút. Odporúčam neísť na ferratu po dažďoch, pretože posledné metre už nie sú zabezpečené pomôckami. Svah je tu strmý a hrozí pošmyknutie na hline.


Samotný masív sa nachádza vo výške 662 m n. m. Výška skalného masívu dosahuje cca 100 m a dĺžku má asi 400 m.


Toto miesto nie je rajom len pre horolezcov, ponúka priestor i na krátku nenáročnú prechádzku. Cestu si vieš uľahčiť bez lezenia ferraty tak, že pokračuješ od parkoviska po náučnom chodníku. Približne po 1,5 km na označenom mieste na strome odbočíš doprava. Táto cesta ťa dovedie do stredu brala. Hneď sa ti tu naskytnú nezameniteľné pohľady na vrch Vtáčnik, Veľkú skalu a Dvanásť apoštolov.


Rada tu trávim čas po práci, pretože tu je pokoj a takmer vždy prázdno. Posledné roky sa tu koná adrenalínová akcia s názvom Traverz Hrádok. Umožňuje ľuďom zažiť nezabudnuteľný zážitok vďaka 250 metrovému lanovému premosteniu ponad 100 metrov vysoké skalné steny.

Ďalšou zaujímavosťou o Hrádku je, že sa tu približne v 13. storočí nachádzala strážno-obytná veža štvorcového tvaru. Našli sa tu taktiež archeologické nálezy nádob a rôznych predmetov.

Je čas pokračovať ďalej, i keď vedela by som tu stráviť hodiny. Schádzam na náučný chodník a postupujem smerom hore na Vtáčnik. Cestičky sú tu dostatočne široké, párkrát pretínam zvážnicu. Prichádzam ku studničke a spravím si krátku prestávku. Tu si väčšinou naberám vodu cestou späť. Hneď nad ňou je rázcestník Siahy, z ktorého sa dá ísť pozrieť na Jaseňovú skalu.


Odporúčam zájsť aj na ňu, keďže k nej vedie veľmi zaujímavý chodník a nachádza sa tu aj 250-ročný buk. Tentokrát však pokračujem na Vtáčnik po modrej značke.

Vtáčnik - kedysi aktívna sopka

Prechádzam pekným lesom cez úzke chodníčky, ktoré lemujú samé čučoriedky, a po pár metroch sa dostávam k vrcholu a najvyššiemu bodu pohoria Vtáčnik.


Hneď sa mi naskytne pohľad na vysoký nerezový kríž, ktorý sa leskne v lúčoch slnka. Samotný vrchol je v poslednej dobe vyhľadávaná lokalita a vedú sem viaceré turistické chodníky. Najkratší začína v obci Kľak. Nájdeš tu i staré pralesovité porasty. Osobne mám Vtáčnik rada najmä cez zimu, kedy je snehová pokrývka veľmi výdatná a je vhodná i pre skialpinistov. V zimnom období tu doslova vládne rozprávková atmosféra.


Opäť sa šplhám na vrchol jednej z veží, ktoré sa týčia vysoko nad okolitý terén.
Zo samotného vrcholu je čiastočne obmedzený výhľad, preto idem kúsok ďalej na východ, cca 150 metrov, kde sa už kochám výhľadmi na široké okolie. Pri dobrej viditeľnosti je možné rozoznať Malú aj Veľkú Fatru, Sitno, Veľký Choč, Západné Tatry, Chopok, vysielač na Skalke pri Kremnici, Poľanu či Kráľovu hoľu. Vtáčnik ponúka možnosť hrebeňovky Nitrianskou magistrálou vo výškach okolo 1000 až 1300 m.


Čakám, že sa niekto objaví, no nikto neprichádza a tak si užijem posledné pohľady a poberám sa červenou značkou k najvýraznejšiemu skalnému bralu na hrebeni pohoria.

Kláštorská skala - Skalné mesto

Idem si lesným chodníkom, ktorý je doslova alejou. Lieta tu okolo mňa veľa motýľov, a nie jeden do mňa aj narazil. Po 10 minútach rýchlou chôdzou sa predo mnou objavujú vysoké skalné veže.


Na strome uvidím značku, ktorá mi ukazuje smer, ktorým sa mám pobrať hore na skaly. Opäť sa šplhám na vrchol jednej z veží, ktoré sa týčia vysoko nad okolitý terén a naskytuje sa mi krásna 360-tka. Pri vhodných podmienkach možno pozorovať Poľanu, Považský Inovec, Pohronský Inovec, Strážovské vrchy, Štiavnické vrchy, Kremnické vrchy a i časť Veľkej Fatry. Sadám si na kraj skaly a nechávam sa unášať pútavým momentom tohto miesta.


Oddýchnutá a najedená sa poberám tou istou trasou späť po červenej. Pri rázcestníku sa napájam na modrú. Už sa nezdržujem na Vtáčniku a rovno si kráčam k autu ďalej po náučnom chodníku. Za celú dobu som stretla až jedného zajaca s veveričkou, no napokon sa objavili dvaja páni. Keďže nepoznali túto oblasť, s radosťou som im povedala o zákutiach pohoria Vtáčnik a o zaujímavých lokalitách. S prianím pekného dňa pokračujeme každý svojím smerom a ja som rada, že aspoň niekoho som stretla v piatok dopoludnia. Kráčam si rýchlym tempom a za krátky čas som pri parkovisku. Odkladám si veci do auta a idem ešte k potoku, kde si ovlažím nohy. Vždy mi to dokonale zregeneruje nohy po túre.

Zhodnotenie

Cez týždeň tu nenájdeš takmer nikoho, no cez víkend je tu plno turistov a iných športovcov. Lokalita je bohatá na viaceré outdoorové aktivity v každom ročnom období. V pohorí Vtáčnik absolvuješ zaujímavé krátke, ale i dlhé trasy s nekončiacimi výhľadmi.

Zhrnutie

  • Názov: Lezecká oblasť Hrádok, Vtáčnik, Kláštorská skala
  • Lokalita: pohorie Vtáčnik
  • Značenie: prehľadné (náučný chodník - modrá - červená)
  • Obmedzenie: celoročne otvorené chodníky
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 6:20 hod
  • Parametre: 16 km/1 118 výškových metrov
  • Typ: bralá, vrchol
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovanie bezplatné poniže Chaty pod Končitou
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
MomoDeAntl 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Ako to vyzerá na jednej z najkrajších vyhliadok v Slovenskom raji? Pozrieme sa na to na nenáročnej túre zo Stratenej.
Brdárka - v objatí ovocných stromov

Brdárka - v objatí ovocných stromov

Miesto, kde čas akoby zastal. Miesto, ktoré ťa prekvapí svojou malebnosťou. Poď sa pozrieť do čerešňových sadov na Gemeri.
Čo mi dal pohyb v horách?

Čo mi dal pohyb v horách?

Čo všetko mi priniesol pohyb v horách, resp. v prírode ako takej? Pokoj, oddych, relax, kondíciu, slobodu, voľnosť? Áno, toto všetko... a mnoho ďalšieho.
keyboard_arrow_up