Tip na výlet: Šíp - ukrytý skalný raj s panoramatickými výhľadmi

Túra plná prekvapení, na ktorej sa rozhodne nebudeš nudiť. Šíp vo Veľkej Fatre ťa prevedie skalnými mestečkami a zažiješ tu strhujúce výhľady na všetky strany.

Okolo tohto kopca sme chodili nespočetne veľakrát, no vždy sme ho len pozorovali z okna auta a nevenovali sme mu veľkú pozornosť. Vidieť ho môžete, ak idete z Ružomberka smerom na Žilinu. Týči sa po pravej strane priamo nad obcou Stankovany. Pri poslednej ceste okolo sme sa zapozerali na tie mohutné skalné bralá a rozhodli sme sa, že by sa patrilo ísť to tam preskúmať. Netušili sme, že tam hore sa skrýva nádherný skalný raj s výhľadmi na všetky strany.

Neponáhľaj sa

Keď sme si podrobnejšie študovali trasu, rozhodli sme sa pre okruh zo Stankovian, ktorý nás prevedie celým Šípom. Šíp totiž nie je len samotný vrchol, ide o celú Národnú prírodnú rezerváciu Šíp, ktorá je súčasťou Veľkej Fatry, konkrétne ide o podcelok Šípska Fatra. Keď sme si pozerali parametre tejto trasy, vedeli sme, že nás čaká cca 10 km s prevýšením okolo 900 výškových metrov. Odhadli sme to tak na 4 hodinky, a tak sme si povedali, že sa nemusíme plašiť, stačí vyraziť okolo 9 a na obed sme dole. Trošku sme sa však prepočítali a tento výlet sa predĺžil. Samotná trasa by sa dala prejsť bez problémov za tie 3-4 hodiny, ale ponáhľať sa a prísť o zážitky, ktoré na teba hore čakajú, by bola veľká škoda. Hore je rozhodne čo objavovať, tak všetky starosti nechaj dole, prestaň sa ponáhľať a uži si to.


V sprievode ovadov

Auto parkujeme v Stankovanoch pri cintoríne a napojíme sa na žltú značku, ktorá vedie Škútovou dolinou. Začiatok túry je menej atraktívny, pretože ideme po dosť rozrytej lesnej ceste a teraz sme vďační aj za to sucho, lebo ináč by to bol riadny „mordor“ cez blato. O chvíľu sa k nám pridáva aj roj ovadov a tak skackajúc uháňame.


Čaro tejto túry je práve v tom objavovaní, doslova na každom kroku nájdeš nejakú zaujímavú skalu, výhľad, jaskyňu, …
Úvodné 2 km máme rýchlo za sebou, pár štípancov na sebe, no ovadov sme sa nakoniec striasli a už sme na Žaškovskom sedle. Tu to vyzerá už vábnejšie a nachádzame sa na veľkej lúke, kde je aj pekné oddychové miesto s prístreškom, ohniskom a výhľadmi na okolité kopce - ideálne na piknik. Slnko už ale začína riadne pražiť, preto smerujeme ďalej po žltej značke, ktorá vedie do lesa. Tu už vstupujeme do NPR Šíp.


Dobrodružný prechod Šípom

Začíname naberať výškové metre a miestami je terén poriadne strmý. V tom teple to je celkom zaberák, keďže dnes máme dokonca až 35 °C. O chvíľu už odbáčame z chodníčka a objavujeme prvú jaskyňu, ktorá je ukrytá pod mohutným skalným útvarom. Na skalu sa dá aj vyjsť a tak sa štveráme hore a užívame si prvé výhľady dnešnej túry. Daj si tu ale pozor, priestoru tu moc nie je a treba byť opatrný, priamo pod nami je strmý zraz.


Celý Šíp je posiaty takýmito skalnými bralami a výhľady si užívame celým prechodom. Vápencové bralá v sebe ukrývajú nespočetne veľa jaskyniek a niektoré z nich ľahko objavíš len krátkou zachádzkou z chodníčka. Mnohé z týchto zaujímavostí je zaznačených aj v aplikácii Mapy.cz, čo nám cestou pomáha objaviť viaceré jaskyne, skalné útvary a výhľady.


Popisovať každú vyhliadku a jaskynku tejto trasy by bolo nekonečné a aj zbytočné. Proste tu treba prísť a prejsť si to. Čaro tejto túry je práve v tom objavovaní, doslova na každom kroku nájdeš nejakú zaujímavú skalu, výhľad, jaskyňu, …

To naj zo Šípa

Celý masív Šípu má 3 vrcholy - Šíp, Zadný Šíp a Žaškovský Šíp.
Šípskou úžinou sa dostávame do ďalšieho skalného mestečka.
Turistický chodník ide cez 2 z nich. Prvý máme po ceste práve vrchol Šíp (1 170 m n. m.), ale ešte pred ním zavítame do skalného mestečka, kde objavujeme viaceré jaskyne. Tie nám doprajú príjemné schladenie a nájdeme tu aj Šípske okno, cez ktoré sa pozeráme na okolité kopce. Nad skalným mestečkom je tiež pekná vyhliadka, zastavujeme aj tam a opäť sa kocháme. Hneď vedľa nás je už vrchol Šíp, na ktorý ďalej smerujeme.


Na Šípe sa nám okrem výhľadov na celú Veľkú Fatru, Chočské vrchy a Tatry, ukáže o kúsok ďalej aj opačná strana - Malá Fatra, kde dominuje Veľký Rozsutec. Tie výhľady sú fakt úchvatné. Liptov na jednej strane a Orava na druhej. Priamo pod nami pekne vidno aj rieku Orava na severnej strane a Váh na južnej.


Pokračujeme na Zadný Šíp (1 144 m n. m.) a Šípskou úžinou sa dostávame do ďalšieho skalného mestečka. Tie vápence sú neskutočné a nevieme sa vynadívať.


Dominantou Zadného Šípu je veľký drevený kríž, ktorý vidieť dokonca aj zdola z cesty. A opäť tie výhľady…


Pomaly opúšťame vápencové bralá a klesáme lesom do osady Podšíp. Na mapke si všímame ešte jednu jaskyňu - Baraskulina jaskyňa a vidíme aj označenie na stromoch. Schádzame k nej úzkym strmým chodníkom a po pár metroch už objavujeme pekný príbytok. Vravíme si, že tu by sme aj bývať mohli .


Záver NPR Šíp nás dovedie do rozprávkovej osady Podšíp. Drevené chalúpky, lúčka, výhľady na Malú Fatru, pokoj, ticho, …


Ďalej už pokračujeme po zelenej značke lesným chodníkom naspäť do Stankovian. Tam nás čaká ešte prechod rozpálenou cestou okolo železničnej trate, posledný pohľad na Šíp zdola a o chvíľu sme naspäť pri aute.


Okruh plný prekvapení

Šípska Fatra nás očarila, ale v tom teple aj dala zabrať. Terén je miestami strmý, ale nie je to nič náročné. Skôr treba byť opatrný pri jednotlivých skalných vyhliadkach a dať si pozor na každý krok. Či sem prísť s deťmi, je na zvážení každého. Nás táto túra veľmi milo prekvapila. Atmosféra tu je silná…

Tento výlet máme spracovaný aj v tomto článku. My sme sa tu pozreli aj s kamerou, tak sleduj video a možno ťa presvedčíme, že sa oplatí prísť .


Zhrnutie

  • Názov: Šíp, Zadný Šíp
  • Lokalita: Šípska Fatra
  • Značenie: prehľadné (žltá a zelená značka)
  • Obmedzenie: celoročne dostupný okruh
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 6 hodín
  • Parametre: 12 km/900 výškových metrov
  • Typ: vrch, bralá, les, okruh
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovanie zdarma v Stankovanoch, vlak, autobus
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Volovské vrchy - potulky planinou Galmus

Aj menej navštevované pohoria na Slovensku majú čo ponúknuť. Počas nenáročnej túry navštívime 2 vrcholy, jaskyňu aj vodopád.
Šípska Fatra - z Liptova na Oravu cez skalné bralá

Šípska Fatra - z Liptova na Oravu cez skalné bralá

Hľadáš poldenný výlet s množstvom zaujímavostí? Na tejto túre sa môžeš tešiť na krásne výhľady na Veľkú a Malú Fatru, krasové útvary, jaskyne a rozprávkový les.
Západné Tatry - okruh cez Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé

Západné Tatry - okruh cez Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé

Výživná celodenná túra, ktorá ti ukáže romantickú a pokojnú, ale aj divokú a akčnú stránku Roháčov.
keyboard_arrow_up