Pozvánka: August - pobežíme do výšky, ďaleko a aj za dobrú vec

Júl nám strieda august, leto je v plnom prúde a ľudia sú rozlietaní po dovolenkách. Vždy sa však nájdu bežci, ktorí radi trávia teplé dni v teréne a práve ich môžu zaujať nasledujúce riadky.

Či už si presvedčený maratónec, rád beháš do kopca, alebo chceš objavovať nové výzvy, z augustového výberu sa ti určite niečo zapáči. Toto všetko nás v poslednom letnom mesiaci čaká:

Rajecký maratón, 13. augusta, Rajec

Čo by to bol za mesiac bez „čistokrvného“ maratónu? Jeden z nich sa odohrá v malebnej Rajeckej doline so štartom priamo v Rajci a následnými krokmi v smere Šuja, Fačkov a Čičmany. Tu sa pretekári otočia späť, v ústrety finišu v Rajci na námestí. Okrem maratónu sa beží aj polmaratón, s tým rozdielom, že v Rajeckej Lesnej sa odbáča do Frívaldskej doliny a následne späť do Rajca. Posledným podujatím v rámci súťažného dňa je Rajecká štafeta, ktorá sa pobeží po trase polmaratónu, ibaže bude rozdelená na štyri úseky. To pravé orechové si tu nájde snáď každý bežec. Viac informácií o jednotlivých pretekoch nájdeš na stránke organizátora.

Foto: rajeckymaraton.sk, dojava

Od Tatier k Dunaju, 13. – 14. augusta, Jasná

Štafetové preteky u nás až tak rozšírené nie sú, no keď prídu, tak to stojí za to. Trasa pretekov od Tatier k Dunaju v dĺžke 345 kilometrov vedie z lyžiarskeho strediska Jasná a končí na nábreží Dunaja v Bratislave. Ide o orientačne náročné preteky tímov v zložení 6 až 12 členov, no neoficiálne sa dá prebehnúť aj sólovo. Celá trasa je zložená z 36 úsekov, pričom každý z nich meria 7 – 12 kilometrov. V závislosti od veľkosti tímu každého pretekára čakajú 3 – 4 úseky, v kategórii ULTRA odbehne každý 6 úsekov. Ak ťa táto „tímová hra“ zaujala, všetko potrebné nájdeš na stránke organizátora.

Foto: VÚB

Vysokohorský duatlon o cenu Žiarskej chaty, 20. augusta, Smrečany

Bike&hike – presne o tomto je duatlon. Tento rok na nás čaká vynovená trasa, či už sa bavíme o cyklistickej, alebo o bežeckej časti. Na dvoch kolesách každý pretekár absolvuje 10,7 kilometra s prevýšením 580 metrov a tento rok nemožno rátať len s asfaltkou na Žiarsku chatu, ale aj s poľnými cestami. Preto treba dobre zvážiť výber bicykla. Odtiaľto už jedine po svojich, 3 kilometre so stúpaním 710 metrov, cez Žiarske sedlo až na Smrek. Súťažiť môžu ako jednotlivci, tak aj dvojice, ktorých výsledný čas bude súčtom časov oboch pretekárov. Viac informácií nájdeš na stránke organizátora.

Foto: Samuel Melicher

Behaj lesmi Štiavnické vrchy, 20. augusta, Štiavnické Bane

Séria pretekov Behaj lesmi bude 20. augusta písať príbeh svojho piateho kola, ktoré sa odohrá v jednom z klenotov stredného Slovenska, v okolí Banskej Štiavnice. Na výber bude 20-kilometrová alebo 13-kilometrová Lesnícka trasa a 5-kilometrový VoltaRUN. Okrem zábavy myslia organizátori aj na ekológiu, keďže víťazov čakajú medaily z prírodných materiálov. Značenie trasy bude taktiež z ekologických materiálov a veľký dôraz sa bude klásť aj na triedenie odpadu. Preteky sa oplatí absolvovať najmä pre krásnu prírodu v okolí Štiavnice a viac informácií o nich nájdeš na webe usporiadateľa.

Foto: behajlesmi.sk

Beh pod Sninským kameňom, 21. augusta, Snina

Snina je už niekoľko rokov veľmi aktívna, čo sa bežeckých pretekov týka. Štvrtý ročník tejto drobnej akcie sa opäť uskutoční 21. augusta na, dá sa povedať, už tradičnej trase s dĺžkou šesť kilometrov. Netreba sa zbytočne obávať tepla – preteky sa jednak odohrávajú až koncom augusta a jednak štartujú o 16:30. Súčasťou tohto podujatia sú aj každoročné preteky detí, pre ktoré je vypísané množstvo kategórií s rôznou dĺžkou trate. Tieto nenáročné preteky si teda môže užiť celá rodina, od drobcov až po aktívnych starých rodičov. Viac informácií o pretekoch nájdeš v tomto odkaze.

Foto: Martin Rak

Vertikal Ploská, 27. augusta, Liptovské Revúce

Mnoho vrcholov Veľkej Fatry nám ponúka krásne výhľady, no na druhej strane poriadne preveria kondičku. Ploská je určite jedným z nich. Práve táto hora s nadmorskou výškou 1535 metrov je cieľom pretekov Vertikal Ploská. Celé to vypukne v sobotu 27. 08. o 10:00, pričom trať vedie od kaplnky v Revúcach a pokračuje až na vrchol. Trasa bude vytýčená na 5,2 kilometroch s prevýšením 825 metrov. Kategórií je pre každého dosť a ich zoznam, spolu s ostatnými informáciami, nájdeš na stránke organizátora.


Foto: FB Vertikal Ploská

Cross Triatlon, 27. augusta, Liptovská Mara

Severozápadný cíp Liptovskej Mary sa ukazuje ako skvelé miesto na organizovanie traitlonu – organizátori dokázali k 500 metrom plávania vo vodnej nádrži pripraviť pekný, 21,5-kilometrový okruh, ktorý pretekári absolvujú dvakrát na bicykli a k tomu bežecký okruh, v dĺžke 7,2 kilometra, v okolí archeologického náleziska Havránok, rovnako absolvovaný dvakrát. To všetko sa udeje pod dohľadom majestátnych štítov Západných Tatier, takže tí, ktorí sa popri pretekaní stihnú aj kochať, sa majú na čo tešiť. Pretekať sa dá jednotlivo, no aj štafetovo – všetky spôsoby a aj ďalšie informácie nájdeš na stránke organizátora.

Foto: Fotoprodukcia.sk

Račiansky polmaratón/desiatka, 27. augusta, Bratislava-Rača

Koncom augusta krížom-krážom račianskymi vinohradmi bude prebiehať príjemná akcia, Račiansky polmaratón, respektíve Račianska desiatka. Vzdialenosti vyplývajú z názvov – 21 a 10 kilometrov, bežci vyštartujú z amfiteátra nad Račou a bežať sa bude smerom na Svätý Jur s „motanicami“ vo vinohradoch. V týchto miestach to má toskánsky „vibe“ a ak vyjde aj slnečné počasie, bude to mať skvelú atmosféru. Info o pretekoch nájdeš napríklad na Facebooku udalosti spolu s fotografiami z minulého ročníka, ktoré naznačujú milé prostredie.

Foto: Róbert Pajdlhauser

Beh SNP 2022, 27. augusta, Liptovská Teplička

Tento rok uplynulo už 77. výročie ukončenia 2. svetovej vojny a práve dva dni po tomto podujatí to bude aj 77 rokov od Slovenského národného povstania. Beh SNP si pripomína práve odpor voči nacistickému režimu a odohráva sa aj v blízkosti populárnej Cesty hrdinov SNP, ktorá spája všetky významné miesta tejto udalosti. Okrem toho nás organizátori lákajú na krásnu nízkotatranskú prírodu v okolí Liptovskej Tepličky a štyri trasy – najdlhšiu (48 km), ktorá povedie až na vrchol ospevovanej Kráľovej hole, polmaratónsku (21 km), „jedenástku“ (11 km) a juniorské trasy. Nech sa už rozhodneš pre ktorúkoľvek vzdialenosť, odmenou za drinu ti bude pokoj našich menších Tatier. Viac informácií nájdeš na webe usporiadateľa.

Foto: behsnp.sk

24ŠNÚRKA, 31. augusta – 1. septembra, Donovaly

Dlhé a náročné preteky sú vždy špeciálne a niekedy im na špeciálnosti pridá aj to, keď sa beží pre dobrú vec. Občianske združenie Neónka pomáha malým pacientom, ktorých postihujú rôzne ochorenia. Mottom týchto pretekov je zaviazať si šnúrky a svojím výkonom a nazbieranou sumou podporiť deti s poruchami príjmu potravy. Trasa a poslanie je jednoduché – na zjazdovke z Donovál na Novú hoľu zabehnúť čo najväčší počet kilometrov za 24 hodín, čo nie je koncept, na ktorý sme bežne zvyknutí. Akcia tohto formátu tu bude prebiehať prvýkrát a ak by si sa chcel/a zúčastniť, informácie nájdeš na stránke organizátora.

Foto: o.z. Neónky pri príprave pretekov
Toto samozrejme nie je všetko z augustových „naháňačiek“. Ak ti tu chýbajú preteky, ktoré by tu mali byť, lebo sú tvojmu srdcu milé, neváhaj a podeľ sa s nami na outdoor@mtbiker.sk. Vidíme sa v teréne.

Zdroj titulnej fotografie: behsnp.sk
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: September – prekonaj svoje limity

Pozvánka: September – prekonaj svoje limity

Sezóna pretekov sa nám preklopila do záverečnej časti, preto si treba ešte užiť preteky, koľko sa len dá. Tradične nám septembrový kalendár ponúka bohatú ponuku pretekov, tak sa poďme bližšie pozrieť na niektoré z nich.
Pozvánka: August - prázdninuj a dovolenkuj v športovom nasadení

Pozvánka: August - prázdninuj a dovolenkuj v športovom nasadení

Behy do vrchu, duatlony, akcie pre celé rodiny aj drsné horské výzvy. August bude pestrý a plný rôznorodých akcií.
Pozvánka: Júl - zaži prázdniny a dovolenku športovo

Pozvánka: Júl - zaži prázdniny a dovolenku športovo

V mesiaci júl kondičku preveria kratšie aj dlhšie behy, na ktorých ťa čaká nielen cesta, ale aj les či terénny prekážkový beh. Organizátori nezabudli ani na tých najmenších.
keyboard_arrow_up