Rande s rybkami na Hrone

Slnko svieti, voda láka, sadnime si do kajaka. Zaber pádlom v Hrone krásnom, nebuď predsa v stave vážnom. Vodákom sa stávaš, keď úsmev rozdávaš a krajinu spoznávaš.

Kochať sa prírodou, to je také moje. Vnímať ju, dýchať čerstvý vzduch, počuť spev vtáčikov a cítiť vôňu kvetov. No pozerať sa na prírodu z inej strany, takej trošku menej poznanej, nie tak častej, je čosi iné. Žblnkot vody, pádlo v ruke a vesta na tele. Áno, splavovanie. O tom si dnes čosi povieme a zavediem vás do koryta rieky Hron.


Prečo Hron?

Hron je ideálna voľba na splavovanie, ak chcete stráviť čas s partiou, rodinou či triedou a nechcete len tak sedieť za stolom. Rieka je neustále obklopená krásnou prírodou a scenériou. Splav Hrona si môžete rozplánovať na jeden či viac dní, kde je možnosť využiť kempy a reštauráciu pri toku Hrona. Možností je viacero, záleží len na vás, ktorú lokalitu chcete prejsť. My sme sa rozhodli pre úsek Nová Baňa – Psiare, vzhľadom na to, že po splave náš program pokračoval v tomto okolí.


Na čom sa poplavíme?

Prvú vec, ktorú musíme vykonať, keď sa chceme pustiť na vodu, je zapožičať si loďky. Na splavovanie rieky Hron je na výber niekoľko úsekov a zároveň aj požičovní. Keďže my sme splavovali časť rieky Hron medzi Novou Baňou a Psiarami, loďky sme požičiavali od Rio Granus, so sídlom v Novom Tekove. Vždy je dobré si zarezervovať kanoe o čosi skôr, aby sme predišli možným nedostatkom kanoe.


Možností na výber plavidiel je dosť. Všetko záleží od vašich preferencií a skúseností. Pre menej skúsených vodákov sú súce nafukovacie kanoe, ktoré odpúšťajú aj menšie chybičky. Ak idete splavovať rieku ako rodinka s deťmi, odporúčajú sa nafukovacie rafty, tzv. Ontario pre 4 – 6 osôb. Pre menej skúsených vodákov sú v ponuke nafukovacie kanoe Yukon pre 2 – 3 osoby. Plastové kanoe Samba je vhodné pre 2 zručnejších vodákov, ktorí v ňom nesedia prvýkrát. Poslednou možnosťou je kajak, ktorý je pre jednu osobu a zo všetkých je najrýchlejší.

Keďže my sme sa vybrali splavovať Hron ako veľká skupina aj s dvoma deťmi, zapožičali sme si len Yukony, poučení z predchádzajúcej skúsenosti, kedy sme mali zapožičanú kombináciu Ontario a Yukon a nebolo to dobré. Ontario rafty išli o čosi pomalšie ako Yukon a tak sa Yukon dostali do veľkého úniku.


Všetko teda dohodnuté, vybavené a môžeme sa začať chystať na splav. Počasie nám bude priať a tak stačí nasadiť už len úsmev na tvár a batoh dobrej nálady a môže sa ísť.

Pobaliť a nasadnúť do auta

Na splav sa zbalíme do malých batôžkov, v ktorých nesmie chýbať dostatok vody na pitie, čosi pod zub, keď nás zastihne veľký hlad a opaľovací krém (záleží od dĺžky trasy a časového trvania daného úseku). V závislosti od počasia vhodné oblečenie, prípadne nepremokavú bundu alebo pršiplášť. Nezabúdame na šiltovku alebo klobúk a slnečné okuliare, ktoré nás ochránia pred slnkom, ktoré je na vode ešte silnejšie. Na nohy si rozhodne neobúvame šľapky, ale volíme buď sandále, alebo staré botasky, ktorých nám nebude ľúto, ak sa pekne zamočia. Taktiež balíme aj suché oblečenie, ktoré sa nám s najväčšou pravdepodobnosťou zíde. Mobily, nutnú elektroniku, bez ktorej sa nezaobídeme a doklady pre istotu dávame do igelitového vrecúška, lebo „kdyby něco“.
Zo splavovania nemusíte mať obavy, inštruktor vás so všetkým oboznámi.

Štartujeme, pádlujeme

Už len nasadnúť do auta a dobrodružstvo začína. Šoféri nás vyvážajú do štartového bodu na Novú Baňu a autá sťahujú do cieľového bodu, na Psiare, kde sa spolu s pracovníkom požičovne lodí stretnú a následne spolu s loďkami vyvezú na Novú Baňu. Keď sme už celá partia pokope, dostávame inštruktáž a školenie, ako splavovať rieku. V prípade, že sa rozhodnete splavovať Hron, nemáte sa čoho báť. Inštruktáž vás vyškolí a vy ste pripravení na vodu.


Fasujeme kanoe, pádla, záchranné vesty, barely, pumpu, tvoríme dvojičky, kto s kým pôjde a ide sa.


Úsek medzi Novou Baňou a Psiarmi je jedným z najlepších pre začiatočníkov, pretože je nenáročný, prehľadný a prechádzame len niekoľkými malými perejkami. Počas plavby dlhej 14 km sa lúčime so Štiavnickými vrchmi a Pohronským Inovcom a prechádzame cez Slovenskú bránu. Míňame jednotlivé dediny a tipujeme, ktorá to asi môže byť. Na cca 6 km sa vyloďujeme na ostrovčeku uprostred Hrona a čaká nás malé občerstvenie.


Splav si užívame plnými dúškami a vychutnávame si ho. Pádlovanie nie je vôbec náročné a zvládajú ho aj naši najmenší členovia posádky (5- a 8-roční chalani). Príjemné kolísanie raftu na vode dodáva tú správnu atmosféru splavu. Ako každý splav, ani tento sa nezaobišiel bez predbiehania, súťaženia, ktorý raft bude na čele či nemilosrdného špliechania. Pokec medzi vodákmi na rozdielnych raftoch je zabezpečený spojením aspoň dvoch raftov, veď predsa v partii sa ide lepšie a pádlujú len krajní a ostatní chillujú.


A tak zrelaxovaná hlava je výsledok každého pobytu v prírode, či už kráčame, jazdíme na bicykli alebo sa plavíme.

Tip ako ukončiť splav

Tesne pred vylodením sa na pravej strane Hrona, na Psiaroch, je možnosť sa vylodiť aj na ľavej strane a rozhýbať trošku nohy vybehnutím na kopec Krivín (315 m n.m.). Krivín je sopečného pôvodu a ide o zalesnené skalné bralá, ktoré sa vypínajú nad riekou. Výhľad na kľukatý Hron, v ktorom sme pred chvíľou boli a široké okolie určite stojí zato. Presunúť sa už len na druhý breh Hrona, odovzdať loďky a poslednou zástavkou môže byť koliba Tekovská kúria, kde si každý príde na to svoje, či už také klasické slovenské bryndzové halušky alebo aspoň pivko.

Zhrnutie

  • Názov: Splav Hrona Nová Baňa - Psiare
  • Lokalita: Štiavnické vrchy, Pohronský Inovec, Slovenská brána
  • Turistické značenie: bez možnosti zablúdenia
  • Obmedzenie: letné mesiace
  • Obtiažnosť: 1/5
  • Trvanie: 3 – 4 hod.
  • Parametre: 14 km
  • Typ: rieka
  • Možnosť parkovania/spoje: obec Psiare / železničná stanica Nová Baňa
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
Ancici 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Máte radi túry, kde idete celý čas vo vláčiku a na vrchole čakáte večnosť, aby ste si mohli spraviť fotku? My veru nie.
Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
3 000 km Britskou Kolumbiou v obytnej dodávke

3 000 km Britskou Kolumbiou v obytnej dodávke

Ikonické hory, legendárne jazerá, pobrežie Pacifiku, ale aj medvede, losy, veľryby a legálna marihuana. Pozrite sa, čo všetko sme zažili na tripe ikonickou B.C., Kanada.
keyboard_arrow_up